►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
11 Jun 2014 ·
Poate ați auzit că un software creat de o echipă din Rusia a reușit recent să treacă testul Turing la limită, convingând unul dintre cei trei testeri că nu este computer, ci om. Chestia asta nu-i o treabă atât de revoluționară cum s-ar putea crede din alte articole de pe net și nu ne apropie nici măcar cu un pas suplimentar de conceptul de “inteligență artificială”. Să vă spun despre ce-i vorba cu adevărat acolo.
Este numit după Alan Turing, un matematician și pionier al computerelor, care în 1950 a descris mai multe teste pentru computerele viitorului.
Există mai multe variante ale testului Turing, dar în mare toate au aceeași structură. O persoană A comunică prin mesaje text (chat clasic) cu o altă persoană B, fără a avea contact direct, fără a o vedea. Testul Turing înlocuiește persoana B cu un computer și spune că, dacă într-o discuție de 5 minute pe chat, persoana A nu se prinde că B este un computer (un “bot”, cum am zice acum), nu un om în carne și oase, atunci computerul respectiv a trecut testul Turing.
După cum observați, acest test ține mai degrabă de chestiuni filosofice despre computere, fără o legătură clară cu ceva practic. Regulile testului sunt chiar în avantajul computerului, care trebuie să păcălească doar 30% din diversele persoane cu care dialoghează timp de 5 minute pentru a promova testul.
Computerul din Rusia a trecut testul păcălind una din cele trei persoane cu care a comunicat, făcând-o să creadă că dialoghează cu un băiețel de 13 ani, nu un computer. Bănuiesc că subiectul discuției poate fi orice, fără limitări.
Din descrierea de mai sus a testului Turing, poate că vi se pare ceva simplu. Poate că vă întrebați de ce, cu puterea de procesare din prezent, abia în 2014 un computer reușește să treacă la limită acest test. Răspunsul nu poate fi decât că, în ciuda vitezei și a accesului rapid la orice informație, computerele sunt departe de a fi ceea ce teoretizau primii cercetători ai acestui domeniu și nenumărați scriitori science-fiction după ei.
De ce? Pentru că vorbirea omenească este plină de exprimări complexe, de sensuri duble sau triple pentru cuvinte, de glume, de mici metafore. Nu vorbim ca academicienii în viața de zi cu zi, iar un computer care să înțeleagă tot ceea ce spunem timp de 5 minute s-a dovedit foarte, foarte greu de creat. Apoi vine a doua observație: un computer care în sfârșit înțelege și dialoghează ca de la egal la egal cu un om (mă rog, ca de la un copil de 13 ani la un om) nu înseamnă că gândește ca un om.
Singurul lucru pe care l-a demonstrat computerul din prezent este, în opinia mea, că putem dezvolta interfețe tot mai bune. Programul rușilor a arătat că este bine construit să analizeze fiecare cuvânt din mesajele persoanei A, să le interpreteze sensul general și apoi să găsească informațiile cerute sau răspunsurile potrivite și să le aranjeze corect într-o frază asemănătoare cu ce-ar spune un om.
Asta e tot ce face. A fost programat bine pentru toate situațiile posibile pentru un chat de 5 minute. Nu învață singur, nu poate reacționa la situații complet noi pentru care nu a fost programat și nu este un AI.
Interfețe mai bune.
Siri este un software ce încearcă să imite o femeie. Înțelege anumite fraze, inclusiv exprimări colocviale precum “make an appointment for june 9th at ten o’clock”, dar asta pentru că a fost programat să recunoască pe rând fiecare cuvânt și ce sens ar putea avea. Oferă chiar și un răspuns, dar într-un limbaj destul de “bățos”.
Însă e doar o aplicație de telefon. Pe termen lung, cu programare bună, conexiune permanentă și procesare într-un cloud tot mai puternic, se poate analiza sensul oricărei fraze și se poate oferi un răspuns la fel de colocvial formulat. Imaginați-vă sisteme automate de helpdesk, roboți telefonici cu care să dialoghezi pentru a raporta o problemă sau a cere sfaturi, control vocal perfect pentru automatizările din jurul tău, recunoaștere vocală completă pentru dictare, computerul din Star Trek. Îmi place să cred că aici ne vor ajuta computerele “Turing”, odată ce vor fi dotate cu un program bun de analiză.
Unii spun că testul Turing este de fapt despre oameni și cât de ușor pot fi păcăliți. Da, are și acest sens. Imaginați-vă reversul medaliei de mai sus, imaginați-vă emailuri și comentarii spam ce vor fi atât de bine formulate încât vom crede că-s pe bune, imaginați-vă dialoguri cu boți ce vor ști să se exprime bine și alte asemenea probleme. O tehnologie poate fi utilizată în multe feluri.
Arthur C. Clarke a scris în 1968 primul volum din Odiseea Spațială. Imaginea computerului HAL 9000, ochiul său roșu, a fost des utilizată de atunci, dar iată că în prezent nu suntem deloc mai aproape de ceea ce înseamnă inteligență artificială reală. Mașini precum KITT mai au de așteptat. Am devenit doar mai buni la programare și analiza datelor, dar asta n-are nici o legătură cu inteligența artificială propriu-zisă.
Și asta e tot ce se poate spune despre acest subiect. Bifăm reușita și așteptăm dezvoltările viitoare, unele practice pentru noi, dar mai mult de atât nu avem ce face acum.
sursa: Gizmodo.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
21 comentarii
11/06/2014 la 7:16 AM
„După cum observați, acest test ține mai degrabă de chestiuni filosofice despre computere”
De fapt e cam pe dos, testul Turing ține mai degrabă de „chestiuni filosofice” (pentru cei cărora le repugnă filosofia) despre natura inteligenței umane și modul cum s-ar putea măsura (și ulterior emula) aceasta de către o mașină (nu neapărat calculator electronic). Nu-i chiar același lucru.
Vezi și: http://orium.pw/paper/turingai.pdf
http://psych.utoronto.ca/users/reingold/courses/ai/turing.html
camil(Citează)
11/06/2014 la 7:24 AM
Eu nu prea stiu cum se face testul asta Turing. Se amesteca intre 10 oameni si un computer cu care se sta de vorba? Pentru ca daca ii zici unui cercetator ca ia parte la un test Turing in care vorbeste doar cu o singura “persoana” e clar si logic ca e picat din start pentru ca stie ca e un calculator in partea cealalta.
Gaelex(Citează)
11/06/2014 la 11:48 AM
@Gaelex: da, bănuiesc că este cu blind-testing, vorbești cu mai multe persoane și apoi trebuie să spui care ți s-a părut computer și care ți s-a părut om.
nwradu(Citează)
11/06/2014 la 7:27 AM
Daca vezi un pic transcript-urile de la aceste teste… nu vei mai fi chiar atat de impresionat :)
Bot-ul nu raspunde la intrebari mai deloc, ba chiar majoritatea intrebarilor le pune el (si raspunde mai apoi “wow, ce interesant, hai sa vorbim atunci despre eminem”
Adrian(Citează)
11/06/2014 la 7:52 AM
Eh, la ce jurnalism de calitate se face în ultima vreme… nu mă miră că știrea a fost supra-evaluată de toată lumea. Felicitări pt. articol, era nevoie de o mică explicație! … și niște concluzii realiste.
George(Citează)
11/06/2014 la 9:16 AM
Cum a zis si Adrian, uite aici o mostra de “conversatie”: http://www.scottaaronson.com/blog/?p=1858
Singura persoana care putea fi convinsa ca chatbot-ul este un copil de 13 ani ar fi fost un copil de 5 ani.
alunelu(Citează)
11/06/2014 la 9:38 AM
Din ce articole am mai citit pe Internet pentru cand o tehnologie ar putea fi utilizabila (si aici cred ca se refereau pe mediul academic, cercetare, etc., nu neaparat disponibila tehnologia publicului larg), se estima ca in ~2050 puterea de calcul al unui calculator (probabil un supercomputer) va avea echivalenul creierului uman.
Mirzac Iulian(Citează)
11/06/2014 la 10:38 AM
@Mirzac Iulian e vorba de 2020, si e vorba de computere personale, supercomputerele au depasit demult puterea de procesare a creierului uman. Si nu e vorba de gandirea “constienta” a omului care e destul de limitata, se refera la capacitatea totala a creierului care face mult mai multe decat ceea ce noi numim gandire.
Cred ca Turing cand a facut testul s-a referit la masini care gandesc in sensul in care gandeste omul, nu cred ca si-a imaginat ca se poate ajunge ca o simpla masina poate avea acces la asa de multe informatii – internetul in principal – pe care le poate folosi ca sa “gandeasca” prin metode mai degraba statistice decat de AI.
gigi popa(Citează)
11/06/2014 la 11:49 AM
Nu zic ca testul e 100% perfect si nici ca rezultatul inseamna foarte mare lucru, dar ce a incercat tipul asta, Scott Aaronson, nu este corect.
http://www.scottaaronson.com/blog/?p=1858
“Scott: OK, don’t push your luck. Why do you think journalists are now hyping you? Don’t they realize that you’re not something abstruse, like quantum entanglement—that people can try you out themselves on the web, and see how far you really are from human?”
Ai intreba asa ceva un copil de 13 ani ?
Claudiu(Citează)
11/06/2014 la 11:51 AM
Chestia asta-mi aminteste de un joc din copilarie :) era un joc ce rula pe un computer compatibil ZX Spectrum/Sinclair cu sistem de operare Basic. Jocul era o provocare din partea computerului ca el iti poate ghici la orice animal te-ai gandi prin intrebari variate. In 90% din cazuri reusea din prima iar din a doua chiar pana la 99%. Merci pentru postul asta. Chiar iti dadea o usoara senzatie ca n-ai discuta cu un computer. Se intampla prin 1988-1989 (cu aproximatie)
Mihai(Citează)
11/06/2014 la 12:11 PM
@Claudiu: Prima intrebare a fost “Ce e mai mare, o cutie de pantofi sau Muntele Everest?”, urmata de “Cate picioare are o camila?”. La nici una nu a raspuns satisfacator. Cand i-a pus intrebarea citata de tine era deja clar ca nu e un copil si doar se juca cu el, asa cum altii se jucau cu Siri cand a aparut.
alunelu(Citează)
11/06/2014 la 12:17 PM
Creatorul lui Eugene Goostman a recunoscut că modul în care a fost gândit programul a ajutat la trecerea testului. Nivelul de cunoștințe a fost limitat prin crearea unei personalități virtuale a unui adolescent de 13 ani care trăiește în Odesa, are un hamster, iar tatăl său este ginecolog.
“Thirteen years old is not too old to know everything and not too young to know nothing”
Puteți conversa cu o versiune Eugene pe pagina Princeton http://www.princetonai.com/bot/bot.jsp
SciNews(Citează)
11/06/2014 la 12:44 PM
Al naibii copil de 13 ani :) L-am intrebat “Age, sex, location” si mi-a raspuns “Well, about sex… I’ll tell you some dirty joke: What did the hurricane say to the coconut tree? “Hold onto your nuts! This ain’t gonna be no ordinary blowjob.””
alunelu(Citează)
11/06/2014 la 1:53 PM
Poate ar trebui sa cititi si articolul asta ca sa va lamuriti cum sta treaba:
https://www.techdirt.com/articles/20140609/07284327524/no-computer-did-not-pass-turing-test-first-time-everyone-should-know-better.shtml
asfr(Citează)
11/06/2014 la 2:56 PM
Nu e un computer asa ca toata trteaba e cam aiurea.
Petre(Citează)
11/06/2014 la 3:43 PM
people are stupid
maimuka(Citează)
11/06/2014 la 4:01 PM
deci il puteti testa si voi http://default-environment-sdqm3mrmp4.elasticbeanstalk.com/
eu l-am blocat din 2 raspunsuri
Paul(Citează)
11/06/2014 la 4:02 PM
http://default-environment-sdqm3mrmp4.elasticbeanstalk.com/
Paul(Citează)
11/06/2014 la 7:39 PM
Îmi voi alătura și eu vocea la cor. E pur și simplu un chatbot, nu un computer și nu este primul care a avut rezultate asemănătoare. Înainte să cugetăm asupra implicațiilor filosofice și tehnologice să lămurim întâi termenii cu care operăm.
Alin R.(Citează)
12/06/2014 la 1:38 AM
Suntem departe. http://www.kurzweilai.net/response-by-ray-kurzweil-to-the-announcement-of-chatbot-eugene-goostman-passing-the-turing-test
Cip(Citează)
13/06/2014 la 10:18 PM
Mda, chiar ca este filozifie pura.
Eu inca visez la acele inteligente artificiale care sa anticipeze pe baza de algoritm ce urmeaza sa zici sau sa faci…
etgv(Citează)