►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
3 Jul 2014 ·
Am fost ieri la deschiderea centrului Vodafone Shared Services România, un proiect chiar al grupului mamă ce va crea în următoarea perioadă până la 2000 de locuri de muncă în România. Ce fac angajații de aici? Asigură suport telefonic pentru clienții Vodafone din Marea Britania, Germania, Spania, Italia și Irlanda și asigură și servicii helpdesk în interiorul grupului.
Cu astfel de cifre, nu pot decât să spun felicitări Vodafone. România a fost aleasă nu doar pentru că forța de muncă este ieftină (pentru că nu-i mai ieftină decât în alte țări în care există deja centre VSS), ci și pentru că la noi se găsesc mulți vorbitori de limbi străine și oameni pricepuți la IT&C. Dacă vă interesează un loc de muncă, începeți de pe secțiunea Cariere.
Centrul se găsește într-o clădire nouă de pe strada Avrig, în vecinătatea Pieței Obor. Mi-a plăcut interiorul, decorat cu motive românești și chiar cu desene din poveștile noastre, precum Capra cu trei iezi și Ursul păcălit de vulpe, o idee foarte drăguță. Erau deja în jur de 100 de angajați la muncă, discutând cu clienți din țările respective, centrul fiind operațional.
Acest centru se adaugă celui NOC Danubius, care asigură funcționarea rețelelor Vodafone din mai multe țări. Puteți citi mai multe despre el în prezentarea mea.
Din ce-am înțeles, acest centru nu ține în mod direct de Vodafone România, ci de grupul Vodafone, din partea căruia era prezent Steven McCrystal, director Shared Services. L-am întrebat dacă deschiderea acestui centru înseamnă că vor fi făcute concedieri în celelalte centre Shared Services din lume (mai au alte 5 în Budapesta, Cairo și trei localități indiene) și mi-a răspuns că nu. Centrul din România vine ca un răspuns la creșterea rețelei în întreaga lumea și la strategia de a sigura servicii de suport cât mai bune.
Cu această ocazie l-am văzut și pe noul CEO Vodafone România, indianul Ravinder Takkar, care a prezentat lucrurile pe un ton foarte natural, prietenos și ușor de înțeles. Pare genul de om plăcut de toată lumea. Au fost prezenți și premierul Ponta și ministrul comunicațiilor Cotovelea, care au ținut uzualele discursuri “apreciem crearea de locuri de muncă”, “România mizează pe industria IT” șamd. A fost prezent și un oficial al ambasadei Marii Britanii care, spre surprinderea mea, n-a zis “acum că aveți de muncă și în România sper să nu mai emigrați la noi”, ci a vorbit chiar bine în română despre cum UK-ul și UE sprijină economiile europene și astfel de inițiative conduc la creșterea economică generală.
Au fost prezenți și clasicii ziariști care nu știau pe ce lume sunt. Unii se mirau în fața mea ca Vodafone are un nou CEO, deși omul este de două luni în România, iar alții comentau “tu-vă muma, aveți înlesniri de la stat…”.
Tot Vodafone a anunțat săptămâna trecută un nou abonament RED 19. Pentru 19 euro pe lună primești minute naționale nelimitate, minute internaționale, 1 GB trafic de date 4G inclus în preț, eliminând suprataxa 4G din toate abonamentele. Detalii aici.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
26 comentarii
03/07/2014 la 2:29 PM
Eh… http://www.zf.ro/zf-24/vodafone-primeste-un-ajutor-de-stat-de-8-19-mil-euro-pentru-noul-centru-de-servicii-costurile-totale-depasesc-20-mil-euro-12875006
Totusi e complicat…
George(Citează)
03/07/2014 la 2:56 PM
Da, dar nu înțelegeam problema unora. Statul are anumite programe de ajutorare tocmai pentru a atrage astfel de activități mari în România. Și uite că le-a atras. Similar statul menține reducerea de diverse taxe pentru cei angajați în industria IT, o alta măsură care a impulsionat puternic apariția în România a tot felul de centre de suport.
Plus că Vodafone probabil lucra la acest centru de vreo 6 luni, iar ajutorul a fost aprobat abia zilele trecute.
nwradu(Citează)
03/07/2014 la 4:08 PM
Superb, 2000 locuri de munca pe salariu minim in call center. Vor atrage pe toti cei picati la BAC. Dupa ce-si termina ajutorul de somaj, normal.
corneli(Citează)
03/07/2014 la 4:10 PM
Reducerea la taxe este pentru cei care lucreaza in productia de software, nu pentru cei care vorbesc la telefon in call-center
corneli(Citează)
03/07/2014 la 5:02 PM
la Shared Services de obicei prefera oameni cu studii superioare economice ;)
HeavyD(Citează)
03/07/2014 la 5:56 PM
Practic, mai bine nu mai angajau pe nimeni. Mari bulangii companiile astea mari, angajează lume, plătesc taxe… mai bine ar pleca toate și ar lăsa oamenii să lucreze numai la stat.
nwradu(Citează)
03/07/2014 la 10:34 PM
Un calcul absolut simplist. Considerind ca in primul an media de angajati e de 1000 si impozitele platite de firma si angajati se ridica pe la 1000 lei cumulat, atunci statul o sa primeasca cam 2.7 milioane de euro pe an doar din impozite directe.
Si expllicati-mi si mie cum adica e investitie proasta una in care bagi 6.7 milioane de euro si ii scoti inapoi in doar 2-3 ani maxim? Si apoi mergi doar pe profit si obligatii minime. Unde in lumea asta se mai poate asa ceva?
Nu mai papati rahat aiurea. Sint niste locuri de munca. Poate asa se mai obisnuieste si omul nostru cu disciplina corporatista.
@HeavyD nu mai fa afirmatii prostesti. In Shared Services se cauta fix oamenii de care e nevoie. Si aia nu sint absolventi de profil economic de obicei. Ca pica in plasa si astia pe principiul ca frate ia uite ce marketing support oferim noi aici cind de fapt munca nu are legatura cu partea de marketing decit tangential.
Shared Services nu inseamna contabilitate si tot ce e legat de finante. De fapt astea sint minoritare. Dar e opinia mea dupa ceva vreme de umblat in zona asta.
jules(Citează)
04/07/2014 la 2:04 AM
RCS RDS număr angajați – aproximativ 9.000
Vodafone număr angajați – aproximativ 2.800
Asta, așa, că nu se deranjează nimeni să pună niște informații în context.
zetu(Citează)
04/07/2014 la 2:06 AM
Vodafone – 19 euro minute și sms-uri naționale nelimitate și 1GB de net
RCS RDS – 5 euro minute naționale și internaționale nelimitate, sms-uri în rețea nelimitate, net nelimitat cu o limită de 5GB la 14,4mbps
zetu(Citează)
04/07/2014 la 2:45 AM
@zetu: Bine spus. Iar d-lui Takkar ii recomandam Gillette daca mai lanseaza astfel de abonamente avantajoase.
Dan(Citează)
04/07/2014 la 2:58 AM
“…tu-va muma, numai inlesniri de la stat”.
Nu stiu daca nu cumva ajutoarele de stat de genul asta nu sunt ilegale pentru ca creaza o distorsiune in piata De ce doar vodafone si nu si Ericson care face mentenanta pentru Romtelecom si Cosmote? A ramas cineva pe afara?
Firmele marunte su se pun…
Cum nu stiu, presupun ca e in regula. Altfel o sa aflam detalii despre infringement de la Comisia Europena.
Mie mi se pre ceva in neregula aici (sau nu am toate dalele si nu le-am gasit nici aci).
Pe scurt, salariilea alea sunt scutite de taxe.
Care e plus-valoare actiunii astia? Riscam sa pierdem locurile alea de munca pentru ca aceeasi munca poate fi facuta la fel si in alta parte?
Comparand cu scutirea pentru programatori: aia e la fel pentru toate firmele; firmele trebuie sa produca (si nu sa opereze) si pot alege sa produca oriunde in lume drept urmare Romania poate beneficia de o parte din impozit (ca parte din munca programatorilor ajunge si la buget, macar ca TVA) sau de nimic.
In cazul de fata un NOC e musai sa fie acolo locul unde este bussiness-ul: No sa trimita niste indieni sa umble la “sarmele wireless” de la mine din firma, ci o sa ANGAJEZE pe cineva de aici. Pe piata muncii.
P.S. Prin alte parti am citi ca asta e scutire pentru “investitii” cand de fapt O de la NOC inseamna “operare”.
P.S.2 Indemnul de a rasfoi “secțiunea Cariere” merita oricum.
tudor(Citează)
04/07/2014 la 8:45 AM
@tudor: n-are cum să fie ilegală din moment ce o face chiar statul și este un program la care poate aplica oricine. Da, e riscul să pierzi locurile de muncă. Câteva mii într-o astfel de industrie sunt cruciale, mai ales că ele generează și plus-valoare pentru alte business-uri care colaborează cu acești noi angajați: centre medicale, vendomate, băncile au cui să dea credite, apar 5 restaurante în zonă șamd.
Nu mai țin minte unde am văzut calculul făcut, Oltchim, Sidex sau Ford Craiova, dar ieșeau câteva zeci de alte firme mici ce aveau de muncă doar pentru că un astfel de gigant există acolo. Și era vorba de servicii precum cafea, catering, covrigării, grădinițe, apă de băut șămd.
nwradu(Citează)
04/07/2014 la 8:31 AM
Fiecare intelege doar ce vrea din orice stire. Ca idee, am terminat un liceu agricol si lucrez in domeniu IT fara vreo facultate asa cum zic unii pe mai sus. Pe unde am fost angajat nu m-au intrebat ce diploma am, ci ce stiu sa fac (momentan sunt angajat HP, sa nu credeti ca lucrez pentru o firma fantoma). Trecand peste asta, chiar daca politicienii nostri sunt cei mai corupti si profita de pe urma unor investitii in tara noastra ca cea de mai sus, mi-ar placea sa vad astfel de “inlesniri” din partea statului macar o data pe luna.
Mihai(Citează)
04/07/2014 la 8:38 AM
Păi nu-i ceva neobișnuit. Majoritatea companiilor care aplică pentru astfel de ajutoare de stat le primesc, dar trebuie să respecte niște condiții.
De exemplu IBM a luat 21 de milioane de euro ajutor de stat pentru a deschide/mări centrul de suport din România cu 900 de locuri de muncă.
Dacă-i căutați pe net, veți vedea ajutoare de stat primite și de Endava, Siemens, eMAG, Orange, Ericsson, Dell, Microsoft, Teamnet și altele.
Cum spuneam, e ceva uzual și legile sunt făcute pentru astfel de companii mari. Toate țările dau înlesniri atunci când deschizi un business mare la ei, este chiar o competiție în domeniu.
nwradu(Citează)
04/07/2014 la 9:29 AM
Partea cu adevarat trista e ca o compania romaneasca care s-a extins si-n tarile vecine, cum e RCS RDS, nu stiu daca primeste vreo inlesnire de la stat, desi ar fi firesc si normal sa fie ajutate prin orice parghie posibila, nu doar pentru ca e o companie romaneasca, una dintre putinele care s-au dezvoltat si s-au extins in tarile vecine, in timp ce statul nu era-n stare sa faca RTC-ul profitabil, asa ca l-au vandut la greci. Trecand peste cei 9.000 de angajati pe care-i are, RDS-ul e una din putinele companii care si-a adaptat preturile pentru piata pe care activeaza. Sa oferi gigabit la 54 de lei, c-un router gigabit in custodie gratuit, e peste tot ce ofera UPC sau RTC la un loc. Sa oferi la 5 euro minute nationale si internationale nelimitate plus 5GB de net, e peste tot ce ofera oricare dintre cei trei operatori la un loc. Un stat zdravan la cap si responsabil ar avea grija sa ajute o astfel de companie. Dar la noi, nu m-as mira ca statul sa ajute tocmai acele companii care ofera servicii la preturi europene, nicidecum preturi adaptate pentru puterea de cumparare din Romania.
zetu(Citează)
04/07/2014 la 10:09 AM
Ajutoarele nu se dau pentru că vinzi chestii mișto, ci pe alte criterii care țin de dezvoltarea viitoare. Dacă s-ar califica pentru așa ceva, sunt sigur că ar aplica și RCS-ul la ajutoare. Este posibil să fie și vreo condiție legată de plata creanțelor către stat sau ceva așa.
Site-ul Ministerului Finanțelor spune următoarele:
În perioada 2008-2014, Ministerul Finanţelor Publice a primit, în baza acestor scheme de ajutor de stat, 241 de Cereri de Acord pentru finanţare, transmise de întreprinderi interesate să implementeze diverse proiecte de investiţii în România.
În urma analizării acestora, Ministerul Finanţelor Publice a emis 66 de Acorduri pentru finanţare în valoare totală de 2,79 miliarde lei (aproximativ 636 milioane euro), toate fondurile alocate fiind de la Bugetul de Stat .
În urma implementării proiectelor de investiţii în valoare totală de 9,2 miliarde lei (aproximativ 2,1 miliarde euro) se vor crea 21.086 noi locuri de muncă. Ajutorul de stat aprobat acestor beneficiari va fi recuperat de către statul român prin contribuţii directe la bugetul general consolidat şi bugetele locale pe termen mediu în valoare de 5,5 miliarde lei (aproximativ 1,2 miliarde euro).
nwradu(Citează)
04/07/2014 la 10:10 AM
Și un comunicat Vodafone pe tema asta:
– Investitia Vodafone pentru dotarea si tehnologizarea sediului, precum si in pregatirea noilor angajati este de 6,25 milioane de Euro;
– In urmatorii 3 ani, Vodafone va continua investiţiile în Centrul Vodafone Shared Services si numarul total al angajatilor va ajunge la 2.000, dintre care peste 450 vor lucra in domeniul serviciilor IT, iar restul in domeniul Relatiilor cu Clientii;
– Ajutorul de stat solicitat de Vodafone si aprobat de autoritati a vizat dezvoltarea activitatii de servicii in domeniul tehnologiei informatiei. Ajutorul de stat aprobat va subventiona 40% din costurile salariale in valoare totala de 20,48 de milioane de Euro, pe o perioada de doi ani, ale celor 450 de angajati din domeniul IT;
– In vederea aprobarii acestui ajutor de stat, Vodafone s-a obligat sa contribuie la dezvoltarea regionala prin plata de taxe si impozite la bugetul de stat aferente celor 450 de angajati in perioada 2014 – 2021, in valoarea totala de 27,96 mil. Euro.
nwradu(Citează)
04/07/2014 la 10:15 AM
@radu, intr-o tara normala celor de la Vodafone nu li s-ar permite sa faca ceea ce fac acum. Stiu mai multe cazuri, de la o prietena care lucreaza la ei pe partea de date, unde abonati care si-au depasit cu 1GB plafonul de date aveau de plata peste 200 de euro, sau vreo 600 daca au avut norocul sa-l depaseasca in roaming. Ori eu nu spun ca nu e normal sa nu platesti atunci cand depasesti, dar sa taxezi cu 200 de euro un abonat care s-a jucat dracu stie ce joc, de-a facut 1GB trafic suplimentar mi se pare jecmaneala pe fata, si-un stat zdravan la cap care isi protejeaza cetatenii n-ar accepta asa ceva. La noi nu doar ca accepta, dar o astfel de companie mai primeste si subventii de la stat, adica tocmai de la cei pe care-i jecmaneste. Superba tara asta.
zetu(Citează)
04/07/2014 la 10:21 AM
Vodafone face un profit… interesant in România. Nu înțeleg de ce a fost totuși nevoie de ajutor de stat. Ok, teoretic se recupereaza prin taxe și impozite în niște ani, dar până una-alta nu cumva la ajutoarele astea e ca la fete (sau băieți, după gusturi) cu banii înainte?
A, și așa, ca fapt divers, sunt destule departamente unde VDF nu mai angajează personal ci încheie contracte de prestări servicii (nu e vreun secret, au avut destule job-uri postate pe linkedin in care au scris explicit acest lucru). Pentru că … le place (ca oricărei alte companii private de altfel) să plătească taxe la stat!
George(Citează)
04/07/2014 la 2:00 PM
@George: ba da, dar este o practică uzuala în lume sa dai înlesniri și ajutoare pentru a atrage business-uri mari la tine, nu la alții. De obicei se face pentru fabrici și astfel de centre care ar putea opera de oriunde din lume, că nu vin aici special pentru piața românească. Sunt sigur că sunt condiții care spun ce și cât plătești.
Nu cred că statul vrea să recupereze ajutoarele pe termen scurt sau mediu. Uneori dă mai multe ajutoare decât primește înapoi prin taxe direct de la acea firmă (la IBM a dat 21 de milioane pentru câteva sute de angajări care încă nu s-au finalizat). Este însă o metodă de a crește economia, de a atrage business-uri, de a pune România pe hartă, de a dezvolta afaceri conexe în jur (vezi exemplele cu catering, mentenanță, curățenie șamd), care nu pot fi ușor estimate.
Câtă vreme nu se întâmplă ca la Nokia, pe termen lung este bine.
nwradu(Citează)
04/07/2014 la 11:57 AM
@nwradu:
” n-are cum să fie ilegală din moment ce o face chiar statul ”
Gluma asta e chiar buna!
Dupa cum observi mi-am expimat doar rezerva, pentru ca nu stiu toate detaliile..
Daca e vorba de Dacia, sau Ford, e clar de ce li s-a acordat ajutorul, era forba despre insenliri pentru a veni aici sau a nu veni aici. In paranteza fie spus Ford trebuie sa mai dea bani de ajutoare inapoi pentru ca n-au facut platit impoi taxa pe cat au primit ajutor.
Este evident ca de cele 2000 de de locuri de munca beneficiaza si statul (macar ca TVA incasat la salariile celor ce lucreaza acolo)
Daca articolul tau se rezuma la “motivele romanesti” din locurile unde or sa lucreze oamenii aia si link-ul catre “cariere” era impartial.
Da-mi voie sa ma indoiesc mai departe de mecanismul schemei de ajutor si mai ales de implementarea acestui mecanism, sau si mai bine vino cu informatii ajutatoare…
Multumesc.
tudor(Citează)
04/07/2014 la 1:57 PM
@tudor: nu mă pricep nici eu, dar știam de asemenea ajutoare de acum mai mulți ani, de când cu IBM (și Nokia și Ford). Multe companii beneficiază de ele dacă deschid aici afaceri cu mai mult de 20 de angajați în anumite domenii și cu anumite condiții. Nu mi se pare nimic ciudat.
Dacă statul oferă posibilitatea, orice companie ar trebui să fie proastă să nu le acceseze, indiferent de cât profit face. E ca și cum ai vedea o reducere mare la un produs pe care vrei sa-l cumperi, dar ai spune “eu nu vreau să-l iau cu reducere, vreau să-l iau la preț întreg, că așa sunt eu mândru…”
nwradu(Citează)
04/07/2014 la 4:05 PM
va fi interesant de urmarit citi dintre cei 2000 de angajati pt care va plati statul roman scutiri de taxe vor fi romani. Nu pot incarca o poza din birourile rosii din Pipera sa vedeti citi NU SUNT chinezi Huawei sau din india sau alte tari cu personal low cost… pot sa va zic ca la cantina s-a trecut pe orez, cartofii prajiti sunt doar la McDo de linga sediu… Bravo Ponta, ai ajutat iar creierele din Romania sa se dezvolte.
alina(Citează)
04/07/2014 la 4:23 PM
Vor fi 2000 de egipteni, clar :)
nwradu(Citează)
06/07/2014 la 12:04 AM
@nwradu: egipteni, gispy, uatevă..
@alina: tu la care categorie te incarezi? cartofi, orez sau “creiere dezvoltate de Ponta”?
tudor(Citează)
06/07/2014 la 11:08 AM
Iarasi am ajuns sclavi la turbane.
Boris(Citează)