►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Review Asus Fonepad ME175CG și o comparație a întregii game
Două scurte: s-a vândut Playtech, juriul Masterchef a fost dat afară »
Au trecut deja câteva zile de la alegeri. Vă întreb acum: ați auzit măcar o dată ceva menționat despre voturile anulate? S-a vorbit despre această metodă de protest? S-a înaintat vreun raport în Guvern despre cum mulți oameni sunt nemulțumiți de toți cei de la putere?
Pentru că eu n-am văzut nimic. L-am văzut pe Ponta zâmbind cu gura până la urechi, pe Antonescu demisionând, pe Elena Udrea visând că PMP este principalul partid de opoziție și tot asa – altfel spun reacții la procentele obținute din voturile valide, fără nici o atenție la cele anulate.
Sper că s-au convins toți că anularea votului este o metodă inutilă de protest. Reiau ce-a zis @nashu_mare într-un comentariu: dacă vrei să protestezi, ai 4 ani la dispoziție să faci mitinguri, greve, demonstrații, să scandezi în rime, să arăți pancarte. La vot, însă, te duci ca să-i schimbi pe unii cu alții. Ba chiar aș adăuga că, deși schimbi niște hoți cu alți hoți, tot e o metodă bună de a le spune primilor “voi m-ați dezamăgit și nu vă mai las la borcanul cu miere”.
Și cu asta sper că s-a încheiat subiectul votului anulat.
Acum, alte câteva concluzii personale.
Am văzut mulți oameni mirându-se de scorul mare obținut de PSD. “Cum mă, tot PSD este în preferințele românilor?!? Cum se poate asta?!”. Eu nu înțeleg această mirare, sondajele îi dădeau câștigători clari și pe Ponta preferat la președinție. Vă veți mira la fel și când va câștiga președinția, deși toate semnele arată că spre asta ne îndreptăm?
Vreți să nu câștige PSD-ul? Fiți la curent cu scena politică și mergeți la vot. Dacă-i lăsați pe alții să facă asta, nu vă mirați apoi de rezultate și nu spuneți “dacă știam, mergeam și eu la vot”.
***
Într-un fel, este de admirat modul în care PSD-ul s-a erijat în “răul mai mic” și “partidul la care să revii după o dezamăgire”. Lumea a votat masiv CDR, dezamăgiți de socialiști; așa bună a fost acea perioadă că apoi ne-am întors la Iliescu. Apoi s-a votat alianța D.A. și iată că, după Băsescu, ne-am întors tot la PSD în parlamentul nostru și acum și pentru cel european.
Este un exemplu de studiat în manualele de politică. În colțul opus, de exemplu, stă PNL-ul, veșnic învins după ce Stolojan a renunțat la președinție în favoarea lui Băsescu, iar Antonescu n-a rezistat nici până la alegeri.
***
PMP este mort în fașă. Doar 7% scor (rotunjit în sus) mai are Băsescu după 10 ani în funcție și se vede că oamenii sunt sătui de Elena Udrea, care pur și simplu nu poate atrage voturi. Partidul lui Băsescu va deveni un fel de PNȚCD, care după ieșirea de la guvernare a dispărut practic complet din peisaj, având acum scoruri de 1-2%. Discursurile Elenei Udrea sunt cu atât mai penibile, mă mir că nu izbucnește în râs și ea atunci când se declară cel mai important partid de dreapta și primii din opoziție.
Problema lor este că toate alianțele îi vor ocoli. Se pregătește un PNL+PDL+FC? PMP nu va fi invitat, pentru că asocierea cu Băsescu ar duce la pierderea de voturi.
Băsescu și-a dat acum seama că, după ce va încheia mandatul, va reveni în politică pentru procente minore, nu un jucător important, ci precum Diaconescu sau Becali, la capitolul “și alții”.
Nici PDL nu stă mai bine, cred că procentul luat de ei este mai degrabă luat de Macovei și Stolojan, nu de partid în sine. Pe termen lung îi văd integrându-se în PNL și gata, altă șansă nu au.
***
PRM este mort, Vadim dispare din politică. Diaconescu la fel. Mihai Răzvan Ungureanu de asemenea nu are șanse. O fi bun manager, dar este prea boem pentru țara noastră, iar faptul că a comandat din banii statului whisky-uri single malt și vită wagyu i-a fost fatal pe vecie.
***
Am văzut o analiză care vorbea despre o posibilă coaliție PNL+PDL+PMP+FC+UDMR care ar putea câștiga turul doi. Serios? 5 partide vor cădea de acord cum să-și împartă beneficiile? Nu e mai simplu de crezut că PSD cu 37% aliat cu UDMR de 5% îi duce foarte aproape de majoritate la voturi, având nevoie doar de o campanie bună și ceva sprijin de la PP-DD și Becali?
***
Unii se întrebau cine îl ține pe Mircea Diaconu în spate, că a obținut un scor imposibil pentru un simplu independent. Păi cine i-a făcut campania? Antena 3.
Nu știu care-i planul. Poate doar vor să adune voturi acolo și apoi să-l vândă pe “Diaconu” altora.
***
Scorul PNL a fost o dezamăgire uriașă pentru mine. Credeam că vor obține un 25% minim. Asta e cu atât mai uimitor cu cât acum câțiva ani au pornit de la egalitate cu PSD-ul în alianța USL, ba chiar aș spune că PNL-ul a tras-o inițial în sus, iar acum sunt mult sub aceștia. Cam asta înseamnă lipsa unei strategii și a unui mesaj coerent adresat votanților; cei din PNL s-au limitat la a comenta și a fi contra la ce spun alții (Băsescu, Ponta etc) pe scena politică, reacționând mereu la acțiunile altora în loc să-și definească o direcție proprie și să meargă pe ea.
« Review Asus Fonepad ME175CG și o comparație a întregii game
Două scurte: s-a vândut Playtech, juriul Masterchef a fost dat afară »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
12 comentarii
29/05/2014 la 2:18 PM
Cand electoratul tau vede ca te-ai aliat in trecut, cu dusmanii cei mai aprigi, cum sa-ti mai dea votul ?! (PNL)
RDK(Citează)
29/05/2014 la 2:34 PM
E dubioasă alianța lor. Termenul străin pentru asta este “unholy alliance”.
PNL are ceva noroc în faptul că PMP-ul s-a separat de PDL. Pot merge pe ideea “PDL-ul i-a dat afară pe băsiști și este un partid curat”, având în vedere că Blaga și Stolojan sunt certați cu Băsescu.
Vor pierde niște voturi, dar vor câștiga pe altă parte voturile aduse de susținătorii PDL, deci pe total ies pe plus.
O altă alianță magică făcută de PNL a fost primirea lui Becali în partid. L-au primit și apoi omul s-a dus la închisoare, infractor condamnat. Bună imagine!
nwradu(Citează)
29/05/2014 la 2:42 PM
Ar trebui sa poti vota doar daca esti in stare sa rezolvi o ecuatie simpla si daca poti interpreta un text la prima vedere.
Altfel e jale, si fiecare voteaza dupa cum bate vantul si influenteaza primarul la sate.
razorsbk(Citează)
29/05/2014 la 3:03 PM
Berbecali, rosca stanescu, chiuariu, schenker ala, norica niculai (asta e doar o antipatie personala), primarul de la 6 (are nume?) fenechiu. Si sa nu uitam de cireasa de pe tort: MirceaDiaconu.
I-a tinut pe toti in brate pana nu a mai putut.
De alianta cu turnatorul, ce sa mai zic.
Adio antonescule…
Catutzi(Citează)
29/05/2014 la 3:21 PM
Ca sa te citez: “Eu nu înțeleg această mirare.” Dar eu vorbesc de mirarea ta referitoare la procentul mic al PNL. 25%? Nici Antonescu, in cele mai erotice vise, nu a visat la atat.
alunelu(Citează)
29/05/2014 la 3:43 PM
Cred ca mai mult de 90% din cei care au fost la voi sunt pensionari… cine altcineva putea vota PSD
Alex(Citează)
29/05/2014 la 6:51 PM
@Alex: conform Sociollogica, USD a avut cu 10% mai mult decât alte partide în toate categoriile socio-demografice, deci nu doar la bătrâni.
c. Nu există categorie socio-demografică în rândul căreia vreun partid din opoziție să fie măcar la 10% în urma USD.
nwradu(Citează)
29/05/2014 la 4:28 PM
@razorsbk
Ar trebui sa fie captcha pe formularul de vot.
nashu_mare(Citează)
29/05/2014 la 5:24 PM
Cred ca e de ajuns sa-i puna sa-si scrie numele.
add(Citează)
30/05/2014 la 12:18 AM
https://www.youtube.com/watch?v=QqNPuMd-ci0
George(Citează)
30/05/2014 la 5:38 PM
Cîteva observaţii minore:
1. Sociollogica e a lui Mirel Palada, deci nu pune foarte mult preţ pe ce zice Mirel, că face propagandă de rupe
2. PMP are, cu siguranţă, mai mult de 7%. Diferenţa care s-a văzut la europarlamentare nu ţine de numele partidului, ci de numele candidaţilor. Dacă n-ar fi fost Monica Macovei şi Stolojan pe listele PDL, situaţia era cel puţin invers. Ba chiar aş crede că PMP se ducea în 15%, dacă nu chiar mai bine. Eu, unul, am preferat să votez PDL ca să intre Macovei în PE. Dacă nu era Macovei pe liste, votam PMP. E o nuanţă de care ar trebui să ţii cont. Ştiu, sînt “băsist.”
3. UDMR merge pe interes. Pe de o parte, da, ar putea merge cu PSD, că UDMR-ul a fost, aproape prin tradiţie, la guvernare. Pe de altă parte, PSD n-a mai mers cu UDMR după ce s-a aliat cu UNPR, PC şi PNL, aşa că UDMR va merge, cel mai probabil, tot cu aripa dreaptă. Bonus, PSD face cu ochiul tot celor de la PNL. Să vezi ce distracţie urmează de-acum înainte şi ce de moţiuni de cenzură s-ar putea să vedem.
4. PNL n-a avut niciodată 25%. În USL, a avut un vîrf undeva între 19-21%, dacă-mi amintesc eu bine. Asta e din cauză că n-au avut niciodată lideri, iar plecarea lui Stolojan în PDL i-a înfundat şi mai tare. A avut 25% Antonescu, individual, cotă de popularitate, dar nu PNL.
Alex Mihăileanu(Citează)
30/05/2014 la 10:43 PM
eu stiam ca pe http://sociollogica.blogspot.ro/2014/05/europarlamentare-aspecte-strategice.html scrie Barbu Mateescu
Catutzi(Citează)