un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review HTC One M8 – un upgrade binevenit

8 May 2014  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

Mi-a trecut prin mână și noul HTC One M8. Telefonul, după cum am zis încă de la lansare, este modelul de anul trecut cu mici îmbunătățiri. Este însă un concurent potrivit pentru Galaxy S5? Să aflăm în continuare.

Specificații HTC One M8:

  • ecran de 5 inchi, rezoluție 1920 x 1080 px, Super LCD3, Gorilla Glass 3
  • stocare internă 16/32 GB, are slot de card microSD
  • chipset Snapdragon 801 foarte rapid, quad-core 2,3 GHz cu 2 GB memorie RAM
  • cameră foto 4 Mpx, senzor mai mare decât alte telefoane, filmare 1080p/60fps
  • 4G LTE (folosește nano-SIM), Wifi inclusiv AC, NFC, port infraroșu, microUSB 2.0 cu MHL, radio FM, GPS
  • difuzoare frontale excelente
  • baterie 2600 mAh integrată
  • Android 4.4 cu interfață HTC Sense 6

Preț:

  • PC Garage – începând cu 2.848 lei, au toate trei culorile, plus accesorii.
  • eMAG – începând cu 2.899 lei, au telefonul în două culori, au și accesorii.

CONSTRUCȚIE

Eu am primit o variantă de test, nu cea din comerț, deci nu vă pot arăta ambalajul original și accesoriile. Trecem direct la telefon.

htc_one_m8_05htc_one_m8_06

Calitatea carcasei este, desigur, excelentă. Este făcută integral din aluminiu, eliminând chiar și acele mici inserții din policarbonat din anteriorul model. Butonul On/Off a fost plasat acum în dreapta-sus, nu stânga-sus, ceea ce-l face mai accesibil cu o singură mână, butonul de volum de pe lateral are un click satisfăcător.

Dezavantajul aceste carcase de aluminiu, care are și o formă mai rotunjită decât a primului One, este că alunecă ușor din mână. Era să-l scap de câteva ori. Asta se rezolvă cu o husă, dar parcă e păcat de telefon să-l ascunzi astfel.

Partea frontală cuprinde ecranul și cele două difuzoare ce alcătuiesc sistemul numit BoomSound, care oferă un sunet incredibil de puternic și de clar pentru un telefon. Din păcate, butoanele Android-ului sunt software, pe ecranul telefonul, iar toată acea bandă neagră unde se găsește sigla HTC-ului stă nefolosită, ocupând de pomană spațiu. Mai bine plasau acolo butoane capacitive.

Chestia asta cu butoanele are și alte implicații. Punând noul One M8 lângă vechiul One, descoperi că ecranul a crescut degeaba de la 4,7 la 5 inchi, butoanele software ocupă o parte din el și ce-ți rămâne din 5 inchi este aproape același lucru pe care-l aveai la 4,7 inchi. Sigur, în anumite momente acele butoane dispar, dar destul de rar și în aplicații speciale.

Partea din spate are cele două camere specifice acestui model. Una este camera de facto, modelul de 4 megapixeli cu tehnologie ultrapixeli, adică fiecare pixel al senzorului este foarte mare, ceea ce asigură imagini luminoase și cu mai puțin zgomot. A doua cameră foto este de fapt un senzor de profunzime pe care telefonul îl utilizează fără să poți interveni tu și care poate introduce câteva efecte în fotografiile făcute (spoiler alert: unele complet inutile).
htc_one_m8_07htc_one_m8_08

Jack-ul audio a fost mutat din partea de sus în partea de jos a telefonului. Iată mai multe fotografii cu HTC One M8 lângă primul One.
comparatie_one_htc_01comparatie_one_htc_02
comparatie_one_htc_03comparatie_one_htc_04

PERFORMANȚĂ

htc_one_m8_01Ecranului n-am ce-i reproșa, culorile sunt vii, luminozitatea este bună, rezoluția este excelentă. Din păcate, HTC n-a inclus și niște wallpaper-uri care să-l scoată în evidență, cum face concurentul Samsung, de exemplu.

Difuzoarele, întreg sistemul BoomSound, sunt excelente. HTC spune că noul One M8 oferă 25% mai multă putere. Aici nu știu, dar sunetul este mult mai bun decât pe vechiul One, deși n-aș fi crezut asta posibil; vocea este mai naturală, parcă se redau mai multe sunete, iar volumul maxim este mai mare. Clipul comparativ de mai jos este edificator.

Dacă te joci pe telefon nu doar ca vei auzi clar orice sunet, difuzoarele fiind orientate spre tine, dar fiind și două, sus și jos, efectul de spațialitate stereo este foarte bine redat. Minunată tehnologie.

Procesorul este foarte rapid. Rezultatele din benchmark-uri sunt extraordinare:

  • 3D Mark Ice Storm Unlimited: 20.441 puncte
  • AnTuTu: 36.240 puncte
  • Quadrant: 24.817 puncte

Procesorul se simte în toate aplicațiile. Nu ai lag, totul funcționează bine, interfața se mișcă fără nici o problemă.

Cum One M8 include slot microSD, stocarea nu este deloc limitată ca la ultimul model.

Telefonul folosește nanoSIM, iar eu nu mi-am tăiat cartela pentru a-l testa, așa că nu vă pot spune multe despre calitatea sunetului în apeluri și despre puterea semnalului.

Autonomia: bate spre o zi și jumătate, poate două, estimez eu în aceste condiții. Dacă vreți neapărat o comparație, cred că-i mai mică decât a lui SGS 5, dar nu cu mult și oricum este un pas în față de la vechiul One, care ținea o zi.

CAMERA FOTO

Camera foto este de bună calitate, dar din pâcate mie în continuare mi se pare limitată la doar 4 megapixeli. Imaginile surprinse au o rezoluție de 2.688 x 1.520 pixeli în formatul nativ 16:9 folosit, ceea ce nu-ți permite să faci un crop suficient de bun unei secțiuni.

Pe timpul zilei imaginile arată bine, câtă vreme nu vorbim de roșu în soare, care este supra-saturat.

Pe timpul nopții HTC One strălucește cu adevărat, ca să fac o glumă. Imaginile sunt foarte luminoase, se văd detalii, nu ies deloc mișcate și asta fără a introduce mult zgomot. Aici este singurul moment în care camera Ultrapixel își arată avantajele.

Iată două comparații între HTC One M8 și Samsung Galaxy S5. Același cadru, ambele fotografii făcute pe Auto, bănuiesc că nu mai este nevoie de alte cuvinte.
comparatie_sgs5_htc_one_m8

comparatie_sgs5_htc_one_m8_bis

Să nu credeți că One M8 are numai avantaje. Am observat mult bleeding de lumină în scenele de noapte. Priviți și comparația de mai jos cu fotografii făcute la un târg de antichități.
comp_htc_one_m8_sgs5_bleeding

Dacă faci crop-uri în fotografii, rezoluția mică a senzorului de pe HTC One M8 își arată dezavantajele în comparație cu alt telefon.
comparatie_sgs5_htc_one_m8_detalii

Iată și un exemplu de crop-uri în care puteti vedea dimensiunea finală pe un SGS 5 și pe un HTC One M8.
sgs5_detaliuhtc_one_m8_detaliu

Am fost încântat de software-ul de galerie foto, modificat de HTC. Acum grupezi mult mai ușor fotografiile și ți se creează automat un clip Zoe din ele, o animație drăguță care de multe ori prezintă în câteva secunde tot ce-ai fotografiat, împreună cu mici efecte și muzică. Software-ul Zoe a fost de asemenea îmbunătățit, poți alege și ordona mai simplu fotografiile și filmele pe care le va îmbina telefonul, este mult mai ușor să alegi setul de efecte și așa mai departe.

FUNCȚIILE SPECIALE ALE CAMEREI

După cum vă spuneam, a doua cameră de pe spate este de fapt un senzor de profunzime. Tot ce-ți permite să faci este să defocalizezi anumite zone din fotografie, simulând un efect de adâncime de câmp. V-ați dorit vreodată să faceți asta cu telefonul?

Efectul este doar simulat, fiind similar cu a aplica un blur pe anumite zone. A doua cameră este folosită pentru a detecta formele obiectelor, pentru ca telefonul să știe ce să scoată în evidență și ce nu.

În practică tu apeși cu degetul pe obiectul pe care-l vrei scos în evidență și telefonul defocalizează restul. Uneori funcționează bine, dar de multe ori nu, precum mai jos. În principal, însă, nu văd de ce ai avea nevoie de așa ceva, cred că pentru cei mai mulți oameni efectul de blur din Instagram este suficient.

interfata_htc_one_m8_15_fotointerfata_htc_one_m8_16_foto

Aceasta este marea noutate adusă de HTC One M8, motivul pentru care au introdus încă o cameră pe spate. N-am fost impresionat. Ar atrage pe cineva doar această funcție spre noul One M8? Este crucială pentru cineva? Merită această funcție costul suplimentar al componentelor și al dezvoltării ei? Eu zic că nu.

În rest, mai poți introduce diverse efecte software, ca la orice telefon de top. Mi-a plăcut opțiunea de a introduce în imagine animații precum frunze căzând, păpădii plutind pe aer sau zăpadă. Păreau foarte reale.

INTERFAȚĂ

interfata_htc_one_m8_01interfata_htc_one_m8_30

Mi-au plăcut îmbunătățirile aduse Blinkfeed-ului, care în continuare ocupă un ecran întreg. Poți vedea acolo știri din multe domenii și am fost impresionat de numărul mare de surse, inclusiv unele românești (Adevărul, Hotnews, Giz șamd), plus rețelele tale sociale. Îmi place aplicația, aș utiliza-o des.

HTC Remote este programul prin care telefonul poate deveni o telecomandă universală. Nu doar că are în memorie diverse televizoare și sisteme audio de la producători consacrați, dar poți înrola în telefon orice altă telecomandă din casă pentru că este echipat și cu receptor IR, nu doar cu emițător ca SGS 5.

HTC a introdus câteva gesturi noi precum Double Tap-ul pe ecran pentru a-l activa, ca la LG G2. Sunt binevenite.
interfata_htc_one_m8_29

O altă parte plăcută este că aplicația Zoe nu mai este integrată în firmware-ul telefonului, ci se găsește de sine stătătoare în Google Play, ceea ce le va permite celor de la HTC să o actualizeze mult mai des și imediat, nu doar prin update-uri OTA sau la firmware-uri noi.

În rest însă, experiența pe One M8 se bazează pe ce aplicații mai instalezi tu. Restul celor oferite de HTC nu merită amintite.

HUSA SPECIALĂ

HTC a inventat o husă specială pentru acest telefon. Este cauciucată pe partea din față și de plastic în spate, dintr-un material care pare atât de ieftin încât te miri că este gândită pentru un telefon atât de bine construit.

Partea din față are mici găurele. Telefonul simte husa și afișează prin ea diverse informații, precum ora, meteo, notificările și altele. De fapt afișează pe ecran niște blocuri mari, colorate, care prin găurile husei se văd foarte bine, amintind de afișajele vechi.
htc_one_m8_20htc_one_m8_21

htc_one_m8_22htc_one_m8_23

htc_one_m8_24

COMPARAȚIE CU GENERAȚIA ANTERIOARĂ

Noul HTC One M8, față de prima generație One, are:

  • ecran mai mare, de la 4,7 la 5 inchi
  • slot de card microSD
  • mai mult aluminiu în carcasă
  • baterie de capacitate mai mare
  • difuzoarele oferă un sunet și mai plăcut

Dezavantaje față de generația anterioară:

  • camera duală este inutilă și ridică de pomană prețul telefonului
  • butoanele din Android sunt software și ocupă spațiu pe ecran

CE E BINE

  • Carcasă de calitate foarte bună.
  • Camera face fotografii excelente noaptea.
  • Aplicațiile Zoe și Blinkfeed.
  • Sunet excelent prin difuzoarele frontale.

CE E RĂU

  • Șmecheriile cu defocalizarea fotografiilor mi s-au părut inutile.
  • Mici probleme la camera foto cu bleeding de lumină, iar rezoluția imaginilor rămâne insuficientă.
  • Butoanele software.

CONCLUZIE

One M8 este un upgrade bun pentru prima generație One, corectând exact problemele mari (introduce slot microSD, bateria este mai mare) ale vechiului model și introducând și câteva funcții plăcute. Din păcate, nu este totul perfect, personal consider că marea inovație a camerei secundare pentru modificarea imaginilor este inutilă sau cu siguranță nu un element care să te atragă spre acest telefon.

Altfel spus, One M8 este un telefon foarte bun, la fel ca și primul One. Dacă însă primul One nu te-a determinat să-l cumperi, nu cred că o va face nici One M8 pentru că urmează fix aceeași formulă, același traseu, ca și predecesorul său. Rămâne de văzut dacă va atrage suficienți clienți pentru a schimba norocul companiei HTC.

Preț:

  • PC Garage – începând cu 2.848 lei, au toate trei culorile, plus accesorii.
  • eMAG – începând cu 2.899 lei, au telefonul în două culori, au și accesorii.

    11 comentarii

  1. De ce husa are decupaj pentru camera frontala? Sa fii spionat?

      (Citează)

  2. @Catalin: pentru video-call/skype etc.

      (Citează)

  3. Daca il scapi ….nu se laudau la prezentare ca il inlocuiesc/repara gratuit in primele luni?

      (Citează)

  4. Deci un review la un telefon fara partea de… telefon. Cum ai testat autonomia fara date 3G/4G activate?
    In alta ordine de idei smecherii de tipul tap to wake sau simulare de adancime de camp am si eu pe un Nokia de 500 de lei.

      (Citează)

    • @ipo: am estimat-o bazat pe ce consumă fără această parte. După ce vezi zeci de telefoane, începi să știi unde bate. Poți să afli în alte review-uri cum stă autonomia cu cifre mai exacte.

        (Citează)

  5. @AdrianG pai si tu cum vezi ecranul?

      (Citează)

  6. Salut Radu.
    Crezi ca merita trecerea de la HTC One M7 la HTC One M8?

      (Citează)

  7. Doar dacă ai nevoie de slot microSD pentru că nu-ți ajunge stocarea curentă. Îl vinzi pe cel vechi, mai pui diferența până la cel nou – ar putea merge.

    Alte motive nu prea ai.

      (Citează)

  8. Lasand camera deoparte, ai schimba G2-ul cu un M8 ?

    O alta imbunatatire este si procesorul, mult mai rapid.

      (Citează)

  9. Aceeasi intrebare ca cea de mai sus, ai scimba G2-ul cu M8? Intreb asta pentru ca am de ales intre cele doua si sunt putin nehotarat…

    Merci frumos!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus