un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Vă pasă dacă o cafea este Fairtrade sau nu?

4 Jul 2014  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

O întrebare pentru voi: vă interesează, atunci când veți o cafea, dacă este de origine Fairtrade sau Rainforest Alliance?

Producătorii și lanțurile de cafenele par foarte dornice să-ți spună asta. Sigla oricărei organizații vă garantează cam același lucru, că respectivul produs a fost obținut prin muncă legală, cu grijă pentru mediul înconjurător și de către companii care investesc într-o afacere durabilă.

Dar vă pasă de asta? Știați despre ele? Ați alege o cafea sau alta în funcție și de aceste logo-uri pe pungă sau pe paharul de cafea?

cafea_rainforest

asus s5507

    13 comentarii

  1. Mie da. Am vazut-o pe ciocolata Cadburry si am studiat atunci despre ce e vorba. Ar fi un criteriu in alegerea produsului, desi evident ca nu cel mai important.

      (Citează)

  2. Adica nu au sclavi monori platiti pe nimic? C’mon…

      (Citează)

  3. Dap. Fara alte comentarii.

      (Citează)

  4. Nu.
    @cristi: ar fi 2-3 comentarii. http://en.wikipedia.org/wiki/Fair_trade_debate

      (Citează)

  5. Nu e CSR e marketing.

    Printre “Corporate Green Globe Awardees” ai Rainforest Alliance sunt HSBC, baietii care spalau banii proveniti de la carteluri, oare caramida de coca vine cu timbrul respectiv?

    Printre membri de vaza e Nestle, niste baieti cu o imagine nu tocmai buna in ceea ce priveste etica de afaceri.

    Greu sa promovezi responsabilitatea cand ai un model de afaceri nesustenabil, i call bullshit.

      (Citează)

  6. @alxzen: se referă la mediul înconjurător, nu la etica de afaceri. Poți produce și obuze cu grijă pentru mediu în fabrica ta.

      (Citează)

  7. nope. nu imi pasa

      (Citează)

  8. Don’t know, don’t care.

      (Citează)

  9. Nu beau cafea. :)

      (Citează)

  10. pai 60% din productie (statistici ai cu tona, mai ales la asoc int a distrib de cafea) vine de la micul fermier ce toarna la un distribuitor local ce varsa intr-un distribuitor mai mare, ce vinde marfa pe piata internationala, cumparat de un segafredo, lavatzza sau ce-o mai fi (ca ex) ce o trateaza, prajeste si o ambaleaza frumos punind un logo de genul asta ca sa simti ca platesti cu 450% mai mult decat o vindea fermierul ala local, mic, pricajit si sarac.
    http://tinyurl.com/m4bvdt4
    intrebarea e.. crezi ca il verifica cineva in columbia, madagascar sau indonezia cit de atent e cu mediul cind toarna sacul de cafea la distribuitor? la noi doar cind am intrat in ue au pus problema daca taranii au un sistem mai automatizat de colectare sau isi mai spala vaca din cind in cind.. crezi ca intr-o tara de mina a treia se pun intrebari de genul asta?

      (Citează)

  11. @Zippo are dreptate. Acum 2 ani am fost la o plantatie de cafea in Guatemala . Cafeau neprocesata se vinde foarte ieftin , banii ii face cel care o prajeste si o vinde , daca ne uitam la Starbucks care vand o cafea cu 5$ si costurile lor cele mai mari fiind chiria, apoi angajatii care prepara cafeaua.

      (Citează)

  12. Nu. Copiii (sau orice fel de persoana de altfel) care ajung in situatia de a fi exploatati prin munca au doua sanse: sunt exploatati si primesc ceva bani sau industriasii se retrag din tara lor si ei se afunda si mai mult in saracie. Oricum ai lua-o, nu e o solutie.

      (Citează)

  13. dap, imi pasa

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus