►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
19 Mar 2014 ·
Un alt subiect destul de dezbătut la Congresul de Cablu este cel al serviciilor video-on-demand precum Netflix, Amazon, iTunes, Hulu șamd.
Obiceiurile de consum ale clienților clasici ai companiilor de cablu se schimbă, oamenii au tendința să abandoneze televiziunea liniară pentru a urmări ce vor ei, când vor ei și unde vor ei (adică pe televizor sau tabletă sau telefon), ceea ce i-a lăsat pe cabliști un pic descoperiți. Ceea ce i-ar putea face pe mulți să închidă abonamentele TV, bizuindu-se numai pe cele de Internet.
După cum bine a spus un vorbitor, oamenii au o viață aglomerată și atunci când sunt pregătiți să investească 3 ore din timpul lor pentru televiziune vor acces exact la ce le place și pentru 3 ore. Sistemul cu un episod acum, unul săptămâna viitoare sau “te uiți la ce film am programat noi în seara aceasta” nu mai este foarte fezabil.
În cuvintele lui Mike Fries, președinte și CEO la Liberty Global, Netflix îi forțează pe cabliști să evolueze și le-a arătat lipsuri în posibilele servicii pe care le-ar putea oferi clienților plătitori.
Totuși, situația este una bună pentru cabliști din mai multe motive.
Primul ar fi infrastructura. Creatorii de conținut nu pot ajunge în casele oamenilor decât folosind infrastructura pe cablu deja instalată, aceasta fiind singura posibilitate ieftină de acces rapid și nelimitat la Internet. Așadar, cabliștii vor avea în continuare venituri bune din partea de Internet provider, iar noul standard DOCSIS 3.1 prevede viteze tot mai mari pentru fiecare locuință.
În același timp, cabliștii au început să lucreze împreună cu dezvoltatorii de conținut și cu serviciile de streaming. Au fost date multe exemple, evident toate din străinătate, de operatori de cablu ce au introdus Netflix în oferta lor.
Condiția principală? Trecerea la televiziune digitală, tehnologie care permite adăugarea acestor servicii într-un mod securizat și la un preț foarte bun. Din acest motiv s-a spus în nenumărate rânduri că abonații la servicii digitale aduc venituri mai mari providerilor, nu pentru că ar fi mai scump, ci pentru că ei consumă mai multe servicii.
Nu în ultimul rând, cabliștii încep să-și dezvolte propriile posturi TV și platforme on-demand. Avem exemple și la noi pe piață de posturi TV aparținând companiilor care inițial făceau doar distribuția canalelor produse de alții.
Josh Sapan, CEO la AMC Networks, a spus câteva lucruri interesante despre seriale. AMC Network deține mai multe canale TV în SUA și la nivel mondial, precum AMC, Sundance, TV Paprika șamd. Primul canal numit de mine a dezvoltat seriale de succes precum Mad Men, Breaking Bad, Walking Dead.
Un lucru spus de Sapan este că obiceiurile de consum ale oamenilor s-au schimbat. Nu-și mai doresc seriale simple, genul în care episoadele nu au legătură unul cu altul (ca în Star Trek, de exemplu), ci serialele moderne trebuie să semene tot mai mult cu filmele de Hollywood, adică să aibă o intrigă puternică, dar rapid de înțeles, personaje inedite și acțiune bine lucrată.
Sistemul functionează. Crește consumul de “televiziune”, iar majoritatea discuțiilor de pe net și a meme-urilor actuale nu sunt decât în mică măsură despre filme de cinema, ci majoritatea sunt despre seriale (Game of Thrones, Breaking Bad, House of Cards, Girls, True Detective) și cel mai recent episod al lor.
Așa se relaxează oamenii acum. Iar canalele TV (și în egală măsură operatorii de cablu, care devin creatori de conținut) au tot interesul să dezvolte astfel de seriale, deoarece vrei să convingi omul să se uite la cât mai multe episoade, mai ales dacă pentru fiecare plătește ceva prin video-on-demand. Nu vrei să-l lași să plece după doar unul sau două episoade, simțind că poate relua oricând vizionarea, ci vrei să-i oferi un scenariu complex, care să-l țină “legat” în fața televizorului.
Clipul de mai jos exemplifică asta cel mai bine.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
Alătură-te discuției, lasă un mesaj