un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

A fost lansat Java 8

26 Mar 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Oracle a lansat de curând Java versiunea 8. Înainte să începeți să-mi spuneți dezavantajele Java, amintiți-vă că este cea mai populară platformă pentru mediul enterprise, iar cel puțin în România programatorii pricepuți la Java sunt foarte căutați și foarte bine plătiți.

În primul rând, Oracle încearcă să armonizeze versiunile Standard Edition cu Micro Edition. ME devine un subset din SE, iar dezvoltarea pe o ediție sau alta este o decizie ce trebuie luată având în vedere ce obții ca funcționalitate versus amprenta programului.

În al doilea rând, îmbunătățirile majore sunt introducerea expresiilor lambda, care în opinia mea sunt un răspuns direct la concurența făcută de C#, care include de mult aceste funcționalități. Codul poate deveni astfel mai simplu, mai eficient, iar programatorul pierde mai puțin timp.

API-ul pentru dată, oră și calendar a fost îmbunătățit. Acum se poate lucra mai ușor cu intervale de timp și fusuri orare, ceea ce din nou eficientizează codul și munca programatorilor.

Alte îmbunătățiri: Nashorn este motorul Javascript ce asigură o interoperabilitate crescută între Java și JavaScript, bibliotecile sunt acum organizate ca niște cercuri concentrice, astfel că poți include în aplicația ta doar acele funcții de care ai nevoie, a fost mult îmbunătățit și Java SE Embedded cu suport pentru ARM, PPC și x86.

Nu insist pe mai multe detalii, sunt sigur că aceia dintre voi care chiar lucrează cu Java le știți deja.

Mie mi-a plăcut ce-am auzit despre Java ME, Micro Edition, care devine o platformă foarte bună pentru dispozitive minore, adică tot felul de senzori, dispozitive de monitorizare, traductoare, soluții Machine-2-Machine și tot ce se poate conecta acum în așa numitul Internet of Things. Cei de la Oracle spuneau că poate rula inclusiv pe dispozitive cu 128 kB de memorie RAM și 1 MB memorie flash.

Dacă vreți să lucrați cu Java 8, descărcați NetBeans IDE 8.0. Există și o competiție pe site-ul java.net pentru cei ce dezvoltă proiecte interesante, competiție unde premiile sunt călătorii și echipamente.

Și acum, un mare copy-paste cu link-uri utile:

Resurse

asus s5507

    9 comentarii

  1. sa inceapa exploiturile!

      (Citează)

  2. Stii sa lucrezi in Java? In cat timp ai invatat?

      (Citează)

  3. Eu nu stiu multe despre java, dar stiu una alta despre javascript asa ca sunt curios, se adapteaza si javascript, primeste si acesta ceva imbunatari?

      (Citează)

  4. Horia, nu e nici o legatura intre Java si JavaScript, sunt limbaje total diferite.

      (Citează)

  5. ya baby.

    Lasati virusii sa vina la mine !

      (Citează)

  6. @Horia , Javascript e alta mancare de peste, dar totusi o sa primeasca si el imbunatatiri majore pe la sfaristul anului, insa fara a avea vre-o legatura cu Java.
    @nwradu , cand afirmi : “amintiți-vă că este cea mai populară platformă pentru mediul enterprise” te bazezi pe vre-un studiu sau e din auzite ?
    De ceva vreme caut un studiu din care sa reiese ce platforma e mai populara pentru mediul entrprise si nu prea am gasit.

      (Citează)

    • @elGigel: au zis-o ei la lansare, bănuiesc deci că se bazează pe ceva studii sau rapoarte din teren. Probabil că poți găsi referințele prin documentația lor sau pe site-urile oficiale Java/Oracle.

        (Citează)

  7. Mi se pare o chestie foarte tare sa rulezi cod JavaScript din interiorul unei clase Java, s-a mai incercat asta in Java 7 folosind proiectul Rhino dar era prea incet.
    Alt avantaj este eliminarea PermGen: http://openjdk.java.net/jeps/122

      (Citează)

  8. Ma intreb in ce fel va influenta noul java aplicatiile android, intreb asta pentru ca in general un pagerank major face sa se simta diferenta…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus