un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Netflix depășește HBO la venituri

15 Aug 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Recent șeful Netflix a anunțat că în trimestrul doi al anului serviciul de streaming online a avut venituri mai mari decât ale HBO. Diferența este infimă, ambele companii au făcut peste 1,1 miliarde de dolari, dar Netflix trece în față.

Este un pas mare pentru industria online pay-per-view și, atunci când depășești un gigant precum HBO, este o dovadă că modelul de business este bun. Arată că într-un mediu unde pirateria este la un click distanță, poți obține venituri mari oferind acces simplu și rapid la ceea ce-și dorește publicul și că pentru asta oamenii sunt dispuși să plătească o mică taxă lunară. Eu zic că succesul Netflix mai arată și faptul că oamenii de multe ori se uită la filme și seriale pe laptop/tabletă, nu doar legați de televizorul prin cablu.

Pe termen lung eu mizez tot pe HBO, din două motive:

  1. au HBO GO, propriul serviciu de streaming video, deci și ei pot să se lupte pe piața online.
  2. au resurse mult mai mari pentru a dezvolta conținut original de mare succes. Exemple din ultimul an: Game of Thrones și True Detective, dar pot da exemple din aproape orice an trecut.

HBO ar putea avea venituri mai mari inclusiv pe piața românească, dar aici pare că a redus cumva motoarele. Într-o vreme în care toată lumea se plânge de nivelul slab calitativ al emisiunilor și filmelor de la televiziunile publice, HBO ar putea veni cu o campanie agresivă de câștigare de noi abonați, tariful lunar fiind practic nesemnificativ pe lângă alte cheltuieli ale casei.

În primul rând, însă, HBO GO este foarte dubios vândut în România. Eu cred că mult mai mulți s-ar abona la el, dar HBO GO este disponibil doar celor care sunt deja abonații unor provideri de servicii TV, deși GO este exclusiv online și poate fi accesat prin orice conexiune fixă sau mobilă. Operatorii sunt cei din lista de mai jos. Ca și Otilia, motivația acestei condiții pentru mine este un mister.

operatori_hbo_go

Netflix ar putea ajunge în viitor în România. Zvonurile sunt că vor intra în curând în Polonia și Austria, deci un viitor val ne-ar putea include și pe noi. Cu siguranța nu sunt opreliști tehnologice – România are destulă bandă instalată încât eventualii abonați Netflix să aibă parte de o vizualizare fără probleme.

Opreliștile sunt de natură economică: chiar dacă nu excelăm la capitolul piraterie (în sensul că există și în alte țări mari), suntem considerați o țară săracă, unde oamenii nu cheltuie bani pe servicii “over the top”, și deci investiția în localizarea serviciilor, suport tehnic, marketing și vânzări nu se justifică momentan. La cum stau lucrurile, mi-e teamă că nu se va justifica nici în 10 ani.

sursa: Reed Hastings.

asus s5507

    14 comentarii

  1. Surprinzator e ca RCS-RDS nu ofera acces.

      (Citează)

  2. Mda si eu ca abonat Focus Sat are apartine de UPC nu am access. Si ma oftic ca as fi dat banul fara jena.

      (Citează)

  3. oare chiar aşa să fie ? nu sîntem consumatori de servicii de internet, de telefonie mobilă, de TV prin cablu la superlativ ? eu cred că nu ar avea mai puţin succes la noi cu pay-per-view decît oriunde altundeva.

    pirateria… ce să spun… dacă în loc să caut un film pe torente şi să trebuiască să aştept şi apoi să caut separat şi să potrivesc subtitrarea şi să-l copiez apoi pe stick ca să-l pot vedea pe TV, nu pe calculator, aş putea plăti cîţiva lei pe acel film, cred că aş face-o… plus că sînt atîţia oameni, relativ mai în vîrstă, care NU caută pe torente şi în general nu ştiu să folosească calculatorul în aceste scopuri.

      (Citează)

    • @alias: poate tu ai plati. Alți 90 zic ca ar plăti și puși în fața faptului tot vor pirata, pentru că pot și e gratis.

      Vezi discuția “taxa de autostradă” vs “dacă bagă taxă, eu o iau pe vechiul drum” sau câți abonați au Deezer/Zonga deși asculți cât vrei cu 5 euro.

        (Citează)

  4. Foarte mică corecție: Netflix nu este pay-per-view.

      (Citează)

  5. Problema cu HBO GO este ca nu-l poti avea fara abonament TV. In “satul” in care traiesc eu un televizor (faptul ca-l ai in casa adica) te costa 160 de euro pe an. Ceea ce nu e neaparat mult, dar totusi de ce sa-i dai daca nu-ti trebuie neaparat. Asa ca eu n-am nici TV, iar cablu/abonament nici atat.

    No, in conditiile astea pot sa am Netflix (si am, desi cum am mai zis intr-un comentariu mai demult oferta Netflix UK & Ireland e cam redusa), dar HBO Go nu pot sa am, desi am vrut sa-mi pun la un moment dat. In plus, din ce am mai citit, trendul cam asta este — de cand cu aparitia posibilitatilor de streaming oamenii cam renunta la abonamentul TV (si-si cumpara seriale gen GoT de pe iTunes). Ceea ce pe termen lung nu prea suna incurajator pt HBO.

      (Citează)

  6. @Nwradu zici tu ca n-ar plati dar iti dau un exemplu bun si simplu :

    Desi lumea are acces la internet si trackere bine organizate de unde poti sa iei seriale ,pack-uri de calitatea mare cu subtritrare deja inclusa tot s-au dus sa se uite pe Vplay .
    Vplay unde nu erau seriale hd , unde daca nu erai abonat premium te uitai doar la 2 seriale si trebuie sa astepti , asa ca multi romani au dat 5 euro pt cont premium si s-au uitat .

    Daca ar veni acum netflix ar avea multi clienti pentru simplu fapt ca au o gramada de platforme . Pot sa te uiti pe telefon / toate modelele de smartv / tablete / xbox etc practic orice device media cu un ecran are netflix pe el .

      (Citează)

  7. nu avem acces la filme de la google, apple sau microsoft si crezi ca vine netflix :)))))))
    go home, you drunk

      (Citează)

  8. Un lucru esential in lupta celor de la Netflix cu pirateria a fost pretul. Pret ridicol de mic. Stiu ca la un moment dat abonamentul lunar era undeva la 8-9 dolari. O suma insignifianta pentru veniturile celor din US, acolo unde Netflix a prins cel mai bine. Oricine prefera sa plateasca o suma modica pentru a avea la indemana o sumedenie de seriale si filme. Tin minte acum cativa ani cand am aflat cu surprinde ca niste prieteni care luasera, destul de recent, contact cu serialele, au platit prin sms acel abonament catre VPlay. Li se cam rupea lor ca e ilegal. Tot ce conta pentru ei ca aveau in acelasi loc, updatate zilnic, toate serialele pe care le urmareau, cu subtitrari chiar.

      (Citează)

  9. Totuși nu înțeleg de ce trebuie sa plătesc separat pentru HBO GO, de moment ce plătesc deja abonamentul.

      (Citează)

  10. Eu am netflix de peste 1 an, si desii il folosesc aproape zilnic, tot descarc seriale de pe broadcasthe.net pentru ca nu am altfel cum sa le vad la zi din moment ce netflix posteaza doar sezoane intregi. Recent am facut rost de un cont pe xfinity si nu prea mai descarc seriale, pentru ca acolo apar zilnic, am si live tv 720p, si mult mai multe seriale si emisiuni decat pe netflix (au toate serialele produse de hbo, deci e un fel de netflix + hulu + hbo go).

      (Citează)

  11. Si eu folosesc netflix de vreo 2 ani platit prin proxy ca sa mearga in Ro, am platit si vplay la vremea lor, totul,pentru simplul fapt ca erau la un loc toate, ieftin si puteam tine cont unde am ramas cu serialul, la ce episod etc fara sa stau sa-mi notez sau sa browsez prin ele sa vad pe unde…
    Eu mizez pe netflix, hbo s-ar putea sa fie un fel de nokia daca nunsunt atenti…

      (Citează)

  12. Si eu am Netflix si Hulu si HBO Go Romania si Voyo si Seenow. La ultimele 3 voi renunta cand imi expira abonamentele sau incarcarea in cazul Seenow. Este diferenta mare intre ce ofera Netflix sau Hulu si restul. Singurul dezavantaj (sau ma rog depinde de cum vezi lucrurile) este ca nu sunt subtitrate filmele. In rest numai de bine. Filme noi si seriale care la noi nici nu au ajuns. Am vazut si filmul “Interviul” cel cu scandalul din Corea de Nord. Este pe Netflix daca ai abonament. Pe Youtube si in alte parti era pay per view la 16 $ sau mai scump.

      (Citează)

  13. Cautati pe net Popcorn Time!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus