un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Câștigătorii Tech School demonstrează că pasiunea pentru inginerie începe din copilărie

6 May 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

Spune-ți părerea

Am rămas uimit de ce proiecte complexe pot dezvolta copiii.

Techschool este un proiect inițiat de UPC România și se adresează tinerilor inventive, care pot primi finanțare pentru ideile lor și pot beneficia inclusiv de tabere și ajutor din partea unor specialiști. Am fost în 2012 la o conferință pentru ei și am rămas uimit să văd copii de școală generală învârtind componente, relee, motorașe și ciocanul de lipit ca niște ingineri cu experiență, construind tot felul de roboți sau alte dispozitive.

A doua ediție și-a desemnat câștigătorii acum câteva zile. Uitați ce-au prezentat ei și analizați asta legat de vârsta celor din echipă.

CATEGORIA 11-14 ANI
Arduino GPS: folosind un microcomputer Arduino, un modul GPS, un card SD și acumulatori, plus software scris pentru toate acestea, ei au realizat un mic dispozitiv portabil care îți înregistrează traseul. Datele se descarcă apoi în calculator și vezi exact pe unde ai fost. Utilitatea declarată de ei este pentru maparea unor trasee montane sau monitorizarea autovehiculelor.

VoicePedia: un proiect strict software pentru Android, un fel de Siri pentru întrebări și răspunsuri de pe net. Tu întrebi ceva telefonul, vocea îți este recunoscută cu Google Voice Recognition, mesajul tău este apoi trimis unui site gen Answers.com, de unde se primește înapoi răspunsul potrivit. Ideea este a unei fete din Mediaș.

Repet, este vorba de copii de 11-14 ani care au venit cu demonstrații funcționale ale acestor idei, câștigând cu ele concursul. Bănuiesc ca vor împărți în două un premiu de 7.000 de euro.

CATEGORIA 15-19 ANI
rov10ROV.1.0 – este un robot subacvatic dezvoltat de un tânăr de 17 ani din Constanța. Are motoare făcute din vechi pompe, telecomandă, alimentare prin fir, cameră video care trimite înapoi imagini în timp real. Se poate scufunda la câțiva metri.

Și în acest caz un prototip există, este funcțional, a câștigat premiu și la o competiție specială pentru astfel de roboți.

Acum ceva vreme am fost manager de proiect și eu aproape un an de zile la dezvoltarea unui robot subacvativ care urma să inspecteze carenele vapoarelor și alte chestiuni subacvative. Nu este de loc un proiect ușor, ai nevoie de componente speciale pentru orice chichiță și de cunoștințe foarte bune de fizica fluidelor. Felicitări lui Iulian Lazăr pentru această idee, a câștigat 7000 de euro cu ea.

CATEGORIA 20-24 ANI
haalProiectul câșțigătorul se numește HAAL – Human Accident Alert and Locator și folosește un microcontroller Atmega, un receptor GPS, un modem GSM și un accelerometru pentru a detecta eventuale accidente ale persoanei care-l poartă. Dacă aparatul detectează un șoc puternic, precum un accident auto, sună singur la bază și transmite și coordonatele GPS.

Cu siguranță nu le-ar fi stricat așa ceva celor prăbușiți în Apuseni. Mașinile moderne vor începe să fie dotate cu dispozitive similare care să anunțe singure un accident. Robert Coțofană, de 23 de ani din Târgoviște, a câșțigat categoria cu acest proiect și un premiu de 7.000 de euro.

Premii serioase, bugete să-și continuie proiectele, plus faptul că inventivitatea este recompensată și deci încurajată și în viitor. Felicitări UPC România că a investit acești bani și mă bucur să descopăr că, în ciuda unui sistem de educație lipsit de fonduri și care nu încurajează deloc astfel de idei, există copii și tineri talentați în România.

Un alt tânăr a câștigat premiul special al juriului cu ideea unui joc tactic, turn-based, și va participa gratuit la conferința globală TED Youth 2014.

asus s5507

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus