un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Profesor condamnat pentru decesul unei eleve

25 Apr 2014  ·

GÂNDURI  ·

23 comentarii

O fată de 13 ani a murit anul trecut căzând de la fereastra vilei în care era cazată într-o tabără școlară la Bușteni. Ieri profesorul care a organizat tabăra a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare cu executare.

Legea-i lege, se consideră ucidere din culpă. Oficial, profesorii ce însoțesc grupul de copii sunt răspunzători pentru ei. Legal, vina este a profesorului.

Moral însă, aș spune că vina îi aparține doar parțial. Am fost cu toții copii și adolescenți, cred că am făcut cu toții destule năzbâtii pe care, amintindu-ni-le acum, suntem fericiți că am scăpat cu bine din ele.

Să fim serioși, elevii scăpați de acasă în tot felul de tabere și excursii nu pot fi controlați. Poți urla la ei cât vrei, dar tot dau cumva de băutură, sex, fumat, beau până nu mai pot, se bat între ei șamd. Am o listă lungă de întâmplări cu diverși colegi găsiți leșinați de băutură sau dezbrăcați de haine în camera altcuiva.

Ce să faci, să-i încui ca la penitenciar seara în cameră și să-i păzești toată noaptea? Nu merge. În 2012 alt elev a murit căzând de pe un pervaz în timp ce încerca să treacă dintr-o cameră în alta pe exteriorul clădirii.

Prin urmare, eu dacă aș fi profesor nu aș mai organiza tabere sau excursii. De ce să risc atât de mult lucrând cu factori pe care nu-i pot controla? Acum vă întreb pe voi, că poate știți: măcar se câștigă ceva din însoțirea elevilor în tabere și excursii? Ies bani, oficial sau nu?

sursa: Digi24

asus s5507

    23 comentarii

  1. Bodolay Botond

    25/04/2014 la 2:36 PM

    Corect.
    Și mai ales în ziua de azi, e foarte greu să te impui în fața a 20 de elevi. Mai toți sunt cu figuri, cu părinți care își idolatrizează copiii la modul absurd și sunt convinși că odrasla lor e sfânt, nu fumează, nu bea, nu vorbește urât…că doar el acasă nu-l vede/aude făcând așa ceva.
    Pe mine mă miră ”curajul” multor profesori de a se aventura în astfel de tabere.
    Eu unul n-aș face așa ceva nici cu amendă.

      (Citează)

    • @Bodolay Botond: am mai auzit și altă fază, că sunt școli sau grădinițe unde prin regulament profesorii nu au voie să atingă copiii. Adică dacă aia se bat sau plâng, profesorii trebuie să-i potolească doar din vorbe, pe când chiar și o apucare de braț pentru a-i despărți ar putea fi interpretată ca violentă.

        (Citează)

  2. Castigi o excursie gratis pe loc cu clasa (eventual si cu familia) si daca esti descurcaret poti negocia sa mergi si ulterior la acelasi horel/cabana/pensiune la un pret negociat avantajos pentru tine.
    Am auzit asta de la o educatoare.

      (Citează)

  3. Din cate stiu eu nu le ies mai multi bani, ci doar cazarea gratuita sau asa. Dar poate ma insel?

      (Citează)

  4. Transport si cazare gratis…cam atât.

      (Citează)

  5. Excursiile cu scoala sunt o mare prostie pentru ca nu poti avea grija de 20-30 de nebuni. Am fost O DATA, ca nu mi-a mai trebuit, plecat cu clasa. Si pentru ca m-am udat fleasca in plina iarna am plecat acasa. Nici dupa 2 zile, lunea urmatoare, vacilor eminente nu le rezultase un elev in minus.

      (Citează)

    • M-a contactat cineva pe FB și mi-a spus că de multe ori le iese profit deoarece prețul comunicat elevilor pentru tabără este umflat un pic, ca să asigure și profesorilor însoțitori un profit.

        (Citează)

    • @Gaelex: prin clasa a 7-a, în tabără, un elev și-a rupt mâna, dar nu mai știu cum, și s-a dus însoțit de un altul până la Brașov, la spital, să i-o pună în ghips. I-au pus-o și a revenit în tabără. Părinții au aflat la întoarcerea în București, la coborârea din tren. Mă gândesc că și medicii respectivi ar fi trebuit să anunțe pe cineva, dar na…

      Alții plecaseră de capul lor să se mai dea o tură cu telescaunul. A ieșit ceva scandal, dar măcar n-a pățit nimeni nimic. Noroc că nu era alcool în creierii munților.

      În liceu însă, în diverse excursii care se făceau mereu la același hotel din Sinaia, lumea știa că supravegherea este zero și pot face orice acolo, motiv pentru care de altfel și mergeau la munte.

        (Citează)

  6. Am organizat excursii de cand eram in liceu prin clasa a 11-a. Si dupa ce am terminat liceul am mai organizat vreo 3-4 ani ca ma cautau profesorii. Profesorii insotitori aveau gratuit (transport, cazare, masa). Mie imi iesea ceva, sa zicem ca o diurna buna.
    Dar, am organizat excursiile la cabane, pe munte, nu in statiuni. Nu aveau unde sa plece, cel mult se ameteau de bautura in cabana. Eventual ii scoteam putin cu nasul la zapada sa se racoreasca si gata. Le ziceam ca barlogul ursului e aproape de cabana si atunci nici prin cap nu le trecea sa plece de langa cabana.
    Asta intre 1997-2003.
    Apoi a venit moda excursiilor la vile prin Sinaia sau Predeal. Dupa 2 excursii in care a trebuit sa merg cu ei in discoteci si sa stau cu ochii pe ei sa nu bea m-am lasat de treaba asta. Atunci erau totusi cuminti, au inteles ca poate veni Politia in discoteca sa-i verifice la buletin/alcool si au baut suc.
    Acum nici pentru o suma bunicica n-as mai organiza, riscurile sunt prea mari.
    Vremurile bune si frumoase au fost pana prin 2000, cand, dupa 2 zile de poteci spre cabana si inapoi la gara, aveau ce povesti tot drumul de intoarcere.

      (Citează)

  7. Eu inteleg ca profesorul e raspunzator, dar cum ii supraveghezi noaptea?
    – sigilezi geamurile si usile cu 2-3 lacate
    – ii cazezi pe toti intr-o camera cu 30 de paturi
    – nu dormi noaptea si din 5 in 5 minute bagi capul pe usa in fiecare camera; dupa care cand te intorci acasa afli ca ai o reclamatie la politie ca te-ai uitat la eleve noaptea…

    Raspunderea trebuie sa mearga pana la un punct; mai departe e pe propria raspundere a elevului.

      (Citează)

  8. @Mircea: raspunderea e mai ales a parintilor care trimit elevii in tabere si excursii.

      (Citează)

    • La mare este la fel de riscant. Parcă acum câțiva ani s-au înecat unii la Costinești. Văd că am scris și atunci despre asta https://www.nwradu.ro/2010/09/supraveghetorii-sunt-mereu-de-vina/
      (aparent am scris pe aceeași idee și când a apărut știrea cu fata moartă la Bușteni – cum poți cere unui profesor să supravegheze copii ÎN ORICE SITUAȚIE?)

      @Mircea: bănuiesc că de asta ajungi în fața judecătorului. Câtă vreme demonstrezi că ai luat toate măsurile posibile în limitele omenești, i-ai avertizat, i-ai rugat, le-ai explicat riscurile șamd, nu te condamnă. Până la urmă, dacă cineva vrea să se sinucidă, cum l-ai putea opri? Dacă însă se dovedește că te-a durut undeva și i-ai lăsat de capul lor, ți-o iei în fața legii.

        (Citează)

  9. Nu stiu cum e prin alte parti. Dar in majoritatea excursilor parintii trebuie sa semneze un acord ca au luat la cunostinta anumite lucruri. Ceva ca inteleg anumite riscuri la care poate sa fie predispus copilul…

      (Citează)

  10. Tin minte cand am pleca 2 clase de liceu la o excursie in Sinaia . Ziua ne-am dus sa ne dam cu sania / snowboard etc , iar seara dupa ce am mancat s-a dat un party la cabana . Eu unul am jucat poker chiar cu unii dintre profesori care credeau ca suntem incepatori si daca jucam pe bani o sa se faca si ei de ceva . Au pierdut aproape un salariu ca spre deosebire de noi ei aveau multi bani la ei , noi daca pierdeam tot asta era .

    Ceilalti colegi ori s-au imbatat , ori s-au dus cu fetele in camere , ori s-au comportat cum nu o putea face acasa . Profesorii ?! cei batrani s-au dus sa se culce , iar cei tineri jucau poker cu noi .

      (Citează)

  11. si in taberele de la mare, ar trebui sa fie toti profesorii salvamari si sa inoate cot la cot cu toti elevii deodata, in toate directiile, ca poate se inneaca vreunu. si chiar stiu o tabara in care s-a intamplat. sunt multe crime din culpa in romania, dar nu toti profesorii au avocatii lui huidu. :)

      (Citează)

  12. *îneacă

      (Citează)

  13. Faptul ca sunt antipatic si nesociabil are si avantaje. Sunt in viata, inca :P

      (Citează)

  14. E lasa, bine ca a scapat huidu cu suspendare…

      (Citează)

  15. pe mine ma mira ca nu s-a intrebat nimeni de unde aveau elevii bautura. nu de alta, da’ nu pareau majori.

      (Citează)

  16. @sabotor: de unde luam si noi cand aveam 16 ani, de la magazin.

      (Citează)

  17. Intamplator cunosc pe cineva care organizeaza astfel de tabere, cu copiii de la un afterschool.

    Regulile sunt clare: copii maxim pana la 10-12 ani (adica pana prin clasa a V-a sau a VI-a). Dupa aia totul o ia razna si nu te mai poti tine la ei, in mod obiectiv. Si tabere doar la munte, nu la mare, unde ar trebui sa ai 1000 de ochi sa te poti uita la ei cand intra si cand ies din apa. Cazarea doar in pensiuni inchiriate 100%, nu in hotel. Un insotitor la maxim 6 copii.

    Cam astea sunt regulile ca sa poti avea cu adevarat grija de ei.

    Daca nu faci asa, Dumnezeu cu mila.

      (Citează)

  18. @ipo
    Pe vremea noastra nu era interzis sa vinzi alcool minorilor.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus