un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cel mai nou scandal pe bloguri este legat de apa plată

25 May 2014  ·

GÂNDURI  ·

54 comentarii

Dacă vreți să vedeți ce scandaluri mai sunt pe net, cel mai recent este cel deschis de Ovidiu Eftimie, care a scris despre campania Aqua Carpatica de a trimite bloggerilor testere ce determină nivelul de nitrați din apa de băut. Ei se laudă că a lor are puțini, chiar deloc, fiind potrivită pregătirii hranei bebelușilor și sănătății în general.

Puteți citi așa:

Am primit și eu câteva testere de nitrați de la Aqua Carpatica. Încă n-am testat nimic; apă de la robinet n-am mai băut de ani buni, așa că nu-mi pasă prea tare ce-i în ea, iar la capitolul nitrați am înțeles că stă bine, are cam 20 mg/litru dintr-un maxim admisibil de 50 mg/litru sau ceva așa. Chiar și în cafea pun apă plată.

Chiar, voi folosiți apă plată la cafea sau ceai? Este recomandat să folosiți apă plată nu pentru că este mai bună decât cea de la robinet, ci pentru că nu are gust (cel puțin Izvorul Minunilor, Aqua Carpatica și Apa Craiului – din care am început recent să beau pentru că-i cu un leu mai ieftină decât celelalte și la fel de bună – nu mi se pare că au vreun gust), nealterând deci aroma cafelei.

Așadar, aveți vreo sugestie despre ce să testez cu respectivele teste? Dacă aveți noroc să întâlniți echipele Aqua Carpatica din Carrefour, Cora, Auchan, Kaufland și Mega Image puteți face rost și voi de câteva.

Update: testele sunt fabricate de americanii de la Sensafe, le puteți găsi aici. I-am întrebat pe Twitter care este eroare de măsură/toleranța testului și mi-au răspuns că este în limita unei unități de culoare.

Pentru că numai pentru apă plată nu se certa nimeni până acum.

test_nitrati

asus s5507

    54 comentarii

  1. sunt niște polițe de plătit.

      (Citează)

  2. Razboiul “Botteled vs. Tap” a ajuns si in Romania

    https://www.youtube.com/watch?v=Se12y9hSOM0

      (Citează)

  3. un pic de isterie face bine la vanzarile de apa chioara :-)

      (Citează)

  4. Se rezolvasera toate problemele, ramasesera nitratii/nitritii…

      (Citează)

  5. Imi spunea un amic care se ocupa cu distributia de apa imbuteliata ca vanzarile pe luna Mai merg mai prost ca oricand.
    E interesant ca tocmai in perioada asta au lansat si ei povestea cu testerul.

    Pe de alta parte nu am vazut nicio reactie de la societatile care administreaza retelele de apa.

      (Citează)

    • @Adrian Boioglu: n-ai ce reacție să vezi, chiar și aceste teste neomologate arată că nivelul de nitrați din apa potabilă este mult sub limita maximă. AC merge chiar mai departe și spune “da, dar mai bine să nu bei chiar deloc”.
      Plus că societățile cu apa știu că puțini le-o beau și deci mai bine nu se implică în scandal decât să atragă atenția asupra propriilor probleme.

        (Citează)

  6. Am testat si eu ieri apa de la robinet din Brasov si Aqua Carpatica. Rezultat identic la ambele: sub 10mg/l, abia s-a colorat testerul.

    Noi in Brasov bem apa de la robinet iar fetita mea care acum are 1 an si 6 luni bea Aqua Carpatica de cand s-a nascut. (cam un bax/saptamana).

    In Brasov apa are mult calcar, nu nitrati.

    Daca ai vedea in ce garaj e inbuteliata Apa Craiului, nu ai mai cumpara. (cand mergi pe DN73 Brasov- Campulung chiar in Podul Dambovitei.)

      (Citează)

  7. Jean Valvis e ala care ardea gazu’ pe la Rapid sperand sa ceva. Serios si coerent omul n-ai ce zice. Poate la apa se pricepe mai bine.

      (Citează)

  8. Un articol insuficient documentat si usor rau-voitor nu e chiar un scandal, insa a inceput un dialog :)

      (Citează)

    • @Claudia: corect, am exagerat eu spunând “scandal”, este mai degrabă o problemă dezbătută în multe locuri. Acum e prea târziu să modific.

        (Citează)

  9. ia mai zi-ne tu Claudia despre nitriti si nitrati acum ca am aflat despre specializarea ta: chimia.

      (Citează)

    • @dragos: cred că se poate face diferența între omul care se ocupă de comunicarea pentru o companie și cei care generează efectiv datele prezentate. Doar nu crezi că este aceeași persoană, adică aici Claudia?
      Crezi că la diverse evenimente în societate purtătorul de cuvânt al poliției a făcut și măsurătorile de pe teren?

        (Citează)

  10. Nu inteleg de ce in Bucuresti, capitala europeana, apa de la robinet nu este potabila.
    Sa nu spuneti ca din cauza ca sunt prea multi locuitori pentru ca in Paris apa este potabila.
    Dar si apa imbuteliata poate avea probleme, a fost recent un scandal legat de apa vanduta la Lidl dar si acum un an, la Romania te iubesc a fost un reportaj despre o firma din Ilfov care vindea apa de la robinet si pretindeau ca este adusa de la un izvor de munte.

      (Citează)

    • @florin: sunt sigur că e potabilă, conform standardelor, doar că nu îmi place gustul. Și am băut și prin alte orașe, unde mi s-a părut mai bună. O fi și de la țevi și infrastructură, nu doar de la stația de epurare.

        (Citează)

  11. Dragos, nu am pretins ca sunt specialista in chimie, toate informatiile pe care le am si le dau mai departe sunt scrise impreuna cu cei doi profesori in chimie care lucreaza impreuna cu mine. Se gasesc si prin tot internetul si in romana si in engleza, ca sa nu zici ca sunt venite de la un brand.

    Fun fact, pt ca monitorizez twitter pentru cuvantul nitrati, sa stiti ca in Italia e o dezbatere foarte aprinsa de peste jumatate de an pt ca au si ei destul de mari probleme. Nu la fel de mari ca ale noastre si totusi se discuta in mod serios, fara scandaluri, fara glume.

      (Citează)

  12. MI se pare o campanie aiurea, de crestere a vanzarilor prin isterizarea populatiei. Chiar si pentru bebelusi, ar tb sa fie o concentratie destul de mare de nitrati ca sa aibe un efect secundar grav.
    Aba de baut este un drept, nu un privilegiu asa ca mi se pare normal sa nu platesc pentru ea o caruta. Eu beau apa de la robinet (nu este aceeasi cu apa din care se face Pilsner Urquell, ei au alt izvor, propriu, la 102m adancime) si tot apa de la robinet bea si bebe.

      (Citează)

  13. Adrian, de curiozitate, cam cât crezi că le-a luat să pună cap la cap campania asta? așa, din experienta ta de om de televiziune, 2-3 reclame pe tv, comunicare, teste. asta ca să punem în context “mi-a zis mie un amic că luna asta s-a vândut apa extrem de prost”.

      (Citează)

  14. Apa de la dozatoarele din birouri, gen fantana

      (Citează)

  15. @nwradu si tuturor

    Hai sa fim pentru cel putin o data obiectivi :
    Citind internetul va dau punctul meu de vedere si corectati-m daca gresesc undeva :

    1) Patronatul Apelor Minerale, cei care nu vreau sa inscriptionez pe eticheta lor nivelul de Nitrati continuti in apele lor, NU A RAMAS IDIFERENTI la noua campania “Testul Puritatii” !!! Fermi pe politica lor de a ascunde informatii de la consumator, acum ca existe posibilitatea de TRANSPARENTA in mana tuturor, au considerat util sa sesizeze TOATE instantele posibile a tarii.TOATE ! Numai Biserica nu a fost sesizata si Armata…. Iarasi controle, iarasi convocariile si controale la noi, hartiuala pt ca am indraznit sa dam posibilitatea fie care de dvs sa puteti constata cate de CURATA este apa pe care o consumati …
    Adevarul doare…”trebuie sa tacem”

    2) Aceasta campania nu are decat beneficii !
    2.1 Pentru Oraseni:
    -Sau ei constat ca robinetul este safe, si se linistesc !
    -Sau ei vad ca Nitrati sunt sub 10 mg/L si atunci nu-l dau bebelusilor sau copiilor mici.
    -Sau ei vad ca nivelul este alarmant si atunci intervenim (statul) cu analizele mai scientifice de un laborator acreditat pt NO3.
    -Pot ei PERSONAL sa vad cate de curata este apa imbuteliata luata de la piata si isi fac alegerile libere de cumparare. Aici dati-m voie sa informez asupra faptului urmator : CIRCULA LEGAL in Romania 2 brandurile al carora NITRATI sunt de 47,5 si de 22mg/l .ACESTE APE LEGALE sunt toxice pentru copii. Si asta nu este declarat pe eticheta (Nici nitrati lor nici ca nu sunt pt un uz catre copii) . Este o situatia normala dupa parerea dvs ?!?

    2.2 Pentru cei din mediu rural
    -La puturile care sunt linga exploatatiile agricole, orice mamica poate constata daca apa din put este buna pentru copii.La fel, se linisteste sau ESTE INFORMATA despre cel fel de uz se faca.
    -Niste Fantani renumite de apa pura se dovedesc pline de Nitrati.Alte, se dovedesc mai pure decat robinetul sau chiar curate de multe ape imbuteliate !!! (exemplu: ” fantani din Timisoara care au “iesit” =0mg/LFaceti un bine colectivitatii si celor dragi dvs !
    -Oameni vor invata ca resursele de apa naturala TREBUIE sa fie protejate ! Acolo unde trebuie eventual vor fi luate mesuri simple (ingrijirea grajdelor, gunoile indistanta, canalizariile indepartate)

    Testul Puritatii (acum gratuit..in cateva timp si disponibil pt toti la un pret de 3 lei -pentru 2 testere-) ajuta ceteteanul sa fie informat singur ! INFORMAT si apt de a controla SINGUR orice tip de apa il intereseaza !

    Deranjeaza pe cineva Transparenta si constienta civica ?!!?

    Dati-ne rezultate pe http://www.testulpuritatii.ro –> Faceti un bine colectivitatii si celor dragi dvs !
    YJV

      (Citează)

  16. @nwradu : Curatati va rog cele postate fara succes de mine !
    Mersi

      (Citează)

  17. @Jean Valvis:

    1. Care sunt cele două ape cu mulți nitrați (peste 20 mg/l)?

    2. Analizele Larex și ale celorlate companii nu includ nivelul de nitrați? Nu ar trebui să fie publice?

    3. Ce eroare au benzile dumneavoastră de testare?

      (Citează)

  18. @Dan
    1) NU vreau sa fie interpretat ca CSR-ul asta este cu caracter comercial !! Trimite un email la adresa testulpuritatii@aquacarpatica.com si iti raspundem cu precizia si cu drag ! SUNT 2 periculoase !! PERSIST si sunt serios !!!
    2) Binenteles ca Larex fac analize de Nitrati. Pana cateva luni ei nu erau inca acreditati RENAR pt asa ceva …eventual acum sunt. Dar…dar analizele Larex costa , si nu toata lume isi permite acest cost —> intelegi acum de ce strip-ul AQUA e benefic tuturor ?
    3) Decat imi amintesc americani m-au spus 10%. Verific Luni la birou si revin asupra acestui punct. (documentatia tehnica a producatorului http://www.sensafe.com -este publica)
    Sa fii sanatos
    YJV

      (Citează)

  19. Periculos si Dulce

    25/05/2014 la 4:00 PM

    Eu tot nu sunt lamurit de ce la apa Aqua Carpatica, promovata cu zero nitriti la sticle de 0,5L pana la max.2L, difera sursa izvorului la cel PET-ul de 5L….

      (Citează)

  20. Daca a testat cineva o sticla de apa Borsec chiar as fi curios de rezultat.

      (Citează)

  21. @radu: ma jignesti doar intreband chestiile astea. Nu o sa iti raspund.

    Intamplator am terminat o facultate de chimie. Stiu ce-s aia nitriti si nitrati.
    M-a deranjat atititudinea ei din primul comentariu, atata tot si nimic mai mult. Sunt grupuri de cercetare care bag bani multi in ramura asta de reducere a concentratiei de nitrati si nitriti din ape. E usor sa vii si sa zici ca “articol insuficient documentat si usor rau-voitor”, dar sa stii ca daca ti-ai tras doi profi de chimie langa tine nu te face atotcunoscator in domeniu.

      (Citează)

    • @dragos: n-am vrut să te jignesc, dar de ce ai crede că alții nu se bazează pe științe exacte atunci când răspund în numele unei companii, tocmai pe subiect de chimie?

        (Citează)

  22. Am testat eu Borsec. Undeva intre 5 si 10.

      (Citează)

  23. În condițiile în care Evian poate fi considrat un etalon din punct de vedere al compozitiei minerale, comparați mineral (nu doar nitr*) Perenna Premier, Aqua Carpatica (produse autohtone) și Evian.

      (Citează)

    • @Ciprian: nu știu dacă-ar fi bună așa o comparație. Evian o fi mare scofală în străinătate, unde s-a impus ca brand cunoscut, dar noi avem ape minerale mult mai bune și mai multe.
      În Olanda Evian costă 0,8 euro/1,5 litri, cam ca altă apă de pe acolo. În plus, la noi fiind foarte scumpă, nu prea are rost comparația pentru că nu va trece nimeni la Evian în locul altor ape.

        (Citează)

  24. @dragos:

    Fata se referea la articolul initial, cel care a provocat controversa, nu la ăsta. Acolo autorul confunda nitriții cu nitrații.

    http://eftimie.net/chestia-puritatea-apei-frauda/

      (Citează)

  25. interesant subiectul ce sa zic :)))

      (Citează)

  26. asta nu te oprește să îți lași linkul pe aici, nu? :)

      (Citează)

  27. Subiectul este, în opinia mea, deviat de la adevărata problemă legată de infestarea apei potabile cu nitraţi. Apa aia nu este cea îmbuteliată, ci apa de la foarte multe surse de alimentare din localităţi unde nu există reţele de apă şi canalizare, de la surse din zonele unde agricultorii folosesc fără minte în moduri şi în cantităţi eronate îngrăşăminte, de zonele în care apele pluviale “spală” terenurile agricole şi afectează sursele de apă potabilă.
    Copiii ăia otrăviţi n-au băut apă îmbuteliată! Am impresia că unii beneficiază în mod gratuit de o publicitate pe care nu o merită (şi ar trebui să li se trimită nişte facturi pentru asta).
    Adică problema asigurării unor surse optime de apă la nivel naţional (şi determinarea cetăţeanului din mediul rural de a contribui la consumul de apă din reţeaua publică) s-a transformat într-un fel de bătălie între diverşi producători de produse îmbuteliate. Care e mai frumos, mai deştept şi mai devreme acasă. Bineînţeles că bloggerii s-ar putea să nu ia asta în calcul, şi atunci marşează cu publicitatea gratuită.

    Care este raportul consumului de apă la nivel global între cea îmbuteliată şi cea din surse mai mult sau mai puţin naturale, neîmbuteliată? Care este problema la nivel naţional, vânzările lui x sau ale lui y sau sănătatea globală a populaţiei?
    Suntem europeni şi mândri că suntem români, dar tot cu wc-ul în fundul curţii am rămas!

    Sunt tare curios, de exemplu, de ce nu se fac astfel de campanii şi în ceea ce priveşte răspunderea producătorilor pentru compuşii “lăsaţi” în produsele îmbuteliate de către plasticul din PET-uri? Care este treaba cu PCB-ul? De ce nu se utilizează ambalaje din sticlă (care este 100% reciclabilă) şi se foloseşte plasticul care uneori nu poate fi procesat (a mai existat o problemă acum câţiva ani pe piaţa PET-urilor cu cele denumite “multistrat”). Ştiu, banul contează, restul – ciocul mic, nu-i bine să se vorbească de aşa ceva. Bineînţeles că şi organismele de reglementare dorm pe ei în acest caz.

    Toată tărăşenia asta îmi aduce vag aminte de o altă campanie, una cu şi despre cărţi, care nu este altceva decât efortul unui poluator istoric de a se “înverzi”, în loc să contribuie la curăţarea miilor de situri poluate.

      (Citează)

  28. Totusi, trecand peste probabilele intentii de a creste vanzarile propriei marci – ma refer la AC, trebuie sa recunoastem ca nu este atat de rau sa stii ceea ce consumi. Mi se pare ca este un “scandal” util consumatorului final.

      (Citează)

    • @Vlad: “Mi se pare ca este un “scandal” util consumatorului final.”

      Foarte util. Mă bucur că am deschis subiectul, s-au zis multe lucruri foarte bune pe aici.

      De ex dl Valvis a zis-o bine “ce-i rău în faptul că poți testa și singur ceva, ca să verifici laboratoarele?”. Eu sunt mega de acord cu asta, mai ales că sunt cel care a tăiat o capsulă de cafea pentru a vedea ce conține, deși scria pe etichetă, iar Danone beau cu și mai mult spor după ce le-am văzut fabrica cu ochii mei.

      Am aflat și de acele teste, sunt produse de Sensafe USA, i-am întrebat pe Twitter despre toleranțe și mi-au răspuns că sunt în limita unei căsuțe de culoare.

        (Citează)

  29. 2 vorbe:
    1. AC carbogazoasa are 0 nitrati, dar nu o poti da la copil
    2. AC plata are foarte mult calciu si n-am mai dat la copil dupa ce vedeam cum se depune pe sticla in care incalzeam apa pentru lapte

    ps folosesc bucovina pentru laptele copilului, nitrati <10 ca ~10

      (Citează)

  30. Misu, ai perfecta dreptate, oasele copilului nu sunt in crestere, nu au nevoie de calciu, sa nu cumva sa-i dai AC.

      (Citează)

  31. Misu, incalzeai apa sau o fierbeai? Pentru ca daca fierbi apa minerala plata, e firesc sa se precipite calciul. La fel si la inghet. Daca o aduci la o temperatura intre 50 si 70 de grade, nu vei mai avea depuneri pe vas, iar calciul din apa este in valorile recomandate.

      (Citează)

  32. Am facut testul la brandul Appa, se coloreaza maxim 40-50 valoarea nitratilor

      (Citează)

  33. Eu pana la urma nu inteleg ceva: nitratii sunt normali, ingeram o cantitate mult mai mare decat din apa din legume DAR nitritii sunt cu adevarat nocivi. Atunci de ce atata discutie pe tema nitratilor? Ar trebui sa scrie pe sticla nivelul de nitriti, nu? Si nu am vazut pe AC sa fie precizat acesta…
    De exemplu pe Perrena scrie nivelul nitritilor care este <0.003mg/l

      (Citează)

  34. Din punct de vedere al conţinutului chimic Bucovina e mult mai bună decât Aqua Carpatica, mai ales pentru copii. De exemplu: Calciu 48,33mg/l AC vs 9,85mg/l Buc, magneziu 15,2mg/l AC vs 2,55mg/l Buc , bicarbonaţi 219,6 mg/l AC vs 48,8 mg/l Buc, reziduu sec 278,8 mg/l AC vs 78 mg/l Buc. Întradevăr la nitraţi Aqua Carpatica stă mai bine decât Bucovina cu 0,8 faţă de 5,01, dar luate pe cinstite şi ţinând cont de tot conţinutul chimic, se vede clar că Bucovina este net superioară. Restul e marketing…
    P.S. şi nu, nu am niciun interes în promovarea vreunei ape plate, sunt doar un părinte care a ales cea mai curată apă din comerţ pentru copii lui.

      (Citează)

  35. cu permisiunea lui radu, reiau un comentariu de la articolul initial – “Humans are subject to nitrate toxicity, with infants being especially vulnerable to methemoglobinemia due to nitrate metabolizing triglycerides present at higher concentrations than at other stages of development. Methemoglobinemia in infants is known as blue baby syndrome. Although nitrates in drinking water were once thought to be a contributing factor, there are now significant scientific doubts as to whether there is a causal link.”
    surse: T. M. Addiscott & N. Benjamin 2004 “Nitrate and human health”
    & A. A. Avery 1999 “Infant Methemoglobinemia – reexamining the role of drinking water nitrates”

    ceva studii in romania exista cu privire la toxicitatea nitratilor (atentie! nu declaratii ale unor pediatri, ci studii serioase)? daca acestea exista, de ce simpla campanie csr si nu petitie pentru anchete anpc si cc? in lipsa acestor studii, ce ar trebui sa credem despre o campanie care sugereaza fara dovezi clare ca nu e buna apa pe care o beau unii oameni? ca e sincera? bine intentionata? fara interese ascunse? intreb, nu dau cu parul…

      (Citează)

    • @andrei: din câte știu, statul român prevede niște limite maxime în ape. Toate apele respectă acele limite maxime, așa că nu-i rost de petiții și ANPC și CC. Lupta se dă și pe care are valoarea cea mai mică.

        (Citează)

  36. octav, nivelul de nitriti in apa e mult mai mic, dar nitratii se pot transforma in nitriti, de aici si pericolul.

      (Citează)

  37. @ gogu, desigur ii fac lapte ca sa isi ia calciu din apa, si ca sa nu ne intindem, prefer sa isi ia calciu din alimente nu din apa… plus ca am scris ca are “foarte mult calciu”, daca nu ma insel AC plata este cu calciu pe undeva pe la 50, iar bucovina in jur de 10

    @Claudia, nu o fierbeam ca sunt naiv si cred ce scrie pe sticla- microbiologic pura, pur si simplu incalzita la ~40 grade se face sticla alba(ceea ce nu s-a intamplat cu bucovina si nu vorbesc de bucovina pentru bebe, ci de cea plata)

    @ all, initiativa AC de a impinge producatorii sa puna toate informatiile relevante si irelevante pe eticheta este remarcabila. Daca discutam despre cea mai buna apa minerala treaba e relativa- daca sunt predispus la pietre la rinichi nu o sa consum cea mai pura apa minerala ca mor de rinichi pana sa fac cancer de la nitratii din celelalte ape min.

      (Citează)

  38. Misu, arunca un ochi aici. e un punct de vedere

    http://www.arhiblog.ro/plata-bucovina-periculoasa-societate/

      (Citează)

  39. filtru de apa + chiuveta = love

      (Citează)

  40. filtrul de apa nu scoate clorul si alte substante…oleaca cancerigene.

      (Citează)

  41. @nwradu

    Ai testat pana la urma Borsec sau ai facut deja pietre la rinichi de la cat calcar are in ea?

    @Claudia:

    Tu citesti ce scrii? Recomanzi omului sa dea copilului apa la o anumita temperatura doar ca sa nu se mai depuna calcarul pe sticla? Pai de sticla crezi ca ii era lui? Sau iti inchipui ca, daca nu se mai depune pe sticla, nu mai e nici dizolvat in lichid? De fapt, daca ar putea sa il depuna pe sticla si sa nu mai ramana in lichid si deci sa ajunga in rinichi, ar fi cel mai fericit.

      (Citează)

    • @nashu_mare: Unele substanțe își schimbă starea în funcție de temperatură, așa că dacă nu vrei calciu precipitat, ci îl vrei în continuare dizolvat, nu duci apa peste anumite temperaturi. Sau dacă nu vrei caramel, nu încălzești zahărul, de exemplu.

      N-am testat Borsec, a zis mai jos Boris că are între 5-10.

      În practică am tot uitat testele pe acasă și n-am putut testa nimic.

        (Citează)

  42. radu, domnul valvis face mai sus niste afirmatii despre actiuni de sanctionat ale patronatului apelor minerale si despre concentratia prea mare de nitrati din unele ape imbuteliate disponibila pe piata
    in acest context, chiar e rost de petitii la anpc si cc sustinute de consumatori la invitatia brandului dlui valvis

    cat despre limitele maxime, avem inclusiv de la ue legislatie in domeniu: http://ec.europa.eu/environment/pubs/pdf/factsheets/nitrates/ro.pdf

      (Citează)

  43. Pai de ce sa nu il vrei precipitat? Daca e precipitat inseamna ca ramane in pahar si nu intra in corp…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus