un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Pizza cu multă rucola

15 Jun 2014  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

Noi ne pregătim acasă cam aceeași rețetă de pizza de mai mult de jumătate de an și îmi dau seama că nu v-am spus de ea. Cred că vă va plăcea, este o combinație ușoară și potrivită verii.

Folosesc în continuare blat de la Belforno. Mergeți în orice magazin de pâine Belforno și cereți blat de pizza, au unele congelate în frigider și costă 3 lei bucata. Spre deosebire de alte blaturi încercate de-a lungul anilor, acesta are gust bun, crește cum trebuie și dintr-o singură bucată facem două pizza rotunde.

1. Blatul se decongelează în vreo 5-6 ore, așa că planificați asta din timp, eventual mutați-l cu o zi înainte din congelator în frigider. Eu îl întind bine direct pe o hârtie de copt, îmi place pizza cu blat subțire.

2. După ce întind blatul, îl ung cu sos de roșii în care am pus piper, sare și oregano. Puteți folosi sos de roșii din comerț (Cirio, Olimpia, Heinz) sau poate aveți voi pregătit în casă.

3. Apoi pun un strat de mozarella. Tot prin experimentare am rămas fideli la Delaco Mozarella, care are consistența care îmi place mie și în cuptor se topește și întinde exact cât trebuie.

4. Peste brânza rasă punem alte doua topping-uri, adică roșii și prosciutto. Roșiile ar fi bine să fie cât mai cărnoase, tăiate felii sau jumătăți de felii rotunde, sau puteți utiliza roșii cherry tăiate în 4.

Prosciutto luați de unde vreți. Noi am folosit și din cele preambalate, diverse mărci, dar alternativ puteți merge în hipermarket și să cereți la galantar să vă felieze cât mai subțire din ce au ei pe acolo. Pentru același produs, prețul la galantar este uneori mai mic decât cel la pachet de câteva felii preambalate. Pentru pizza rupeți-l în fâșii și așezați-l peste brânză.

Acum e gata de coacere. Mut blatul ținându-l cu atenție de hârtia de copt într-o tavă și îl pun vreo 10 minute la cuptor, până capătă culorile necesare. Îl scot de acolo, dezlipesc hârtia de blat, dacă nu cade singură, și apoi este aproape gata de mâncat.

pizza_de_casa_rucola_1
Așa arată după 1 minut la cuptor, că atunci mi-am adus aminte să-i fac fotografii.

pizza_de_casa_rucola_2pizza_de_casa_rucola_3
Așa arată la finalul coacerii.

5. Aproape gata. Pe fiecare felie, după ce punem sosuri după gust (inclusiv Sriracha), punem și multă rucola. Practic acoperim felia de pizza cu un strat de frunze verzi, spălate în prealabil. Verdeața asta ii dă un gust excelent și face tot farmecul. Știu, nu arată a pizza, dar este excelentă.

pizza_de_casa_rucola_4pizza_de_casa_rucola_5

Rețeta este inspirată de o pizza foarte asemănătoare pe care am mâncat-o la Trattoria Buongiorno, doar că făcând-o în casă pun ingredientele în cantitățile pe care le vreau eu.

De multe ori facem modificări, adăugând cârnăciori prăjiți în prealabil, porumb, ciuperci, ceapă, pui, bacon sau altele. Alteori punem în ultimele 5 minute de cuptor un ou, fie el ochi sau bătut întâi ca pentru omletă. Stratul de rucola este însă mereu deasupra.

Atenție la hârtia de copt. Odată am luat o marcă oarecare și n-am putut dezlipi pizza de pe ea, hârtia se rupea imediat și rămânea parcă sudată în blat. Am râcâit o grămadă la ea, s-a răcit pizza, am aruncat aproape jumătate. De atunci folosesc hârtie Fino, cu care n-am avut astfel de probleme.

asus s5507

    15 comentarii

  1. La ce temperatura si cate minute?

      (Citează)

    • @Alex: cuptorul preîncălzit pentru vreo 10 minute, apoi pizza stă tot vreo 10 minute la putere medie. Habar n-am temperatura, e aragaz din ăla la care nu știi nimic.
      De asta te uiți din când în când la pizza, să vezi cum arată totul. Când blatul devine auriu, o scoți, că dacă începe să se ară pe spate nu mai e bun.

        (Citează)

  2. Rucola este cea preambalata de la MegaImage?

      (Citează)

    • @miluch: preambalată de unde s-o găsi. Am folosit de-a lungul timpului și din Mega, Carrefour, Cora. Trebuie spălată oricum, am găsit urme de pământ chiar și în cea care scria că-i gata de mâncat.

        (Citează)

    • Am uitat să spun că rucola preambalată expiră cam în 2-3 zile, așa că de obicei noi cumpărăm dinainte ingredientele și când găsim rucola facem pizza în seara aceea sau a doua zi.

        (Citează)

  3. Efectul Pontax

      (Citează)

  4. Cuptorul fara termostat are temperatura oarecare. Nu poti spune ca l-ai dat la x grade. Jos are 500-600, sus mai putin, depinde doar de arhitectura. Daca sta capacul inchis, dupa cateva ore, poate avea si 300-400 de grade in partea de sus. Si tot creste.

    Cuptoarele la care reglezi temperatura, variaza debitul gazului/puterea flacarii (creste si descreste) astfel incat temperatura sa ramana mai mult sau mai putin constanta (indiferent de faptul ca nu e constanta in tot spatiul ocupat)

      (Citează)

  5. Mozzarella Delaco e o mizerie, fara legatura cu mozzarella din punct de vedere al ingredientelor. Si blatul il puteai face in casa, iese mai ok si stii ce are in el.

      (Citează)

  6. Ia zi tu mai @Rares cum e cu ingredientele din mozzarella? Ca eu mi-am facut acasa si am pus doua ingrediente: lapte si cheag. Desi a iesit buna, mi-e ca am gresit. Deci spune-ne

      (Citează)

  7. @nwradu

    Chiar dureaza 10-15 minute sa faci blatul de pizza in casa (fara timpul de crestere – dar si tu ai scazut timpul de dezghetare), insa diferenta de gust e sesizabila.

      (Citează)

    • @nashu_mare: poate o să facem cândva unul, de test. Problema este că dacă nu iese bine nu pierd doar alea 15 minute și un blat, ci toată pizza, așa că nu m-aș juca acolo.

        (Citează)

  8. @nwradu: Pe acelasi principiu, si pizza o iei gata facuta. Nu e vorba de pret, e vorba de calitate si de gust. Era doar o sugestie, nu da cu parul.

    @boglous: Daca tu crezi ca ti-ai facut Mozzarella asa, bravo tie. Nu contest ca nu a fost bun, dar nu are legatura una cu alta. Si in orice caz nu are legatura cu ce am zis eu. Cunosc foarte bine cum mergeau lucrurile la Delaco inainte de vanzarea companiei si nu s-au schimbat foarte multe de atunci. Dar no, hai sa ne aruncam la comentarii fara sa avem idee despre ce vorbim…

      (Citează)

    • @Rares: da, te înțeleg, dar blatul acela mi se pare foarte bun. Am mai încercat și altele înainte și toate erau proaste, dar acestuia n-am avut ce să-i reproșez.

        (Citează)

  9. faci blatu si pui de focaccia. daca nu merge nu merge.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus