►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
14 Feb 2014 ·
Macedonia este prima țară în care Deutsche Telekom a convertit toate rețelele lor fixe și mobile la ceea ce se numește “next-generation network”, o rețea All-IP. Asta înseamnă, după cum îi spune și numele, că toate serviciile, fie ele telefonie fixă, mobilă, televiziune sau Internet pentru casă și firmă, sunt oferite, “transportate”, prin rețele de tip IP.
Întreaga țară este ca o mare rețea LAN, toate serviciile vorbind aceeași limbă digitală. Rețelele 4G oricum erau gândite dinainte pentru protocolul IP, dar rețelele mai vechi, precum GSM-ul, telefonia fixă și bineînțeles cablul TV sau conexiunea de Internet de acasă foloseau diverse alte protocoale pentru a transmite vocea sau datele.
Iar dacă urmăriți articolul până la final, vă spun și despre planurile cu România, unde Deutsche Telekom deține, practic, Cosmote.
De exemplu protocolul IP ia informația care trebuie transmisă și o face un pachet la care atașează adresa destinației, adresa expeditorului, un număr de ordine, lungimea datelor transportate șamd. Ei bine, la Facultatea de Electronică am făcut cândva un curs pe care noi îl numeam “cursul de Romtelecom”, cu o profesoară ce nu știa să explice nimic și o asistentă foarte dură. Acolo am învățat despre chestiuni misterioase precum PDH (un nume care mereu m-a amuzat, deoarece înseamnă Plesiochronous Data Hierarchy – mie mi se pare că sună a dinozaur), SDH, X.25, împachetarea în containere virtuale și frame-uri, împachetarea frame-urilor mici în unele mai mari pentru transmisie pe linii T1 sau E1 și tot așa. Fiecare protocol împachetează altfel datele tale, le transmite în altă ordine, le mai schimbă aranjarea șamd.
Este lung și complicat și nu vreau să intru în astfel de detalii mega-tehnice, mai ales că nu mi-a plăcut niciodată acest subiect. Cea mai simplă analogie pe înțelesul tuturor la care mă pot gândi acum este una cu căile ferate. Închipuiți-vă o țară în care diverse zone folosesc șine de diverse lățimi, astfel încât un vagon nu poate merge pe oriunde, că nu-i compatibil.
Marfa din vagoane, care până la urmă reprezintă vocea noastră sau fotografiile de pe Facebook pe care le vizualizăm în browser, trebuie descărcată în fiecare gară din vagonul curent, mutată în alt vagon, atașată o altă locomotivă, și abia apoi pleacă mai departe spre destinație.
Vă dați seama că o astfel de rețea are o viteză scăzută cauzată de conversiile ce trebuie făcute și apar diverse întârzieri. În cazul vocii și a datelor, situația este asemănătoare.
Cine vrea chestii tehnice poate să înceapă cu pagina Wikipedia despre SDH, ierarhia sincronizată cu ceasuri atomice. Dorința de cunoaștere vă va fi rapid calmată.
În Macedonia a durat 25 de luni și au transformat 290.000 de linii. Au deconectat toate liniile telefonice de pe vechile sisteme și le-au înlocuit cu Voice-over-IP. Nu știu cum era televiziunea înainte, dar acum este transmisă prin IP până în casa omului, unde cablul intră într-un set-top box conectat la televizor.
Mari schimbări au fost în sediile T-Mobile și Macedonski Telecom (nume aproximativ :P), unde vechile echipamente au fost înlocuite cu unele noi de la Ericsson, realizând o rețea IP. Ca cifre, înainte în întreaga țară aveau 22 de sedii ce controlau rețelele din diverse zone geografice; acum au doar unul singur în capitală, iar acela este cam de 3-4 ori mai mic decât cel anterior.
Am vizitat camerele tehnice: cea veche avea vreo 10 rânduri de câte 15 dulapuri de echipamente, cea nouă avea doar vreo 8 rack-uri ce controlau rețeaua pentru întreaga țară…
Conversia asta a presupus și ceva modificări prin casele clienților. A fost instalat un mic aparat la care conectezi telefoanele fixe, set-top box-ul televizorului, calculatorul pentru Internet șamd. Îți dă chiar și rețea wireless în mod direct. Am văzut astfel de echipamente de la Huawei sau ZTE, în unele intră direct fibra optică, în altele cablul UTP.
Mulți dintre voi aveți ceva asemănător deja acasă, dar în Macedonia întreaga țara este astfel cablată acum.
Un echipament pentru casele oamenilor. În acele porturi se conectează și set-top box-ul pentru televizor, telefoanele fixe și netul mobil, iar rețeaua wireless este generată direct.
Avantajele principale ale migrării la o rețea All-IP sunt pentru providerul de telefonie, televiziune și Internet. Iată mai jos câteva enumerate de ei și câteva la care m-am gândit eu:
Ca cifre, vorbeau despre eliberarea unor spații care în total ajung la 5000 de metri pătrați, iar 250.000 de kilograme de echipamente vor fi deconectate și eliminate. Toată investiția pentru migrare a fost de 13 milioane de euro.
Network Operations Center-ul din Skopje al T-Mobile Macedonia.
Cea mai importantă parte, nu? Deși majoritatea avantajelor par inițial a fi de partea furnizorului de servicii, care își eficientizează foarte mult munca, sunt ceva avantaje și pentru clienți.
Poate că multe nu par importante, dar se adună și gândiți-vă la impactul asupra întregii populații. Pentru mulți fiecare leu contează, iar în unele zone s-ar bucura de introducerea IPTV sau broadband de 1 Gbps.
Dacă vă întrebați în ce măsură reducerea de costuri pentru provider poate duce și la o reducere a tarifelor pentru client, personal nu cred că sunt șanse. În primul rând, migrarea rețelelor la All-IP a însemnat o investiție care trebuie recuperată. Apoi, în Macedonia scad costurile lor de operare cu 10 euro/client/an, ceea ce înseamnă mai puțin de 1 euro pe lună, o reducere practic nesemnificativă, zic eu, comparată cu nevoia de a recupera investiția.
Există, desigur, avantaje și pentru clienții business, care acum au la dispoziție o soluție completă pentru apeluri, transfer de date, videoconferințe, virtualizare, se poate face convergența serviciilor, pot beneficia de instalări mult mai rapide în noile sedii și de mărirea imediată a capacităților instalate deja.
Îl vedeți în fotografia de mai jos. Deutsche Telekom, prin Cosmote și Romtelecom, vrea să convertească toată infrastructura din România la o rețea All-IP până la finalul anului 2018, dacă totul merge bine.
Prin “totul merge bine” mă refer și la faptul că întâi trebuie încheiată privatizarea Romtelecom, care momentan este deținut doar parțial de OTE și deci de Deutsche Telekom. Se lucrează însă chiar și acum, 5% din rețea este migrată, dar mai e de lucru.
Personal cred că anul 2018 este destul de optimist. În Macedonia a durat 25 de luni. România este de 10 ori mai mare ca suprafață, de 10 ori mai mare ca populație și probabil și ca amploare a modificărilor ce trebuie făcute (2,2 milioane de modificări, scrie acolo). Investiția necesară pentru a termina totul până în 2018-2019 va fi deci majoră.
Observați și calendarul pentru celelalte țări din regiune: Slovacia trece la o rețea all-IP la final de 2014, Croația și Muntenegru la final de 2015, Ungaria până în 2017, România, Grecia și alte țări unde activează Deutsche Telekom până în 2019.
A transmis tocmai din Skopje, Macedonia, trimisul special al blogului, eu. Să vedeți în curând și ce metodă simplă și inedită de plată cu mobilul au implementat cei de aici. Apreciez orice share și retweet primit la articol, ca să arătăm străinilor că și bloggerii pot face treabă bună. Nu de alta, dar am fost singurul blogger prezent aici.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
34 comentarii
14/02/2014 la 8:11 AM
Adica or sa dispara toate cablurile alea de pe stalpi?
miluch(Citează)
14/02/2014 la 8:38 AM
Problema cea mai mare pe care o au RTC in RO este imensa retea de cupru … care sincer … nu prea ai ce face cu ea. Maxim ce au putut scoate din ea au scos prin adsl vdsl dar cam atat. Pt restu … trebuie investitii majore imense in infrastructura. E ca o paralela cu autostrazile in RO … la un nivel ceva mai mic :)
Claudiu(Citează)
14/02/2014 la 9:08 AM
@Claudiu: da, păi asta înseamnă migrarea. Fibră cât mai multă și poate UTP pe 8 fire pe segmentul “last-mile” (sau mai puțin, aici în Macedonia unele case aveau fibră la ușă).
nwradu(Citează)
14/02/2014 la 8:39 AM
@miluch
În măsura în care au dispărut și cele ale RCS – RDS
nashu_mare(Citează)
14/02/2014 la 8:51 AM
@miluch – ce naiv esti….
Nu contest aspectele tehnice, dar, in poza aia nu e cumva un modem ADSL? Cu ce difera de ceea ce ofera RTC acum, cu reteaua lor non-“all ip”? :P
Macedonski astia au si wireless sau doar fixed?
Ca sa discutam de Romtelecom: facand o analogie cu ce ai prezentat mai devreme, ei au doar vocea “legacy” si asta in special in zonele rurale. In urban se poate trece (si s-a si trecut) inspre VoIP. Ai sa fii uimit insa ce reticenti sunt unii oameni in a avea o cutie suplimentara in casa si mai ales cand sta tot timpul in priza si consuma. Stiu…
Despre Cosmote: 2G mai este “legacy” la ei (si la Orange+Vodafone=love), in rest pentru 3G si 4G se folosesc echipamente “IP”. Transportul s-a/se modernizeaza din SDH (nu inteleg ce ai impotriva lui, ca e bun, dar e cam scump) in IP/MPLS sau se foloseste infrastructura Romtelecom.
P.S. – afirmatiile de mai sus sunt un pamflet si trebuie considerate ca atare.
George(Citează)
14/02/2014 la 9:13 AM
@George: nu s-a trecut peste tot, eu am aceleași cabluri telefonice pe care le aveam dintotdeauna.
De 3G/4G n-am zis nimic, acolo s-a construit din prima cum trebuie, dar și prin țară sunt zone cu 2G, iar miza mare este televiziunea și Internetul, simt eu, care pot aduce bani mulți companiilor. Iar dintre operatorii noștri mobili, Cosmote e singurul care are și Romtelecom în curte pentru fix și televiziune și Internet fix. Restul folosesc alte soluții, de exemplu Orange oferă televiziunea prin satelit, telefonia lor fixă este de fapt cu un SIM în ea, pe rețeaua mobilă șamd.
Pe partea asta RCS-ul este principala competiție.
Cât despre reticența oamenilor, cică a fost și aici, dar au trecut peste ea cu diverse oferte și bonusuri de migrare, precum canale TV sau niște gratuități.
nwradu(Citează)
14/02/2014 la 8:52 AM
Mda, am toate serviciile de la Romtelecom si sunt prin acelasi cablu tel fix/net/ip tv si ghici ce? Sunt mai scumpe decat cele conventionale. Asa ca sa nu ne amagim, atat cat or sa poata vor sine preturile sus.
costi(Citează)
14/02/2014 la 9:08 AM
@costi: cum adică mai scumpe decât cele convenționale? Ce era convențional?
nwradu(Citează)
14/02/2014 la 9:12 AM
Bravo DT !
La noi, RDS-ul se mișcă în acest sens ( telefonie, net sunt IP). Luna trecuta RDS mi-a lăsat la ușă un cablu nou, direct fibră optică, cică va urma…
Off Topic – cum îs femeile în Macedonia ? (2-3 poze pe twitter sau instagram ajung)
Ariel(Citează)
14/02/2014 la 9:14 AM
@Ariel: n-am poze, n-am mai luat DSLR-ul cu mine și cu compacta nu poți fotografia femei fără să iasă scandal.
Aș spune că sunt normale, arată bine, par destul de îngrijite. N-am văzut multe femei urâte, dar nici frumuseți deosebite la tot pasul.
Cum e Macedonia ca țară… discutăm altă dată.
nwradu(Citează)
14/02/2014 la 9:19 AM
Ce cool, toate comunicatiile centralizate în clădirea aia micuță. Asa nu îți mai trebuie toată tehnologia NSA-ului ca sa poți sa asculți o tara întreaga. In plus de asta orice atac de natura terorista (albanezi, bulgari, americani, greci – cam ăștia ar avea interese în zona) poate fi mult mai eficient împotriva unui singur centru.
boris(Citează)
16/02/2014 la 11:44 AM
@boris: NSA-ul te ascultă în înțelegere cu operatorul, așa că dacă ai 10 sedii tot n-ar conta pentru ei.
Mai au un sediu pentru redundanță, în alt oraș. Cam așa este și la noi.
nwradu(Citează)
14/02/2014 la 9:42 AM
Salut Radu,chiar luni incep si eu serviciu la Ericsson,sunt foarte bucuros si entuziasmat,multumesc mult de informatiile oferite ,foarte interesant si iti urez succes si mai multe articole in acest domeniu!
mircea(Citează)
14/02/2014 la 10:12 AM
IP TV nu e chiar asa mare scofala cel putin pe mine ma deranjeaza rau cele cateva secunde pe care le ai cand treci de pe un canal pe altul. Timpi morti care nu pot fi imbunatatiti datorita protocolului in sine care consuma acel timp
AS(Citează)
14/02/2014 la 10:23 AM
Si partea nasoala care e? Pica unu, pica toate, nu?
Adi(Citează)
14/02/2014 la 10:39 AM
Referitor la poza postata de tine cu echipamentul Speedport W503V Typ A, este de fapt un router voip si nimic mai mult, W vine de la WiFi si V de la Voip, este un model produs de AVM GMBH si este asemanator cu linia Fritzbox 7270 v3 a aceluiasi producator, cu mici diferente.
http://www.wehavemorefun.de/fritzbox/Speedport_W_503V
Prime(Citează)
14/02/2014 la 10:58 AM
@Adi: Redundanta ! Asa ceva nu pica, se seteaza cai de back-up pe care se trece automat in caz de vreo problema.
mario(Citează)
14/02/2014 la 11:21 AM
@nwradu:
Pe retele fixe avem in principal 3 mari competitori: RDS, RTC, UPC (implicati puternic in sectorul consumer, vreau sa zic). Restul putem spune ca nu conteaza. Singurul care mai are ceva legacy in retea este RTC (linii comutate, ADSL, VDSL). Deci aici ar fi ceva de lucru – si se lucreaza, respectiv lucrurile tind spre FTTH. Ca fapt divers IPTV nu mi se pare a fi de domeniul NGN, se califica DVB cu brio in loc.
Pe mobile e si mai putin de lucru, respectiv 2G-ul cu echipamente cu interfata PDH sunt aproape “a thing of the past”. Delicat va fi cu transportul pe microunde, ca unde e fibra in site-uri e si cate un switch/router. Si cand spun “delicat” se va citi “costisitor”.
P.S. – afirmatiile de mai sus sunt un pamflet si trebuie considerate ca atare.
In alta ordine de idei, mor cand aud pe cate unii cum spun ca nu mai au nevoie de cabluri pe nicaieri. Asta nu denota decat o slaba cunoastere a tehnologiei si o intelegere incompleta a felului cum functioneaza transmisiunile wireless.
George(Citează)
14/02/2014 la 11:23 AM
@mario – are dreptate @Adi, daca mediul de transport pateste ceva (sau echipamentul din capat, oricare ar fi el) nu mai ai nici unul dintre cele 3 servicii…
George(Citează)
16/02/2014 la 11:56 AM
@George, @mario, @Adi: da, teoretic pică toate dacă-ți taie cineva cablul sau se strică echipamentul din casă.
Fix în această situație suntem și noi acum: am TV, Internet și telefonie fixă de la RCS, toate venind din aceeași cutie. Similar și pentru abonații UPC. De câte ori a picat totul? La mine niciodată.
Dacă e să pice ceva, de obicei pică pe la ei la sediu sau la nivel stradal și se repară în cateva minute/ore. Dar nu-i o problemă de discutat de parcă în fiecare zi ar pica ceva și, vezi Doamne, acum vor pica toate trei de fapt.
nwradu(Citează)
14/02/2014 la 12:40 PM
Foarte frumos. Si supraveghere si raportare la guvern si politie si servicii secrete cat cuprinde.
Gaelex(Citează)
14/02/2014 la 4:07 PM
@nwradu: amintirile tale din școală nu-s complet greșite, există Plesiosaurus, un membru al familiei dinozaurilor :-)
alias(Citează)
14/02/2014 la 4:08 PM
Sa continui cu seria de “avantaje”:
1. technological unemployment
2. intr-o piata unde nu exista freemarket (cum este piata de TC) tot ce insemna reducere de costuri se va materializa in crestere de profit si nu in reducere de preturi
3. Cand pica netul nu mai ai cum sa suni pe nimeni, si nici sa te uiti la tv, asa ca se mai reduc niste costuri cu 1st line 24/7 support
Si toate astea ca sa se exatazieze niste “inginerasi” ca vai ce tare imi da DHCP IP si la vasul de WC.
Boris(Citează)
16/02/2014 la 12:00 PM
@Boris: asta cu concedierile este o problemă de ansamblu în toată industria. Peste tot unde se introduc automatizări, roboți șamd se dau afară oameni. Nu-i frumos, dar acesta e sistemul. Clientului nu-i pasă, că-i avantajat de noile tehnologii, angajatorului nu-i pasă, că vrea profit mai mare, așa că 2 din cele 3 colțuri ale triunghiului sunt fericite cu noul sistem. Angajații dați afară nu sunt, dar trebuie să se adapteze din timp.
În practică, în Macedonia au spus că au fost niște concedieri, dar puține. Au relocat oameni de la un nivel al infrastructurii la altul (înainte făceau monitorizare în diverse locații, acum fac intervenții în aceleași locații) sau de pe hardware pe monitorizarea rețelei, dar na, unii nu și-au găsit locul.
nwradu(Citează)
14/02/2014 la 5:24 PM
Yoiiii, acu’ am văzut în graficul cela că de fapt e vorba de migrarea liniilor PSTN până în 2018. Hai că nu m-am distrat așa de bine de ceva timp! Abia aștept să văd cum o să-i convingă pe domnii și doamnele în etate și mai ales pe cei din mediul rural că e mai bine să mai aibă o cutiuță în casă (cutiuță care, repet, consumă curent, dom’le!)
George(Citează)
15/02/2014 la 1:11 AM
ideea nu e rea. dar la router ul pe care ti l dau ei (si din care am inteles ca iese netu, fixu, tv) poti sa ai access? sa schimbi numele retelei wifi si parola? sau parola la router? intreb pentru ca in italia nu e asa. e chiar horror. aia inca mai stau majoritar p adsl de 500 de kilo la pret de 30 de euro si cu router dat in chirie de ei iar reteaua se cheama tplinkxxxxx si un amarat de portforwarding nu poti sa faci. daca nu ai acces, e naspa. si ar mai fi naspa pt ca s ar integra greu cu internet of things. iarasi alte standarde pe care tre sa le dibuiesti singur. pe cand daca ai routeru tau cu firmwareu tau e alta poveste.da ceva ma face sa cred ca nu e asa. offtopic – la energiea ai fost in turul burgerilor?
iulian(Citează)
16/02/2014 la 12:02 PM
@iulian: la Energiea n-am fost, poate în viitor.
Referitor la ce zici tu, nu știu ce acces ai la acel aparat în Macedonia. La noi, la UPC, mi se pare că ziceau că poți face ce vrei tu pe el pe partea de rețele wireless și configurare, dar cel mai bine ar fi să întrebi un abonat la UPC sau la Romtelecom.
Dacă nu merge, ar trebui să ai toate porturile deschise și îți montezi tu un router pentru rețea wifi, pe care-l configurezi cum vrei.
nwradu(Citează)
18/02/2014 la 11:30 PM
Merge sa accesezi routerul. Are anumite chestii blocate gen nu poti schimba reteaua principala pe WPA e parca introdusa in soft si trebuie sa cauti pe net noul update pt. router (pentru ca nu vine cu update la el si nu poti accesa n-ul wireless-ului) . Eu de 4 ani astept sa-mi creasca VDSL la peste 30 Mbps/s (platesti 100 dar livreaza 30 , iti scrie si in contract) , in momentul asta am net-ul mai prost decat 4G-ul si nu este ieftin deloc + ca te obliga la acest internet sa ai si telefonie minim 100 minute incluse pe care sa le platesti.
SW(Citează)
17/05/2014 la 1:27 AM
Avantajele vor fi mai mult de partea operatorilor decit a clientilor. Le va fi lor mai usor si vor avea costuri mai mici. Insa o vorba inteleapta spune sa nu pui toate oule in acelasi cos. All-IP exact asta va insemna. Pica netul sau un router principal, taie vreun Dorel un cablu, gata, au picat toate serviciile. Am avut IPTV de la Romtelecom si era groaznic. Periodic se reseta router-ul sau daca pica netul, picau toate serviciile. Si la revenire, STB-urile ramineau blocate si trebuiau resetate pentru a avea TV, chiar daca in router era semnal. De multe ori telefonul nu mai mergea chiar daca ledul de functionare a serviciului era aprins. Ca sa nu mai zic ca era si foarte scump. A fost un cosmar.
Bogdan(Citează)
17/09/2014 la 1:16 AM
Mno, chinuiala mare cu MPLS, mai bine cu VPLS si atunci poti discuta de impins servicii multiple pe o singura teava. Insa eu nu m-as apropia de un router adsl nici cu o prajina dat fiind ca LAST MILE este cupru in 80% din cazuri cu romtelecom. Pot nemtii sa se dea peste cap the 16 mii de ori, dar infrastructura astora de la RDS, acolo unde este, e beton si oricand pot sa impinga viteza mai mare clientilor.
Florin(Citează)