►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Se pare că-i adevărat că bătaia pe ceva gratuit scoate la iveală mârlănia din oameni.
Exemplu concret: de 1 mai tururile de oraș cu autobuzele turistice din București au fost gratuite, în rest un bilet costând 25 de lei pentru adulți și 10 pentru copii.
Ce s-a întâmplat? Cozi de 3 ore. Mârlănia de care vorbeam a apărut când unii oameni nu au coborât după ce-au făcut un tur de oraș, ci au rămas în autobuz ca să “se mai dea o dată”. Pur și simplu au refuzat să iasă din autobuz, spune Digi24, așa că cei ce așteptau la coadă nu s-au putut urca și au așteptat în continuare.
Dovadă că poți face orașul prezentabil, poți pune și autobuze turistice ca-n marile capitale, poți da ghiduri audio care să-ți spună pe lângă ce monumente se trece, dar nu poți educa oamenii cu adevărat nici măcar la un nivel de bază. Bănuiesc că scuza a fost un clasic “din banii mei au fost luate autobuzele, stau cât vreau eu în ele”.
Culmea, aș fi zis că, dacă tot a fost gratis, toți vor spune “da, mulțumim, a fost frumos, hai să-i lăsăm și pe alții să se bucure”.
Eu am făcut de două ori turul acesta în anii trecuți, cu diverse ocazii speciale. Îmi place, se vede altfel orașul de pe puntea superioară a autobuzului, dar vă recomand să-l faceți în weekend, când nu veți rămâne blocați în trafic și nici nu vă vor enerva toate claxoanele și încurcăturile specifice orașului.
sursa: Digi24.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
14 comentarii
05/05/2014 la 11:10 AM
Problema e ca lumea se urca in autobuz pe parcursul traseului, nu doar la capete; o sosire era la Piata Presei unde nu ai metrou asa ca lumea a preferat sa se plimbe pana la Unirii, daca ai fi coborat la Piata Presei ce faceai ? luai tramvaiul 41 pana la Lujerului ?
Poate data viitoare cei de la RATB sa fie mai exigenti, toti calatorii coboara la Unirii sau Piata Presei.
george(Citează)
05/05/2014 la 12:54 PM
Da’ cat de prost sa fii sa te dai cu autobuzul ala de mai multe ori doar pentru ca e gratis? Merge pe aceeasi ruta, vezi aceleasi lucruri, dureaza la fel de mult… Eu nu cred ca aia sunt nesimtiti; sunt de fapt oligofreni.
Cata(Citează)
05/05/2014 la 1:59 PM
1 Jandarm si un politist … asta le trebuie la romani ! Cand e gratis ar vrea sa ia cu doua maini … eu personal incerc sa ma bucur doar o singura data de o promotie , ca sa poata beneficia si altii , doar ca suntem o natie de bijnitari , combinatori si numai asta visam . Nu vrem sa facem bine si altora !
Liviu(Citează)
05/05/2014 la 2:08 PM
Întrebarea este ce-ar trebui făcut pe viitor. Îmi pare rău să văd că o inițiativa bună a ieșit nasol, mai mult ca sigur că altă dată RATB-ul va prefera să nu se mai complice și nu mai fac nici o gratuitate.
nwradu(Citează)
05/05/2014 la 2:11 PM
Am discutat recent cu cineva care are o pensiune la munte. A zis ca pana acum ceva vreme era inscris pe un site de cupoane cu reduceri pentru serviciile turistice. La inceput a fost foarte bucuros, numarul de clienti a crescut brusc. Dupa 6-9 luni a renuntat pentru ca l-a cam luat groaza: fara suparare, dar mai toti clientii care veneau cu acele cupoane erau pur si simplu niste marlani: distrugeau tot, faceau scandal la betie, plecau cu telecomenzile de la televizoare, etc etc etc.
Cam asa e cu gratuitatile si/sau reducerile la romani.
silicon_v(Citează)
05/05/2014 la 3:11 PM
Nu, asta e o problemă clasică a cupoanelor, și străinii se plâng de aceleași lucruri.
nwradu(Citează)
05/05/2014 la 3:48 PM
la fel cum exista o baza de date pentru rau platnicii din telefonia mobila, la fel paote sa existe o baza de date cu clientii care distrug. Nu ai nevoie de datele complete. Doar numele respectivilor si un telefon de contact.
Mihai(Citează)
05/05/2014 la 6:51 PM
Un discount de 90% – 95% la bilete în locul curselor gratuite ar fi redus consistent masa de mârlani.
Ciprian(Citează)
05/05/2014 la 7:36 PM
De acord cu Liviu: un politist si un jandarm. Stii cum se educa lumea? Oricat de marlani ai fi tot te dau afara si mai primesti si amenda. A doua oara vei mai fi atat de marlan cand vei vedea un politist si un jandarm? Nu prea cred.
Razvan Pascal(Citează)
05/05/2014 la 8:55 PM
Și eu sunt de acord că amenzile “educă” oamenii, așa s-a întâmplat în toată lumea, dar trebuie să ai ce amenda conform legii. Până acolo, trebuie și un pic de educație, un pic de respect, mai puțin “dă-i în mă-sa pe alții” șamd.
nwradu(Citează)
05/05/2014 la 8:38 PM
taranul ajuns la oras l-a prostit pe orasean si in final au ajuns aman2 mai prosti ca taranul, care injura tot la 2 secunde, sparge seminte pe strada, n-ar nici o minima farama de bun simt si bine-nteles e de o prostie crunta. Astia suntem cu astia defilam… prin Europa!
Goldy(Citează)
05/05/2014 la 11:12 PM
mi se pare mult 25 ron, poate ca ratb ar trebui sa ofere reducere pentru cei cu buletin de romania, asa este in strainatate, localnicii au reduceri.
florin(Citează)
06/05/2014 la 12:28 PM
@florin: asa este in strainate, in tarile foarte sarace sau extrem de sarace. de fapt cam asa era si in Romania pe vremea lui Ceasca: un tarif pentru romani si un altul pentru turisti.
Pot sa iti spun ca am calatorit mult si am vazut foarte rar practica asta. De obicei se intampla in tari cu foarte multi turisti straini si unde exista o diferenta foarte mare intre veniturile locale si cele ale turistilor. Adica in unele tari din Asia si America de Sud. In Europa nu am vazut nicaieri practica asta, desi nu m-am plimbat foarte mult prin fostele tari sovietice, unde presupun ca se mai poate practica acest lucru.
stefan(Citează)