►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Marți am fost la sediul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov pentru lansarea aplicației “Există un erou în fiecare dintre voi”, disponibilă pentru Android și iOS.
Aplicația este controlată din dispeceratul ambulanței. Atunci când se primește un apel de urgență ce necesită intervenția ambulanței undeva pe spațiul public, solicitarea pleacă și către utilizatorii acestei aplicații ce se găsesc la maxim 1000 de metri de respectivul loc.
O salvare are un timp mediu de intervenție în București de 8-10 minute, dar cineva aflat în zonă poate ajunge la fața locului chiar mai repede. În multe cazuri, chiar și un minut poate face diferența între viața și moarte pentru cineva care este în stop cardiac sau a fost rănit sau a leșinat de la căldură. Așadar, proiectul implementat de Societatea de Salvare București și Orange România este o idee foarte bună. În cuvintele doctorului Radu Zamfir, devenit ambasador al programului după ce-a supraviețuit accidentului aviatic din Apuseni, este una dintre puținele aplicații de telefon care salvează vieți.
Evident, nu-i suficient să instalați aplicația pentru a primi solicitări de intervenție. Trebuie să știți și cum să interveniți. În acest scop, trebuie să deveniți voluntar (“erou”), ceea ce înseamnă:
Este un mic efort, dar foarte mic raportat la faptul că puteți salva viața cuiva. Sistemul funcționează deja, dar prin SMS, și am văzut pe Facebook persoane care au povestit cum au intervenit la diverse accidente sau urgențe din cartierul lor.
Cursul de prim ajutor vă învață cum să interveniți în situații ce nu necesită medicamente sau intervenții complexe, că pentru asta vin medicii cu ambulanța. Veți învăța cum să salvați un om care se îneacă, cum să faceți masaj cardiac, cum să opriți o sângerare, cum să verificați starea cuiva, să-l întoarceți pe o altă parte fără să-l puneți în pericol, cum să-i eliberați căile respiratorii șamd. Altfel spus, chestiuni de bază care ar fi bine să fie predate și în școală și cunoscute de toată lumea, că poate aveți vreodată nevoie de ele prin familie. Eu am făcut cândva un curs de doar 3 ore și mi s-a părut deosebit de util.
Ambulanță București face tot ce poate, dar se luptă constant cu lipsa banilor, a dotărilor și a oamenilor. În acest moment au 562 de voluntari înscriși în acest proiect (și alții care merg chiar pe ambulanțe să ajute – alt program), dar speră să atragă cât mai mulți pentru a acoperi și mai bine Bucureștiul. Pentru că uneori situația arată ca aici.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
4 comentarii
12/06/2014 la 8:51 AM
Planuri de extindere si in alte orase?
Marius Moga(Citează)
12/06/2014 la 6:49 PM
Probabil pe termen mediu și lung, depinzând de succesul în București.
nwradu(Citează)
13/06/2014 la 10:15 AM
Laudabil!
In Iasi cand va fi posibil oare?
macanta(Citează)