►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
11 Aug 2014 ·
Știți acele momente speciale când poate deschizi un ultrabook foarte subțire și foarte performant sau conduci o mașină sport puternică și te gândești “da, uite că se poate, cu suficient efort ingineresc poți aduce la un loc tot ce-i mai bun”?
Un astfel de moment am trăit deschizând noul laptop de gaming Asus G750JZ, cel mai performant model produs de ei până în prezent. În doar câteva secunde m-am decis că, dacă ar fi un super-erou, ROG G750JZ ar fi Hulk: mare și puternic, dar și foarte “deștept”, precum omul din care se transforma acesta.
Sigur, G750JZ nu este verde, ci un negru mat care-ți spune de cum îl vezi că este un produs special, iar aspectul său te face să crezi că s-ar potrivi bine la bordul avionului invizibil F117, având aceleași linii și unghiuri (culmea, Asus îl compară cu F22, următoarea generație de avioane invizibile, dar credeți-mă – arată ca un F117).
Acest review face parte din Blog Wars, unde mă întrec cu Dan Dragomir în articole. Dacă vă place acest review, mergeți pe BlogWars.ro și votați-l. Puteți câștiga o tabletă nou-nouță Asus Fonepad cu 3G doar votând (cu mine!), iar dacă scrieți și voi câteva cuvinte despre acest laptop, puteți intra în concurs pentru o tabletă/laptop Asus T100 cu Windows 8.1.
Specificațiile hardware sunt mai bune decât ale oricărui laptop pe care l-am văzut până acum și mai bune decât majoritatea desktop-urilor de pe piață. Sigur, și prețul este pe măsură, dar seria G750 se adresează unei nișe speciale de oameni, adică:
Eu am avut modelul Asus G750JZA, care are următoarele specificații:
Configurația poate varia un pic, de exemplu poți avea două SSD-uri de 256 GB în RAID sau un alt hard-disk sau mai puțină memorie RAM sau wireless 802.11ac, în funcție de ce comandă distribuitorii din România pentru a vinde aici. Eu am testat un model adus chiar de Asus România.
Există însă trei modele G750 cu sufixul JZ, JS și JM, iar diferențele principale am încercat să le sintetizez mai jos, că placa video este oarecum bătută în cuie între modele:
G750JZ |
G750JS |
G750JM |
|
Procesor | Core i7-4700HQ | Core i7-4700HQ | Opțional Core i5-4200H |
Placă video | GTX 880M cu 4 GB memorie | GTX 870M cu 3 GB memorie | GTX 860M cu 2 GB memorie |
Stocare | Opțional 2xSSD în RAID |
PREȚ:
Diferența principală față de generația anterioară de G750 (care avea sufix JH, JX sau JW) este placa video, care era din seria 7xxM, nu 8xxM.
Avion invizibil. Carcasa este vopsită în negru mat și are linii bine conturate, cu aspect de produs militar, și este impresionantă prin câteva aspecte.
Este cel mai performant laptop pe care l-am văzut vreodată, dar și cel mai mare și greu, fiind mare chiar și în categoria desktop replacement. Grosimea este între 1,7 și 5 cm în spate, iar greutatea este de 4,5 kilograme. Hulk, v-am spus.
Capacul ecranului are în centru sigla ASUS și pe cea ROG iluminată (Republic of Gamers, brandul lor de gaming). Balamaua este foarte solidă și deschiderea ecranului este precisă – unde-l lași acolo îngheață, fără vreun joc de 1-2 milimetri ca la multe alte laptopuri.
Tastatura este una completă, încluzând blocul numeric. Este de asemenea iluminată cu alb, iar tastele săgeți sunt ușor de găsit la mână, fiind plasate un pic mai jos. Am observat că grosimea mai mică în față și mai mare în spate este un avantaj în utilizare, tastele fiind un pic înclinate spre tine, ceea ce le oferă o ergonomie bună. Cursa lor este ceva mai mare decât pe alte notebook-uri, aș zice mai apropiată de o tastatură normală de desktop, un alt avantaj în jocuri, când nu vrei să apeși taste doar pentru că țineai buricul degetelor pe ele.
Touchpad-ul a funcționat foarte bine. Se potrivește cu teoria mea care spune că laptopurile scumpe au touchpad-uri mult mai bune, care răspund cum trebuie la gesturile cu mai multe degete.
Mi-a plăcut butonul On/Off din colț, argintiu lucios și fațetat pentru a se potrivi, ca și webcam-ul triunghiular de deasupra ecranului, cu design-ul “stealth” al computerului.
Pe lateral avem porturile. Pe stânga sunt, în ordine, două porturi USB 3.0 bine spațiate, unitatea Blu-Ray și cititorul de carduri. În dreapta am găsit conectorul de alimentare, ieșirea D-Sub, portul Ethernet, HDMI 1.4, Mini Display Port-ul, alte două porturi USB 3.0 și cele audio.
Pe “burtă” am găsit subwoofer-ul de 3 watti și 30 mm în diametru, protejat de un grilaj. Este binevenit și asigură un sunet bun mai degrabă pentru filme și muzică, deoarece sunt sigur că orice gamer care se respectă va folosi o pereche bună de căști pentru jocuri.
Partea din spate este impresionantă, dominată de două guri mari de ventilație prin care se vede culoarea aurie a cuprului din sistemul de răcire. Dacă ar fi să-l demontăm, zice Asus, descoperim două ventilatoare și răcire independentă pentru procesor și placă video. Procesorul are 3 “heatpipes” care transferă căldura din zona sa, iar aerul cald este eliminat prin spate.
Ventilatoarele s-au dovedit și foarte silențioase. Nu stau mereu pornite, așa că nu te deranjează atunci când ai ceva de muncă, iar în jocuri nu ai timp să le observi. Specificațiile vorbesc de 28 dBA nivel sonor în idle și 34,7 dBA la încărcare maximă, valori foarte bune.
Am apreciat și picioarele de cauciuc de pe burta lui G750, mari, solide, bine prinse de laptop.
Încărcătorul este o cărămidă uriașă, dar nu-i de mirare având în vedere că scoate 11,8 Amperi și consumă 750 W în regim maxim.
Pentru amuzament, iată cel mai performant laptop de gaming Asus (acest G750JZ) lângă cel mai performant ultrabook de-al lor, un model UX31.
Ecranul este foarte bun, iar culorile sunt vii. Unghiul de vizibilitate este foarte mare, așa că mai mulți oameni se pot uita în el fără probleme. Observați cum păstrează culorile chiar și în unghiuri extreme, unde doar luminozitatea scade.
Și mai plăcut este faptul că ecranul este mat și nu te vor deranja luminile ambientale. Uitați-vă mai jos: vedeți cum în televizorul din spatele laptopului se văd reflectate luminile din cameră? Modific unghiul, mă duc mai jos astfel încât acele lumini să fie reflectate de ecranul lui G750, dar acolo acestea nu se văd.
Tastatura este iluminată cum trebuie, un alb discret care te ajută în beznă. Întrucât tastele sunt bine gândite, lumina nu iese pe lângă ele cât să-ți bată în ochi, cum se mai întâmplă la unele laptopuri. Cum vă spuneam, G750JZ este un model la care Asus a gândit toate detaliile posibile.
Sunetul este bunicel. Pentru căști laptopul include un amplificator dedicat, ceea ce este un mare bonus. Pe boxele externe am ascultat ceva muzică, se aude bine, subwoofer-ul se cunoaște și el un pic, dar pe total nu este ceva foarte impresionant, nu la înălțimea tuturor celorlalte componente.
Memoria RAM este formată din 4 module de câte 8 GB, fabricate de Samsung. Windows 8.1 s-a întins cam pe 4 GB de memorie RAM, dar tot îți rămân 28 GB de memorie RAM liberă pentru jocuri sau aplicații.
Stocarea pe modelul testat de mine a fost asigurată de două SSD-uri de 128 instalate în RAID 0 (adică apar ca un singur disc de 256 GB), separate cu 100 GB pentru sistemul de operare și vreo 130 GB pentru datele tale. Hard-disk-ul de 1 TB era împărțit în două partiții egale.
Conectarea la rețea se poate face prin cablu UTP, placa fiind una Gigabit cu chipset Atheros, iar rețeaua wireless are un modul Killer ce știe standardul N și este dual-band și dual-stream cu o viteză maximă de 300 Mbps. Nu are suport pentru 802.11ac în versiunea testată de mine, dar alte modele G750 suportă și acest standard.
Placa video de pe G750JZ, un model nVidia GTX880M de ultimă generație cu 4 GB memorie RAM, poate fi chiar și overclockată (nu-i un cuvânt, știu!) cu o simplă apăsare de buton, performanța în teste crescând cu vreo 5%.
Valorile din 3D Mark 2011 sunt următoarele:
Comparat cu generația anterioară G750JH, creșterea maximă este de 15% în acest test. Valorile declarate de producătorul pentru celelalte modele sunt 7142 puncte pentru G750JS și 5160 puncte pentru G750JM.
Sistemul nVidia Optimus permite calculatorului să comute automat, fără nici un deranj pentru utilizator, între placa nVidia și placa Intel integrată în cea de bază. Cea Intel consumă mult mai puțin bateria și G750JZ o utilizează automat în desktop, aplicații Office, citit email etc, iar când ai nevoie de performanța extremă, precum în jocuri sau la vreo codare video, intră automat în funcțiune placa nVidia. Este un truc bun și util, deși cred că în general un astfel de calculator este mereu conectat la priză.
Autonomia, că veni vorba, este de câteva ore în mod desktop, câtă vreme nu pornești vreun joc. Atunci se schimbă lucrurile, dar G750 este în principal un desktop replacement mai simplu de transportat de la o locație la alta, nu un laptop pe care să-l folosești “pe genunchi”, departe de prize. O funcție din utilitarul Geforce Experience îți permite să “subturezi” placa video, stabilind o limită a FPS-urilor în jocuri pentru a mai ține un pic de baterie.
Eu l-am folosit în mod combinat, dar estimez 5-6 ore de browsing pe wi-fi autonomie totală.
Știu că vreți să aflați performanță din jocuri și alte teste. Prefer să vă spun ce rezultate au obținut alții, eu neavând software-urile și nici jocurile necesare unui test de anvergură. Iată câteva rezultate din teste:
În principiu, joci cam orice la rezoluție 1920 x 1080 pixeli cu detalii la maxim.
G750JZ are însă acel port HDMI 1.4 prin care poți conecta laptopul chiar și la monitoare Ultra HD pentru a te juca “4K”. Mai mult, prin ieșirea HDMI și prin cea mini Display Port poți conecta simultan trei monitoare. Asta îți permite să joci “like a boss” cu o imagine surround, dar cred că această veste este bună mai ales pentru cei ce aleg acest calculator pentru codare video sau editare foto sau alte sarcini ce necesită performanță foarte mare și unde mai multe monitoare îți cresc mult productivitatea.
Aici nu-s multe de zis, modificările din Windows includ un wallpaper ROG – The Choice of Champions, un software Asus GPU Tweak din care poți porni overclockingul plăcii video și o interfață ceva mai arătoasă pentru sistemul Power4Gear Hybrid. Prin acest sistem poți seta diverse scenarii de utilizare pentru componente și baterie și poți regla ca PC-ul să comute automat între ele atunci când este conectat sau deconectat de la priză.
Asus G750JZ este un dispozitiv extraordinar din toate punctele de vedere. Nu doar hardware-ul este foarte performant la toate capitolele sale, dar te încântă și atenția la detaliile constructive secundare precum răcirea, design-ul, ventilatoarele silențioase, tastele bine calibrate sau porturile integrate. G750 excelează și ca aspect și ca performanțe, fiind un desktop replacement / notebook de gaming remarcabil.
PREȚ:
Citiți și review-ul făcut de Dan pe ComputerBlog.ro acestui laptop. Și nu uitați să votați pentru review-ul meu aici.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
51 comentarii
11/08/2014 la 7:37 AM
Am vota, dar e 403 Forbidden
cartus(Citează)
11/08/2014 la 9:22 AM
Gata. Acum sper să văd 3 voturi direct acolo :P
@George: Blog Wars este un fel de competiție care a adunat deja mai multe ediții. Acum mi-au propus sa particip eu cu review-ul acesta, dacă tot am testat laptop-ul. Modelul competiției se mai schimbă, dar de obicei e o înfruntare între articole cu premii pentru cei ce votează/scriu și ei ceva.
nwradu(Citează)
11/08/2014 la 8:02 AM
Mda… nu știu ce are blogwars, dar la accesarea domeniului (la ora aceasta înaintată – 08:00) apare pagina de test a Apache (pe CentOS)…
George(Citează)
11/08/2014 la 8:20 AM
Daca ar si merge pagina de vot, cu siguranta am vota
Cris(Citează)
11/08/2014 la 9:07 AM
E urat, plasticul pare ieftin si dupa problemele avute cu 2 Nexus 7 2013 facute de Asus nu mai am incredere in brandul lor.
Gaelex(Citează)
11/08/2014 la 9:37 AM
Votai! Îmi scapă mie ceva sau … nu pot vedea nicăieri ”scorul”?
George(Citează)
11/08/2014 la 10:14 AM
@George: fără scor, îl aflăm la final.
nwradu(Citează)
11/08/2014 la 9:46 AM
votat!
super laptopul! nu ar sta rau la mine pe birou :)
Ionut Baciu(Citează)
11/08/2014 la 10:30 AM
@nwradu: gg. Pe principiul ”tu votezi cu cine vrei, că oricum iese cine trebuie”, nu?
George(Citează)
13/08/2014 la 9:39 AM
@George: cine iese nu cred că mai contează așa mult. Adică eu am avut laptopul la un review și apoi mi-au spus oamenii “stai, nu publica, vrem să facem o înfruntare blog wars din asta”. OK. Cei care votează pot câștiga o tabletă, acela e un motiv bun de a vota fără să conteze cine câștigă între mine și Dan.
nwradu(Citează)
11/08/2014 la 10:43 AM
Am avut un laptop primit de la munca insa am renuntat la el pentru ca era incomod sa il car dupa mine din cauza greutatii (avea cateva kilograme).
Laptop-ul prezentat de tine pare foarte masiv. Cat de portabil este?
etk(Citează)
13/08/2014 la 9:41 AM
@etk: puțin portabil. Este mai portabil decât un desktop + monitor, aia e clar. Pe acesta îl pui într-un mare rucsac și gata, ai plecat cu el la LAN Party sau la țară, dar la greutatea lui nu-i prea ușor de cărat des. Are 4,8 kg.
nwradu(Citează)
11/08/2014 la 10:44 AM
Practic începe de la 7000 lei, versiunile mai ieftine nu prea mai sunt de gaming. La 5-6000 îți iei ceva mai frumos care îți permite câte un joc din când în când.
Treaba cu licența de windows e penibilă. La așa o sumă trebuia băgată licența în preț și aia e, nu să-mi spui să iau ”pachet” cu licență, sub deviza ”intră în legalitate”.
Era bine dacă te și jucai cu el să ne spui impresii.
dam167(Citează)
13/08/2014 la 9:51 AM
@dam167: faza cu Windows e specifică României, unde distribuitorii comandă configurații fără licențe, pe ideea că așa este mai ieftin și “se descurcă oricum clienții”. Microsoft România tot militează pentru a se comanda doar laptopuri cu licență, măcar pe acestea scumpe.
Cu jocurile e mai greu. Dacă-ți spun cum se mișcă World of Tanks nu e mare scofală (se mișcă foarte bine!), iar jocuri mai complexe nu am putut instala pe motive de licență (adică le am deja instalate în calculatorul meu) și timp. Mie mi se pare însă că hardware-ul spune deja totul.
nwradu(Citează)
11/08/2014 la 1:14 PM
Trebuie un birou solid la asa un laptop :)
alunelu(Citează)
11/08/2014 la 2:36 PM
Gata, am votat.
Am si eu un ultrabook de la Asus si am o problema cu el: Power4Gear nu suporta Windows 8.1, doar windows 8.
Tu ai spus ca acest laptop pe care l-ai testat are 8.1 si am vazut si un screenshot cu Power4Gear. Functioneaza cum trebuie aplicatia ?
Poza de comparatie intre acel ultrabook si acesta de gaming face toti banii. Exact asa am facut si eu cand l-am pus pe al meu pe cel vechi de gaming.
ps: am descarcat acum P4G de pe pagina de support a g750, sa vedem diseara daca se potriveste si la al meu.
razorsbk(Citează)
11/08/2014 la 4:28 PM
Votat! Baftă!
Cris(Citează)
11/08/2014 la 6:41 PM
Ai gresit ceva la cei 750W mentionati la incarcator.
Tavi(Citează)
11/08/2014 la 8:54 PM
Done, + 1 Vot mult noroc in razboi . Ai facut un review foarte , foarte complex :)) Asta mai da review.
Ionut(Citează)
12/08/2014 la 12:15 AM
Raportul performanta-portabilitate este excelent. Si, odata cu scaderea preturilor la astfel de laptopuri, in urmatorii ani, desktop-ul isi va da obstescul sfarsit.
Alex(Citează)
12/08/2014 la 2:11 PM
compari monstrul asta cu un ultrabook ? 4.5kg?
fish(Citează)
13/08/2014 la 9:53 AM
@fish: păi nu-i amuzant cum arată unul lângă altul?
nwradu(Citează)
14/08/2014 la 9:08 AM
Promoveaza-l si ca sticky post cum face si “concurenta”.
andrei(Citează)
14/08/2014 la 3:30 PM
La partea de carat, pot face o mica comparatie. Am carat 3 ani, zi de zi, un laptop Asus M70Vn care are aproximativ 4Kg + incarcatorul; si pe distante relativ medii( 1 km) nu aveam probleme cu el in spate desi eu nu sunt chiar Hercule. Pe distante foarte mari e intradevar obositor.
Mars(Citează)
14/08/2014 la 3:33 PM
Vezi ca ai o greseala la faza cu incarcatorul.
Uite ce spune pagina producatorului:
http://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/ASUS_ROG_G750JZ/specifications/
Output :
19.5 V DC, 11.8 A, 230 W
750W consuma un PC de top totusi.
Mars(Citează)
16/08/2014 la 11:34 AM
Dupa ce am avut topul de la momentul respectiv (G53JW), nu as putea să mai recomand cuiva un Asus.
Da bine la poze și specs, dar in timp e o porcarie de laptop cu o grămada de probleme.
Cireasa(Citează)
16/08/2014 la 11:25 PM
SUCCESS
goe(Citează)
19/08/2014 la 1:11 PM
Te-am votat, dar totusi nu sunt 180w la incarcator? Cel putin asa era la modelele mai vechi cand m-am documentat.
Soacra(Citează)
19/08/2014 la 7:28 PM
DONE+1! Si toti primesc tableta sau numai 1?
Adam(Citează)
19/08/2014 la 7:29 PM
!
Adam(Citează)
19/08/2014 la 11:28 PM
Votat. Fie ca cel mai bun sa castige!
Razvan(Citează)
20/08/2014 la 6:26 PM
Un adevărat desktop portabil pentru cei care iubesc varianta de pc desktop, util când vrei sa iei cu tine ceva care satisface cerințele dpdv și ocupă puțin loc în bagaj, l-as testa pe jocuri și sa vad cât rezista tastatura după zile de butonat.
ciprian(Citează)
21/08/2014 la 7:29 AM
DONE; VOTAT;
Catalin(Citează)
21/08/2014 la 9:24 AM
Votat !
Ploe(Citează)
21/08/2014 la 11:32 AM
Votat! Succes Radu!
Iulian(Citează)
21/08/2014 la 2:23 PM
Un review muncit minuțios. Cu migala unui chinez bătrân. Felicitări!
ps – oare tastatura e suficient de fiabilă sau mai bine se apelează preventiv la accesoriile specifice.
Vasile GIURGIU(Citează)
21/08/2014 la 5:33 PM
Felicitari pentru review! Este un produs super! Votat! Mult succes!
APOSTOL VIORICA(Citează)
21/08/2014 la 11:32 PM
Votat
Laura Iurian(Citează)
22/08/2014 la 8:47 PM
Ba,asta nu e cine stie ce ,nu putem compara cu un Alienware 17, sau 18.E slabut.
TheUltraGamer(Citează)
23/08/2014 la 10:40 AM
Păi compară-l, ce are Alienware în plus?
nwradu(Citează)
23/08/2014 la 11:35 AM
Un articol bun, contine toate informatiile de care avem nevoie. Te sustin la BlogWars. Multa bafta
Ciprian Onet(Citează)
23/08/2014 la 8:35 PM
un sunet bun se poate obtine intotdeauna… :) prin casti, pentru ca tot suntem la capitolul portabilitate. caci despre cele aproape 5 kile, ce sa mai zic?! treaca-mearga. cu un rucsac bun, problema e ca si rezolvata. cu valizele e mai greu :) cele pentru bateriile de rezerva :)
Vasile GIURGIU(Citează)
23/08/2014 la 10:12 PM
extraordinar articolul,pozele foarte usor de vizulizat,info foarte detaliate,feleicitari radu 10 +
nasty81(Citează)
24/08/2014 la 2:26 PM
Am citit cele doua prezentări iar cea a Dlui Radu mi se pare foarte detaliata și ușor de înțeles chiar dacă nu ești un mare cunoscător.Felicitări!
Corina(Citează)
24/08/2014 la 3:13 PM
ce n-am inteles eu niciodata, vis-a-vis de conceptul asta de notebook performant pentru gameri, ca “laptop” e un concept dezvoltat de cei de la Toshiba si preluat apoi de restul comunitatii… asa, deci ce n-am inteles legat de acest concept de notebook mobil puternic este exact autonomia de lucru…, ca sa zic asa. adica, toate-s bune si frumoase, componentele au performanta stiu di tătii, doar că trebuie să stai cu “agregatu’ ” lângă priză, să poți juca ceva. Și atunci, unde este mobilitatea? A, îl poți strânge repede, să-l vâri în rucsac și s’apoi să te deplasezi la prietenul tău din blocul vecin să încingi un single player pe rând, ca te bucuri de calitatile skulei. Sau ce?!! De obicei, gheimării stau cu nopțile în casă și nu se deplasează din fața monitorului, decât în cazuri de forță majoră, ca să zic așa. în plus, gheimării, de obicei, nu prea au bani, iar programatorilor le este suficient ceva mult mai puțin preformant. personal cred că, pe partea de autonomie, de alimentare, de energizare sau cum vreți să-i spuneți, mai trebuie inca mult inventat. restul pare super ok, cel puțin pentru cerințele/necesitatile actuale. :) cu alte cuvinte, am o skulă de skulă, mobilă, doar că trebuie să stau cu ea lângă priză… pentru că așa e… normal.
Vasile GIURGIU(Citează)