un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cum se crește ananasul și cum acesta înflorește sincronizat după ce este afumat

31 Jul 2014  ·

TURISM  ·

9 comentarii

Insula Sao Miguel din Azore a fost specială nu doar pentru că am văzut cum se cultivă și se fabrică ceaiul, ceea ce nu poți face în alt loc din Europa, ci și pentru plantația de ananas văzută aici.

Ananasul, se pare, este de două tipuri: cel sud-american și cel african, ultimul fiind cultivat și în Azore. Am avut ocazia să mănânc ananas de câteva ori ca desert și este extraordinar de dulce și de zemos; practic are o aromă total diferită față de ceea ce puteți cumpăra pe piața noastră (am testat la revenirea în țară, am făcut ananas rumenit ca garnitură pentru friptură).

Ananasul are o istorie scurtă în Azore, fiind introdus aici în secolul 19, după ce plantațiile de portocali au fost devastate de ceva boală sau insecte și era nevoie de o nouă cultură pentru a sprijini economia insulelor. Cultivarea acestui fruct se face într-un mod inedit, folosindu-se de un truc foarte interesant pentru a comanda înflorirea tuturor plantelor în același timp. Să o luăm cu începutul.

ananas_azore_01

1. Ananasul se plantează în sere, deoarece în Azore nu-i chiar atât de cald pe cât are nevoie planta respectivă. Serele sunt din sticlă văruită pentru a difuza lumina într-un fel de umbră artificială, iar în primele trei luni plantele cresc într-un sol special, preparat din ei din rumeguș amestecat cu solul în care au crescut alte generații de ananas.

ananas_azore_02

2. După 4-6 luni, când micuțele plante au prins rădăcini, sunt mutate în ceea ce mie mi s-a părut o seră absolut identică, dar care probabil are un alt regim de udare. Aici plantele stau alte 12-15 luni și cresc până ajung la dimensiuni mai mari.

Ananasul este o plantă dificil de manevrat. Frunzele sunt destul de dure și foarte tăioase, iar muncitorii se protejează cu pantaloni speciali și mănuși atunci când merg prin sere.

3. După 16-21 de luni de la plantare, ananasul este puternic afumat. În respectivele sere se pun câte 4-6 găleți cu materiale organice (lemne uscate, frunze uscate, rumeguș), cărora li se dă foc și fumul rezultat se păstrează în seră pe durata nopții. Acest lucru se repetă timp de o săptămână.

ananas_azore_03

S-a descoperit că plantele înfloresc după ce sunt expuse fumului. Reacția aceasta a fost observată în zonele afectate de incendii puternice de vegetație și se consideră un mecanism de perpetuare a speciei; după ce supraviețuiesc incendiului, plantele înfloresc în scurt timp.

Ideea în creșterea ananasului este să comande această înflorire în mod sincronizat, astfel încât după câteva luni toate plantele dintr-o seră să aibă flori și fructe. Dacă știi că vara sau de Crăciun vinzi mai mult ananas, faci planurile astfel încât cu vreo 6-9 luni înainte să afumi plantele pentru a le determina să facă fructe. Lăsat de capul său, ananasul ar înflori când ar avea el chef și, în clima din Azore, poate foarte rar.

4. După afumare, plantele înfloresc, iar fructul lor se dezvoltă cam 6 luni până să ajungă la o greutate de 1 kg, când ar putea fi dus pe piață. Ananasul este recoltat după 6-9 luni, în funcție de dimensiunea la care vrei să-l vinzi.

ananas_azore_05ananas_azore_06

Cam asta e tot. Întreg ciclul durează deci minim 22 de luni și bate spre 29 de luni, un timp care mie mi se pare imens. Faci doi copii și te pregătești de al treilea în timpul în care crește un ananas.

Dacă ajungeți în Azore, mâncați neapărat un astfel de fruct. Se vinde în piață cu 2 euro kilogramul și se găsește și în restaurante ca desert sau chiar garnitură. 


Dacă doriți să vizitați acest loc, se găsește pe strada Augusta Arruda din Faja de Baixo, aproape de Ponta Delgada. Intrarea este gratuită, iar la magazin găsiți diverse produse precum gem de ananas, foarte bun (am luat un borcan, l-am mâncat într-o zi), sau săpun de ananas, care miroase foarte bine, dar are și un preț destul de mare. Urmăriți tag-ulAzore pentru toate articolele și, dacă vă plac jurnalele mele, ajutați-mă cu un share/RT.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Ma gandeam si eu sa plantez un ananas. Se pot pune frunzele unui ananas din comert la incoltit si apoi pot fi plantate. Ca sa faca fruct se pot folosi mere: http://forums2.gardenweb.com/forums/load/fruit/msg0509041416497.html

      (Citează)

    • da,se pot folosi frunzele de la fructele din comert.Eu am incercat de multe ori,dar numai 2 au si facut redacini.Tehnica cu care am obtinut planta cu radacini:se desprinde manunchiul de frunze (prin rasucire) de taie cca 2 cm din cotor,se indeparteaza frunzele pe 2-3 cm.Se pune in apa.Planta mea are deja 1 an,peste inca 1 an voi vedea daca face singura fruct sau incerc o fortare.Fie afumata,fie acea tehnica cu mere.

        (Citează)

  2. Foarte interesant.
    De cand ma stiu am avut impresia ca ananasul creste in copaci precum bananele sau nucile de cocos.
    Multumesc ca m-ai “luminat”! :D

      (Citează)

  3. @Marius: tehnic vorbind nici bananierii nu sunt copaci, sunt erbacee.

      (Citează)

  4. Interesant!

      (Citează)

  5. @IPO: ai inteles ideea. :D

      (Citează)

  6. nu stiu zau cum e acolo ideea e ca am prins in scurt timp metoda pentru a cumpara sau a obtine un ananas mai dulce chiar ca cel din conservele alea cu zahar in ele. Ananasul nu se ia verde de la supermarket, e drept ca oricum ajunge verde ideea e ca la ei prin supermarket are mai multe sanse sa se coaca/parguiasca mai ok decat la tine acasa.

    Atat timp cat il iei cu un aspect galben auriu specific, fara multe zone de maron si fara multe zone ramase verzi ai toate sansele sa te lingi pe degete urmand doi pasi simply in cazul in care nu e deja dulce de cum l-ai luat.

    Ii tai frunzele si apoi il tai in doua si il bagi la frigider pana a doua zi, asta daca e deja suficient de galben auriu pe toata suprafata lui, daca nu se mai tine putin , maxim vreo 3 zile tot in frigider dar intreg.

    Un ananas taiat in doua si bagat la frigider se face cel putin cu 50% mai dulce pana a doua zi, Nu stiu de ce si nici nu vreau sa stiu ideea e ca merge.

    Ultimul pe care l-am luat a fost de la Billa, era galben auriu peste tot si atentie nu trebuie sub nici o forma sa aiba zone moi. Nici n-a mai trebuit sa il tin pana a doua zi, era de vreo trei ori mai dulce decat ala din conserve.

    Dar daca lumea il ia verde si il si taie din faza aia apai n-o sa-l manance bun in veci.

      (Citează)

  7. hmmm, imi place foarte mult ananasul, ar fi ceva daca ar creste si in Romania :))

      (Citează)

  8. Am citit ca un ananas deja taiat din planta nu prea mai are sansa sa se coaca. El trebuie ales cat mai auriu, dar fara a fi moale sau cu zone maronii. Mi s-a parut interesanta metoda de al tine taiat in frigider o zi pentru a se indulci, Multumesc. O sa incerc.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus