un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Degustare la restaurantul chinezesc de lux 5 Elemente

12 Apr 2014  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

Uite că după 8 ani de blogging, cineva a remarcat și multele articole despre mâncare, așa că am fost invitat la un restaurant să degust preparatele lor, într-un cerc restrâns cu alți bloggeri.

Este vorba de 5 Elemente, restaurant chinezesc unde am mai fost anul trecut. Am spus-o și atunci, este cel mai arătos restaurant chinezesc din București, cel mai frumos decorat, impecabil din toate punctele de vedere. Aranjamentul interior este făcut ca la carte de arhitecți, pe ospătari nu-i simți în jurul tău, nu miroase a mâncare, scaunele sunt confortabile, mesele din lemn masiv șamd.

Un alt exemplu ar fi vesela. Bețele sunt de bună calitate, frumos prelucrate – nu cele “clasice” bej în hârtie roșie care se vând cu 15 lei suta de bucăți în Dragonul Roșu. Farfuriile speciale, șervet la masă, pahare din sticlă de calitate, toate sunt aici.

Altfel spus, dacă vă doriți un restaurant chinezesc potrivit pentru o întâlnire de afaceri sau pentru vreo ocazie specială, acesta este singura alternativă, singurul în care nu te simți ca în cantină, ci ca într-un restaurant high-end. Și au de toate și la capitolul băuturi, cum stă bine unui restaurant cu pretenții.

(Mă gândesc că s-ar putea ca toate acestea să fie datorate faptului că patronul este român, nu chinez, un om cu experiență în business-ul restaurantelor și anterior și producător de vinuri. Oare chinezii care vin în România fac doar restaurante kitchoase?)

Toate acestea se simt, însă, și la preț, care este mai mare decât în alte restaurante chinezești de la noi. Pe supe dai peste 20 de lei, pe un preparat din carne cam 35 de lei pentru cele uzuale și urcă mai mult, în funcție de tipul cărnii, pentru cele speciale precum urs, mistreț sau homar. Servirea și atmosfera și gustul preparatelor fac meritați acești bani (mai ales după ce la ultimele două restaurante chinezești vizitate de mine am avut experiențe proaste, dar nu v-am mai spus despre ele – la unul am băut direct din borcanul cu sos iute pentru că nu era iute deloc etc), dacă se încadrează în bugetul tău.

Acum să vă spun ce-am mâncat, pentru că am avut ocazia să încerc din diversele preparate aduse la masă.

Preferata mea ca aperitiv/garnitură a fost salata de vinete cu usturoi. Nu-mi plac vinetele, dar pe acestea le-am mâncat cu poftă, fiind gustoase, bine porționate și condimentate exact cum trebuie. Usturoiul, de exemplu, era suficient de fin încât să-l simți atunci când mesteci vinetele, dar fără să te deranjeze ulterior.
restaurant_5_elemente_04_vinete_usturoi

Pachețelele de primăvară au fost o altă surpriză plăcută – foarte diferite față de ce-am mâncat în alte locuri. Aluatul este mai moale, mai pufos, dar totuși se taie ușor. Mi s-a spus că sunt făcute în fiecare dimineață pentru ziua în curs.
restaurant_5_elemente_02_pachetelerestaurant_5_elemente_03_pachetele

Deliciul lui Buddha este o porție mare numai cu legume de diverse tipuri. Bambusul este legumă? Oricum, era acolo. Pentru vegetarieni sau ca garnitură la o carne merge bine.
restaurant_5_elemente_05_deliciul_buddha

Au mai fost pe acolo și salata de alge și salata de țelină picantă. La prima cred că aș putea mânca 3 porții fără să o simt în stomac, pe a doua n-am încercat-o, dar cei din jur au apreciat-o foarte mult.

Tripleta pui, porc și vită a fost foarte gustoasă. Vita în sos picant are sos, nu glumă, dar slab picant, iar carnea este foarte moale. Puiul Gong Bao, pe care de obicei nu-l iau niciodată la restaurantele chinezești, a fost foarte slab acrișor și cu multe alte condimente pe lângă, fiind aici o alegere foarte bună (și accesibilă). Porcul Hong Shao a fost cel mai surprinzător, deși bucățile aveau și un pic de grăsime pe ele, aroma lor era bună, dulce.

restaurant_5_elemente_13_pui_gong_bao

restaurant_5_elemente_11_vita_picant

Sincer să fiu, n-aș ști ce să vă recomand dintre ele, ceea ce într-un fel e bine, puteți încerca ce vă place mai mult, fără teamă.

Rața 5 Elemente este făcută după o rețetă de-a lor, băgată în baiț cu diverse condimente și tăiată apoi felii. Fructele de mare Pao vin într-un vas fierbinte, practic fierbând în sos, și sunt pentru pasionații de așa ceva. Rața a fost bună, deși trebuie să o comandați împreună cu un sos, că altfel s-ar putea să vi se pară uscată. Sincer să fiu, v-aș recomanda să încercați întâi mai degrabă ceva din tripleta porc-pui-vită de mai devreme, acelea având mai mult sos și arome mult mai bine definite în preparate.
restaurant_5_elemente_12_ratarestaurant_5_elemente_15_fructe_mare_pao

La desert am fost uimit de laptele Cui Pi, care practic este lapte mâncat cu sos de lapte. Adică din lapte condensat se obțin acele batoane (aș putea spune că am mâncat pișcoturi, dar nu erau de făină, ci de lapte), care se mănâncă aici cu dulceața de afine și cu sos de lapte condensat. Sosul, în particular, este foarte bun, fără nici o legătură la gust cu laptele, ci mai degrabă cu acel sos de vanilie pe care-l pun nemții peste ștrudelul cu mere. Ar merge sosul acesta pus și peste clătite și peste multe altele.
restaurant_5_elemente_17_lapte_cui_pi

Restaurantul 5 Elemente este pe strada Icoanei nr. 15, aproape de zona Romană lângă Parcul Grâdina Icoanei, iar alte detalii găsiți pe cincielemente.ro și pe Facebook 5 Elemente.

Apropo, am fost și în bucătărie. Wok-urile în care se gătește stau pe flăcări gigantice, adevărate arzătoare care ating 800 de grade și la care probabil poți să-ți bați și o sabie, în caz de război.

asus s5507

    12 comentarii

  1. in primul rand felicitari ! in al doilea rand…. arata intr-un mare fel ;)

      (Citează)

  2. Arata foarte bine piscoturile din penultima poza.

      (Citează)

  3. Daca stii, spune-mi si mie te rog, ce sos e ala maro? Vad foarte multi bucatari folosind sos de soia (care mie nu-mi place), dar unde am mancat la Templul Soarelui si la Orasul Interzis, avea cu totul alt gust. De la Lidel am luat un sos de wok, dar la fel, nu avea acelasi gust

      (Citează)

    • @RDK: era sos de soia.

      Sosul de soia este maro-roșiatic (zic eu) și destul de sărat, nu exagera cu el.

      Se mai găsește în comerț sos teriyaki, care conține soia și alte câteva condimente. Poți încerca și așa ceva.

      Problema este că de multe ori sosul de soia din comerț este concentrat și trebuie diluat, așa că gustul poate diferi din cauza asta sau din cauză de producător. Dacă faci un drum la Dragonul Roșu o să ai de unde alege sosuri în cele două supermarketuri de acolo https://www.nwradu.ro/2013/10/dragonul-rosu/

        (Citează)

    • Găsești mai multe mărci de sos soia și în magazinele mari și hipermarket-uri, ai de unde alege.

        (Citează)

  4. *Lidl

      (Citează)

  5. asa piscotareala mai zic si eu.

      (Citează)

  6. Arata delicios! dar sunt ghiftuit dupa Pasti – obiceiuri proaste … dar in vreo cateva saptamani as face o testare de gusturi exotice . Cum este locatia ? Parcare chestii ? Cam maricele preturile … dar ramane de vazut

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus