►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Sao Miguel este o insulă lunguiață, cu aproape 60 de km lungime și doar 8-15 lățime, deci vizitarea ei s-a întins pe două zile și două direcții cardinale. În prima zi, odată ieșiți din capitala Ponta Delgada, ne-am îndreptat spre est.
Am făcut o mică pauză la un “mirador” între localitățile Agua de Pau și Ribeira, pe un drum de coastă, pentru a admira priveliștea vilelor și pensiunilor de lux construite jos, pe malul apei, ca să prindem poftă de vizitat restul insulei.
(observați piscina aceea făcută mai în ocean)
Vila Franca do Campo este un orășel mic ce are două locuri bune de vizitat. Primul este o capelă construită sus pe deal, locul de unde acum sute de ani, în urma unui cutremur, a început o alunecare de pământ care a îngropat orașul de atunci. Astăzi, însă, locul este perfect pentru a vedea de sus coasta insulei și orașul Vila Franca.
Vedeți acea insuliță mică din dreptul oceanului? Se numește Insula Vila Franca do Campo și poate fi vizitată. Asta nu-i așa simplu, era un tur care întâi te duce să vezi balene și apoi te lasă vreo două ore pe acea insulă. Din fotografia mea nu pare cine știe ce, dar din alte imagini am văzut că are plajă și apă limpede și este un loc plăcut pentru scufundări sau un mic picnic.
Noi însă, după ce-am făcut o mie de fotografii orasului Vila Franca, ne-am continuat drumul spre zona Furnas, un vechi vulcan de pe această insulă.
Furnas este un loc uimitor și unic, cel puțin din experiența mea de până acum, în Europa. Aici poți vedea nu doar un lac de toată frumusețea, Lagoa de Furnas, ci și câteva localități cu izvoare termale, inclusiv unele cu apă de 40 de grade în care se poate înota.
Lacul, mai ales în lumina soarelui, are o culoare verde smarald precum urma să văd și în alte locuri pe insulă, mai ales a doua zi la celebrele lacuri Verde și Albastru. Puteți petrece câteva minute aici, admirându-l, dar dacă veniți aici la ora 12-12:30, veți avea parte de un alt spectacol.
Într-o zonă de pe malul lacului puteți vedea un pământ arid, din care se ridică abur în permanență. Acolo sunt izvoare termale și am văzut locuri în care apa iese din pământ fierbând deja, însoțită de un miros de sulf și alte gaze.
Restaurantele din Furnas folosesc această zonă pentru a găti utilizând căldura naturală a pământului. În fiecare dimineață aici se pune mâncare în pământ, sigilată în vase mari de inox, bine astupate, mâncare ce se va găti în următoarele 6 ore la o adâncime de 1-2 metri.
La ora 12:30 personalul restaurantelor vine și extrage aceste vase cu mâncare, pe care apoi o vor servi clienților în localurile din Furnas. Veți vedea numeroase mașini încârcând oalele și plecând spre oraș și vă sfătuiesc să vă îndreptați cu această ocazie spre masă.
Noi am mâncat la hotelul Terra Nostra Garden, unul dintre cele mai vechi de pe insulă și cu siguranță locul unde poți găsi unul dintre cele mai bune restaurante din Sao Miguel. Este genul de restaurant unde se vine cu platoul de pâine și indice ce bucată vrei, unde ți se aduce un mic amuse-bouche ca aperitiv, dar apoi servesc și mâncare gătită în pământ (n-ar strica să confirmați totuși asta înainte a vă așeza la masă).
Mâncarea a fost delicioasă. Nu vă temeți de gust, nu are nici o aromă de sulf sau de pământ, vasele acelea sunt perfect sigilate. În 6 ore, însă, carnea devine foarte fragedă, fibrele sunt moi și se topesc în gură, iar sucul propriu în care se fac diversele cărnuri și legume îi dau un gust bun. Aș putea compara asta cu ghiveciul nostru tradițional, dar aș face un deserviciu celor din Furnas.
Ce gătesc ei în pământ? Cam de toate. Coaste de porc, vită, parcă și pui, cârnați negri tradiționali (sunt umpluți cu un fel de pastă de carne), plus legume precum cartofi, varză și altele. Încercați ce vă doriți.
Trebuie să ajungeți la acest hotel și din alte motive. În spatele său, pentru o taxă de 5 euro, puteți intra într-un mic parc botanic, construit în jurul unei mari vile de acolo.
În fața vilei se află o piscină plină cu apă la 40 de grade Celsius, apă termală ce izvorăște acolo, dar atenție că are un conținut foarte bogat de fier, de unde și culoarea sa ca de mâl. Ghidul nostru ne-a spus că fierul din apă murdărește iremediabil costumul de baie, așa că nu mergeți acolo cu unul la care țineți.
Dacă nu doriți să înotați, explorați parcul din jurul vilei. Am văzut nuferi, hortensii și alte plante frumoase, un mic lac cu pești aurii, lebede negre, copaci de toate felurile și altele, ca într-o grădină botanică.
Practic lipit de satul Furnas este satul Caldeiras, unde puteți vedea în aer liber alte izvoare termale. Sunt vreo două din care apa iese deja fierbând și lângă ele alte “caldeiras” din care iese abur. Pământul arată ca pe Lună. Aburi cu diverse mirosuri care mie mi s-au părut neplăcute se ridică din diverse găuri din pământ.
Un pic mai încolo în acea zonă poți vedea chiar apă minerală izvorând din pământ; n-am băut, dar am înțeles că este potabilă. Un mic pârâu este plin de bule de aer, le poți vedea ieșind din pământ și integrându-se în cursul de apă.
Am plecat de aici și am urcat undeva la înălțime, pe culmea unui deal, de unde am privit din nou lacul Furnas. În partea de jos a imaginii puteți vedea zona nisipoasă unde se gătește mâncarea în pământ.
Am trecut spre nordul insulei și priveliști ca aceasta.
Aici, în apropiere de localitatea Porto Formoso, se găsesc două plantații de ceai, singurele din Europa. Noi am vizitat-o pe cea a firmei Cha Gorreana și vă arăt altădată cum se produce ceaiul verde sau cel negru, că-i mult de scris.
Lacul Fogo a fost ultima noastră destinație, un alt lac vulcanic din această zonă.
Inainte de asta, însă, am oprit la Caldeira Velha, un alt loc foarte interesant pentru cei care vor o baie caldă în mijlocul naturii. Pe un drum spre vârful muntelui se găsește această zonă unde intrarea costă 2 euro și, după câteva minute de mers pe o potecă de pădure, ajungi la două piscine naturale.
Prima, cea mai frumoasă, este alimentată chiar de o micuță cascadă. Are dimensiunea unei piscine și este bine amenajată pentru acces, inclusiv cu cabine de schimbare lângă ea, dar hainele și rucsacul ți-l lași pe unde poți. Este un loc foarte pitoresc, iar apa termală are o temperatură de aproximativ 27 de grade Celsius.
Această apă se scurge în mod natural din piscină și, sub forma unui mic pârâu, ajunge în dreptul unui alt izvor termal, care are aproximativ 90 de grade. Apa astfel încălzită curge în continuare și în scurtul ei traseu până la a doua piscină naturală, se răcește până la 35-36 de grade. A doua piscină nu arată la fel de pitoresc, zici că-i un jacuzzi mare, dar are deci apa mai caldă.
Tot în zonă este și un fel de muzeu în care se explică prin imagini și scheme cum s-a format insula Sao Miguel, cum folosesc energia geo-termală pentru a produce aproape jumătate din necesarul de energie electrică și cum arată diversele roci și formațiuni geologice din insulă.
Continuând apoi drumul spre vârful muntelui, am ajuns la ceea ce căutam, zona de unde ai o priveliște frumoasă asupra lacului Fogo. Zona este rezervație naturală, nu face nimeni grătare aici, dar dacă vrei să vezi mai bine lacul există diverse trasee pe care le poți bate la picior.
Noi ne-am continuat drumul spre hotel, că se terminase ziua; a doua zi urma să mergem spre vest, către lacurile Verde și Albastru din vulcanul Sete Cidades și un traseu la picior de 2 ore pe culmea vechiului crater. Urmăriți tag-ul Azore pentru toate articolele și, dacă vă plac jurnalele mele, ajutați-mă cu un share/RT.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
1 comentariu