►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Cea mai amuzantă declarație politică a lunii vine de la Mugur Isărescu. Ar trebui să primească un premiu pentru asta, o întrece chiar și pe aia cu “vestea bună dacă vine un război este că veți avea comenzi”.
Într-un moment de sinceritate, într-o conferință de presă, Isărescu a povestit cum a plătit 3 miliarde de lei vechi impozit către stat în doar un trimestru, probabil pentru afacerile sale cu vin, că are o podgorie pe lângă Drăgășani unde produce vinurile Casa Isărescu (40-60 de lei sticla!). Suma i s-a părut excesiv de mare (și m-aș fi așteptat ca un oficial BNR să vorbească în lei noi, moneda oficială a țării).
Cea mai tare frază a fost aceasta:
Mi se pare chiar prea mult. Poate e o percepţie şi sunt subiectiv, dar nici chiar aşa. Una, două ba impozit pe aia, ba pe aia, ba pe profit.
Să ne amintim cine este Mugur Isărescu: guvernator al Băncii Naționale a României din 1990! De 24 de ani este la unul dintre cele mai înalte niveluri ale economiei Românești, ghidând-o în multe aspecte. A fost chiar și prim-ministru aproape un an de zile, sub Constantinescu.
Și acum a aflat că statul cere impozite prea multe și prea mari?
Sigur, ca guvernator al Băncii Naționale nu este direct implicat în ce taxe și impozite se introduc. Dar după 24 de ani în această funcție, care totuși are mare legături cu finanțele și economia țării, cum să pretinzi că nu știai ce impozite sunt în țară și cât de prost gândit este întreg sistemul, care mai degrabă bagă bețe în roate afaceriștilor decât să-i ajute?
Se vede acum ce înseamnă un salariu călduț. 24 de ani de încasat mulți bani și de discutat concepte abstracte precum cursuri valutare și dobânzi de referință și rezerve strategice de aur pot aliena un om de realitățile concrete din țară. Ultima oară când au fost știri despre asta, Guvernatorul avea un salariu de aproximativ 8000 de euro pe lună, probabil șofer și mașină, probabil nu stă la sfârșitul zilei să cumpere legume din piață și pui din hipermarket.
Spre cinstea lui, Isărescu și-a făcut o afacere proprie și, din ce se vede, o operează în totalitate legal. În al 12-lea ceas, s-a lovit și de problemele cu care mii de firme mari și mici se luptă de toți atâția ani de când este el în funcție.
Totuși, pentru mine parcă a mai scăzut din acel top al politicienilor în care am încredere. Nu poți afirma, cu atâta seninătate, că ai fost rupt de realitate 24 de ani, deși conduci Banca Națională.
sursa: Digi24.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
21 comentarii
07/05/2014 la 11:19 AM
Poate bate saua sa priceapa iapa.
Ca nu prea a avut multe iesiri pe media, si de fiecare data cand a iesit a spus niste chestii evidente, ca sa atraga atentia ca nu e de acord cu asta.
Iti dai seama ca a stat atat de mult in pozitia in care este, pentru ca nu a tinut cu nici un partid si a tinut cu toti ( Guvernatorul BNR e ales de Parlament ).
A tot avut iesiri d’astea de te intrebi: “De ce naiba e ales asta guvernator? Ce zice el acum, eu stiu de 1 an!”
Din ce am observat eu, sunt iesiri de genu: “Uite ce tampenii fac astia prin tara! Aveti grija pe cine sustineti!”, intr-un mod in care sa nu se puna rau cu nici un partid/domeniu.
Iti dai seama ca firma care aprovizioneaza exclusiv BNR cu vin pentru protocol, nu a facut profit abia anu asta, ca sa afle abia acum Isarescu ca exista impozit pe profit…
SYAOnline(Citează)
07/05/2014 la 11:24 AM
12 000 de euro are salariu acum. Dar nu e chiar mult, in orice alt post la privat sau la structuri internationale s-ar duce, probabil ar castiga mult mai mult.
E de bine ca isi da seama macar in ceasul 12.
add(Citează)
08/05/2014 la 10:16 AM
@add: și eu în consider un salariu normal, adaptat funcției. Aveam șefi care câștigau mult mai mult și nici măcar nu erau buni manageri pentru 30 de oameni și un business de câteva milioane pe an.
nwradu(Citează)
07/05/2014 la 11:31 AM
A fost un comentariu politic cu bataie lunga. Probabil il pregatesc pentru ceva candidatura. Tii minte ca s-a intalnit cu Ponta si cu patriarhu acum cateva zile…
Mi se pare imposibil ca omul acesta sa nu foloseasca in mod uzual leii grei ca unitate de masura, deci a folosit “miliarde” cu un scop.
nashu_mare(Citează)
07/05/2014 la 11:47 AM
@Radu: să ştii că nu-i chiar aşa cum zici. Dacă tu ai fi guvernator BNR, şi pe tine te-ar durea la başcă de impozite şi taxe. Guvernatorul băncii naţionale n-are treabă (şi cred că nici timp) să-şi bată capul cu mizilicuri de genul ăsta. El trebuie să ştie economie la nivel macro. Şi mai e un aspect: guvernatorul unei bănci naţionale e purtătorul de cuvînt al unei ţări pe plan internaţional pe zona de economie, dincolo de orice prim-ministru şi preşedinte. Ăştia vin şi pleacă, guvernatorii se mor în funcţie. Şi e valabil în orice ţară. Cu cît e mai mult timp în funcţie, cu atît e mai respectat pe plan internaţional, pentru că are o expertizâ mult mai amplă datorită perioadei îndelungate şi diferitelor contexte economice prin care a trecut ţara respectivă. Isărescu poate să-ţi spună mai multă istorie economică decît orice alt economist din România. Ca să-ţi faci o idee, Isărescu chiar e unul dintre cei mai respectaţi guvernatori de bancă naţională din lume. Şi nu de azi, de ieri, ci încă de prin anii 2000. Taxele şi impozitele ar trebui să fie maximum ultima lui grijă. Altfel, e bine că iese şi vorbeşte.
Alex Mihăileanu(Citează)
08/05/2014 la 10:23 AM
@Alex Mihăileanu: teoretic nu, dar în practică acel post nu-ți permite să fii complet rupt de alte elemente, mai ales unele de bază precum taxele principale pentru o firmă.
Eu de exemplu nu aveam treabă cu contabilitatea și nici cu HR-ul, dar tot am aflat cât este salariul brut față de cel net și unde se duce diferența.
Plus că în politică e bine să nu te “miri” astfel în public. De exemplu miniștrilor sau președintelui li se cere să aibă o opinie și să fie informați despre diverse lucruri care se întâmplă în țară, precum cazuri sociale, proteste, nasoale șamd, deși ei lucrează tot la un nivel macro. De exemplu șeful Poliției a fost recent demis pentru că nu știu ce agent conducea fără să aibă permis legal. Era asta treaba șefului Poliției?
Nu-i aceeași situație, dar înțelegi unde bat, mai ales că totuși vorbeam de Banca Națională. Dacă era la Ministerul Sportului chiar aș fi înțeles să nu știe multe despre taxe și impozite.
nwradu(Citează)
07/05/2014 la 11:48 AM
Trebuie sa fii naiv sa crezi ca ce spune sa Isarescu e asa, snoava la un pahar de vin [Casa Isarescu]. Nu stiu cat e vorba de vreo candidatura, dar e clar o vorba cu bataie lunga. A folosit lei vechi pentru ca miliardul e mai impresionant decat suta de mii.
ipo(Citează)
08/05/2014 la 10:18 AM
@ipo: să știi că-i urmăresc de mult conferințele de presă. De la o vreme acestea sunt mai informale, se mai glumește, se mai zice de Puya. Nu cred că Isărescu are nevoie să zică ceva special pentru ca lumea să-l remarce, stă bine în sondaje, poate fi oricând un atu de jucat, cred doar că-i place prea mult ce face acolo (pe cât e ales guvernatorul, 5 ani, 7 ani?) și nu vrea momentan mai mult.
nwradu(Citează)
07/05/2014 la 11:57 AM
Subscriu, e soparla bagata ca sa inteleaga diversi. Oricum nu e prima, acum ceva timp analiza daca melodia lui Puya baga bani reflecta sau nu realitatiile economiei romanesti. Chiar nu cred ca tipul e prost/slab pregatit, dar nu are alura nici de PM nici de presedinte. E f. ok acolo unde este, eventual poate min. de finante.
Boris(Citează)
07/05/2014 la 12:38 PM
Mda, mai ai ceva de zis? :))
tudor CeMerita(Citează)
07/05/2014 la 1:33 PM
BNR e la fel de nationala ca postul National TV.
andrei(Citează)
07/05/2014 la 2:45 PM
#Subiectiv: daca te-ai uita la atributiile din fisa postului (pe site, la el in batatura) te-ai speria si nu ai mai zice “nivel macro… o expertizâ mult mai amplă”. Mai mult discutam despre asteptarile noastre fata de om (pentru ca nu prea se balaceste live in mocirla politica, deci nu e prea vizibil, ci mai pe sub masa, asa) si de aici increderea mare, faptul ca ii conferim noi ‘expertiza’ si valoare. Dar citind negru pe alb.. nu. Mai interesant e esalonul trei (esalonul doi e super politizat si uite ca omului isarescu chiar i se pare normala situatia) care ii ofera rapoartele si gindeste pentru el.
zippo(Citează)
07/05/2014 la 5:35 PM
Si totusi, daca a platit 3’000’000’000 lei vechi doar pe un trimestru, impozit pe profit, cat vin poate produce si vinde firma dumnealui? Cat ar fi profitul real pe luna/trimestru… Pt ca ar insemna ca restul cheltuielilor deductibile s-au scos, aceste 3 miliarde ar fi doar cele 16% din profit.
Eu cred ca cele 12’000€ salar le-a si uitat sa le mai ia de la casieria BNR-ului…
Coco Moll(Citează)
07/05/2014 la 8:29 PM
@Coco Moll: s-a vorbit la știri despre 100k euro profit. Dar poate a plătit și taxe și TVA cum spune nashu_marele.
nwradu(Citează)
07/05/2014 la 7:47 PM
@Coco Moll:
Partea majora a taxelor platite de astfel de firme este alcatuita din TVA si accize.
nashu_mare(Citează)
07/05/2014 la 8:59 PM
Nashu_marele are mereu dreptate.
nashu_mare(Citează)
08/05/2014 la 10:02 AM
“Și acum a aflat că statul cere impozite prea multe și prea mari?” ?
Cred ca abia acum a aflat autorul ca Isarescu crede asta. Chiar daca Isarescu iese rar sa dea declaratii si de obicei evidentiaza lucruri cunoscute de toti in speranta ca poate pricep si legislatorii, asta nu scuaza ignoranta autorului.
Isarescu a punctat aproape in fiecare an din 2006 si pana azi numarul mare de impozite. Anul acesta s-ar putea sa fie primul an in care nu va zice nimic de legislatia financiara instabila, lucru pe care iar l-a punctat aproximativ anual … mentionez asta asa, in caz ca autorul doarme in papuci si se va trezi si el sa zica Isarescu nici nu si-a dat seama de problema.
Dar dincolo de evidenta faptului, impozitele nu sunt de competenta lui Isarescu. Si el le-a mentionat in context tot ca om de afaceri, cum o fac mai toti patronii de firme de la noi si are la fel de multa autoritate sa intervina la fel cum are oricare cetatean: adica mai deloc.
Andi(Citează)
08/05/2014 la 1:59 PM
@Radu: corect. Eu tind să cred însă că el n-a fost mirat de cît de mare e impozitul, ci de cît de mult a avut el de plătit :)
Alex Mihăileanu(Citează)
08/05/2014 la 10:03 PM
Din ce stiu eu Isarescu nu e politician. Nu stiu sa fi fost membru in vreun partid.
Ovidiu(Citează)
15/05/2014 la 3:02 AM
Off topic: cum este vinul pana la urma?? L-am vazut de ceva timp prin mai toate hipermarket-urile, dar mi-a fost cam peste mana sa arunc 50 de lei “de test”.. Ati baut careva?
Dan(Citează)
15/05/2014 la 9:42 AM
N-am băut niciodată
nwradu(Citează)