un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Privind Sorbona

12 Mar 2014  ·

TURISM  ·

17 comentarii

Prima oară când am văzut Sorbona, marea universitate din Paris, am avut un sentiment de inferioritate pe care apoi l-am resimțit de câte ori am mai trecut prin preajma ei.

Asta deoarece îmi amintesc ce ne-a zis ghidul excursiei în care am ajuns acolo pentru prima oară: Sorbona a fost înființată cândva pe la anul 1180. Este atât de veche încât nu se mai cunoaște data exactă la care aici au început să se studieze diverse discipline, cu studenți veniți din diverse părți ale Europei pentru a afla mai multe despre artă, medicină sau drept.

Vreo 820 de ani mai târziu am ajuns și eu în fața ei, ca simplu turist, și am auzit aceste lucruri. Primul gând care mi-a trecut prin cap a fost cât de înapoiați suntem noi, în zona geografică a României de astăzi, la acest capitol.

În anul 1180, poate chiar mai devreme, în Franța exista nevoia de studii superioare. Studenții veneau la Sorbona pentru mai mulți ani de studii, profesorii erau aleși după anumite criterii și niveluri de cunoștințe. Exista în dezvoltarea acestor țări, repet, nevoia pentru studii avansate.

În zona noastră, aceeași perioadă este o gaură neagră a istoriei și un subiect de dispută între cercetătorii ei. Nu se știe ce se întâmpla atunci pe teritoriul fostei Dacia, cât stăpâneau mongolii și cât ungurii. Abia pe la 1241 apar menționate nume precum Litovoi și succesorul său, Bărbat (ăsta da nume!), iar Basarab I a câștigat independența Țării Românești pe la 1330. Cam tot atunci Dragoș trecea munții în Moldova și “descăleca” acolo, trimis de fapt să păzească frontiera estică a regatului maghiar, unde apoi Bogdan I își declara independența.

Câteva sute de ani mai târziu urmau să apară și la noi primele academii sau universități. Este o diferența ce probabil a contribuit la dezvoltarea marilor imperii vestice, care probabil a determinat istoria Europei și a cărei influență se simte și astăzi.
sorbona

asus s5507

    17 comentarii

  1. O parte de adevar consta si din faptul ca stramosii francezilor au putut sa se gandeasca la scoli superioare si pentru ca stramosii nostrii stateau cu sabia in mana in fata slavonilor, tatarilor, otomanilor si altor natii cotropitoare. Cam greu sa iti mai arda de studii in conditiile astea.

      (Citează)

    • @biaggio: nu văd legătura. Țările se mai luptă între ele, dar asta nu influențează studiile. Nu veneau dușmanii să-ți distrugă școlile, iar dacă veneau, ar fi fost ulterior reconstruite, câtă vreme exista o cerere pentru acele locuri.

      De-a lungul istoriei tot felul de palate, catedrale, școli șamd au fost prăduite și reconstruite, vezi Constantinopole/Istanbul câte a pățit de-a lungul vremurilor.

        (Citează)

  2. Musulmanii au avut si mai vechi universitati (http://en.wikipedia.org/wiki/University_of_Al_Karaouine), dar in acest moment sunt cu mult in urma restului lumii.

      (Citează)

  3. @baiggio: astea-s poveştile “stas” care se învaţă la istorie în România, scuza ca noi am fost “poarta creştinătăţii” şi că vezi doamne noi i-am apărat de turci şi ei s-au dezvoltat în linişte şi pace graţie nouă.

    Mi se pare o totală aberaţie. Citeşte istoria din orice altă sursă în afară de cele româneşti şcolare şi o să vezi că pur şi simplu nu se pune problema aşa. Francezii de exemplu, s-au bătut cu englezii de cînd se ştiu (vezi inclusiv războiul de 100 de ani, care a durat mai mult de 100). Tot timpul erau expediţii de jaf şi cucerire, devastări, trecut populaţia prin sabie şi foc, ciumă şi tot ce vrei.

    uită-te la serialul de acum cu Suleiman de la TV să vezi istoria imperiului otoman prin prisma lor (a turcilor). Spune explicit că moldovenii practic nu contează, ei războindu-se direct cu francezii, spaniolii, genovezii, şi alte popoare, în bătălii muuuuuult mai mari decît “Rovine”-le nostru. Ei se războiau în toată Mediterana, nu aveau nevoie să treacă strict pe teritoriul nostru pentru a ajunge oriunde altundeva…

      (Citează)

  4. @nwradu: îmi apare “Comentariul tău este în moderare, probabil din cauza unor link-uri sau cuvinte suspecte”. Sînt f. curios care sînt cuvintele suspecte (linkuri n-am) din comentariul meu care au ridicat un “red flag”. sper să nu păţesc la fel şi la aeroport :-)

      (Citează)

  5. Eu am vazut un documentar despre universitati celebre si bineinteles ca printre acestea se afla si celebra Sorbona. La fel, urmarind serialul, am stat si m-am gandit cum la altii nevoia de studii superioare a aparut inca din secolul XI (prima universitate din Europa s-a deschis in 1088 la Bologna), iar la noi prima institutie de invamant superior a aparut de abia in secolul XVII (Academia Vasiliana din Iasi), o diferenta de 600 de ani care se resimte si astazi si probabil si in viitor…

      (Citează)

  6. la noi nici acum nu simte “poporul” nevoia de studii superioare, ci numai nevoia de diplomă. Sînt atîția care zic că “facultatea e inutilă și doar la muncă înveți ceva util” și alte bazaconii, și/sau se duc la facultăti gen Spiru care au reputație că dau diploma fără prea mare efort. Deci sîntem încă la nivelul pre-1100 față de Franța.

      (Citează)

  7. biaggio, vezi ca ai citit prea multa istorie scrisa pe timpul lui ceasca.

    revenind la subiect, Sorbona e un simbol, din pacate nu mai e demult o universitate de prestigiu. numai in Romani mai vezi oameni care sa se laude ca au fost la Sorbona, prin Franta nu e motiv de mandrie pentru nimeni.

      (Citează)

  8. @radu: biaggio are totusi dreptate ca pe la noi era un trafic cam important si baietii erau mai preocupati sa fuga in munti sau sa moara in batalie decat sa construiasca universitati si sa se ocupe de cultura. asta nu scuza faptul ca dupa ce s-a mai calmat totul tot nu s-a dezvoltat prea tare partea culturala si a trebuie sa asteptam secolele XVIII-XIX sa ne mai culturalizam, cu mari aporturi din afara.
    faptul ca populatiile de pe teritoriul Romaniei au fost o pavaza in fata invaziei din est este un fals. ce este adevarata insa este ca toti “invadatorii” se plimbau prin zona, nelasand timp localnicilor sa se ocupe cu altceva decat supravietuirea.

      (Citează)

  9. comentariu in moderare.
    nene, ce inseamna la modulul tau anti-spam “cuvinte suspecte”?

      (Citează)

  10. @alias:

    Ca fost student si actual angajator, le dau dreptate alora care zic ca nu conteaza diploma in sine. Conteaza insa facultatea si universitatea la care ai obtinut-o.

      (Citează)

  11. Nu conteaza vechimea universitatii, conteaza ce se face acolo. Cel mai bun exemplu: MIT.

      (Citează)

    • @bogdan c: astea tehnice normal că sunt mai noi, nu comparăm acolo. Dar vorbim de alte discipline precum matematică, fizică, arte, drept șamd, care sunt de când lumea.

        (Citează)

  12. @naşu: păi asta e problema, că lumea zice stric dpdv al angajării. Studiile superioare îti ridică nivelul intelectual, în primul rînd te învaţă să gîndeşti mai mult şi mai complex, nu e vorba doar de pregătirea pt. job. Dacă singurul lucru care ar conta ar fi pregătirea pt job, atunci de ce ar mai exista oameni care fac mai multe facultăţi ?

    Pt filtrul de moderare: maniPULAREA mass-mediei de către Ponta :-)

      (Citează)

  13. Felicitari pentru blog!

      (Citează)

  14. @stefan @nwradu recunosc ca am invatat istoria scrisa de comunisti, dar am avut curiozitatea sa aflu si din alte surse. Revenind la discutie, pe langa argumentele mentionate mai sus, pe care le sustin mai sunt si alte aspecte care au facut ca meleagurile noastre sa fie private de universitati si alte locuri de cultura.
    1. Sa ne gandim la faptul ca esti domnitor (vremelnic) al unei Tari Romanesti, dai bir si ai cel putin o lupta notabila pe an cu pierderi omenesti si materiale. Iti mai raman resurse si ai interes sa construiesti si sa sustii invatamantul?
    2 Esti putere straina, ai sub dominatie o Tara Romaneasca cu domnitor vasal, ai vreun motiv sa il lasi sa evolueze educational, in limba si obiceiurile lui?
    Multumesc pentru comentarii.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus