►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Instagram a lansat Hyperlapse, o aplicație de făcut timelapse-uri. Momentan este disponibilă doar de la iOS 7 în sus, fără Android.
Ce face de fapt? Filmează o scenă (maxim 10 sau 45 de minute, în funcție de ce iPhone ai) și apoi o poți accelera de la 1x la 12x viteză. Practic te uiți la un clip pe fast-forward. Detalii găsiți pe blogul lor.
Aș avea două comentarii aici:
1. Treaba asta n-are nici o legătură cu un timelapse adevărat. Timelapse-ul se face din fotografii îmbinate într-un clip video. Da, dacă filmezi ceva și rulezi accelerat, poți obține tot un fel de timelapse, dar eu aș folosi numele doar pentru situații mai complexe, de exemplu când faci o fotografie la fiecare 10 minute timp de o zi întreagă și faci apoi un timelapse cu, să zicem, evoluția unei flori. Sau dacă fotografiezi o intersecție cu un timp de expunere de 0,5 secunde pe fiecare cadru, obținând pietoni și mașini în mișcare, cu acele dâre în urma lor, și apoi le îmbini pe toate într-un clip video care arată total diferit de ceea ce ai obține cu o simplă cameră de filmat accelerată.
2. Dacă oamenii vor ceva gen Hyperlapse, nu pot decât să mă întreb de ce nu exista deja opțiunea de accelerare video în telefoane până acum. Multe telefoane includ software bunicel de editare video, iar accelerarea unui clip este ceva banal ca procedeu. Pare încă o chestie banală a cărei necesitate n-a sesizat-o nimeni până acum când Instagram o prezintă ca revoluție.
Totuși, acum va crește numărul de clipuri cu răsărit de soare sau diverse acțiuni. Presimt că vor crește și vânzările de trepiede și sisteme de prindere pentru telefoane mobile. Aveți aici un cap universal Joby cu care puteți prinde orice telefon pe un alt trepied și un trepied universal care poate prinde și telefoane, dar e cam scurt.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
9 comentarii
27/08/2014 la 11:46 AM
adica… e un soft ce accelereaza un film!?!?!? nu prea inteleg entuziasmul vazut in diverse locuri, ce este asa extraordinar?
singurul lucru nou este ca pare mai usor de folosit decat alte programe si necesita mai putine actiuni si comenzi din partea utilizatorului, o obsesie foarte actuala.
stefan(Citează)
27/08/2014 la 12:05 PM
“Traditionally, time lapse videos depend on holding your phone or camera still while you film. Hyperlapse from Instagram features built-in stabilization technology that lets you create moving, handheld time lapses that result in a cinematic look, quality and feel—a feat that has previously only been possible with expensive equipment.”
Ăsta e paragraful cheie din blog post-ul lor. E puțin mai mult decât un clip pe fast forward.
Alex(Citează)
27/08/2014 la 1:48 PM
Am crezut ca este similar cu asta: http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/projects/hyperlapse/ pe care o astept ca painea calda.
Cristi(Citează)
27/08/2014 la 2:12 PM
Cristi: E același lucru.
Alex(Citează)
27/08/2014 la 2:41 PM
@Alex: nu pot sa fac Hyperlapse pe clipuri filmate anterior
Cristi(Citează)
27/08/2014 la 3:56 PM
Da, așa-i. Am exagerat puțin când am zis că-i același lucru, au doar același efect, modul în care realizează stabilizarea diferă. Hyperlapse-ul de la Microsoft reconstruiește scena 3D și apoi caută un path nou care ar fi stabil, ăla de la Instagram se bazează pe giroscop și de aia nu poate stabiliza filme vechi.
Alex(Citează)
27/08/2014 la 6:38 PM
Hyperlapse, nu e deloc un concept nou descoperit de Instagram.
Exista de cel putin 2 ani si se pot gasi tutoriale pe Youtube cum se face: cate o poza la cateva secunde si te mutai cu trepiedul fizic mai in fata. Apoi faceai un timelapse normal pe care il stabilizai cu diverse softuri, gen After Effects.
Timelapsuri se pot face si din filme: GoPro accepta aceasta functie, si e preferata pentru timelapse-urile la rezolutie 4K.
Efectul e doar diferit din cele doua metode: film sau poze.
Din filme ai multe detalii (mai multe fps-uri), pe cand din poze lipsesc cateva detalii (1 fps la 5 secunde, deci cateva detalii pierdute).
Concluzionand, Hyperlapse e un fel de ‘aceeasi Marie cu alta palarie’ fata de obisnuitul Timelapse …
simistef(Citează)
27/08/2014 la 7:42 PM
@simistef: nu, chiar nu e același lucru. Adică dacă filmezi normal și apoi accelerezi totul, obții ceea ce face și Hyperlapse. Accelerarea aia de video se face tâind anumite cadre. Dacă faci la viteză 5x, îți ia doar un cadru din 5 și le rulează doar pe acestea.
Un timelapse cu foto se poate face complet altfel. Dacă faci fiecare fotografie cu expunere lungă, ceea ce o cameră video nu poate face, obții altceva. Uite de exemplu un timelapse cu fulgere pe care nu l-ai putea face din video deoarece ai nevoie de expuneri lungi pentru a le prinde. Acolo e făcut din fotografii expuse 10 secunde fiecare.
https://www.youtube.com/watch?v=sy88QVETrxg
nwradu(Citează)
27/08/2014 la 7:27 PM
Traditional: Record, Save, Import, Process (n-times), Export
Hyperlapse: Record, Stop, Save.
Ciprian(Citează)