►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Escriba, o cofetărie bună în Barcelona
Ultimul episod din How I Met Your Mother m-a dezamăgit groaznic »
Parlamentul European a mai făcut un pas important pentru eliminarea supra-tarifelor de roaming în cadrul UE. Conform decizie adoptate astăzi, tarifele mai mari de roaming trebuie să dispară până la finalul anului 2015.
Nu am văzut nicăieri scris clar dacă această eliminare a tarifelor se referă și la traficul de date sau doar la voce și mesagerie, dar îndrăznesc să spun că da.
Practic, cum Uniunea Europeană vrea să ai o experiență uniformă în orice țară din interiorul ei ai călătorii, decizia aceasta este un mare pas în față în domeniul tehnologiei. Vei utiliza telefonul în călătorii în același mod și pe aceleași tarife ca și în țara ta de origine.
Tot acum s-a votat pentru menținerea conceptului “net neutrality”, care pe scurt spune că tot traficul de pe Internet trebuie tratat la fel, indiferent ce servicii folosești, de unde și cum. Asta combate unele discuții inițiate de diverși operatori care vor să tarifeze suplimentar faptul că folosești anumite servicii ce generează mult trafic (Facebook, streaming video, torrente etc, după caz).
Comunicatul este pe europa.eu, detalii într-un limbaj mai normal pe Reuters.
« Escriba, o cofetărie bună în Barcelona
Ultimul episod din How I Met Your Mother m-a dezamăgit groaznic »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
13 comentarii
03/04/2014 la 2:16 PM
Deci vodafone ar trebui sa lase VOIP la liber ?
thundermar(Citează)
03/04/2014 la 4:04 PM
@thundermar: nu ține de VOIP, ci mai degrabă să nu activezi un fel de QoS pe Internetul pe care-l oferi clienților. N-ai voie să prioritizezi anumite site-uri, n-ai voie să ceri bani în plus ca să accesezi un site mai rapid decât altul șamd.
E complicată treaba, sunt multe aspecte de discutat.
nwradu(Citează)
03/04/2014 la 2:44 PM
O astfel de decizie va impinge spre uniformizarea tarifelor la nivel european. Spre ex. vdf are acelasi tarif pt cel mai mic abonament nelimitat, atat in UK cat si in Romania, insa in spania costa cu 5 euro mai mult pt acelasi tip de serviciu. O sa fie obligati sa scada tariful din spania cu 5 euro, atlfel, ipotetic, clientii vdf s-ar putea duce in UK sau Romania sa-si cumpere abonamente. Ma rog, aici vorbim total ipotetic, dar sunt sigur ca exista si altfel de comparatii mai plauzibile.
Sunt tare curios cum vor arata planurile tarifale din 2016 :)
Paul(Citează)
03/04/2014 la 2:45 PM
Orange Romania chiar a lansat niste abonamente noi cu care poti folosi minutele si internetul din Romania si in roaming:
https://www.orange.ro/abonamente-de-voce/index.html
Marian(Citează)
03/04/2014 la 8:23 PM
Nu vad cum ai putea sa nu activezi QoS pentru VoIP, afirmatia asta “tot traficul de pe Internet trebuie tratat la fel, indiferent ce servicii folosești, de unde și cum” e o prostie din partea UE…
Ne indreptam vertiginos spre o era a serviciilor internet cu trafic UpTo/best-effort, unde lipsa unui QoS pe serviciile de voce sau streaming ar duce la probleme mari. Ar fi haos mare sa nu poti prioritiza traficul ce are nevoie de un “CIR” stabil, si sa trecit totul pe limitare gen “MIR” (cu dedicatie ptr. tehno-geeks :) ).
Ciprian(Citează)
03/04/2014 la 9:41 PM
In curand aliniem preturile la internet si telecom asa cum le-am aliniat pe cele de combustibili.
Sa vezi atunci revoluție
adi(Citează)
04/04/2014 la 12:34 AM
CIR (Commitment Information Rate) nu este relevanta in legatura cu “net reutrality”.
In practica ai putea sa faci inutilizabil un anumit serviciu pe care un clent il foloseste de la concurenta, fara a limita bada in pentru acel serviciu.
Net neutality a fost gandit cu scopul de a asigura accesibilitatea la servicii.
Daca eu doresc o legatura mai speciala –> mai buna la cand accesez mycompany.com pot plati in plus pentru asta. Net neutrality inseamna ca accesul la competition.com nu are by default un tratament special. Special insemand restrictionat, prin proxy sau cu calitate diferita in ceea ce priveste dispersia intarzaierilor.
VOIP e doar un caz particular de servicu pe care providerii de net mobil ar vrea sa-l restrictioneze ca sa te forteze sa cumperi de la ei.
Un exemplu de ce nu e voie sa faci: RDS seta intr-o intr-o vreme TTL la 1 ca sa fie ei siguri ca nu te conectezi decat de pe un computer. Asta insemna ca VPN-ul companiei nu mai era functional…
tudor(Citează)
04/04/2014 la 12:39 AM
@Ciprian: daca pachetele pleaca din device-ul meu cu un anume QoS pentru VoIP, providerul meu de net mobil nu trebuie sa modifice QoS-ul. (sau daca o face trebuie sa faca acelasi lucru pentru toate pachetele si nu doar alea care pleaca skype.
tudor(Citează)
04/04/2014 la 10:51 AM
@nwradu – pai si blocarea anumitor servicii/protocoale nu contravine “net neutrality” ?
thundermar(Citează)
04/04/2014 la 11:19 AM
Aceste ieftiniri in cadrul UE vor duce probabil la scumpirea celor din afara UE. Egipt, Turcia, Tunisia, Maroc etc sunt probabil 4 destinatii turistice calcate frecvente de europeni.
Mihai(Citează)
05/04/2014 la 3:06 PM
Pe principiul “net neutrality”, oferta cu trafic nelimitat gratis pentru WhatsApp de la T Mobile ;) ar trebui sa dispara, sau sa se extinda la tot traficul.
alunelu(Citează)