un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday: eMAGOtterMABOFlipFinestoreBest ValueFashion DaysPC GarageDysonAVstoreevoMAGLibrisF64PhotosetupAltexFlancoVodafoneOrangeDigiSevensins ◄◄

asus s5507

Emisiuni bune: Restauratorii

11 Jul 2014  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

Este o emisiune pe Digi Life care-mi place mult de tot: Restauratorii îi spune în română, Roadshow Restoration in engleză.

Se restaurează obiecte vechi. Prin Marea Britanie lumea duce obiecte vechi la diverse târguri de antichități, iar acolo se întâlnesc cu restauratori care le spun cât valorează și le repară orice defect. Ce fac oamenii aceia este incredibil: repară lemnul rupt sau mâncat din diverse piese de mobilier, lipesc perfect la loc vaze sparte, curăță argintărie, repun în mișcare tot felul de obiecte vechi, refac țesături șamd.

Îmi place foarte mult treaba asta. Cred că și la noi foarte mulți oameni au tot felul de obiecte vechi pe acasă, moștenite de la părinți și bunici, și care ar putea valora mult dacă ar fi recondiționate. Această emisiune îți arată că este posibil. Nu-i simplu, că de exemplu pentru a lipi la loc un ciob pe o vază se apucă să frezeze puțin zona spărturii, care se îngălbenise, apoi prepara un lipici potrivit și ulterior se vopsește zona cu o culoare adecvată. Eu, care tocmai am lipit o cană de porțelan cu superglue, pot spune că mi-ar fi plăcut să am asemenea cunoștințe.

Mai mult, de când am văzut câteva astfel de episoade mă tot bate gândul să recondiționez câteva lucruri din casă. De exemplu am găsit aparatul foto vechi al bunicului meu, un Smena ce-ar avea nevoie de o curățire și recondiționare a puținelor sale părți în mișcare, pentru a-i reda luciul de altădată. Din păcate, este nevoie de materialele și uneltele potrivite, unele adecvate muncii de migală, și nu știu de unde sa le iau la noi.

Orarul difuzării emisiunii este aici.

asus s5507

    4 comentarii

  1. Mai e o emisiune de genul asta si pe History. Parerea mea este genul asta de meserii (la fel ca aia cu depozitele sau cu amanetul de antichitati) merg in tari bogate – unde exista oameni care sa dea bani pe obiecte doar de dragul lor, nu prentru utilitate. Pe History veneau oameni cu jucarii din copilarie, masinute gen si plateau 4 – 5000 $ pentru restaurare. La noi – dupa cum a zis Dinica in Filantropica cand seful la cersetori i-a zis sa bage ceva cu sida pentru un copil cersetor – se moare de gripa.

      (Citează)

  2. F64 parca reconditionau/curatau aparate foto, la un moment dat. Vorbeste cu ei, poate te ajuta.

      (Citează)

  3. În ţările dezvoltate sînt destui care au bani mulţi şi în acelaşi timp aptitudini din astea de hobby, şi există şi o piaţă pt colecţionari de astfel de obiecte, astfel încît să ai cui să vinzi ce ai restaurat. Şi o piaţă de materiale şi piese de schimb.

    Vedeam pe History (parcă) cum restaurau cu zeci de mii de $ vreun ford sau altceva din anii 60 (deci nu maşini de “epocă” din 1910) şi apoi aveau şi cui să o vîndă cu 100.000$.

    La noi nu găseşti pe unii să-ţi repare ceva util, un aspirator de exemplu, îţi zice să-l arunci că nu-l repară nimeni si să-ţi iei unul nou.

    Pe de altă parte, nu orice vechitură are valoare. Tot pe History este emisunea aia cu aşii amanetului, vin unii cu tot felul de vechituri şi vor mii de dolari pe ele şi pleacă dezamăgiţi cînd li se spune că valorează zeci, poate sute de dolari. Există vechituri şi vechituri. Smena ăla era o pocnitoare, am avut şi eu şi toată România, pur şi simplu nu se găsea altceva (mă rog, era cel mai ieftin, erau şi cîteva alternative mai scumpe), dar să fim serioşi, cine naiba ar alege să facă vreo poză cu el în locul celei mai ordinare camere digitale din ziua de azi ?!?!?! Deci, nu degeaba s-a inventat şi… coşul de gunoi !

      (Citează)

  4. Pe Youtube sunt atatea tutoriale de genul DIY, ai de unde sa te inspiri. As vrea sa mai fac si eu una-alta prin casa, insa ba nu am vopsea, ba nu am pensule si nici spatiu unde sa fac treburi de genul, incat aman la nesfarsit.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus