un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review Samsung Gear Fit – brățara inteligentă

21 Apr 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

După ce primul ceas Gear s-a dovedit o idee bună, dar slab implementată, Samsung a revenit după doar câteva luni cu trei noi gadget-uri, ceasul Gear 2, ceasul fără cameră foto Gear 2 Neo și brățara Gear Fit, promițând rezolvarea tuturor problemelor anterioare.

Vă reamintesc rapid acele probleme: Gear 1 avea autonomie foarte mică, de doar o zi, și notificările pe care le afișa erau cam inutile (îți spunea că ai primit un email, dar nu de la cine, ca să știi dacă merită să scoți telefonul din buzunar). Apoi, nu oferea nimic cu adevărat util, nimic pentru a face pe cineva să renunțe la ceasul său clasic în favoarea unuia electronic conectat la telefonul său.

Schimbă noua generație asta? În opinia mea da. Gear Fit, brățara cu cele mai puține funcții dintre cele trei, este un dispozitiv foarte util de avut la mâna ta. Probabil că și Gear 2 și Gear 2 Neo la fel, dar pe mine Gear Fit m-a atras încă de la lansare și, după două săptămâni de utilizare în cadrul programului Orange Smartphone Tester, i-am pregătit verdictul.

Specificații Samsung Gear Fit:

  • ecran curbat AMOLED de 1,74 inchi, tactil
  • vibrație
  • accelerometru, senzor cardiac
  • conectivitate prin Bluetooth
  • compatibilă cu 20 de modele de dispozitive: Samsung Galaxy S5, Galaxy Grand 2, Galaxy Note 3, Galaxy Note 2, Galaxy S4, Galaxy S3, Galaxy S4 Zoom, Galaxy S4 Active, S4 mini, Galaxy Mega 6.3, Galaxy Mega 5.8, Galaxy Note 10.1 (2014 Edition), Galaxy NotePRO (12.2), Galaxy TabPRO (12.2/10.1/8.4), Galaxy Tab4 (10.1/8.0/7.0).
  • încărcare prin microUSB cu ajutorul dockingului inclus

Preț:

AMBALARE

V-am arătat deja cum arată cutia ei în detaliu în articolul de unboxing.
samsung_gear_fit_05samsung_gear_fit_10

Cel mai important de reținut este că nu trebuie să pierdeți micul dock de încărcare, o piesă de plastic ce se atașează brățării pentru încărcare de la un cablu microUSB.

CONSTRUCTIE

IMGP7234Nu i se poate reproșa nimic la acest capitol. Brățara testată de mine era neagră, dar cureaua se poate schimba oricând cu una de altă culoare (contra cost, desigur). Nu vă speriați însă, Fit-ul nu iese niciodată singur din brățara lui, prinderea este foarte solidă.

Ecranul este unul curb de 1,84 inchi în diagonală, Super AMOLED. Calitatea lui este excelentă, culorile sunt vii, foarte plăcute, este luminos chiar și în soare și rezoluția este bună.

Are o ramă neagră destul de subțire, iar marginea argintie îi definește foarte bine conturul. Forma, pe total, este futuristă și te simți ca-n filmele cu Robocop atunci când porți așa ceva la mână, mai ales când se aprinde.

Cureaua este din material moale, ușor flexibil. Pe față are o textură fină și litele GEAR FIT săpate discret în ea, iar pe spate materialul are un aspect segmentat pentru a nu-ți aluneca pe piele. Este foarte confortabil, am purtat-o inclusiv noaptea fără nici o problemă.

Închiderea ei se face cu doi pini argintii. Cureaua are destule găuri pentru a se potrivi oricărei mâini, iar închiderea cu acei pini este solidă, n-am simțit niciodată că s-ar putea desface singură de la mână. Totuși, cred că un hoț de ceasuri ar putea-o lua destul de ușor, mecanismul fiind foarte simplu, dar să nu ne gândim la rele.

IMGP7239IMGP7236

Brățara are un singur buton pe laterala dreaptă, considerând că o porți la mâna stângă. Butonul este mic, discret, dar se apasă fără efort. Pe spate, spre piele, se află senzorul de puls, iar cei 5 pini de deasupra sunt contactele pentru dockingul de încărcare.
IMGP7238

Mi-ar fi plăcut ca portul microUSB de încărcare să se afle direct pe brățară, dar înțeleg de ce nu l-au montat acolo. Probabil că acel conector ar fi avut nevoie de aproape un centimetru adâncime în Gear Fit și ar fi trebuit protejat cu un capac pentru a-i menține nivelul IP67. Poate la următoarea generație.

Apropo, Gear Fit este IP67 ca și Galaxy S5, adică rezista la praf și la apă (30 de minute la 1 metru adâncime). În practică, asta înseamnă ca poți face duș cu brățara la mână, poți băga mâna în chiuvetă, poți ieși în ploaie șamd. Nu v-aș recomanda să înotați în mare cu Gear Fit la mână, apa sărată are alte efecte nedorite.

După cum vă spuneam la început, Gear Fit este foarte bine făcut. Materiale de calitate, curea bună, îmbinări precise, aspect plăcut.

FUNCȚII ȘI UTILIZARE

Gear Fit are următoarele funcții:

  • afișează ceasul (în diverse moduri și cu diverse fundaluri, vezi mai jos).
  • arată notificările de pe telefon, cu toate detaliile necesare. Poți citi emailul pe brățară, tweet-urile, mesajele de pe Facebook șamd. Aproape toate programele din telefon pot trimite notificări spre Gear Fit.
  • îți calculează pulsul, deși aceasta funcție are limitările ei.
  • Media Controller, schimbi melodiile pe care le asculți din telefon și volumul.
  • cronometru crescător și descrescător.
  • pedometru, adică numără pașii.
  • funcție de cronometrare a unor exerciții (alergare, ciclism, mers).
  • Sleep Mode îți spune cât ai dormit și cât la sută din timp ai stat nemișcat.
  • Find My Phone face telefonul să sune puternic pentru a-l găsi prin casă.
  • brățara îți vibrează la mână pentru a indica ceva nou.

Pentru majoritatea acestor funcții, Gear Fit trebuie să fie conectat prin bluetooth la un telefon Samsung compatibil, precum noul Samsung Galaxy S5. Raza este foarte bună, cam 10 metri, iar în casă am rămas conectat la telefon chiar și la 2-3 camere distanță, prin 2-3 pereți. Am fost impresionat de acest aspect.

Ca să fie clar, uitați ce funcții NU are Gear Fit:

  • Nu are cameră foto (ceasul Gear 2 are, Gear Neo nu).
  • Nu are difuzor sau microfon, nu vorbești la Gear Fit (ca la ceasurile Gear).
  • Nu poți instala alte aplicații sau funcții în afara celor numite mai sus.
  • Nu monitorizează alte activități decât mers, alergat și ciclism, iar pe acelea foarte rudimentar.

Am fost surprins de schimbarea masivă a calității notificărilor de pe noua generație Gear față de primul ceas. Telefonul poate trimite către brățară notificări de la orice program instalat. Mai mult, acestea sunt foarte complexe, poți citi emailuri, poți citi tweet-urile, vezi la ce s-a dat Like pe Facebook, cine-a apreciat o fotografie de pe Instagram șamd.

Aceste informații sunt foarte utile. Eram în metrou, brățara îmi vibra la mână cu noi notificări, iar eu mă uitam pe ea ca să văd despre ce-i vorba, fără să mă chinui să scot telefonul din buzunar în înghesuiala de acolo. La fel și prin casă, atunci când lăsam telefonul pe birou și plecam în altă cameră. Citirea notificărilor este foarte simplă, degetul alunecă foarte ușor pe ecran și scrollul este fără cusur.

Posibilitatea de a controla muzica este un alt atu puternic. Telefonul mi-era ascuns prin haină, îmi ieșeau doar căștile pe după guler, ar fi fost dificil să-l scot la suprafață și să-l aprind pentru a schimba melodia – dar asta o pot comanda din brățară mult mai rapid și simplu.
samsung_gear_fit_interfata_15

Pedometrul l-am ținut activat în permanență. Brățara mi-a calculat în fiecare zi distanțele parcurse, detectând cu o precizie bună atunci când mergi, pe baza accelerometrului care detectează tipul de mișcare specific mersului. Culmea, nu am reușit să transfer datele în programul S-Health deși telefonul îmi spunea că a făcut asta – dar asta nu-i vine brățării.

Cronometrele nu le-am utilizat, dar sunt funcții normale de la un astfel de gadget.

Senzorul de puls nu funcționează permanent, din păcate. Credeam că îmi va măsura continuu pulsul și doar cu o privire la ecran pot vedea câte bătăi pe minut are inima mea, o funcție foarte de folos la sală sau când alergi sau mergi cu bicicleta. Nu este așa. Senzorul trebuie pornit și în timpul măsurătorii, care durează aproximativ 10 secunde, trebuie să stai nemișcat, orice șoc mic repornește măsurătoarea.

Sistemul de măsură este destul de complex, folosește iluminarea mâinii cu un LED de pe spatele brățării și în acea lumină cred că “percepe” schimbarea din arteriolele sau venele tale atunci când sângele trece mai puternic. Așa că este de înțeles de ce trebuie să stai nemișcat, dar asta îi reduce din utilitate.

Mai mult, măsurătoarea cu Gear Fit nu funcționează întotdeauna. Uneori nu detectează pulsul, alteori îți spune că trebuie să ștergi senzorul sau indică o valoare total eronată (gen 50 BPM când eu aveam 120 BPM – măsurat cu telefonul pentru comparație și cu secundarul ceasului pentru confirmarea “băbească”). De obicei o repornire a măsurătorii rezolvă aceste probleme. Pur și simplu uneori dă chix.

Monitorizarea somnului ar fi o funcție foarte utilă dacă ar fi implementată ceva mai bine. Pornești funcția la culcare, o oprești când te trezești – brățara îți spune câte ore ai dormit și cât la sută din timp ai stat nemișcat. Studiile spun că stai nemișcat ceva mai mult de jumătate din timpul total petrecut dormind, în rest te mai foiești – așa că acest procent poate fi un indicaor util celor care nu dorm bine sau se trezesc obosiți.

samsung_gear_fit_interfata_11

Din păcate, asta e tot ce-ți spune. Mi-ar fi plăcut să transmită către telefon un grafic care să arate când ai stat nemișcat, când te-ai mișcat și câte minute șamd, ca să poți trage concluzii mai multe.

Rezumând acest capitol, sistemul mult îmbunătățit de notificări face în sfârșit utilă gama Gear, iar Gear Fit, mic și discret, cred că va fi preferat de foarte mulți dintre cei ce vor astfel de funcții. Eu cred chiar ca poți purta Gear Fit la mâna dreaptă, fără să renunți la ceasul tău clasic de la mâna stângă, dacă ai vreun model deosebit.

AUTONOMIE

Vești foarte bune, pe mine Gear Fit m-a ținut 4 zile în cap. 4 x 24 de ore, adică. Este o schimbare majoră față de primul Gear, care trebuia încărcat zilnic.

Culmea, autonomia telefonului SGS 5 a fost redusă la o zi de conectarea permanentă prin Bluetooth la brățară, că altfel ar fi ținut două zile.

INTERFAȚĂ

La lansarea vă spuneam că mi se pare ciudat că totul este afișat orizontal pe ecran, deși acesta stă vertical atunci când te uiți la el ca la un ceas, în poziția normală a mâinii. Afișajul nu se rotea. Ei bine, cu vreo 3 zile înainte să testez Gear Fit, Samsung a scos un update care permitea rotirea ecranului, adaptând ceasul și toate pictogramele la această poziție mult mai naturală. Nota 10 pentru reacția rapidă la ceea ce probabil a fost un deziderat general din partea utilizatorilor.

Așa că poți alege din Settings dacă ecranul să afișeze totul pe modul portrait sau landscape, iar în aproape toate meniurile ai și posibilitatea să-l rotești pe loc, dacă vrei asta în cazuri speciale.

Iată tipul ce ceas ce poate fi afișat pe ecran, cu mai multe fundaluri. Poți alege ca sub oră să fie afișată următoarea întâlnire din calendarul de astăzi, vremea sau numărul de pași parcurși. Sunt și câteva ceasuri “cool” (nine thirteen morning), iar programul din telefon îți permite să tragi și altele de pe net.

O apăsare pe singurul buton al brățării aprinde ecranul. Dacă nu ești în ecranul principal, o apăsare te întoarce la acesta, apoi încă o apăsare stinge ecranul. Poți configura ca o dublă apăsare pe ecran să te ducă direct la unul dintre programe – de exemplu la notificări sau la Media Controller dacă asculți des muzică din telefon.

Mai mult, folosind accelerometrul din Gear Fit softul detectează când ai ridicat mâna ca să te uiți la brățară și-i aprinde ecranul, o funcție care funcționează bine în majoritatea cazurilor, mai bine decât la Gear 1.

Pictogramele aplicațiilor apar cu un scroll din ecranul principal cu ceas. Ordinea acestora poate fi reglată din telefon.

Notificările sunt grupate sub fiecare program în parte. O apăsare pe acele pictograme te duce la notificările noi și vechi, pe care le poți citi.

În funcție de aplicație, poți face scroll pe ecran sus-jos sau stânga-dreapta, depinde cum este organizat totul. De obicei, însă, doar pe verticală ai treabă.

O altă funcție este cea de deschidere a telefonului direct la notificarea respectivă. Adică tu te uiți pe brățară la o alertă, apeși “view on phone” și telefonul se deschide direct la respectiva aplicație.

Iată și screenshot-uri cu programul Gear Fit Manager din telefon. Acesta este utilizat pentru inițializarea brățării (nu o poți configura fără telefon compatibil și nu are rost să încerci să o utilizezi fără acesta). Observați acolo toate opțiunile de notificări și alte funcții.

Întrebări de la cititori

În articolul de unboxing v-am rugat să-mi transmiteți ce anume să testez la Gear Fit. Iată răspunsurile:

  • cât de utilă este în utilizare de zi cu zi: destul de utilă, eu mă uitam des la ea, notificările sunt foarte utile pentru a afla dacă trebuie să scoți telefonul din buzunar sau poate sa mai aștepte.
  • autonomie: minim 3 zile, de obicei 4.
  • impactul asupra autonomiei telefonului: o cam înjumătățește.
  • dacă afișează corect bătăile inimii: de cele mai multe ori da, dar trebuie să stai nemișcat.
  • dacă afișează corect numărul de pași: acuratețea este bună, probabil ai un 10% eroare.
  • dacă poate fi un fitness manager: nu chiar, e destul de rudimentară, dar telefonul cu S-Health are mai multe funcții.
  • dacă agăț ceva cu brățara: atrăgea privirile, dar nu și-a smuls nici o domnișoară hainele de pe ea de extaz că o vede la mâna mea. Era să agăț o clanță, o dată, dar am simțit-o la timp.
  • ce poți face cu brățara în timp ce te monitorizează: după ce pornești monitorizarea pașilor sau a exercițiilor poți să te uiți în continuare la notificările noi sau la restul aplicațiilor
  • cata baterie se consuma pe o ora de alergat – o ora de sala cu gear fitul conectat: nu se descarcă într-un ritm mai alert, dar poate monitoriza doar alegarea, la sală nu are ce să facă.
  • brățara are și funcție de vibrație: da, doar de vibrație. Nu are difuzor.

CE E BINE

  • Autonomie de 4 zile este foarte bună.
  • Notificările sunt foarte utile, ai informații complete.
  • Ecranul este de bună calitate, luminos, în culori vii.
  • Cureaua poate fi înlocuită ușor.

CE E RĂU

  • Acel docking station pentru încărcare pare predispus la rătăcire prin casă și pierdere prin eventuale bagaje.
  • Măsurarea pulsului dă uneori rateuri pe Gear Fit.
  • Monitorizarea activităților și a somnului este destul de rudimentară.

CONCLUZIE

După o primă generație problematică, Samsung a reușit în sfârșit să creeze dispozitivul potrivit pentru încheietură mâinii tale. Brățara Gear Fit este mică, bine construită și excelează la funcțiile sale principale (notificări, controlul muzicii, chiar și ceas inteligent), iar la cele legate de monitorizarea activității scoate cam tot ce se poate din senzorii ei, oferind însă o utilitate redusă.

Personal am purtat-o cu plăcere în tot acest timp. Sunt un fan al ceasurilor clasice, dar adevărul este că Gear Fit îmi oferă multe informații utile chiar la încheietura mâinii mele, ajutându-mă enorm atunci când nu am acces imediat la telefon (sunt pe stradă, mobilul este în altă cameră etc), și devine treptat tot mai utilă.

Altfel spus, dacă pentru tine ceasul clasic nu este un accesoriu care ține de stilul personal, probabil că o brățară Gear Fit (sau de ce nu, chiar un ceas Gear 2) ți se va părea mult mai utilă și vei fi mulțumit de ea.

Preț:

asus s5507

    8 comentarii

  1. Este intr-adevar un gadget util, mai ales la monitorizarea functiilor vitale
    Sper totusi ca bateria sa se comporte decent, si eu sunt in cautarea unui astfel de smart-fit, dar mai astept maturizarea produselor :)

    Ce ma retine sa il cumpar momentan sunt compatibilitatea cu alte telefoane decat cele mentionate, universul de aplicatii inchis, bateria – aici mai astept pareri si din alte forumuri – si modul de incarcare (parca as fi preferat sa fie wireless…)

      (Citează)

  2. Da, am un Nexus 4 cu incarcator wireless
    Din pacate am si aici mici neajunsuri :)

      (Citează)

  3. Pulsul este luat cu o lumina simpla si un senzor atasat in paralel. Lumina se reflecta in mod diferit prin tesuturi in momentul in care circula sangele: in timpul pomparii (bataie de puls), multele capilare se dilata si reflecta mai multa lumina, iar in rest, capilarele nedilatate fac tot tesutul mai “transparent”.
    Poti incerca efectul asta pornind flashul camerei de pe orice telefon si apasand un deget (tare) pe el. Dupa ce te obisnuiesti cu lumina, vei vedea ca ea pulseaza in ritmul tau cardiac.

      (Citează)

  4. Foarte interesant gadgetul, chiar m-as vedea purtand asa ceva, dar pacat ca e doar pt Samsung si eu nu am de gand sa posed asa ceva momentan. Ramane sa asteptam ceasurile Motorola, sau ceva nou de la Sony poate.

      (Citează)

  5. Într-adevăr, e Interesant. Dar prețul mi se pare încă mult prea mare pentru ceea ce știe să facă (200$ în state, ceea ce înseamnă că la noi o să ajungă probabil în jurul unui preț de 1000 de lei)

      (Citează)

  6. Am și eu un gear fit..și în magazin play am găsit câteva aplicații foarte utile..Cum ar fii gearfit phone..Acesta permite sa efectuezi apeluri de pe brățara pe telefon..activând difuzorul automat..nu merge însă sa raspunzi dar poți respinge și suna inapoi..Este foarte util la volan.si mai sunt 2 aplicații gear fit calculator și gearfit settings.daca aveți brățara gearfit va recomand acele aplicații din magazin play

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus