un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

RDS mărește viteza de Internet dacă prelungești contractul cu 12 luni

18 Jun 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

40 comentarii

Oferta se referă la abonații Fiberlink 50 și 100, cele două abonamente mai vechi și mai ieftine. Cei care prelungesc contractul cu 12 luni vor trece la 100 și respectiv 200 Mbps viteză maximă download.

De fapt, abonamentele de 50 și 100 dispar, înlocuite cu 100 și 200 Mbps la aceiași bani. Abonații noi le pot alege pe acestea sau pe cele de 500 și 1000 Mbps, care se ieftinesc un pic. Modificarea de preț este de la 59 la 55 de lei pentru Fiberlink 1000 (de care am eu), vreo 8%. Eu plătesc în prezent 59 de lei și, dacă vreau să beneficiez de tariful mai mic, trebuie să prelungesc cu 12 luni abonamentul, ceea ce pare cea mai slabă ofertă de fidelizare auzită vreodată. Poate o fac și pe asta dacă trec pe lângă vreo casierie RCS, este goală și am o oră timp de pierdut.

Noile abonamente Fiberlink arată ca mai jos. Observați că a crescut la 50 GB spațiul inclus gratuit în Digi Storage pentru abonamentul Fiberlink 1000.
noile_abonamente_fiberlink_iunie_2014

Fidelizarea abonaților pare a fi o prioritate în acest moment pentru RCS-RDS. Pe lângă creșterea vitezelor, de mai multe luni în casierii se desfășoară un program de fidelizare prin care abonaților la televiziune sau Internet li se oferă televizoare și tablete pentru a prelungi contractele. Aproape în orice casierie există o stivă de cutii de televizoare pentru acest scop, mergeți pe acolo și întrebați ce și cum.

Aș vrea să vă readuc aminte că din luna iulie se va activa și roamingul de date între rețeaua DigiMobil și Vodafone. Practic abonații Digi Mobil care ajung într-o zonă fără semnal vor utiliza automat și gratuit rețeaua Vodafone, fiind însă limitați la o conexiune 3G.

Ofertele Digi Mobil sunt imbatabile ca preț în acest moment. Pentru 2 euro/lună, primești minute naționale și 3 GB de trafic de date la o viteză maximă de 21,6 Mbps, mică în raport cu 4G-ul celorlalți operatori și se aude ca și mai mică în practică, dar pentru 2 euro este suficientă.

Pentru 10 euro, ba chiar mai ieftin dacă ești abonat și la alte servicii RCS-RDS, primești la “Optim Nelimitat” minute nelimitate în orice rețea și 5 GB de trafic de date. După terminarea lui nu plătești depășiri, ci scade viteza. Și repet, când nu ai acoperire Digi se va utiliza acoperirea Vodafone, care este la nivel național, printr-un acord între cele două companii. Am scris despre asta aici, iar oferta completă este pe siteul rcs-rds.ro.

Astfel, ofertele Digi Mobil atrag deja mulți clienți (am fost la o casierie după un decodor HD pentru televizor și era plin de oameni care-și portau numerele de telefon mobil în rețeaua Digi). Acum că și traficul de date se va face prin acoperirea Vodafone, cred că vom observa un exod masiv spre Digi Mobil, prețurile lor fiind foarte, foarte bune.

Problema, se tot spune, este în alte părți. Viteze reale ceva mai mici decât te aștepți pe mobil, birocrația aia enervantă de care ai parte în casierii, întârzieri în livrarea unor telefoane oferite la contractele noi șamd. Totuși, în ciuda acestor probleme, ofertele Digi vor revoluționa piața noastră așa cum și apariția Cosmote a făcut-o la vremea ei, împingând și ceilalți operatori spre micșorarea tarifelor și spre includerea unui trafic mai mare de date în pachete.

Și chiar dacă nu vrei să migrezi complet spre Digi, poți apela la oferte lor pentru a asigura Internet-ul pe o tabletă, de exemplu. Pentru 2 euro pe lună primești 2 GB de trafic de date. Astfel de prețuri deschid calea pentru tot felul de lucruri foarte mișto, de exemplu bundle-uri pentru tablete cu 3G sau Internet în mașină sau pe dispozitive wifi-hotspot.

Digi Storage oferă stocare în cloud pe serverele RCS-ului, cu preturi precum 3 lei pe lună pentru 50 GB, ofertă foarte bună față de Dropbox sau OneDrive, mai ales având în vedere că transferul este metropolitan. Eu utilizez serviciul de câteva luni. Dacă vă interesează un fel de review cu screenshot-uri și teste de viteză, să-mi spuneți în comentarii. Atașați și o fotografie cu prietena voastră îmbrăcată sumar, pentru a îmbuna zeii.

asus s5507

    40 comentarii

  1. Salut,

    Nu exista un link catre aceasta oferta ? Ma intereseaza trecerea de la 100 Mbps la 200 Mbps si nu geasesc nimic la ei pe site.

    Merci

      (Citează)

  2. Radu, nu ai in plan vre-un review la abonamentele Optim? Am tot citit eu opinii pe net, dar parca un review calumea n-ar strica :) Imi expira abonamentul de la Cosmote prin august si tare ma bate gandul sa ma portez.
    Ce imi place e ca tot audauga telefoane in oferta. Azi am vazut ca au bagat si Nexus 5 si e la un pret chiar foarte ok.

      (Citează)

    • @Radu Luca: în principiu nu. Am un SIM de date de multă vreme de la RDS, îl folosesc în tabletă sau în modem (e inclus gratuit în Fiberlink), dar nu știu ce să-ți spun despre el. Problema roamingului se pune în zonele fără semnal, iar eu nu ies atât de des din București încât să testez asta. În plus, probabil că SIM-ul meu nu va beneficia de acest roaming, care cred că se aplică abonamentelor Optim și Complet și cum se mai cheamă ele.

        (Citează)

  3. Am uitat sa mentionez, ma refeream la un review din punct de vedere al functionarii abonamentului pe roamingul national, deci din iulie, cu teste de viteza/semnal si tot tacamul.

      (Citează)

  4. @Radu Luca

    Poti pune un link te rog cu ofertele la telefoane ? Am tot cautat si nu gasesc, nu mi-am prelungit in mod special abonamentul la VF ca sa trec la RDS cand or baga si telefoane.

      (Citează)

  5. nvm, am gasit

      (Citează)

  6. @nwradu: ai idee ce inseamna “dispozitiv pentru acces WIFI inclus” din tabel? Ma rog, inteleg ca e vorba de un router, insa nu ma prind daca e in custodie (desi asa s-ar traduce). Spun ca probabil NU e custodie deoarece eu am Fiberlink 500 si nu beneficiez de router moca. Ultima oara cind am verificat, trebuia sa platesc vreo 3-5 lei/luna.
    De unde ai tabelul? De fapt, nu ma intereseaza concret sursa, ci daca e ceva oficial.
    Multumesc!

      (Citează)

  7. Wow, 7 comentarii si inca nu s-a plans nimeni ca nu i-a sosit Tableta/Televizorul? Probabil sutele/miile de “fidelizati” ca si mine care asteapta cu saptamanile sau lunile s-au sictirit deja sa lase comment-uri pe diverse site-uri unde s-a abordat subiectul fidelizarii RDS.
    “Stivă de cutii de televizoare”??? …am ras cu pofta. Se termina si World Cup si nu mai ajunge LG-ul meu…si cand te gandesti ca am refuzat oferta de fidelizare UPC cu 30 lei luna (cabluTV + net) pentru un LED himera!

      (Citează)

  8. Harabagiu Ciprian

    19/06/2014 la 8:41 AM

    Dan, ce a insemnat de fapt fidelizarea in ceea ce priveste televizorul. Nu cumva il platesti in rate timp de 24 luni sau ceva in genul? Sau e fidelizare in sensul ca ti-l da inclus in abonamentul care il platesti (greu de crezut)

      (Citează)

  9. Mie mi se pare ca nu se poate cere mai mult de la un furnizor de servicii de internet, telefonie si televiziune care are cele mai mici tarife, cele mai bune viteze de internet si cele mai mici tarife de telefonie (din lume, as indrazni sa spun). Faptul ca intirzie unele livrari de aparate e suparator, dar nu mi se pare un deal-breaker.
    Tarifele la telefonia mobila din Romania s-au micsorat in ultimii ani doar datorita politicii de preturi ale RDS, iar faptul ca acum au si acoperire este extraordinar.

      (Citează)

  10. Diferentele de pret fata de operatorii traditionali de GSM mi se par enorme. Ori RDS livreaza la pret de dumping, ori ceilalti operatori vindeau la suprapret si RDS n-a vrut sa intre in oligopol. Oricum, bizara optiunea Vdf, practic si-au taiat singuri craca de sub picioare, daca nu e vorba de o preluare si o lovitura puternica in piata GSM/TV/date.

      (Citează)

    • @Dan, @ipo, @Alexandru C.:
      Din păcate, RCS-ul are o istorie lungă de overselling.

      Pe vremea primelor abonamente de net, alea de 16 KB/sec, în foarte multe cartiere se plângea lumea că nu prinde nici măcar 5-6 constant. Era supra-aglomerată rețeaua.
      Au introdus decodoare HD. Eu am fost norocos, am prins unul în 2010 la o casierie mai obscură. DOI ANI mai târziu, aveam colegi la muncă ce nu prinseseră încă decodor, cu cererea făcută de luni de zile, și când intra cineva și zicea “am auzit că la Crângași sunt decodoare!”, plecau câte 4-5 oameni să ia, doar pe baza unui zvon.

      Momentan Fiberlink merge foarte bine, am 900 Mbps aproape oricând. Aici nu mă plâng.

      Mi-e teamă însă de overselling la partea de telefonie mobilă. Ce faci dacă viteza va fi mică, iar apelurile nu pleacă, ca de Revelion? Oare Vodafone le oferă capacitatea totală a rețelei lor? Ce faci peste 2 ani, când roamingul național expiră, dacă RDS nu investește masiv în propria rețea până atunci?

      Cum va investi RDS în propria rețea? Momentan au datorii foarte mari, refinanțate prin alte datorii. ARPU (venitul pe cap de abonat) este fără îndoială mic, nu ca al celorlalți operatori, având în vedere prețurile. Cu ce bani vor face investițiile?

      Cam așa arata problemele în acest moment.

        (Citează)

  11. Eu astept 2 telefoane de la RDS… daca ma amana mai mult de o saptamana renunt cu gratie :).

      (Citează)

  12. Par interesante abonamentele RDS. Ma bate si pe mine gandul sa ma portez de la Vodafone care sunt “foarte preocupati” cu imbunatatirea relatiei cu clientii vechi.
    Din cate am inteles RDS ii da net lui Vodafone si ei ii lasa sa le foloseasca reteaua.
    Ideea e ca trebuie lasata oferta asta cateva luni sa auzim opiniile celor care folosesc reteaua mobila RDS sa nu ne transferam si sa ajungem ca la Cosmote….miii de minute si semnal 0.

      (Citează)

  13. Am sunat la RDS sa-mi fac trecerea de la FL50 la FL100 si mi-a spus operatorul ca oferta este prezenta pe site dar nu este activa inca. :)))
    Am intrebat daca trebuie neaprat sa merg la casierie sau se poate face si prin telefon si mi-a zis ca inca nu se stie. A spus de asemenea ca e posibil ca modificarea sa se poata face si din Digicare.

      (Citează)

  14. S-au modificat in cateva minute pretul abonamentelor la net. Au revenit la valorile initiale cele de 500 si 1000 (adica 49 si 59 lei).

      (Citează)

  15. Sunt fascinat de cei care accepta sa achizitioneze fie un TV, sau telefon in rate, ca tabletele sunt oferite gratuit, dar nu-si asuma si neajunsul ca vor fi nevoiti sa accepte o perioada dupa echipamente. Pe langa faptul ca datorita celor de la RDS avem cele mai mici preturi la net de prin Europa, si cele mai mari viteze, acum RDS-ul inlesneste si achizitia de televizoare sau telefoane. Si cel mai trist mi se pare, ca tocmai celor carora RDS-ul le faciliteaza aceste achizitii, cei care pana acum nu detineau un smartphone si nici nu planuiau sa-si ia unul, tocmai acestia sunt cei mai vocali. Pe-un forum era un gigel care isi lua un allview de 250 de lei, atentie, in rate. Si era foarte ofuscat ca nu i-a venit inca telefonul in 5 zile de cand a dat comanda. Din pacate prea putini vad imaginea de ansamblu. Da, RDS are neajunsuri vizavi de onorarea comenzilor de echipamente, dar dintr-un motiv extrem de simplu, pentru ca ofertele sunt atat de bune incat comenzile sunt extrem de numeroase. Pe de alta parte, RDS-ul revolutioneaza piata de telefonie mobila nu doar prin preturi ci si prin modul de achizitie a telefoanelor. Cat credeti ca va mai dura pana cand cei de la Vodafone/Orange/Cosmote vor prelua modelul de rate? Sunt convins ca e doar o chestiune de timp.

    @ipo, si tie iti scapa imaginea de ansamblu. RDS cu 1,5 milioane de clienti de telefonie mobila primeste roaming national pe 2 ani de la Vodafone. Vodafone cu 10 milioane de clienti, cu o retea 4G in expansiune, acolo unde nu poti sa dai trafic 4G de 1GB ca rad toti de tine, primeste fibra optica de la RDS. Cine crezi ca e mai castigat din toata afacerea asta? Eu as zice ca de departe cei de la Vodafone.

      (Citează)

  16. Btw, in tot contextul ala, reclama celor de la Vodafone cu “noi aducem oamenii pe internet” devine extrem de amuzanta. :D

      (Citează)

  17. @coke: apropo de imaginea de ansamblu, daca ofertele raman la nivelul actual, care crezi ca va fi raportul de clienti Vdf/RDS la sfarsitul celor 2 ani?

      (Citează)

    • @ipo: nu-i vorba doar de numărul de abonați.

      Probabil că spre Digi vor migra cei obsedați de tarife cât mai mici, adică cei care în prezent stau la VDF/ORA/COS cu opțiunile ieftine și trag de orice wifi și dau bip-uri.

      Venitul pe cap de client (ARPU) pentru acest tip de client este mic. Pierderea lor nu va înseamna ceva grav pentru cei trei operatori, dacă în schimb își construiesc o bază bună de “high rollers”.

      De exemplu să zicem că RDS ia un milion de clienți care plătesc 5 euro pe lună. 5 milioane venit lunar.
      VDF, dacă are 200.000 de clienți pe RED 25, deja adună 5 milioane de euro pe lună doar de acolo.

      Același venit, dar cu mai puțini clienți. Cine crezi că are profitul mai mare? Și nu uita că un număr mare de clienți înseamnă cheltuieli mari pe alte părți, că sunt mai mulți cei care sună la suport tehnic, care vin în magazine să plătească facturi, să se certe că nu li se ofera iPhone-uri gratis șamd.

      E un business foarte complex și simplul fapt că unii vin cu oferte foarte bune nu înseamnă că altora le va merge prost, ci poate din contră. Din acest motiv nu vei vedea rapid ieftiniri mari ca reacție la ofertele Digi.

        (Citează)

  18. @ipo, ai sa fii surprins, dar nu cred ca-n cei doi ani RDS va ajunge la mai mult de 3-4 milioane de clienti pe telefonia mobila. Pentru simplul motiv ca oamenii sunt reticienti, si se bucura de nelimitat in retea, acolo unde sunt 90% din cei pe care-i suna, si cateva sute de minute nationale, plus ceva net aruncat acolo la 15 euro, netrecand pe Digi tocmai pentru ca Digi n-are imaginea cladita prin mii si sute de mii de spoturi publicitate rulate obsesiv pe TV. Daca era un exod de clienti inspre Digi, ma gandesc ca ar fi scos pe piata niste oferte mai de doamne ajuta, ori ei n-au facut asta.

      (Citează)

  19. Ah, si-nca ceva @ipo, cei de la Vodafone reusesc sa combata oferta celor de la RDS prin gargara. A aparut pe net niste indicatii pe care le-au primit cei de la RC Vodafone, vizavi de dorinta de portare a unor clienti inspre Digi. Si multi pun botu cand li se spune “da, aveti net nelimitat la Digi, dar e 3G, la noi desi aveti doar 1Gb, e 4 GB, viteze mult mai mari” .

      (Citează)

    • @coke: VDF a anunțat deja ceva interesant, un abonament RED de 19 euro care include minute nelimitate, 1 GB net și 4G inclus. Deja devine comparabil cu ce plătesc eu pentru câteva sute de minute și 1 GB trafic adăugat prin extraopțiune.
      Scriu zilele următoare despre asta.

        (Citează)

  20. Din oferta lor inteleg ca daca ai abonament de 100Mbs, cu numai 6 lei in plus obtii net de 1000Mbs (conditia sa ai TV si telefonie fixa sau mobila) cu storage de 50GB si router wifi inclus.
    Am intrat pe digicare si am vazut ca daca vrei si router tb sa mai platesti 5ron in plus. Cum routerul meu actual e de 100, ma mai gandesc daca sa platesc chirie sau sa cumpar altul.

      (Citează)

  21. @nwradu: e drept ca sunt multe variabile care trebuie luate in considerare, eu nu faceam decat sa pun niste intrebari in comentariul initial. Numarul de utilizatori este mai important decat ARPU in special in caz de exit, iar pentru RDS ar fi un moment propice. Dar intr-adevar, roamingul cu Vodafone nu e decat o solutie de moment, mai devreme sau mai tarziu RDS trebuie sa investeasca in infrastructura si in momentul asta sunt deja imprumutati pana peste cap, de aia spun ca ar fi momentul pentru o preluare a lor de catre un player international cu bani la tescherea.
    In perspectiva desfiintarii tarifelor de roaming in UE ar putea avea loc o liberalizare a tarifelor in toata Uniunea, un consumator din Romania putand sa foloseasca serviciile oricarui operator din UE de aici, bineinteles, trecand peste niste detalii birocratice (se va putea face abonament la Vodafone Fr din Romania? In ce conditii? etc).

      (Citează)

    • @ipo: greu cu exit-ul. Vorbeam zilele trecute chiar cu CEO-ul unuia dintre ceilalți operatori despre RCS-RDS și posibilitatea unei vânzări. Îmi spunea că e foarte dificil, compania are datorii imense (900 de milioane de euro) și e cam haos în ea, trebuie făcut un audit foarte temeinic pentru a vedea exact ce cumperi, unde sunt competențele, ce-i valoros și ce nu.

      Iar cum aceste lucruri sunt dificil de făcut, nu văd prea rapid o eventuală vânzare, decât dacă se va face pe o sumă mică.

        (Citează)

  22. Am o intrebare: Daca eu acum am FiberLink 100 la 39 ron, daca prelungesc abonamentul voi palti 29 ron ? Nu ma intereseaza upgrade la 200Mbps, mi-as lua ceva stocare in cloud de aceasta reducere (50-100GB).

    A intrebat cineva chestia asta la casierie ?

      (Citează)

  23. @radu, serios? Comparam un abonament de 5 euro cu unul de 19? Comparam un abonament cu 5GB de net, dupa care nelimitat la o viteza mai mica, cu unu abonament cu 1GB de net, ce-i drept 4G, dar la care platesti dupa ce depasesti acel 1GB? Comparam un abonament la care ai minute internationale nelimitate atat pe fix cat si pe mobil cu un abonament unde ai nelimitat doar in Ro? Nu exista niciun termen de comparatie.

      (Citează)

  24. @ipo, deja RDS lucreaza la reteaua lor de telefonie mobila. Au in plas sa instaleze vreo 500 de antene pana la sfarsitul anului. Pe de alta parte, vorbim de cei care au impanzit tara de fibra optica, si-au adus infrastrucuta de FO pana in punctul in care pot oferi gigabit la niste preturi ajustate pentru piata din Romania. Asa ca n-am nicio emotie ca in maxim 1 an acoperirea celor de la Digi va rivaliza cu acoperirea celor de la Vodafone/Orange.

      (Citează)

  25. RDS face glume. Proaste. Foaaaarte proaste. Craiova, schimbare abonament de net in 25 aprilie, de la 100 la 500, cu optare pt tableta. La ora asta nici nu ma mai intereseaza tableta primita gratuit (am deja una mult mai buna), dar la aproape doua luni dupa modificarea contractului ei nu au venit inca sa instaleze noul cablu de net necesar pt. trecerea la alt abonament. E deja penibil totul. Sun saptamanal la RDS si nu sunt in stare sa faca nimic. Cica au contractat alta firma pentru schimbarea cablului. Jenant si penibil! 2 luni de zile, sa schimbe un cablu in centrul orasului! Si pana nu schimba, nici contractul nu intra in vigoare, nici bani in plus nu-si primesc. Mai sunt si prosti. Ca RDS, mai rar.

      (Citează)

  26. @coke: asa sa fie, ar fi bun un concurent nou intr-o piata care pute a oligopol. Poate “Diferentele de pret fata de operatorii traditionali de GSM mi se par enorme. Ori RDS livreaza la pret de dumping, ori ceilalti operatori vindeau la suprapret si RDS n-a vrut sa intre in oligopol.”
    Dar de unde sa aiba ungurul bani de infrastructura, mai ales ca postul basist Digi24 nu livreaza publicitate? m?

      (Citează)

  27. @ipo, tot de acolo de unde a avut bani si pentru a targe fibra optica in toata tara. Din banii incasati de la clienti + ceva imprumuturi.

      (Citează)

  28. @coke: ceva impromuturile de 700 mil iepuroi cica nu le ajung. Whatever, concurenta nu face decat bine intr-o piata de tip duopol plus underdog. Sa asteptam si sa vedem.

      (Citează)

  29. Viteza de upload este de ingrozitor de scazuta, in medie cam de 150Kb/secunda… Am stat o zi intreaga sa urc niste foldere in storage. Nici poveste de 30Mbps. Stau si ma intreb daca, in aceste conditii, mai conteaza tariful scazut de hosting. As plati chiar mult mai mult daca as sti ca am macar o treime din cat afirma RDS ca asigura. Cine stie cum au obtinut scorurile alea ….

      (Citează)

  30. Nu va mai obositi dragilor cu masa zisa marire a vitezei.Este doar o marire a facturii. Cu Fiberlink 1000 core si placa retea de 1 Gb, abia daca obtin 30 Mb. Cu fibra optica. Noaptea, cand merge lumea la culcare, pot vedea cate un film fara imagine sacadata. Daca vreau sa downloadez un film, dureaza cam o jumatate de ora! O singura data s-a intamplat sa-l downloadez in cateva minute. Deci se poate. Doar ca nu se vrea! Cred ca voi renunta la generoasa lor oferta de a plati bani pentru o…iluzie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus