►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
« Mi-ar plăcea să lăsam comunismul să moară inclusiv din amintirea noastră
648 de kilometri inauguraţi, 212 în construcţie şi 136 în licitaţie »
31 Jul 2014 ·
TURISM ·
Insula Sao Miguel din Azore a fost specială nu doar pentru că am văzut cum se cultivă și se fabrică ceaiul, ceea ce nu poți face în alt loc din Europa, ci și pentru plantația de ananas văzută aici.
Ananasul, se pare, este de două tipuri: cel sud-american și cel african, ultimul fiind cultivat și în Azore. Am avut ocazia să mănânc ananas de câteva ori ca desert și este extraordinar de dulce și de zemos; practic are o aromă total diferită față de ceea ce puteți cumpăra pe piața noastră (am testat la revenirea în țară, am făcut ananas rumenit ca garnitură pentru friptură).
Ananasul are o istorie scurtă în Azore, fiind introdus aici în secolul 19, după ce plantațiile de portocali au fost devastate de ceva boală sau insecte și era nevoie de o nouă cultură pentru a sprijini economia insulelor. Cultivarea acestui fruct se face într-un mod inedit, folosindu-se de un truc foarte interesant pentru a comanda înflorirea tuturor plantelor în același timp. Să o luăm cu începutul.
1. Ananasul se plantează în sere, deoarece în Azore nu-i chiar atât de cald pe cât are nevoie planta respectivă. Serele sunt din sticlă văruită pentru a difuza lumina într-un fel de umbră artificială, iar în primele trei luni plantele cresc într-un sol special, preparat din ei din rumeguș amestecat cu solul în care au crescut alte generații de ananas.
2. După 4-6 luni, când micuțele plante au prins rădăcini, sunt mutate în ceea ce mie mi s-a părut o seră absolut identică, dar care probabil are un alt regim de udare. Aici plantele stau alte 12-15 luni și cresc până ajung la dimensiuni mai mari.
Ananasul este o plantă dificil de manevrat. Frunzele sunt destul de dure și foarte tăioase, iar muncitorii se protejează cu pantaloni speciali și mănuși atunci când merg prin sere.
3. După 16-21 de luni de la plantare, ananasul este puternic afumat. În respectivele sere se pun câte 4-6 găleți cu materiale organice (lemne uscate, frunze uscate, rumeguș), cărora li se dă foc și fumul rezultat se păstrează în seră pe durata nopții. Acest lucru se repetă timp de o săptămână.
S-a descoperit că plantele înfloresc după ce sunt expuse fumului. Reacția aceasta a fost observată în zonele afectate de incendii puternice de vegetație și se consideră un mecanism de perpetuare a speciei; după ce supraviețuiesc incendiului, plantele înfloresc în scurt timp.
Ideea în creșterea ananasului este să comande această înflorire în mod sincronizat, astfel încât după câteva luni toate plantele dintr-o seră să aibă flori și fructe. Dacă știi că vara sau de Crăciun vinzi mai mult ananas, faci planurile astfel încât cu vreo 6-9 luni înainte să afumi plantele pentru a le determina să facă fructe. Lăsat de capul său, ananasul ar înflori când ar avea el chef și, în clima din Azore, poate foarte rar.
4. După afumare, plantele înfloresc, iar fructul lor se dezvoltă cam 6 luni până să ajungă la o greutate de 1 kg, când ar putea fi dus pe piață. Ananasul este recoltat după 6-9 luni, în funcție de dimensiunea la care vrei să-l vinzi.
Cam asta e tot. Întreg ciclul durează deci minim 22 de luni și bate spre 29 de luni, un timp care mie mi se pare imens. Faci doi copii și te pregătești de al treilea în timpul în care crește un ananas.
Dacă ajungeți în Azore, mâncați neapărat un astfel de fruct. Se vinde în piață cu 2 euro kilogramul și se găsește și în restaurante ca desert sau chiar garnitură.
« Mi-ar plăcea să lăsam comunismul să moară inclusiv din amintirea noastră
648 de kilometri inauguraţi, 212 în construcţie şi 136 în licitaţie »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
9 comentarii
31/07/2014 la 11:39 AM
Ma gandeam si eu sa plantez un ananas. Se pot pune frunzele unui ananas din comert la incoltit si apoi pot fi plantate. Ca sa faca fruct se pot folosi mere: http://forums2.gardenweb.com/forums/load/fruit/msg0509041416497.html
etk(Citează)
12/02/2017 la 6:34 PM
da,se pot folosi frunzele de la fructele din comert.Eu am incercat de multe ori,dar numai 2 au si facut redacini.Tehnica cu care am obtinut planta cu radacini:se desprinde manunchiul de frunze (prin rasucire) de taie cca 2 cm din cotor,se indeparteaza frunzele pe 2-3 cm.Se pune in apa.Planta mea are deja 1 an,peste inca 1 an voi vedea daca face singura fruct sau incerc o fortare.Fie afumata,fie acea tehnica cu mere.
Valentina(Citează)
31/07/2014 la 11:42 AM
Foarte interesant.
De cand ma stiu am avut impresia ca ananasul creste in copaci precum bananele sau nucile de cocos.
Multumesc ca m-ai “luminat”! :D
Marius(Citează)
31/07/2014 la 8:00 PM
@Marius: tehnic vorbind nici bananierii nu sunt copaci, sunt erbacee.
ipo(Citează)
01/08/2014 la 9:54 AM
Interesant!
Bogdan(Citează)
01/08/2014 la 10:48 AM
@IPO: ai inteles ideea. :D
Marius(Citează)
03/08/2014 la 2:52 PM
nu stiu zau cum e acolo ideea e ca am prins in scurt timp metoda pentru a cumpara sau a obtine un ananas mai dulce chiar ca cel din conservele alea cu zahar in ele. Ananasul nu se ia verde de la supermarket, e drept ca oricum ajunge verde ideea e ca la ei prin supermarket are mai multe sanse sa se coaca/parguiasca mai ok decat la tine acasa.
Atat timp cat il iei cu un aspect galben auriu specific, fara multe zone de maron si fara multe zone ramase verzi ai toate sansele sa te lingi pe degete urmand doi pasi simply in cazul in care nu e deja dulce de cum l-ai luat.
Ii tai frunzele si apoi il tai in doua si il bagi la frigider pana a doua zi, asta daca e deja suficient de galben auriu pe toata suprafata lui, daca nu se mai tine putin , maxim vreo 3 zile tot in frigider dar intreg.
Un ananas taiat in doua si bagat la frigider se face cel putin cu 50% mai dulce pana a doua zi, Nu stiu de ce si nici nu vreau sa stiu ideea e ca merge.
Ultimul pe care l-am luat a fost de la Billa, era galben auriu peste tot si atentie nu trebuie sub nici o forma sa aiba zone moi. Nici n-a mai trebuit sa il tin pana a doua zi, era de vreo trei ori mai dulce decat ala din conserve.
Dar daca lumea il ia verde si il si taie din faza aia apai n-o sa-l manance bun in veci.
Alexander(Citează)
04/08/2014 la 8:29 PM
hmmm, imi place foarte mult ananasul, ar fi ceva daca ar creste si in Romania :))
AndreiS(Citează)
29/01/2017 la 5:31 PM
Am citit ca un ananas deja taiat din planta nu prea mai are sansa sa se coaca. El trebuie ales cat mai auriu, dar fara a fi moale sau cu zone maronii. Mi s-a parut interesanta metoda de al tine taiat in frigider o zi pentru a se indulci, Multumesc. O sa incerc.
Florina(Citează)