un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review Huawei P7 – smartphone subțire și bun

3 Jul 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

huawei_ascend_p7_11
Am testat câteva zile noul telefon Huawei P7, primit de la mobiletrend.ro, un magazin online cu un site interesant.

Vechiul P6 a fost un model atrăgător prin carcasa sa foarte subțire, dar asta însemna și o baterie de autonomie redusă. Lecțiile învățate de Huawei s-au concretizat în acest P7, care este unul dintre cele mai bune smartphone-uri testate recent.

Specificații Huawei Ascend P7:

  • ecran de 5 inchi IPS, 1080 x 1920 px, Gorilla Glass 3
  • cameră foto 13 megapixeli, filmare 1080p@30fps, cameră secundară 8 megapixeli
  • stocare internă 16 GB, slot de card microSD
  • chipset HiSilicon Kirin 910T, quad-core la 1,8 GHz, 2 GB RAM, GPU Mali-450MP4
  • 4G LTE 150 Mbps, 3G, Wifi, GPS, Bluetooth, microUSB, NFC
  • baterie 2500 mAh
  • dimensiuni 139,8 x 68,8 x 6,5 mm
  • greutate 124 grame
  • Android 4.4.2

După cum puteți observa, specificații tehnice foarte bune și o carcasă foarte subțire, doar 6,5 mm.

Preț: 1.749 lei pe negru și pe alb la Mobiletrend.ro, de unde l-am primit la teste.

AMBALARE

Cutia, destul de plată, pune frumos în evidență telefonul atunci când o deschizi. Înăuntru am găsit, pe lângă încărcătorul standard, și două tag-uri NFC și un handsfree cu o telecomandă mică pe fir.

CONSTRUCȚIE

Huawei P7 se inspiră puternic de la iPhone 4/4S și vine cu același aspect în linii și unghiuri drepte, cu sticlă și pe spate și camera principală plasată în colțul telefonului. Sticla de pe spate îi dă un aspect elegant și elimină complet aspectul de “plastic”, dar ai astfel și mai multe suprafețe care s-ar putea sparge.
huawei_ascend_p7_01huawei_ascend_p7_02

Partea frontală este simplă, neremarcabilă. Spatele are o ușoară textură fină, vizibilă atunci când lumina cade într-un anumit unghi pe sticla carcasei, iar sigla Huawei se află în centru. Camera foto și LED-ul ei de flash se află în colț, unde zic eu că este cea mai bună poziție.

huawei_ascend_p7_03

Cu excepția muchiei de jos, care este rotunjită, celelalte trei sunt în unghiuri drepte și de culoare argintie. Aspectul este plăcut, butoanele sunt integrate bine în carcasă, dar personal nu sunt un mare fan al acestor unghiuri drepte, plăcându-mi telefoanele un pic mai rotunjite. Acest P7 parcă se simte dur în mână cu acele muchii perfect drepte.

Chestia asta se simte cel mai bine atunci când faci o fotografie și ții telefonul orizontal în mâini, moment când în palmă ții partea de jos, cea rotunjită a telefonului. Se simte atât de bine și confortabil în această poziție încât veți aprecia imediat formele curbe.

Butoanele sunt pe dreapta. Cel rotund este On/Off-ul, iar deasupra sa se află butonul de volum. Mai jos poți deschide, cu ajutorul unui ac, capacele ce protejează sloturile microSD și microSIM. Un microfon ambiental și jack-ul audio se găsesc în partea de sus, iar jos, pe muchia rotunjită, este portul microUSB.
huawei_ascend_p7_04
huawei_ascend_p7_06
huawei_ascend_p7_05huawei_ascend_p7_07

Nu sunt mai multe de spus. Butoanele au o cursă adecvată, sticla este bine integrată în carcasă și stratul Gorilla Glass 3 te protejează de eventuale zgârieturi în buzunar sau pe masă.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Aici am numai cuvinte de laudă.

Huawei P7 este foarte rapid. E prima oară când văd procesorul HiSilicon Kirin 910T în acțiune și nu dezamăgește. Interfața se mișcă bine, programele se deschid, rulează și se închid rapid, fără vreun lag deranjant. Mai mult, rezultatele din testele standard de benchmark sunt foarte bune, astfel:

  • AnTuTu – 24.818 puncte
  • 3D Mark Ice Storm Unlimited – 7330 puncte, “one of the most powerful devices around”.

Pratic, poți rula orice și te poți juca orice.

Semnalul a fost bun în toate locurile, inclusiv în tunelul metroului. Vocea în apeluri se auzea clar, dar difuzorul extern, amplasat pe spate, este mai slab și nu întotdeauna poți auzi notificările. Rețeaua wireless și GPS-ul au funcționat fără reproș.

Cele două tag-uri NFC din pachetul telefonului, împreună cu o aplicație preinstalată, îți permit să definești scenarii de utilizare a telefonului. Atingi un tag cu telefonul și acesta schimbă automat setările, așa că de exemplu poți lipi un tag în casă și altul în mașină pentru a comuta rapid între un scenariu și altul.

Un mic punct slab este ecranul. Deși de înaltă rezoluție, acesta nu are culorile la fel de vii precum la telefoanele de top ale momentului, ci par un pic mai șterse. Doar un pic, cu siguranță nu ceva crucial.

AUTONOMIA
Autonomia a fost o altă surpriză plăcută. Huawei P7 m-a ținut o zi și jumătate și, dacă l-aș fi folosit mai multe zile, poate că aș fi ajuns chiar la două zile de autonomie. Având în vedere grosimea sa de doar 6,5 mm, faptul că chinezii au înghesuit acolo o baterie de 2500 mAh este un lucru de laudă și iat-o confirmând în acțiune.

Mai mult, interfața gândită de Huawei te ajută. Nu doar că ai la dispoziție un mod power-saving în care poți alege între diverse scenarii de utilizare, dar telefonul te anunță ce programe solicită prea mult procesorul și ai opțiunea de a le opri. În marea majoritate a timpului este vorba de Gmail sau diverse servicii Google și Android de care ai nevoie, dar măcar ești întrebat.

CAMERA FOTO

Camera foto este importantă pentru orice telefon modern, iar cea de la Huawei P7 se descurcă bine în toate situațiile.

Fotografiile în lumina zilei sunt naturale. Culorile sunt bine redate și ar fi fost nevoie doar de un pic mai mult contrast.

Noaptea, în lumină stradală, telefonul s-a comportat la fel de bine, focalizând rapid și selectând un timp de expunere în care fotografiile n-au ieșit mișcate. Luminile puternice generează acel bleedind oblic, dar în rest mă declar mulțumit.

Camera foto are 13 megapixeli și include, pe lângă Auto, HDR și alte moduri uzuale, și un mod Smart în care telefonul analizează ceva mai bine situația decât pe Auto. De exemplu la un moment dat mi-a spus că a făcut și o fotografie HDR pe lângă cea normală, salvându-le pe amândouă în memorie.

HDR-urile nu sunt foarte impresionante.
hdrsample_foto_huawei_p7_12

Am văzut și un mic efect de adâncime de câmp.
sample_foto_huawei_p7_07sample_foto_huawei_p7_06

Iată și un sample video 1080p.

Partea proastă este că nu se poate opri sunetul de declanșare a aparatului foto, nici măcar atunci când în prealabil duci volumul la minim.

INTERFAȚĂ

Să încep direct cu partea proastă: nu există un buton care să deschidă lista de aplicații instalate, ci pictogramele tuturor aplicațiilor apar direct pe ecranele principale, ca la iPhone. Personal nu știu cum se pot descurca utilizatorii de iPhone atunci când programele încep să se adune, dar o soluție ar fi să recurgi la foldere și să grupezi aplicațiile, dar chiar și așa uneori este dificil să muți o pictogramă de pe un ecran pe altul pentru că nu ai unde să o lași.

Nu înțeleg de ce majoritatea smartphone-urilor chinezești adoptă acest model și elimină lista clasica de aplicații. Nu era mai simplu să le văd pe toate acolo, aranjate alfabetic, și să scot eu pe ecranele principale doar acele programe pe care le accesez des?

Dincolo de asta, interfața Huawei-ului este destul de bine făcută. Au fost ținute la un nivel decent modificările, acestea fiind mai degrabă mici customizări ale Android-ului ca aspect și câteva modificări legate de modul în care rulează programele:

  • ai acces direct la setări din meniul de notificări cu ajutorul unor butoane configurabile
  • poți alege ce aplicații să utilizeze doar conexiunea wifi, nu și cea mobilă de date
  • ți se spune ce aplicație folosește mult procesor și solicită bateria
  • ești întrebat dacă permiți fiecărei aplicații în parte să pună notificări pe ecranul de notificări
  • ai o listă cu aplicațiile ce pot rula chiar și când ecranul este stins
  • poți alege dintre vreo 8 animații diferite pentru tranziția de la un ecran la altul
  • poți opta pentru un ecran principal simplu, care grupează funcțiile principale sub butoane mari, o opțiune bună pentru cei ce acum fac trecerea la un smartphone și nu se descurcă ușor cu interfața clasică de Android

Am fost amuzat să descopăr că primul ecran atunci când inițializezi telefonul este unul prin care Huawei te anunța că nu te spionează prea mult, probabil ca răspuns la problemele întâmpinate în SUA cu echipamentele lor de rețea.

CE E BINE

  • Design plăcut a la iPhone, elegant, carcasă foarte subțire (6,5 mm).
  • Opțiuni avansate despre modul în care rulează aplicațiile.
  • Autonomie bună având în vedere grosimea redusă a telefonului.
  • Cameră foto satisfăcătoare.

CE E RĂU

  • Sticlă pe ambele părți înseamnă că sunt mai multe suprafețe care s-ar putea sparge.
  • Nu există o listă cu aplicații, totul se instalează pe ecranele principale.
  • Mici buguri cu transparența pictogramelor.

CONCLUZIE

Huawei P7 este un telefon neașteptat de bun și n-ai ce-i reproșa. Este dovada că Huawei începe să facă dispozitive tot mai bune, urcând cu pași repezi spre zona high-end a pieței și cred că-i sperie un pic pe producătorii coreeni și taiwanezi ce se află deja acolo.

Preț: 1.749 lei pe negru și pe alb la Mobiletrend.ro, de unde l-am primit la teste.

asus s5507

    21 comentarii

  1. Ascend P7 este cel mai ieftin flagship important lansat anul acesta, cei de la Huawei au avansat foarte mult in ultimii ani.

      (Citează)

  2. @Ionut Ce entuziasmat ești, măi!

    @toți: SoCul ăla, HiSilicon Kirin 910T, e făcut tot de Huawei. În generația lui sunt 2 modele care diferă doar prin frecvență: Kirin 910 la 1.6 GHz (prezent pe Ascend P6 S) și Kirin 910T la 1.8 GHz (conform paginii wikipedia dedicate, e prezent doar pe acest Ascend P7). Mai tare decât ele e Kirin 920 cu tehnologia octacore (4 coreuri Cortex A15 și 4 Cortex A7 activate după necesități). Kirin 920 e prezent pe Huawei Honor 6 care costă pe undeva pe la 264 € pe siteul HuaweiMobileShop.
    În review m-a impresionat gestionarea dreptului de acces la internet al aplicațiilor precum și calculul puterii consumate și limitarea ei pentru aplicații. Pe firmwareurile AOSP gen CyanogenMod, pentru limitarea accesului la internet există aplicații numai de la terți cum ar fi AFWall+ sau DroidWall.

      (Citează)

  3. Huawei a progresat foarte mult in ultimii ani. Ce-mi place la acest nou model este amplasarea jack-ului audio mult mai practica fata de P6

      (Citează)

  4. L-am vazut intr-un magazin in Germania. Nu l-am butonat prea mult, dar mi-a facut o impresie buna. Bine construit, display fain si se misca bine. Era versiunea pe alb, sunt convins ca nevasta ar fi incantata. Eu inca sper sa pun mana pe Oneplus One.

      (Citează)

  5. Butoanele le-au copiat in mod evident de la seria Z de la SONY. Rezultatele in teste sunt foarte bune pentru un telefon chinezesc. Pretul mi se pare cam mare, Xperia Z este 1300 de lei livrat iar un Z Ultra pe la 1400 de lei.

      (Citează)

    • @Gaelex: da, dar primul Z avea ecran-petardă.
      Iar noul Z2 se pare că se încălzește rapid și nu te lasă să faci fotografii. Din ce-am auzit, chiar și după câteva fotografii spune că s-a încălzit senzorul și nu mai deschide camera. La fel și când filmezi.

        (Citează)

  6. Ma uit dupa P7 de vreo 2 saptamani. Nu-mi place meniul, prefer oricand interfata clasica de android.
    Iar pretul si mie mi se pare mare… pt. un no name. La Samsung/Sony/LG/iPhone, etc platesti mult pt. brand. Cu banii pt. P7 pot sai iau linistit un S4.

      (Citează)

  7. Dețin P6 și pot să afirm că și acesta stă bine la autonomie, chiar foarte bine în comparație ce S3 mini pe care l-am avut înainte. Cu mai toate serviciile radio deschise (WiFi, Bluetooth, GPS, 3G) și cu multe aplicații și servicii în fundal scot o zi și jumătate de autonomie. Lipsa listei de aplicații m-a deranjat și pe mine la început. În rest, controlul integrat pentru permisiunile aplicațiilor este util și necesar.
    @Bogdan: Huawei nu este o marcă no name ci un jucător important în industria telecom. De ex. toți operatorii din Europa și nu numai utilizează echipamente Huawei atât pe zona consumer/enduser cât și în centrele lor de comunicații.

      (Citează)

  8. @Horatiu, pt. cei mai multi end-useri, huawei este un no name. Nu neg ca e jucator important. Parca cu ani in urma aveam modem huawei de la rds. Dar cumparatorii nu prea stiu numele, totusi.

      (Citează)

  9. Salut! din puncutl tau de vedere, ce e mai bun, Sony Xperia Z1 compact sau Huawei Ascend P7? Nu stiu pe care sa il achizitionez..

      (Citează)

  10. Mersi…Nu imi plac neaaparat telefoanele foarte mari…Dar imi place eleganta Huawei-ului…Sony nu l-am vazut in realitate si nu stiu cat de elegant este..Din punct de vedere al configuratiei pare mai bun Sony, din punct de vedere al esteticului Huawei..chiar nu stiu:(

      (Citează)

  11. De ce imi cere permisiunea folosirii camerei si a microfonului in orice moment si fara ca eu sa stiu la instalarea aplicatiilor?

      (Citează)

  12. Permisiunea e ceruta chiar de aplicatiile pe care le instalezi, nu de telefon. Daca-ti cere permisiunile respective la instalarea unor aplicatii precum viber, whatsup, skype, e perfect normal. Viber-ul are un serviciu de telefonie, deci are nevoie sa foloseasca microfonul, la fel si skype-ul, iar whatsp-ul are service-ul de inregistrare mesaje vocale. La fel si pt. camera. Sau vrei sa-ti solicite permisiunea de fiecare data cand le folosesti? :)

      (Citează)

  13. Multumesc.
    Dar mie nu mi se pare normal,de exemplu,pt facebook sa-mi foloseasca microfonul,camera fara ca eu sa stiu,oricand vor ei,nu eu,sa faca si video’uri,etc.,sa-mi trimita mesaje cu mail’urile si sms’urile..chiar sa mi le stearga ..si la fel cu contactele de agendă.Pozele ,video’urile mele pot fi furate de site`urile rău făcătoare si postat e mai departe..si asta mi se pare atâta de usor cand cineva cere permisiunea pt controlara tuturor datele mele.Poate ma lămuresti si cu asta.
    Am nevoie de antivirus?
    Dacă da,care e unul compatibil si bun,a da si free :D
    Multumesc anticipat !

      (Citează)

    • @Ana: dar cine a zis că-ți folosește camera și microfonul fără să șții tu? Le folosește doar când activezi funcția de apeluri sau cea de fotografiere direct din programul Facebook, nu în alte momente.

      Antivirus… depinde de tine dacă ai nevoie. Cam orice producător de antiviruși are și versiuni pentru mobile, iar în plus Orange și Vodafone oferă astfel de soluții gratuit, din câte știu eu.

        (Citează)

  14. Exemplu concret :
    Una din permisiunile WhatsApp`ului e urmatoare :”Utilizarea dispozitivului camerei foto.” si da, inteleg ce spune .In comparatie cu Facebook`ul : “Folosirea camerei foto si a microfonului,crearea de filmulețe si pornirea acestora in orice moment,fără să știți!” Sau citirea SMS’urilor si trimiterea mesajelor in lista de contact[..],stergerea,etc.”
    Sper sa fie doar o neînțelegere a mesajului din partea mea,altfel mi s-ar părea un gest abuziv al intimității.
    Multumesc inca o dată.Îmi sunt de ajutor raspunsurile tale.

      (Citează)

  15. Ce aplicatie iti zice asta: “Folosirea camerei foto si a microfonului,crearea de filmulețe si pornirea acestora in orice moment,fără să știți!” ??

    Legat de sms-uri si stergerea lor, aplicatiile de chat au si posibilitatea sa trimita sms-uri direct din ele. Adica in loc sa ai mesajul clasic din wathsup/viber, poti sa trimiti un sms din aceste aplicatii catre un numar de telefon. In cazul asta e normal sa-ti solicite dreptul pt. a sterge, citi, etc.

    Parerea mea e ca aceste companii care au acces neconditionat la resurse personale din telefonul sunt periculoase, dar mult mai periculos e sa instalezi un program facut de cine stie cine si acela sa primeasca drepturi sa faca cam tot ce zici mai sus.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus