un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Ce-i mai periculos: curentul electric sau tensiunea?

17 Mar 2014  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Un clip pentru ingineri: ce-i mai periculos, curentul sau tensiunea electrică?

Serios vorbind, indiferent ce zice omul acesta în clipul său amuzant, curentul electric nu-i ceva cu care să te joci. Amperajele periculoase încep de la câțiva mA, iar la 100-200 mA mai mult ca sigur mori (raportat la tensiunea de 230V de la priză). O cifră exactă nu se poate calcula, totul depinzând de foarte mulți parametri. Corpul are rezistență diferită în funcție de nivelul tău de grăsime și lichide și de punctele între care o măsori, fiind între 100 și 100.000 ohm. Contează foarte mult cât timp ești expus la curent (de asta o siguranță diferențială te salvează aproape garantat, tăind curentul în casă imediat ce te curentezi), dacă-i un șoc scurt sau o expunere de câteva secunde.

Contează și mai mult unde te curentezi, de exemplu dacă te curentezi cu mâna stângă atunci curentul electric probabil îți va străbate inima și o va da peste cap, pe când cu mâna dreaptă ai mai multe șanse de supraviețuire. Contează și ce tip de sursă electrică este, dacă-i curent continuu sau alternativ.

Mai pe scurt, evitați orice curentare.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Nu pot vedea acum clipul, insa spune te rog in text ca nu te curentezi la incarcatorul de 2000 mA al telefonului sau o sa bagi cititorii in sperieti.

      (Citează)

    • Da, era vorba de priză. Dacă pui cei 12 volți de la încărcător la corpul tău nu te va străbate un curent periculos. La priză, însă, sau la electrocasnice sau la tot felul de instalații defecte s-ar putea să ți-o iei.

        (Citează)

  2. 5 Volt sunt la incarcator.

      (Citează)

  3. De unde si expresia unor baieti cu ceafa lata : “daca numi aduci banii maine team corentat”.

      (Citează)

  4. Pragul de fibrilatie al inimii este de aprox. 30mA, la 230V. Cand esti in cada cu apa, scade la aprox. 10mA. Sigurantele diferentiale ar trebui sa fie obligatorii.

      (Citează)

  5. Bine zis despre sigurantele diferentiale. La facultate in anul 4 ni s-a prezentat exact aceste sigurante si am experimentat practic.

      (Citează)

  6. https://www.youtube.com/watch?v=9iKD7vuq-rY
    Asta explica ce trebuie. Ala le trateaza de parca ar fi diferite.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus