un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Tehnologia se dezvoltă cel mai bine atunci când îi impui constrângeri în jurul cărora să crească

11 Mar 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

O înțelegere greșită a unor tehnologii pe care le utilizăm zilnic a dus de fapt la o stagnare a progresului în câteva domenii cheie. Nu-i vina utilizatorilor – ei nu au de unde să cunoască detaliile tehnice.

Dacă se poate vorbi de o vină, eu o văd împărțită în două:

  1. a producătorilor care, în loc să facă pașii necesari, dar dificili, au preferat să-și lase consumatorii pradă departamentelor de marketing, care i-au amețit cu specificații inutile și cifre irelevante, nejustificate.
  2. a ziarelor, revistelor și site-urilor de specialitate care, în loc să educe pe cât posibil cititorii, au preferat să repete aproape cuvânt cu cuvânt textele de marketing, pentru că-i mai simplu să dai copy/paste din comunicat.

Să vă dau câteva exemple de tehnologii la care m-am gândit recent că se potrivesc cu ce-am zis mai sus.

MEGAPIXELII CAMERELOR FOTO

modul_foto_omnivision_7690Telefoanele mobile au senzori cu tot mai mulți megapixeli. Acum vreo doi ani 8 megapixeli păreau mulți, acum minimul este de 13 megapixeli, ba chiar unele modele au 20 de megapixeli. Senzorul este mic cât o boabă de piper – cele din smartphone-uri au cam 3 x 2 milimetri. Prin comparație, cel mai nou DSLR Nikon pentru profesioniști are un senzor de doar 16 megapixeli, dar de 43 x 36 milimetri ca dimensiune.

În loc ca cercetările să meargă pe direcția unor senzori cât mai buni, a eliminării zgomotului și efectelor nedorite de lumină, toți s-au mulțumit să crească numărul de megapixeli, înghesuind mai mulți pe un senzor la fel de mic. Iar broșurile și prezentările ținute de CEOs îți vând acești noi senzori de parcă ar fi revoluționari, nu doar ceva crescut artificial pentru a impresiona cu o cifră mai mare.

La calitatea imaginii, eu nu am reușit să văd nici o diferență între o compactă de acum și prima mea compactă de acum 8 ani. Cea nouă scoate fotografii cu rezoluția mai mare dacă le-aș vedea 1:1, dar pe un ecran fix mi-e imposibil să deosebesc fotografiile.

VITEZA PROCESORULUI ȘI NUMĂRUL DE NUCLEE

V-ați întrebat vreodată cum am ajuns atât de repede la telefoane quad-core cu nuclee ce rulează la 2,3 GHz? Totuși, sunt niște mici aplicații pe un ecran minuscul. Majoritatea nici nu sunt prea complexe, ci simple interfețe pentru a accesa servicii ce aranjează text și imagini într-o pagină. Poate că jocurile 3D merită o altă discuție, dar până la ele chiar și aplicațiile simple rulează greu.

Ce-ar fi trebuit făcut? În loc de această cursă a procesoarelor mobile care au ajuns mai rapide ca frecvență de tact decât cele desktop, producătorii de telefoane trebuiau să forțeze dezvoltatorii de sisteme de operare să-și optimizeze la maxim kernelul și interfața, iar dezvoltatorii de sisteme de operare să-i forțeze pe dezvoltatorii de aplicații să-și optimizeze la maxim programele.

Nimeni nu pare interesat de optimizare. “Să se facă procesoare mai rapide” pare a fi scuza principală, dezvoltatorii software fiind prea ocupați de noile funcționalități pe care le-ar putea introduce și de idei noi pentru viitorul program de mare succes. Și nu-i vorba doar de puterea de procesare, ci și de spațiul necesar; mai nou, cel puțin pe Android, orice program banal are 20-30 de MB, spațiu în care altădată luai 3-4 jocuri de calculator sau un întreg Office/CorelDraw.

GROSIMEA TELEFONULUI

Una dintre propozițiile preferate pe care le aruncă publicitatea spre cumpărători este “telefonul nostru este acum mai subțire!”. Lumea vrea să audă că-i mai subțire, deși ajungem la micșorări inutile. Ce contează că un telefon are 7, nu 8 mm grosime? Ce contează că-s 8, nu 9 mm? Apropiați-vă arătătorul de degetul mare până la o distanță de un milimetru – vi se pare că ceva atât de infim ar trebui să fie crucial în decizia de achiziție?

(Culmea, asta în timp ce dimensiunea ecranelor crește constant. Dacă-i vorba de cum încape în buzunar, aș spune că diagonala ecranului este crucială, nu grosimea carcasei)

Sigur, e foarte plăcut să ai un dispozitiv subțire și ușor, dar compromisul făcut pentru a-l obține este mare. Ce s-a sacrificat în încercarea de a subția dispozitivul? Autonomia sa. De obicei grosimea bateriei decide aproape întotdeauna grosimea finală a telefonului și deci depinde de capacitatea ei.

sony_xperia_tablet_z2_03Eu zic că autonomia e mai importantă, dar cu asta nu-ți poate lua ochii o prezentare frumoasă. Până când lumea nu înțelege că pierde o caracteristică importantă în favoarea uneia irelevante, nu va exista nici o mișcare generală prin care să spunem producătorilor “nu vreau un telefon subțire de parcă aș vrea să tai fructe cu el, dar vreau să mă țină minim două zile”. Și uitați-vă unde suntem acum: telefoanele țin o zi, avem baterii externe, mașinile electrice au autonomie mică pentru că în ultimii ani n-a fost nici un progres real în domeniu, ceea ce are impact asupra multor alte industrii.

O prezentare a companiei Tesla spunea că anual bateriile sunt îmbunătățite cu 7%. În același volum poți pune o baterie cu  7% capacitate mai mare sau, economic privind lucrurile, la același preț ca anul trecut acum poți cumpăra o baterie cu 7% mai mare. Mie mi se pare o creștere foarte lentă și care ar fi trebuit impulsionată acum mulți ani.

CONCLUZIE

A fost lăsată o mână liberă producătorilor de dispozitive și aceștia au ales atunci calea ușoară, îmbunătățind aspecte neimportante, chiar irelevante, ale produselor, doar pentru că respectivele îmbunătățiri erau simplu de implementat și luau ochii lumii. Nimeni nu încearcă și calea dificilă de a îmbunătăți acele componente unde ar fi nevoie de o cercetare mai lungă, mai costisitoare, dar cu recompense mult mai mari pe termen lung.

Tehnologia se dezvoltă cel mai bine atunci când impui constrângeri, atunci când obligi oamenii să scoată tot ce-i posibil în anumite limite destul de strânse.

Să vă dau cel mai bun exemplu, unul din Formula 1: motoarele sunt limitate prin regulament la 1,6 litri, dar generează cam 800 de cai-putere pentru că producătorii au dus la extrem fiecare aspect, cât de mic, al lor.

Sunt multe alte exemple din inginerie civilă, construcții speciale, tehnică militară, comunicații și alte domenii unde marile îmbunătățiri tehnologice au venit tocmai pentru a depăsi tot felul de constrângeri naturale sau impuse. Domeniile lăsate prea la liber tind să stagneze.

asus s5507

    11 comentarii

  1. Bun articol. De mult timp încerc să le explic și eu asta persoanelor cu care vorbesc dar toata lumea pare absorbită de procesoare cu multe nuclee, frecvențe imense, mult ram și rezoluție 4K.

      (Citează)

  2. in sfarsit o parere pertinenta cu argumente logice. m-am saturat ca toti oamenii tehnici lauda totate produsele fara sa le gaseseasca probleme. buhnici e primul pe lista.

      (Citează)

  3. A fost lăsată o mână liberă producătorilor de dispozitive și aceștia au ales atunci calea ușoară, îmbunătățind aspecte neimportante, chiar irelevante, ale produselor, doar pentru că respectivele îmbunătățiri erau simplu de implementat și luau ochii lumii.

    Corect, insa, daca ar anunta un telefon de 3cm grosime si autonomie 10 zile, nu-l mai cumpara nimeni. Sau, anyway, nu atat de multi cati se napustesc astazi asupra ultimelor aparitii.

    Multe sunt nevoi induse, insa, la finalul zilei, utilizatorul nu isi doreste inca o telecomanda in casa, ci sa-si infrumuseteze viata :-).

    PS. Primul meu telefon a fost Motorola Microtac. Prin ’97. Se putea folosi si ca arma alba (dupa prima lovitura erai lipsa la apel la cat de gros era), insa bateria ma tinea vreo 5 ore :-))))))))))))))))))).

      (Citează)

  4. @Costin – si acum la cat de subtiri sunt telefoanele (te tai in ele) tot arme albe pot fi considerate :)

      (Citează)

  5. @ady: Well, sa mai asteptam. Cine stie, poate ies si multifunctionale. CutPhone (cu briceag), BeerPhone (cu deschizator de capace de bere) etc.

    LG Flex poate fi bumerang? Lovesti si vine inapoi! Sau, cel mai probabil trebuie sa mai insiste cu acea curbura? :-)

      (Citează)

  6. Ca sa-mi satisfac dorinta de a contrazice un pic (cred ca de asta iau atatea “-“uri), o sa incerc un pic sa gasesc o scuza companiilor, cel putin cu referire la smartphones:
    Sunt in general 3 feluri de producatori:

    – mici (chinezi, romani) – care asambleaza ce gasesc mai ieftin pe piata si vand la pret mic – au rolul lor si fac profit

    – medii – HTC, Oppo… – nu cred ca au puterea sa inoveze in domenii care cer research puternic – baterii, senzori camera, cpu/gpu. Asambleaza (bine) ce gasesc mai bun pe piata si aduc inovatii pe partea de design hw si sw (unde R&D e ceva mai ieftin)

    – mari (sau f mari) – Samsung, LG, Motorola, Sony, Apple, Nokia – au divizii sau sponsorizeaza R&D in centre/universitati pentru technological break-throughs. Sunt constienti ca prin asta raman top-of the line in viitor si au si banii sa sustina R&D multi ani in domenii in care progresul este incet. Ganditi-va la Amoldedul facut de Samsung sau la Exynos, vin cu senzori de camere din ce in ce mai buni (poate cu know-how din alte divizii).

    Poate ca ce ne dorim noi – baterii mai bune, nu este posibil asa usor. Cred ca ar trebui sa fie niste descoperiri importante in chimie care sa permita ceva chiar revolutionar. Sunt cateva industrii uriase care investesca in baterii fara succes de multi ani…

    Dpdv marketing – nu prea au de ales – piata e foarte competitiva si ei sunt constienti ca lumea nu are nevoie de device-uri noi la cateva luni (cum se lanseaza). Incearca sa atraga cu ce se poate pana vine viitorul big-thing (super baterii/ super senzor de camera/ ceva nou…)

    Bottom line, cine a lucrat/lucreaza in companii de talia respectiva ar trebui sa-si dea seama ca oamenii din top management nu sunt deloc inconsitenti sau prosti, aproape tot timpul exista o motivatie pentru ce fac.

      (Citează)

  7. nwradu
    :))) buna intepatura.
    tu ai avut si vei avea. dar ma refeream la altii.

      (Citează)

  8. Pe partea bateriilor ar fi vreo doua trei proiecte. Sunt cele solide, cu sulf, rezistente la socuri si cu oncapacitate de patru ori mai mate decat una similara in marine li-po. Ar mai fi cele cu etanol ba chiar unele cu hidrogen desi aici cred ca eu as trage linia, nu as vrea sa umblu cu bomba langa cap. Posibilitati ar fi insa momentan nu sunt sigure si se testeaza.
    Comparatia cu motoarele de f1 nu imi e prea clara in conditiile in care stiam ca la ei motoarele sunt cam de unica folosinta, la fiecare cursa altul. Nu sunt asa mare fan asa e posibil sa ma insel. Asa ca … vreti telefoane sa mearga la 10-20 gigahertzi o zi-doua si dupa sa crape ? :)

      (Citează)

  9. @AdrianX: o echipă de F1 are voie să folosească maxim 5 motoare diferite pe parcursul unui sezon, dar ideea principală era că unii obțin 800 CP dintr-un motor de 1,6 litri.

    De fapt tu ai zis un lucru bun, dar nu prin legătură cu fiabilitatea, ci cu prețul. Se pot face baterii mai bune, senzori mai buni șamd, dar ar costa dublu sau triplu sau mai mult.

      (Citează)

  10. Radule … obtin cam 600 – 700 din motoarele cu ardere , restul pana la 800 sunt dati de ansamblul ERS ! Oricum frumos articol . Eu de exemplu imi doresc mai mic , si de-aia voi lua cel mai probabil Z1 Compact , doar ca pretul prohibitiv nu ma face sa-l doresc asa tare .

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus