►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄
Am primit pentru review noua tabletă Samsung Galaxy Tab 4, un model de 10,1 inchi cu hardware și preț ce o plasează în gama medie. Spre plăcerea mea, am descoperit că Samsung a îmbunătățit considerabil experiența cu tabletele sale, dându-le un aspect plăcut și incluzând doar acele artificii software care chiar îți sunt utile.
Specificații Galaxy Tab 4 SM-T530:
Există și variante 3G (SM-T531) și 4G (SM-T535). Tabletele sunt disponibile în două culori, alb și negru.
Preț:
Cutia cu aspect de lemn a tabletei conține ca accesorii încărcătorul de priză (2A pe ieșire) și cablul de date USB la microUSB, dar și o pereche foarte bună de căști. Căștile sunt model in-ear și au o telecomandă pe fir, plus câteva perechi de adaptoare siliconice. Mi-au plăcut acestea, au fost o surpriză plăcută având în vedere că nu vorbim de o tabletă foarte scumpă.
Tableta are un aspect clasic, iar colțurile sunt frumos rotunjite, astfel încât nu te incomodează niciodată în mână, mai ales având în vedere că este foarte subțire la doar 8 mm. Partea frontală are jos un buton fizic Home (cu care poți și aprinde ecranul) flancat de două butoane capacitive Recent Apps și Back, dar din păcate nici unul nu are iluminare.
În partea de sus, lângă sigla Samsung, se găsește camera frontală. Tableta nu are senzor pentru reglarea automată a luminozității ecranului. Marginile laterale ale ecranului sunt destul de subțiri, contribuind la aspectul plăcut.
Spatele este fără reproș. Materialul negru, ușor texturat, arată bine, arată premium, și oferă o priză bună în mână. În partea de sus se găsește camera principală.
Toate butoanele sunt pe muchia de sus, în stânga, grupate acolo, ceea ce în utilizare mi s-a părut o idee bună. în ordine, avem On/Off, un buton mare de volum și slotul microSD acoperit cu un capac (fac precizarea pentru că există și tablete care nu pun un capac acolo). Butoanele sunt bine reglate, nu ies mult în evidență, dar au o cursă și un click satisfăcător.
O pată de culoare sunt cele două difuzoare aflate pe muchiile din stânga și dreapta, argintii, dar bine prelucrate. Jack-ul audio se află în stânga, iar portul microUSB jos, “sub” butonul Home.
Pe total, nu am nimic de reproșat, ba chiar am fost încântat de calitatea materialelor și de aspectul general al tabletei. Ar mai fi fost loc de îmbunătățiri, precum sticlă Gorilla pe față și butoane iluminate, dar prețul ar fi crescut cu siguranță.
Ecranul are culori foarte bune, iar contrastul este excelent. Rezoluția de 1280 x 800 pixeli este normală pentru o tabletă din gama medie, dar sunt momente în care densitatea mică de pixeli se cunoaște, mai ales dacă te uiți de foarte aproape. Galaxy Tab 4 compensează asta prin culorile vii, astfel încât pe total îți place să citești articole sau să privești fotografii pe tabletă.
Ecranul păstrează bine culorile din unghiuri extreme, doar luminozitatea acestuia reducându-se. De asemenea, luminozitatea variază într-un domeniu larg, de la foarte luminos la “cred că s-a stins de tot, nu mai văd nimic”, dar la acest minim o poți folosi când citești noaptea, de exemplu, cu un consum minim de baterie.
Procesorul este un quad-core la 1,2 GHz. Mi-ar fi plăcut să fie mai rapid, dar este un nivel normal pentru această gamă de preț. Personal n-am sesizat probleme cu el, interfață este foarte rapidă, toate animațiile și mișcările pe ecran sunt fluente. Eu nu am întâmpinat probleme în rularea vreunei aplicații și mă refer aici și la situații de multitasking și lucru în background.
Apropo de procesor, nu știu de ce pe site-ul Flanco scrie că acesta este un model APQ8026; nu există un chipset cu acest cod. Procesorul pare a fi un Qualcomm Snapdragon 400, cod MSM8226, quad-core la 1,2 GHz și cu procesor grafic Adreno 305.
Rezultatele în testele de benchmark sunt cele de mai jos:
Memoria RAM este suficientă la 1,5 GB. Mergea mai multă, dar cred că Samsung n-a vrut să urce peste gama tabletelor lor mai scumpe.
Sunetul este clar și puternic, cele două difuzoare externe își fac bine treaba, dar nu vă așteptați la ceva gen HTC One M8. Eu mă bucur că sunt așezate în stânga și în dreapta ecranului, ca măcar să ai parte de un stereo adevărat, și că vocea se aude clar prin ele.
Nu am avut probleme cu conectivitatea. Tableta știe Wi-Fi inclusiv de tip n și dual-band, adică pe 2,4 GHz și 5 GHz. Un test rapid făcut pe 2,4 GHz a arătat o viteză de aproape 60 Mbps download și 50 Mbps upload, ceea ce consider că sunt rezultate foarte bune.
Autonomia este bună, dar se cunoaște că a fost sacrificată un pic pentru a obține o carcasă de aproape 8 mm grosime. Îmi este greu să estimez autonomia, având în vedere că nu utilizez în continuu tableta, dar cred că te ține vreo 7-8 ore de browsing fără oprire. Oricum, este suficientă pentru a supraviețui unui zbor lung sau unei conferințe plictisitoare.
Cel puțin pe Galaxy Tab 4 Samsung a renunțat la multe dintre “trucurile” cu care se lăuda în alte generații și a păstrat doar esențialul, doar artificii software care sunt cu adevărat utile.
Opțiunea multi-window este foarte utilă pe o tabletă, unde poți împărți ecranul între două aplicații. Iată mai jos un exemplu concret, am deschis în dreapta articolul meu despre Barcelona și în stânga o fereastră Google Maps în care am căutat adresa respectivă. Cele două ferestre pot fi redimensionate oricând.
Aplicațiile ce suportă modul Multi-Windows se regăsesc într-un “sertar” ascuns care apare la un scurt swipe din dreapta ecranului (sau ținând Back apăsat mai mult timp). Astfel de funcții găsești și pe telefoanele Samsung, dar abia pe tablete devin cu adevărat utile.
Nu am găsit alte aplicații Samsung preinstalate, bloatware-ul fiind ținut la minim pe Galaxy Tab 4. Mai ai la dispoziție S-Planner, o aplicație de Calendar mai bună decât cea inclusă în Android, și S-Voice, prin care poți trimite comenzi vocale tabletei.
S-Voice a evoluat mult și poate fi util în multe situații, chiar dacă trebuie să vorbești în engleză. Este mai simplu să întrebi “who is the president of France” decât să tastezi asta într-o căutare pe Google, iar tableta îți recunoaște vorbele și îți arată rezultatele. Poți emite și comenzi (turn wifi off, de exemplu, dar atenție că turn wifi on nu merge, că are nevoie de conexiunea la net), iar un “open map of bucharest” m-a dus direct la Google Maps cu harta orașului.
Meniul de notificări este suficient de complex, ai acces rapid la funcțiile principale ale tabletei și poți regla luminozitatea ecranului și nivelul sonor. În meniul Settings poți reorganiza acest meniu.
Mi-a plăcut și că bara de notificări dispare din partea de sus a ecranului atunci când intri într-o aplicație. Apare atunci când ai o notificare nouă sau când faci un swipe de sus, iar uneori devine transparentă, dar de cele mai multe ori te poți bucura de un ecran în întregime pentru tine.
Galaxy Tab 4 îți oferă gratuit 50 GB de spațiu în Dropbox timp de 2 ani, un cadou binevenit și destul de costisitor. Eu folosesc Dropbox pentru sincronizarea automată a fotografiilor din aparatele mele și pentru a transfera informații între laptop și desktop, așa că sunt sigur că și vouă vă va fi util acest spațiu pe Dropbox.
Ecranele principale au butonul care deschide lista de aplicații în dreapta și o casetă mică de căutare pe Google în stânga.
Galaxy Tab 4 s-a dovedit o tabletă foarte decentă, cu aspect premium și construcție de bună calitate. Ecranul este bun, chiar dacă rezoluția ar putea fi mai mare, interfața nu este deloc încărcată și chipset-ul se descurcă bine. Pentru gama de 10,1 inchi și la pretul ei, Galaxy Tab 4 este o alegere bună.
Preț:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
5 comentarii
21/05/2014 la 9:11 AM
Interesanta tableta, dar cam scumpa, tinand cont de faptul ca pe la 1000 lei gasesti alte variante cu specificatii asemanatoare(Asus MemoPad) si pentru inca 250 lei in plus ai varianta Galaxy tab PRO cu 2560 x 1600 pixeli.
Preturi luate de pe un magazin online astazi
Toni(Citează)
21/05/2014 la 12:54 PM
Da, corect. Memopad este un pic mai jos ca ecran și calitate a materialelor. Tab Pro este, într-adevăr, o opțiune bună, dar cred că în curând prețul lui Tab 4 va scădea, pe când al lui Tab Pro nu.
nwradu(Citează)
21/05/2014 la 9:14 PM
daca zici ca-i mai buna, e ok. Eu am Tab2 10.1 si merge de parca n-ar fi :). Pot citi doar stiri, sa aprob comentariile, feedly, uneori muzica cand n-am nimic la indemana, si cam atat. Bine, e si un model care s-a cam dus, dar totusi. E groaznic daca vrei sa scrii pe ea, plus ca are un delay la scriere de te duci sa-ti iei si ceva din frigider. Poate nu o fi la a mea ceva in regula.
Amuzant este ca am dat cu 50€ mai mult sa fie cu 3G pentru a nu-l folosi niciodata. N-a vazut cartela mai mult de 4 ore, si asta din curiozitate.
Am atins putin Tab3 si parca ai fi un plus. Acum sa vad cand am ocazia sa ating si 4. Oricum, alta tableta prea curand nu prea.
alex ionut(Citează)
22/05/2014 la 6:47 PM
Ce interesant! Pe cutie scrie și diagonala în milimetri! :)
Alx MAX(Citează)