un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cât de mic este un modul foto?

7 Mar 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

modul_foto_omnivision_7690
În imaginea de mai sus vedeți un modul foto-video Omnivision OVM7690. Include lentila și scoate cele trei canale de culoare, pe care apoi un procesor multi-media le transformă într-o imagine JPEG sau într-un film.

Șublerul arată 3,15 mm, dar nu-i bine strâns. Dimensiunile de catalog sunt 2,5 x 2,9 x 2,5 mm. Apropiați-vă degetele la 3 milimetri ca să conștientizați ce înseamnă această dimensiune pentru un sistem de captare a imaginilor.

Modulul respectiv are rezoluția de 640 x 480 pixeli pe fotografie sau film. Costă 7,98 dolari pe Digikey. Prea puțini megapixeli? Omnivision OV13850 are senzor de 13 megapixeli, filmează 4K la 30 fps sau 1080p la 60 fps, fiind probabil modulul din cele mai noi smartphone-uri. Acela este ceva mai mare, 8,5 x 8,5 x 5 mm, am cât unghia de la degetul mic.

Ce vreau să spun este că dacă cineva vrea să filmeze pe ascuns ceva, o poate face foarte simplu, cu efort și costuri minime. În cuvintele unui fost șef de-al meu, într-o zi îți schimbă cineva cuiul cu care este bătut un tablou pe perete și nici nu te prinzi că în cel nou este o cameră video.

Cu acestea în minte, mi se pare tot mai clar că interzicerea dronelor cu cameră video montată pe ele nu apără cu adevărat pe nimeni de spionaj, nu protejează siguranța țării, nu împiedică pe nimeni rău intenționat. Pot monta un astfel de modul cu un circuit și un card microSD pe orice dronă și abia ar fi câteva grame în plus, într-un pachet de dimensiunea unei monede. Nici nu trebuie să fii vreun expert, poți cumpăra camere disimulate de pe eBay.

Mai degrabă sună tot mai bine teoria care spune că interzicerea dronelor care filmează protejează doar anumite firme ce oferă filmări aeriene de calitate bună (unde ai nevoie de o cameră mai performantă, cu senzor mai mare și obiectiv mai gros) de către mici întreprinzători ce făceau un ban cu o dronă. Și aici e cea mai tristă parte, pentru că statul ar trebui să încurajeze afacerile de orice tip, nu să le protejeze pe cele mari.

asus s5507

    4 comentarii

  1. Statul protejează pe Oricine da dreptul iar cei mari vor da întotdeauna mai mult asa ca cei mici vor dispărea. Cum crezi ca apăruseră legi prin care sa te oblige sa faci tranzacții de vânzare cumpărare doar prin bănci peste 5mii lei. Ce ce înseamna ca tu primeai doar 92%Din suma stabilita. De asta ma obliga pe mine guvernul cu asigurare facultativa de casa sa mi fac și din aia obligatoriu PAD ca sa i încurajeze pe cei mari care dau dreptul.
    Interesant articolul despre camere mai greu cu controlul sau transmisia imaginilor la distanta.

      (Citează)

  2. Vazusem o prezentare la o drona de supraveghere urbana, civila, la americani, avea cateva mii de astfel de module parca si imaginea era fantastica, de la 3000 de metri lua numarul de la masina real-time. Asta era in urma cu cativa ani.
    Nici nu vreau sa ma gandesc ce au aia de la armata in dotare.

      (Citează)

  3. Vobesti de interese, cel mai probabil, si nu de afaceri mari. Altfel, mi se pare oarecum ok ca statul sa protejeze afaceri mari care ofera, de exemplu, multe locuri de munca. (e doar un exemplu, nu neaparat cel mai bun)

      (Citează)

  4. Cred ca frica de supraveghere este de fapt principalul motiv de interzicere, dar sunt ei incompetenti si pafaristi.

    Cat lobby sa faca o firmulita cu drone legale?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus