►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄
Am fost uimit și supărat să aflu că Facebook a cumpărat WhatsApp pentru 16 miliarde (plus încă 3 în acțiuni speciale) de dolari. Cu siguranță luni, când Mark Zuckerberg vorbește la MWC Barcelona, acesta va fi subiectul principal.
Supărat pentru că mă gândeam că Facebook va lua o aplicație excelentă prin simplitatea și precizia ei de operare și o va transforma în ceva mai complicat, iar programatorii de la Facebook nu mi se par cei mai competenți din lume. Mă gândesc la Facebook Messenger, aplicație pe care o utilizez destul de des și în paralel cu WhatsApp (n-am toate contactele în agenda mea telefonică și uneori trebuie să contactez oameni cu care sunt legat doar pe FB), care recent a fost “îmbunătățită” de-mi cerea la lansare telefonul meu și alte informații pentru care am dat Skip de vreo trei ori. Eu vreau doar să trimit niște mesaje. De asemenea, opțiunea Chat Heads utilizează din plin procesorul și mi se pare un artificiu vizual inutil.
Eu vreau o aplicație simplă prin care să trimit mesaje și să-mi spună că celălalt le-a primit, să trimit mici fotografii și să dau share location. Atât. WhatsApp face asta fără greș. Mi-am revenit un pic din supărare citind blogul WhatsApp, unde scrie că aplicația va rămâne independentă și autonomă, că nu va include reclame și nici alte elemente deranjante. Altfel spus, Facebook a văzut un concurent pe piața de mesagerie și a preferat să-i cumpere.
Mă aștept să efectueze o integrare între servicii, dar important este că rolul pe care-l îndeplinea WhatsApp nu se schimbă. Totuși, acum Facebook ne știe și numărul de telefon…
Cifrele WhatsApp sunt excelente: 450 de milioane de utilizatori activi lunar, dintre care 70% chiar în fiecare zi. În fiecare zi 1 milion de utilizatori noi activează aplicația lor. Vă dați seama ce înseamnă asta? La fiecare 3 zile ei adaugă echivalentul populației din România care are un smartphone.
Totuși, nu pot să nu cred că Facebook a plătit mult prea mulți bani. Mult prea mulți. 16 miliarde de dolari? Instagram i-a costat 1 miliard. Viber s-a vândut cu 900 de milioane. Skype a costat 8,5 miliarde, YouTube 1,65 miliarde. Nokia a fost cumpărată cu 7,2 miliarde de dolari, cu tot cu patentele sale. Cu 16 miliarde Facebook ar fi putut să cumpere Petrom sau Nuclearelectrica și le-ar fi adus și mai mulți bani. Vine o nouă bulă dotcom de supraevaluare a serviciilor?
De asta eram uimit. WhatsApp este superb, dar după colț stă Joyn, un program gândit chiar de GSM Alliance și care vrea să fie nucleul telefoanelor viitorului. Joyn va fi un fel de WhatsApp combinat cu Skype, o agendă telefonică în care vei vedea cine este online în acel moment, le vei putea trimite fișiere sau mesaje directe și îi vei putea apela. Fiind integrat în nucleul telefonului, poate fi o concurență serioasă pentru WhatsApp peste câțiva ani.
Povestea fondatorilor, plecați de la Yahoo și refuzați de Twitter și Facebook pentru ca apoi să lanseze WhatsApp și astăzi să fie miliardari, sper să-i inspire pe mulți, chiar dacă la o scară mult mai mică, să realizeze că uneori trebuie să ai încredere în propriile idei și că refuzurile altora nu sunt decât un imbold să continui.
Apropo, constant WhatsApp îmi spune că va fi nevoie să le plătesc 2-3 dolari pe an în viitor, apoi îmi prelungesc perioada de gratuitate. Voi pățiți la fel? Plătește cineva WhatsApp? N-au activate plățile din România?
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
26 comentarii
21/02/2014 la 11:06 AM
Ce crezi ca ar putea zice Facebook azi in afara de “Whatsapp va ramane la fel”? Crezi ca ar putea zice “o sa il modificam si o sa il intregram in mentalitatea FB prin care fiecare utilizator i-o pupa lui Țucârberg, dar voi continuati sa il folositi si sa il adpotati ca si pana acum”?
nashu_mare(Citează)
21/02/2014 la 11:08 AM
Eu ziceam ce-a zis fondatorul WhatsApp, nu ce-a zis Facebook. Facebook poate să zică orice.
Omul acela, însă, pare să-și fi vândut compania cu niște condiții atașate la contract.
nwradu(Citează)
21/02/2014 la 11:12 AM
Incepand de ieri, tot ce zice fondatorul e ca si cum ar zice-o chiar FB, atat timp cat omul va fi in Board acolo…
nashu_mare(Citează)
21/02/2014 la 11:14 AM
Am platit whatsapp pe 1 an cu GoogleWallet acum 1 saptamana.
Thomas(Citează)
21/02/2014 la 11:19 AM
Sunt la al 3-lea an in care folosesc Whatsapp gratuit. Cu aproximativ o saptamana inainte sa expire ma anunta ca am mai primit 1 an. Frumos din partea lor, dar 1$/an pentru miile de mesaje pe care le primesc si le trimit mi se pare un chilipir.
George(Citează)
21/02/2014 la 11:36 AM
Am cumpărat anul trecut în primăvară WhatsApp pe un an, în avans. Perioada pentru care am plătit s-a activat în noiembrie 2013, până atunci fiind gratuit. Am plătit cu GoogleWallet.
Ionuț Hw(Citează)
21/02/2014 la 11:37 AM
Nu-i chiar așa treaba. Achizițiile de care spui tu au fost făcute în cash. Facebook a cumpărat WhatsApp cu 4 mld cash. Acțiunile ce se adaugă până la suma de 19 mld sunt relative. Prețul unei acțiuni poate să scadă sau să crească în viitor.
Bogdan Popa(Citează)
21/02/2014 la 11:40 AM
Păi și care treabă “nu-i chiar așa”? WhatsApp valorează 16-19 miliarde acum, asta e concluzia, atât s-a plătit. Ca în viitor valoarea acțiunilor FB ar putea scădea e o problemă pentru cei care le dețin.
nwradu(Citează)
21/02/2014 la 11:46 AM
Pana acum nu am platit, cu cateva zile inainte de expirare se prelungeste automat cu inca un an. Probabil nu doresc sa piarda utilizatorii din Romania…
Marius(Citează)
21/02/2014 la 11:46 AM
O fi problema alora de le detin dar tot “bani virtuali” sunt. Daca s-ar intampla la noi asa ceva, as zice ca e si o problema de spalare de bani.
nashu_mare(Citează)
21/02/2014 la 11:55 AM
Era o gluma pe twitter, nu mai stiu a cui: Mark a avut 1 an WhatsApp si apoi a fost informat ca trebuie s-o cumpere :))
Cred ca e singura explicatie logica pt aceasta achizitie :))
Emil Calinescu(Citează)
21/02/2014 la 12:15 PM
WhatsApp valorează 4 mld cash. Restul e praf în ochii.
Dacă le privim separat, Facebook e în scădere dpdv al numărului de utilizatori, WhatsApp e în creștere.
Dacă utlizatorii migrează spre alte servicii, prețul acțiunilor Facebook va scădea.
În același timp, o eventuală listare la bursă a WhatsApp (o companie în creștere) ar trebui, în teorie cel puțin, să genereze niște sume foarte frumoase pentru o acțiune.
Cu alte cuvinte, Facebook a plătit 4 mld cash și acțiuni ce s-ar fi devalorizat în viitor pentru o companie ce are potențialul de a
1. încetini destabilizarea acțiunilor Facebook
2. genera capital suplimentar printr-o listare la bursă
Eu zic că e un trade-off foarte bun pentru Facebook.
În același timp, poate folosi WhatsApp într-un mod relativ subtil pentru a genera trafic pe Facebook și Instagram.
Primești o imagine pe WhatsApp. Long press – share to Instagram/Facebook.
Primești o replică mai funky. Long press – share to Facebook.
Nu știrbește funcționalitatea WhatsApp, nu e o interacțiune ce ar putea deranja utilizatorul și, în același timp, se folosește de o parte a utilizatorilor WhatsApp pentru Facebook.
Bogdan Popa(Citează)
21/02/2014 la 12:17 PM
Cu scuzele de rigoare pentru i-ul în plus de la “ochi”.
Bogdan Popa(Citează)
21/02/2014 la 12:51 PM
Ce nu poate intrece Facebook, cumpara.
Daniel(Citează)
21/02/2014 la 1:06 PM
Mai nou facebook messenger apare de 2x in aplicatiile deschise, o data normal si o data ca o fantoma a sa cu preview negru.
Facebook este o firma, 16 miliarde scazuti din profitul impozabil este foarte bun pentru firma. Contabilitatea lor tzopaie de bucurie.
Am platit la Whatsapp de 2x pana acum, ia-ti un card decent pentru plati internationale, Visa Electron de la ING am eu. Voi vedea daca sunt probleme intr-o luna cand se termina anul.
Gaelex(Citează)
21/02/2014 la 3:21 PM
Deşi îmi place WhatsApp, chiar nu mai e nimeni pe aici pe care îl deranjează faptul că toţi care au numărul tău de telefon pot vedea când ai intrat ultimda dată pe WhatsApp? E puţin mai nasol decât “Last seen at..” pe facebook.
În rest e mişto aplicaţia, eu nu am plătit încă nimic deşi o folosesc de prin 2012. E tare că prin toamna lui 2012 era o aplicaţie prin care comunicam doar cu 2 prieteni iar acum peste 100 :)
Gabi Miron(Citează)
21/02/2014 la 3:52 PM
Whatsapp nu e decat o aplicati destul de rudimentara de comunicare care a prins la un moment dat, astfel incat a ajuns la 450 milioane de utilizatori. Asa cum acum cativa ani yahoo-ul era cea mai folosita metoda de comunicare in online. Sunt o sumedenie de clone de whatsapp care fac fix acelasi lucru, iar migrarea spre o alta aplicatie se face extrem de simplu. Nu e ca si atunci cand lasi FB, unde ai sute de poze, postari si alte prostii, pentru google+, nu, pur si simplu instalezi alta aplicatie, anunti persoanele cu care comunici ca te-ai mutat, si aia e. Asadar FB a platit o groaza de bani pentru o unealta extrem de simpla.
Am citit neplacut surprins ca si google ar fi intrat in cursa pentru achizitionarea Whatsapp. Pai de 19 mld. faci o aplicatie noua, una la fel de simplista precum whatsapp cu un design mai placut (caci la partea de design whatsapp e urat cu spume) o promovezi insistent, o pui nativa pe Android, si aia e si-ti mai raman bani sa cumperi vreo 10 companii de robotica si vreo 1-2 nest-uri.
coke(Citează)
21/02/2014 la 5:51 PM
@coke au cumparat mai mult decat o aplicatie, au cumparat 450 de milioane de numere de telefon valide si confirmate. Numere care pot sa fie folosite in atat de multe posibilitati….!
Mihai(Citează)
21/02/2014 la 7:57 PM
@coke – pentru mesagerie folosesc aproape in exclusivitate whatsapp, daca maine ar trebui sa platesc acel dolar in fiecare luna tot as plati pentru ca este un soft simplu stabil si care pur si simplu merge foarte bine indiferent de posibilitatile telefonului ( o prietena il are instalat chiar si pe un nokia c3). Sa nu mai spun ca intr-o luna am avut un trafic de 3600 mesaje primite si trimise plus imagini si audio iar aplicatia a consumat 3,5mb de date? Sa schimbi softul prin care comunici nu este chiar atat de simplu, in momentul asta am peste 30 de persoane cu care comunic constant prin whatsapp, sigur daca le spun eu maine ca renunt la whatsapp si trec la bbm isi vor instala toti sa poata sa vorbeasca cu mine :))
Stefan J.(Citează)
21/02/2014 la 11:52 PM
Mie imi place sa restabilesc echilibrul un natura, deci voi folosi alte aplicatii.
gogu(Citează)
22/02/2014 la 1:35 AM
@mihai, explica-mi si mie te rog la ce pot fi folosite acele 450 de milioane de numere, ca sa justifice acea suma imensa de bani. Si mai ales la ce pot fi ele folosite.
@stefan, daca maine google al lansa o aplicatie de mesagerie precum whatsapp, criptata, ceve gen mega, astfel incat sa fii sigur ca acele mesaje nu vor putea fi citite decat de tine si destinatar, pun pariu c-ai migra inspre acea aplicatie extrem de usor.
coke(Citează)
22/02/2014 la 9:06 AM
Asta cu securitate și criptare nu o înțeleg nici eu. Ce-o să afle FB? Că întreb dacă să cumpăr și lapte și “la ce raion ești?”. Bârfele despre colegi? O poză de pe stradă cu “uite cum arată treaba asta?”
Pentru comunicații securizate/mediu business nu se utilizează oricum WhatsApp.
Majoritatea oamenilor, toate acele milioane, gândesc la fel, dau checkin, spun public ce fac, pun poze pe net șamd.
@Stefan J.: cred că-i 1 dolar pe an, nu pe lună.
nwradu(Citează)
22/02/2014 la 2:35 AM
@coke – problema nu este ce aplicatie as folosii eu, ci mai de graba ce aplicatii folosesc cunoscutii mei, la ce o sa ma ajute o aplicatie super mega criptata daca nu am cu cine sa vorbesc?
Mai sunt 2 aspecte, primul ar fi ca cei mai multi dintre cunoscuti sunt persoane in general fara prea mari inclinatii tehnice asa ca nu sunt fani sa testeze mereu ultimele aplicatii din domeniu. Al doilea aspect este legata de aceasta “securitate sporita”, daca am o problema importanta o discut fata in fata nu prin mesaje sau telefon, am activate toate optiunile din google now pe nexus 5, cei de la google stiu si cand ma duc la baie, la sfarsitul lunii imi spune cati pasi am facut in luna respectiva si daca am mers mai mult sau mai putin decat in luna precedenta. Daca as avea ceva de ascuns probabil ca nu as folosi de loc un telefon.
Stefan J.(Citează)
11/03/2014 la 5:14 PM
Treci pe LINE
Adrian Popa(Citează)
25/08/2014 la 10:42 AM
cum fac sa prelungesc abonamentul ca pe mine nu ma lasa sa merg mai departe dupa ce zice start now
doba ana(Citează)
25/08/2014 la 10:50 AM
ajutatima cu un sfat
doba ana(Citează)