un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Dell dincolo de perioada hardware

9 Jul 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Acum câteva zile am avut plăcerea de a-l vedea pe Aongus Hegarty, președinte Dell pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa, prezentând evoluția afacerilor Dell în această zonă și în România, cu ocazia unei vizite aici.

Sunt sigur că cei mai mulți dintre voi, când aud numele Dell, se gândesc la laptopuri și desktopuri. Știți ce-am auzit eu la prezentare? Virtualizare și cloud, analiza datelor, conectivitate și acces permanent la resurse și securitate fără cusur. Acesta este business-ul Dell actual.

Nu-i prima oară când aud astfel de termeni de la o companie mare și cred că tendința devine clară: lumea afacerilor se mișcă spre cloud și analiză eficientă de date, iar marile companii oferă astfel de soluții. Din acest motiv președintele Dell a spus că de multa vreme business-ul lor nu mai este unul de hardware, deși așa au pornit, ci unul Hardware + Software + Servicii, o soluție integrată care acoperă toate necesitățile.

Cu doar două zile înainte, la lansarea telefoanelor Allview, cei de la Microsoft ne reaminteau că strategia lor este “cloud first, mobile first”. De IBM, Amazon, SAP și alții nu mai zic.

Din acest motiv Dell a achiziționat zeci de companii de software din întreaga lume, are centre de cercetare-dezvoltare în diverse țări, lucrează la soluții proprii și alături de partenerii integratori din fiecare țară oferă soluții particularizate pentru fiecare afacere. Hardware-ul Dell a devenit un business secundar, așa cum hardware-ul a devenit doar o unealtă de a accesa cloud-ul companiei. Nu că le-ar merge rău la acest capitol, pentru că un slide al prezentării spunea că sunt nr. 1 pe servere x86 în America de Nord și pe locul 2 în EMEA, iar pe cloud sunt primul furnizor de infrastructură pentru centrele de date.

Iar când te gândești că serverele x86 sunt doar o parte a pieței de servere (de exemplu IBM a și renunțat la ea, vânzând acel business unit către Lenovo și păstrând în portofoliu alte servere, mult mai potente), sper că vă faceți o idee că IT-ul la nivel mare, IT-osferă ca să zic așa, a trecut dincolo de etapa “să luăm un calculator și să rulăm un software pe el”. Lucrurile sunt mult mai complicate acum, mai conectate, mai descentralizate și puternic bazate pe tehnologiile acestea noi precum cloud-ul despre are mulți ziceți că nu va prinde.

Am mai auzit un termen nou: choose your own device. Ideea este ca soluția completă să fie astfel gândită încât angajatul să poate lucra la fel de bine de pe orice dispozitiv ar vrea, fie el laptop, tabletă sau telefon. Sigur, nimeni nu va alege ca permanent să lucreze pe o tabletă în loc de un laptop și nici nu-i asta ideea. Pur și simplu vor ca informația să fie disponibilă pe orice tip de dispozitiv și să-ți faci treaba oricum ar fi, chiar dacă o tabletă nu va fi niciodată mai eficientă decât o tastatură și un mouse. Exemple relevante ar fi un șef care vrea acces la rapoarte sau monitorizări și de pe tabletă, ca să le citească din mașină, sau un medic care nu mai lucrează cu fișa printată a pacienților, ci are o simplă tabletă pe care se actualizează în timp real starea tuturor pacienților săi și o poate consulta chiar și de acasă.

Din păcate, deși cei de la Dell spun că totul trebuie privit ca o soluție integrată și că peste 120.000 de sisteme Dell sunt livrate în fiecare zi, eu simt cumva că rămân în urmă chiar pe segmentul pe care s-au lansat acum 30 de ani, adică hardware-ul. Au laptopuri eficiente și bine echilibrate, dar când e ultima oară când ați văzut un Dell excelent? De bine de rău, Lenovo încearcă noi forme și ecrane rabatabile, Asus scoate câte un ultrabook de rămâi cu gura căscată, Apple impune constant noi standarde de calitate și performanță, dar Dell rămâne cumva la nivelul “bun, dar banal”. Sigur, 75% din vânzări le fac în mediul business, unde lumea nu-i interesată de ecrane care se întorc pe dos și display-uri retina, dar din când în când trebuie să faci și demonstrații tehnologice doar pentru a arăta că poți face asta.


Apropo: dacă lucrați sau știți firme românești ce dezvoltă sau utilizează tehnologii bazate pe infrastructură cloud, spuneți-le de premiile Eurocloud România. Înscrierile se pot face până pe 31 iulie, iar câștigătoarea va reprezenta România la gala Eurocloud Awards 2014 din Luxemburg, la final de septembrie. Un juriu va da premii precum cel mai bun serviciu Saas, Paas, cel mai bun serviciu cloud pentru sectorul public, cel mai inovativ startup de cloud șamd. Puteți citi acolo și mai multe despre EuroCloud, o organizație non-guvernamentală și non-profit care reunește și apără interesele acestei industrii pentru dezvoltarea ei.

business_dell

asus s5507

    4 comentarii

  1. Ca vorbeam de laptopuri – ai testat Dell Precision M4700? Cu un SSD mSATA atasat cred ca nu voi avea nevoie de upgrade vreo 3-4 anisori.

      (Citează)

  2. Acu’ cateva luni cand cautam sa-mi schimb dell-ul cel batran, aveau ceva Dell XPS 15 something .. cu ecran touch QHD+ ( parca 3200×1800 ) cu i7 quad, cu ssd ( sata+msata daca bine tin minte ), cu ram simpatic, cu placa video asa si asa .. si asta la 2kg si 18mm grosime. Din punctul meu de vedere era super spectaculos si interesant .. insa pretul incepea de pe la 1400 si ajungeai f repede la 2000 – 2500 de euro in functie de ce chestii vroiai pe el. In final mi-am gasit ceva cu ecran de doar 1920 pixeli cu juma de kg in plus si vreo 5mm mai gros, acelasi proc, ssd-uri ( sata + 2 msata ) insa pe la 60% din pret.
    Acum vad ca nu mai apare nici un XPS 15 pe site la dell in stoc. Probabil prea multi clienti ..
    Precision M4700 e f bun ca laptop insa nu e spectaculos cum vrea Radu ( ca design, touch, gramaj, suplete, scheme ).

      (Citează)

    • @caprui: exact ce cauți tu am testat de la Asus și apare în curând în magazine. Se numește UX303, are 13 inchi, ecran QHD tactil, Core i7, SSD de 256, gros de 18 mm. Costă 5400 lei.

        (Citează)

  3. aiii … aia cu “securitate fără cusur” doare rau

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus