un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Review HTC One Mini 2 – preț prea mare pentru îmbunătățiri prea mici

6 Aug 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

htc_one_mini_2_16

Am primit la review de la magazinul Mobiletrend.ro noul telefon HTC One Mini 2, dar a trebuit să citesc ce scrie pe cutie pentru a mă convinge că nu mi-au dat de fapt primul One Mini: diferențele între cele două generații sunt insesizabile și nesemnificative, o mișcare puțin ciudată din partea HTC.

Telefoanele “Mini” sunt însă căutate pe piață pentru că oferă un ecran rezonabil ca dimensiuni, 4,5 inchi în acest caz, într-un pachet ceva mai ieftin față de telefoanele de top ale momentului. Din păcate pentru el, există multe alte telefoane mai bune la același preț. Citiți în continuare ce și cum în acest review.

Specificațiile hardware HTC One Mini 2:

  • ecran 4,5 inchi, rezoluție 720 x 1280 px, Gorilla Glass 3
  • cameră 13 megapixeli, filmare Full HD, cameră frontală 5 Mpx
  • chipset Qualcomm Snapdragon 400, quad-core la 1,2 GHz, grafică Adreno 305, 1 GB memorie RAM
  • stocare internă 16 GB, slot microSD
  • 4G, Wifi, NFC, GPS, Bluetooth, slot nanoSIM
  • baterie 2100 mAh, integrată în carcasă
  • Android 4.4.2 cu Sense 6
  • dimensiuni 137,4 x 65 x 10,6 mm, greutate 137 grame

Preț: 1.799 lei la Mobiletrend.ro pentru argintiu, auriu și gri-închis.

Diferențele între HTC One Mini și One Mini 2:

  • ecranul crește de la 4,3 la 4,5 inchi
  • camera foto urcă de la 4 megapixeli (tehnologie Ultrapixel) la 13 megapixeli
  • are NFC
  • are slot microSD
  • nanoSIM în loc de microSIM
  • același chipset, dar quad-core în loc de dual-core

După cum vedeți, diferențele sunt nesemnificative, cea mai importantă fiind camera foto. Aceasta are o rezoluție mare și permite să faci un crop unei fotografii, dar eliminarea tehnologiei Ultrapixel face ca fotografiile în lumină slabă și noaptea să fie slabe.

AMBALARE

O cutie mărișoară, dar plată, conține telefonul, încărcătorul microUSB și un handsfree cu fir. Pe acesta din urmă nu l-am desfăcut, dar puteți observa căștile in-ear și cablul plat, care nu se încurcă precum cablurile uzuale cilindrice.
htc_one_mini_2_01htc_one_mini_2_02

CONSTRUCȚIE

One Mini 2 este alb cu argintiu, imitând aspectul modelului de top One M8, iar materialul este aluminiu cu un plastic banal pe margine. Mai mult, se păstrează acea muchie albă lucioasă care conturează carcasa, pe care eu n-am apreciat-o pe primul Mini și nu o apreciez prea mult nici aici.
htc_one_mini_2_04htc_one_mini_2_07
htc_one_mini_2_13

htc_one_mini_2_14

htc_one_mini_2_15

Mini 2 are ambele difuzoare pe față și acestea asigură un sunet puternic în jocuri și notificări. Zona neagră cu sigla HTC rămâne inutilă, butoanele de Android fiind plasate pe ecran. Pe spate ai obiectivul foto și LED-ul de iluminare, plus sigla HTC.
htc_one_mini_2_06htc_one_mini_2_05
htc_one_mini_2_08

Butonul On/Off se găsește sus, împreună cu jack-ul audio, iar în dreapta ai butonul de volum și slotul nanoSIM, care se deschide cu un mic ac inclus în pachet. În stânga ai slotul microSD, la fel protejat, iar jos portul microUSB.

Ca aspect și calitate telefonul nu-i deosebit, dar nici nu dezamăgește, deși poate că speram la o îmbunătățire față de prima generație One Mini, care arăta aproape la fel. Singura mea nemulțumire ar fi că partea din spate este prea rotunjită, făcându-l un pic gros, fiind printre acele smartphone-uri care trec de 10 mm grosime.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Chiar nu sunt multe lucruri de spus la acest capitol. Hardware-ul a primit un upgrade, că era și cazul pentru diferența de un an, iar chipset-ul Snapdragon 400 quad-core își face bine treaba, fiind suficient pentru programe și jocuri. Memoria RAM este tot de 1 GB și asta se cunoaște uneori, mai ales cu interfața Sense.

Ecranul este luminos, culorile sunt vii. Notificările se aud puternic, cele două difuzoare frontale fac bine treaba. Semnalul wifi a fost suficient de puternic. Timpul fiind limitat, nu l-am utilizat ca telefon principal, mai ales din cauză că trebuia să-mi tai cartela la standardul nanoSIM, așa că nu vă pot spune mai multe despre semnalul 3G/4G sau despre autonomia totală a telefonului.

Rezultatele din benchmark-uri sunt mai jos:

  • AnTuTu – 17.903 puncte
  • 3D Mark Ice Storm – 5.645 puncte, Ice Storm Unlimited 4.659 puncte
  • Quadrant Standard – 9.370 puncte

De obicei nu mai testez cu Quadrant, consider că testul n-a mai fost actualizat cu noile dispozitive din ultimii 2 ani, dar l-am pus aici cu gândul să vă spun că generația anterioară One Mini a obținut un scor de 5.849 la review-ul meu de anul trecut, pe când această generație are un scor de 9.370 puncte.

Camera foto este uzuală. Face fotografii bune ziua, clare, culorile sunt bine reproduse, dar în lumină slabă începe să-și arate problemele, ca la orice alt telefon: imaginile sunt întunecate sau mișcate, iar focalizarea se face mai greoi. Dacă preferați acest model de cameră sau una Ultrapixel de doar 4 megapixeli, dar care obține fotografii în toate condițiile de iluminare, decideți voi.

Interfața te lasă să adaugi diverse efecte și rame, plus că ai la dispoziție mai multe moduri de fotografiere.

INTERFAȚĂ

Ca și la noul One M8, am apreciat interfața Sense, care a fost subțiată până la punctul unde pare utilă fără a modifica excesiv telefonul. Dincolo de artificiile uzuale HTC, precum lista de aplicații, integrarea contactelor cu Facebook și Twitter, rămâne la loc de cinste Blinkfeed, ecranul cu care HTC te ține la curent cu știrile.
screenshot_htc_one_mini_2_04

Alege România Internațional și ai la dispoziție diverse surse de știri românești, precum Agerpres, FHM, Giz.ro sau Adevărul, plus vreo 20 altele, iar internațional poți alege să vezi știri din diverse domenii, unele cu mai multe opțiuni decât altele (de exemplu la Sport poți alege ce sporturi anume te interesează și sursele specifice pentru ele). Tot aici se integrează și Facebook sau Instagram, dacă vrei asta.
screenshot_htc_one_mini_2_09

Meniul de notificări are deja uzualele scurtături pentru activarea și dezactivarea anumitor funcții.

CE E BINE

  • Aspect plăcut alb cu argintiu, aluminiu cu plastic.
  • Slot de card microSD.
  • Camera foto normală de 13 megapixeli.

CE E RĂU

  • Foarte puține îmbunătățiri față de prima generație One Mini
  • Plasticul pare cam gros și ieftin.
  • Destul de scump.

CONCLUZIE

Trăgând linie, mi-a fost destul de greu să găsesc ceva cu adevărat bun la noul HTC One Mini 2. Este un telefon pentru cei care vor HTC, vor aspectul One, dar nu vor fratele mare și scump One M8, ci ceva mai redus ca dimensiuni și preț.

Totuși, acest One Mini 2 pare scos pe piață ca o formalitate, fără îmbunătățiri față de generația de acum un an. Pare un mic facelift, nu o generație nouă, iar mie mi se pare că producătorii de telefoane trebuie să acorde o atenție mai mare acestor modele Mini de 4,3-4,7 inchi (vă vine să credeți că asta înseamnă “mini” acum?)

La 1.799 lei, telefonul este scump. La 1.749 lei poți lua LG G2 cu 32 GB stocare internă (cu așa memorie pot rezista fără slot microSD), care are ecran Full HD mult mai bun, o cameră comparabilă și procesor mult mai rapid. Noul Huawei Ascend P7 costă tot 1.749 lei (review-ul meu); Sony Z1 Compact costă 1.749 lei, are ecran de 4,3 inchi, chipset mult mai rapid, rezistă la apă și praf (IP58) și are și cameră de 20 megapixeli, chiar dacă cifra asta este forțată. Galaxy S4 Black Edițion costă 1.599 lei!

Altfel spus, când tragi linie, descoperi că HTC One Mini 2 are o luptă grea de dus pe piață și în mod logic are mici șanse de biruință.

Preț: 1.799 lei la Mobiletrend.ro pentru argintiu, auriu și gri-închis.

asus s5507

    12 comentarii

  1. Daca vreti un “mini” cu un pret mic recomand LG G2 mini 900 ron !

      (Citează)

  2. Daca vrei neaparat un htc one mini 2 performant, go for vechiul htc one (M7). Dimensiunile sunt aproximativ la fel, dar ai un ecran FHD de 4.7 (137.4 x 65 x 10.6 mm vs 137.4 x 68.2 x 9.3 mm ale lui M7). Sa nu mai vorbim de diferenta de performanta, in favoarea lui M7. Greu de inteles strategia HTC…
    Pentru o comparatie completa vezi http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=6345&idPhone2=5313

      (Citează)

  3. G2 mini are doar 8GB memorie interna, ceea ce se traduce in aproximativ 4.5 GB pentru date (3 jocuri mari si s-a umplut). Mai repede as compara cu Moto G 16GB care e aproximativ 800 lei (s-a vandut la promotie si mai jos de 800), chiar daca Moto G nu are slot microsd, poate fi pus un cablu OTG conectat la un stick USB.
    Oricum prea scump pentru ce ofera (la fel si Z1 compact – daca il lasau la 1000-1100 era alta treaba).

      (Citează)

  4. HTC cand a lansat Mini2 a zis ca o sa-l cumpere ca doar e un HTC. Putin cam gresita gandirea asta si nu cred ca va fi in avantajul lor.

      (Citează)

  5. Radu, ești sigur ca materialul este in totalitate din plastic? Induci in eroare cititorii. Plasticul este doar pe marginea din jurul ecranului, in rest este același aluminiu ca la restul telefoanelor din seria One.

      (Citează)

  6. Pretul este nebunesc, aberant de astronomic. Moto G este 800 de lei iar un Xiaomi Redmi 1s este 160$. Si amandoua au cam acelasi hardware.
    HTC se grabesc sa dea faliment probabil.

    De partea cealalta, a telefoanelor normale, un Xperia Z este 300 de Euro, si intrece relaxat One Mini 2-ul.

      (Citează)

  7. Tu esti reviewer-ul de tech, nu te pot contrazice, dar nu ma pot abtine sa nu remarc adaugarea la lista a unui telefon Samsung, care de la S2 incoace au facut numai rable stralucitoare cu specificatii exceptionale pe hartie, dar care te lasa cand ti-e lumea mai draga. Bateriile crapa in cateva luni, responsiveness la nivelul lui 2010, o suita de aplicatii inutile de la Samsung preinstalate, software neoptimizat care iroseste hardware-ul de calitate, restarturi aleatoare, etc. Din punctul meu de vedere Samsung se pricepe bine de tot la cuptoare cu microunde, unde nu-i nevoie de soft.

    In alta ordine de idei, multam de recomandarea pentru Sony, pare alegerea cea mai buna!

      (Citează)

  8. pretul nu este unul exagerat, dar chiar este destul de maricel.

      (Citează)

  9. HTC One M7 la reducere face inutile mini-urile astea castrate si scumpe.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus