►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am găsit o hartă interactivă foarte interesantă: cablurile subacvatice de fibră optică. Harta este făcută de TeleGeography, o firmă specializată pe cercetări despre rețelele de date, iar un click pe cablu vă arată în ce an a fost pus în funcțiune și ce puncte unește.
O puteți vedea la adresa submarinecablemap.com
Nu știam că și România este cablată direct. Este vorba de cablul KOFOS ce are două puncte în Turcia, unul în Bulgaria și unul la Mangalia, România, având o lungime totală de 538 km și ca proprietari pe Turk Telekom, Vivacom, Romtelecom, KPN, Telecom Italia Sparkle, Slovak Telekom, Rostelecom, BT și Orange.
Două cabluri uriașe, în jur de 14.000 de kilometri, vor conecta Anglia de Japonia în 2016, unul ocolind Europa prin nord și celălalt trecând Atlanticul și ocolind America prin nord, ambele cu mai multe puncte de ieșire la țărm.
Într-un interviu pe CNN, cei de la TeleGeography spun că nu trebuie să ne temem că se va ajunge la o limită a acestor cabluri. Cele peste Atlantic sunt utilizate abia la 20% din capacitate, iar utilizarea mai multor lungimi de undă pe aceeași fibră optică crește suplimentar capacitatea.
sursa: TeleGeography via CNN.com
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
13 comentarii
07/03/2014 la 2:24 PM
Foarte interesant. Definește, te rog, ”cablarea directă” a României.
George(Citează)
07/03/2014 la 2:26 PM
Noh, acum am văzut că treaba e sponsorizată de Huawei. Mai mult decât foarte interesant!
George(Citează)
07/03/2014 la 2:46 PM
As fi foarte curios cum arata si cum se monteaza un astfel de cablu, presupun ca trece prin niste conducte securizate aflate la mare adancime si ca exista si backup.
hoinaru(Citează)
07/03/2014 la 5:53 PM
@hoinaru: nu cred că-i ceva spectaculos. Este un mănunchi de fibre optice, bine învelite în multe straturi de protecție, băgate cu totul într-un tub protector (“copex”) și lăsate să se ducă la fundul apei. Nu știu dacă se și scufundă ceva până la fund pentru a le ancora mai bine, dar probabil că da, altfel s-ar cam mișca în timp.
De multe ori astfel de cabluri se distrug de la ancorele vapoarelor sau mișcări tectonice, caz în care un alt vapor se duce și le lipește/înlocuiește pe o anumită porțiune.
nwradu(Citează)
07/03/2014 la 2:47 PM
George : http://www.submarinecablemap.com/#/submarine-cable/kafos
Alex B(Citează)
07/03/2014 la 2:53 PM
Dar pe langa acestea mai avem si cabluri de fibra optica terestre, probabil mai multe decat acestea subacvatice.
Danyzus(Citează)
07/03/2014 la 2:59 PM
@Alex B: ok, nu (mai) contează.
George(Citează)
07/03/2014 la 3:13 PM
95% din traficul de internet se face sub apa http://scurt.in/1ktMiRY :)
Darius(Citează)
07/03/2014 la 4:54 PM
@hoinaru: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8f/Undersea_cable_laying.gif ceva in genul asta se monteaza un cablu subacvatic :)
gogu(Citează)
07/03/2014 la 5:38 PM
Pai si satelitii ce mai pazesc? Credeam ca aia tin legaturile nu niste cabluri subacvatice
Marius Morariu(Citează)
07/03/2014 la 5:56 PM
@Marius Morariu: sateliții sunt mega-lenți, n-ar fi buni pentru comunicații fără latență, cum ai nevoie când te joci pe net sau încarci rapid un site. Sateliții se folosesc mai mult pentru TV și pentru a trasmite date în zone greu accesibile, pentru că ei “văd” o suprafață mare de țară/continent și emit pentru acea țară.
Dar, cum scriam în vizita la teleportul francez, semnalul unor televiziuni românești pleacă din studioul lor pe fibră optică spre Franța, iar de acolo semnalul merge pe satelit și este retransmis în România către fiecare abonat cu o antenă pe casă. https://www.nwradu.ro/2013/11/in-vizita-la-teleportul-globecast/
nwradu(Citează)
07/03/2014 la 5:54 PM
@marius: ai o bandă incomparabil mai mare pe cablu de FO decît prin unde radio (satelit). Ce să mai vorbim de delay (drumul dus-întors prin satelit este mult mai lung din cauza distanței; un satelit geostaționar este departe în spatiu)
alias(Citează)
11/03/2014 la 1:14 AM
Na ma ca o gasit si antena3 articolu asta.
Ah, dulce ignoranta tehnica :) Internetul prin satelit este foarte scump si mai ales are un lag imens. 200-300 ms minim. Restul lumii se plinge de lag la peste 5 ms cind joaca CS. Asa ca sa va faceti o idee.
Plus ca desi pare ciudat, e mai greu de interceptat o fibra optica decit un semnal de satelit.
jules(Citează)