un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Japonezii conduc în domeniul tehnologiei mobile

20 May 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Două știri de la japonezi, care arată de ce sunt o forță în domeniul tehnologiei și mai ales în comunicații.

NTT DoCoMo începe să experimenteze cu 5G. Da, la noi abia s-au lansat oficial rețelele 4G LTE, iar japonezii deja încep teste cu 5G-ul, deși planul este ca abia în 2020 să ofere o astfel de rețea clienților.

Istoric vorbind, o nouă generație de comunicații mobile a apărut la fiecare 10 ani. Dacă la noi 4G-ul a fost lansat în 2014, o țintă locală pentru 5G ar putea fi 2024, deși eu ma întreb la modul cel mai serios dacă, odată cu creșterea spectaculoasă a vitezelor de la 2G la 3G și apoi la 4G, mai are rost ca generațiile să se succeadă la fiecare 10 ani și nu chiar mai rar.

5G-ul ar trebui să asigure o bandă teoretică maximă de 10 Gbps. Tehnologia poate face acest lucru posibil, dar este mult mai complexă, presupune poate și o altă structură a celulelor mobile, trecerea la IPv6, comunicații direcționale și pe frecvențe mult mai mari. Se vorbește despre unde milimetrice și de frecvențe ce ajung la 78 GHz (4G-ul este pe 2,6 GHz), iar acum mă întreb ce lățime va avea un singur canal de comunicație între telefon și antenă în jurul acele frecvențe de 78 GHz.

NTT i-a invitat pe cei de la Alcatel-Lucent, Ericsson, Fujitsu, NEC, Nokia și Samsung să-și demonstreze tehnologiile în testele viitoare, probabil urmând a stabili ce tehnologie este cea mai eficientă. Nu știu decât puțin despre cea Samsung: acum fix un an Samsung a trimis un comunicat despre faptul că dezvoltă tehnologie și aparatură pentru 5G, iar după un timp am citit undeva că au demonstrat comunicații mobile cu viteza de 1 Gb/sec la o distanță de 2 km. Parcă văd că, după toate aceste teste cu numele mari ale comunicațiilor mobile, tot Huawei va vinde echipamente tuturor operatorilor.
***

NHK, televiziunea publică japoneză, a transmis un flux video UHD prin aer la 4,2 km distanță.

Nu era orice flux. Era un semnal video Ultra HD 8K, nu 4K, mai exact imagini cu o rezoluție de 7680 × 4320 pixeli și la 120 fps. Practic au făcut demonstrația cu cel mai dificil caz posibil. Fluxul video necomprimat avea 48 Gbps de informație, la care se adaugă sunet 22.2 (da, douăzeci și doi).

Japonezii au dezvoltat un codec special ce a redus totul la 500 Mbps, o compresie spectaculoasă, dar semnalul comprimat tot este semnificativ mai mare decât un clasic 1080p, care are cam 10 Mbps în fluxul video. Pe cel mare l-au transmis apoi over-the-air prin multiplexare cu diviziune în frecvență ortogonală (OFDM) și MIMO (mai multe antene), dar totul în frecvența clasică UHF.

După cum zice articolul sursă, transmisiunea este posibilă, dar din păcate acum nu există televizoare 8K, abia se lansează cele 4K, cu o rezoluție de 4 ori mai mică. Și revin altă dată ca să vă spun despre de ce 4K nu-i un nume bun.

shutterstock_158850980

Surse: MobileWorldLive și ExtremeTech. Surse foto: 5G Network Concept și 4K Television Display Comparison de la Shutterstock.

asus s5507

    6 comentarii

  1. S-a standardizat 5G deja? Bre, da ce repede se mișcă ăștia!

    P.S. – or fi fezabile frecvențele alea așa de mari? 78Ghz…

      (Citează)

  2. PeSeu 2 – nu știam că LTE e 4G… A, d.p.d.v. marketing este, dar doar atât!

      (Citează)

  3. @offtopic – a mai observat cineva ca s-a scumpit abonamentul CATV la RDS ? In martie Ab. Baza digital era 25 ron acum este 29 ..
    Ce am primit in plus ? Megamax si Travel HD ..

      (Citează)

  4. @offtopic – scuze dar nu prea folosesc retele de socializare

    propunere subiect:

    STOCARE IN CLOUD pentru IP CAMERA (live streming)

    – ce caut de ceva timp dar am gasit doar preponderent cu plata si foarte restrictiv –

    rog stergerea postului indiferent daca dupa citire este sau nu de interes.

      (Citează)

  5. Si acum au dat lovitura in domeniul bateriilor: http://powerjapanplus.com/about/news.html

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus