►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am luat o friptură de vită argentiniană din Carrefour. Este ușor de recunoscut, era ambalată într-un pachet colorat în roșu ca mai jos, și am avut de ales între rib-eye (care cred că înseamnă antricot) și striploin (vrăbioară). Am ales vrăbioara pentru că avea mai puțină grăsime.
99 lei/kg, iar două fripturi ambalate separat în plastic au costat 45 de lei, având 450 de grame în total. Au fost bune, foarte bune chiar, după ce le-am făcut în stilul clasic, adică lăsate să respire la temperatura camerei vreo 30 de minute, acoperite cu sare și piper, apoi făcute în tigaie câteva minute pe fiecare parte, până când au păstrat interiorul rozaliu și exteriorul a căpătat o crustă neagră.
Cu această ocazie m-am convins că acea crustă se formează mult mai ușor dacă pui multă sare și mult piper pe carne. Înainte mă temeam să nu o sărez prea mult, dar nu se modifică gustul gustul, iar crusta aceea este delicioasă. Acum pun chiar mai multe condimente decât vedeți în fotografia de mai jos.
Unde voiam să ajung? Această carne a fost foarte bună la gust și destul de accesibilă ca preț pentru o carne așa moale. Comparabile cu ea sunt doar bucățile de tournedos de vită românească marca Cora Tradiții Românești și la fel de scumpe.
Astfel de carne argentiniană am văzut rar și doar în Carrefour Băneasa; poate acolo se vinde mai bine. Aveau chiar și vită din Brazilia, din care voi lua cu altă ocazie, deși mă îndoiesc că am papilele așa sensibile încât să simt diferența. Mai degrabă diferență uriașă o face tipul cărnii, adică partea vitei din care provine. Alegeți mereu “tournedos” sau antricot, pentru cele mai moi cărnuri, apoi t-bone sau rib-eye dacă vreți și ceva grăsime; eu mă feresc de alte bucăți precum pulpa.
Ce-am mai încercat: Black Angus marca Integra, care nu m-a impresionat. Bucățile ieftine sunt tari și trebuie făcute mai degrabă la cuptor, în alt stil, iar bucățile moi sunt prea scumpe. Mega Image mai vinde vreo două mărci de carne scumpă de vită, ceva Gourmet și ceva Le Boucher Premium Black Angus (mai jos în fotografii), din care am luat chiar tournedos și nu mi-au plăcut; carnea a fost moale, dar fără gust. Mai sunt și în Metro vreo 2-3 mărci preambalate de proveniență irlandeză, franceză sau poloneză, dar sunt mai scumpe decât celelalte din piață și n-am mai fost de mult acolo. Așa că mergeți la sigur pe tournedos de la Cora (în Sun Plaza este cel mai mare raion de așa ceva) și eventual aceasta argentiniană din Carrefour.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
30 comentarii
20/01/2014 la 2:28 PM
Eu din Cora imi iau antricot ‘Cora Traditii Romanesti’, e foarte bun si mai ieftin decat cea argentiniana. Am luat si argentiniana din Baneasa si nu recomand: e buna, dar daca nu esti bucatar risti sa nu o faci cum trebuie si sa nu te impresioneze. Am mancat ‘tres carnes’ in Amsterdam si e infinit mai buna decat ce am reusit eu sa fac.
Bogdan(Citează)
20/01/2014 la 2:31 PM
Era in Metro o marca romaneasca ce comercializa carne de vita, nu-mi mai amintesc, insa cu prima ocazie cand trec pe acolo am sa verific. Parca tot in jur de 100ron kg. Nu cumva sararea carnii inainte de preparare o face mai tare? Oricum, multumesc de pont, fac cumparaturile tot in Carrefour.
Cristi(Citează)
20/01/2014 la 3:03 PM
Eu folosesc sare de mare din aceea mai grunjoasă, dintr-o râșniță care a costat vreo 11 lei cu tot cu sarea din ea.
Nu are efect asupra cărnii. Poți pune și alte condimente, dacă vrei, dar la vită lumea preferă să o lase doar cu sare și piper, ca să simți mai bine gustul ei original. Pe rață, de exemplu, pun din belșug și “5 condimente” chinezești și oregano.
nwradu(Citează)
20/01/2014 la 3:12 PM
@Cristi
Sararea carnii ii poate face cel mult partea exterioara mai tare, astfel incat toate sucurile raman in mijloc.
Nu toate magazinele Carrefour sunt aprovizionate similar. Eu, spre exemplu, nu am vazut vreodata marca asta de vita si ma uit de fiecare data in galantare.
PS: Mi se pare mie sau la inceput sub brandul Cora Traditii Romanesti erau si bucati americane, gen T-bone? Acum sunt chestiile astea frantuzesc-romanesti, gen vrabioara.
PPS: Black Angus Integra sunt scumpe si tari. Facute cu termometrul langa, ies aproape talpa.
nashu_mare(Citează)
20/01/2014 la 3:56 PM
Pentru carne de vita la gratar eu merg la Vacamuuuu Floreasca. Nu e doar restaurant, poti sa-ti iei si carnea pentru acasa. Au vitrine normale ca orice macelarie in acest sens. Iar pe steak imi plac striatiile acelea, de preferat in forma de romb. O tigaie tip gratar would do ;)
Am facut mai de mult un curs de bucatar si mi-am notat impresiile artistice despre steakuri aici: http://schnuku.wordpress.com/2010/10/05/steak/
Andrei(Citează)
20/01/2014 la 4:40 PM
Ca fapt divers, în cazul unei fripturi, grăsimea este un feature, nu un bug. O bucată de carne fără grăsime în fibre va ieși tare și uscată. Grăsimea este cea care o face suculentă și aromată.
Caută pe net poze cu vita argentiniană crudă să vezi cam câtă grăsime are. În rest, mi-ai făcut poftă :))
Radu(Citează)
20/01/2014 la 5:10 PM
@Radu: da, dar nu am găsit marmorată așa ca-n fotografiile respective, că aș fi luat.
nwradu(Citează)
20/01/2014 la 5:27 PM
Pai domnilor, va multumesc de sugestii, nu-mi ramane decat sa incerc. Si ca sa nu stric bunatate de carne, vorba aia, il invit si pe Radu ca tot a facut un curs de bucatar sa ma initieze in steak-ul de vita. ;)
Cristi(Citează)
20/01/2014 la 6:09 PM
@Cristi: eu am mai scris pe aici despre cum fac vita, dar între timp am tot modificat procesul și n-am ceva bine închegat. Voi face cândva un tutorial mai bun :P
Până atunci, uită-te și pe sfaturile de aici http://imgur.com/gallery/xFa5C
Din păcate, pe foc e mai problematic să-ți dai seama cât de bine este făcută în interior vita:
– prin apăsare îți trebuie experiență anterioară, ca să-ți dai seama din cum se apasă carnea cât de bine s-a făcut
– o poți tăia, în tigaie, ca să vezi situația, și o mai lași pe foc dacă-i prea nefăcută
– îi poți măsura temperatura. Termometrele alea de 10 lei de prin hipermarketuri sunt praf, iar o sondă de temperatură pentru carne, legată la un multimetru de calitate costa de rupe. Poate ne arată nashu_mare ceva așa, dar nu mi se pare rentabil.
Eu am început sa las friptura vreo 5 minute în staniol după ce-i aproape făcută cum vreau eu. Se mai face ea un pic, în staniol, iar culoarea se omogenizează.
Data viitoare trebuie să fac fotografii bune. Am luat recent și o tigaie de fontă, groasă, care se pare că se încălzește mai bine decât una de teflon/ceramică.
nwradu(Citează)
12/11/2016 la 2:22 AM
Prietene ..focul tare in barbeque carnea sărată pe ambele părți , sare groasa , 4 minute pe o parte 4 pe alta … un strop de ulei de măsline la final .. si pofta mare … the Best ever
Muhai(Citează)
20/01/2014 la 7:51 PM
Radu se aproprie foarte mult de cum le fac si eu . Eu am vazut cum le face Gordon Ramsay si pot sa spun ca e perfect pentru mine .
Un ghid mai bun ca asta nu am gasit http://www.youtube.com/watch?v=RW3ay3k0lek
Andreiexe(Citează)
21/01/2014 la 2:08 AM
@Andreiexe: ha, mulțumesc pentru video. Acum că l-am auzit pe Gordon Ramsay spunând că întoarce fripturile o dată pe minut pot să scot ochii cuiva care mă ceartă de câte ori le întorc, zicându-mi că trebuie întoarse doar o dată și atât.
Aia cu întorsul doar o dată are rostul ei: dacă o faci pe un grill și vrei sa obții acele dungi frumoase de grătar, așa că nu o miști de pe poziția ei. Dacă o faci în tigaie, nu mai contează.
nwradu(Citează)
20/01/2014 la 10:43 PM
accesibila ca pret in raport cu ce? incluzand asa ceva in dieta, ma gandesc ca as putea manca si eu, in cele din urma, mai putin. si, evident, as mesteca o idee mai mult fata de acum. ca de 100 de lei kilogramul :)
relansat(Citează)
21/01/2014 la 2:03 AM
@relansat: din păcate, nu mesteci mult, se topește carnea singură în gură.
Este mai accesibilă la preț decât altă carne cu pretenții de pe piață. De exemplu atunci când am început sa cumpăr vită de calitate, sătul să plătesc 120 lei pe o friptură de aceeași calitate în oraș (ceea ce se intâmpla de 2-3 ori pe an, că na…), găseam doar în Metro, unde două fripturi costau 80-100 de lei.
Momentul de cotitură a fost lansarea de către Cora a gamei Tradiții Românești, vită românească, dar tăiată cum trebuie, astfel încât unele bucăți sunt foarte fragede. Îți recomand cele numite “tournedos”. Cam după acest moment am văzut că au intrat puternic pe piața și alții, cam toate hipermarket-urile au adus branduri de vită de calitate. Nu ca la restaurantele gen Osho sau Vaca Muuu sau Argentine, dar nici nu plătești de 4-5 ori mai mult pe o friptură.
nwradu(Citează)
21/01/2014 la 9:08 AM
Am inteles. Intrebam asta pentru ca eu, care mananc peste (am inteles ca tu nu prea, din postarea cu restaurantul lui Joseph), nu prea ma lasa inima sa dau 60 de lei pe 1 kil de somon, spre exemplu. Comparatia nu e prea fericita, insa e facuta din perspectiva unui om care mananca mai orice, din carne sa fie :)
relansat(Citează)
21/01/2014 la 10:28 AM
Există variante vitei și pentru ton, tot 100 de lei kilogramul și tot rare se face https://www.nwradu.ro/2013/04/gatit-ton-rosu-tigaie/
nwradu(Citează)
21/01/2014 la 11:23 AM
Ce pofta mi-ai facut!
Legat de intors/neintors si Ramsay o intoarce ca la Ploiesti. Auzi aci:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=rEx9gPhtjzs#t=44 :D
pocris(Citează)
30/01/2014 la 4:16 PM
@pocris: mda, mare om.
nwradu(Citează)
30/01/2014 la 3:06 PM
salut,
uite cu ce ma joc eu : http://www.conexelectronic.ro/produs.php?id=136488
creste rapid temeratura, in cateva secunde iti este afisata temperatura actuala, ai si un buton de ‘hold’ pentru ca atunci cand iei din nou temperatura pacientului sa aiba un punct de plecare cat mai apropiat de temperatura actuala. pe langa carne eu il folosesc si la ceai :) . am folosit intr-o vizita si unul de la tcm, care arata ca o furculita dar nu mi-a placut.
bazilul(Citează)
30/01/2014 la 4:17 PM
@bazilul: o să iau și eu unul și i-l dau lui nashu_mare să-l compare cu al lui, care poate fi un etalon bun.
nwradu(Citează)
30/01/2014 la 3:12 PM
@bazilul
Butonul ala de hold nu face decat sa inghete indicatia display-ului, sa nu fii nevoit sa o notezi undeva. Inainte de fiecare masuratoare, senzorul va avea o temperatura apropiata de temperatura mediului inconjurator, chiar daca pe ecran va fi temperatura masurata precedent, deci timpul de stabilizare a citirii tot la fel ca la echipamentele fara buton HOLD va fi.
Oricum, e jucarioara instrumentul (probabil o abatere de 2-3 grade la cumparare) dar tot mai buna decat ce arata @nwradu mai acum ceva timp.
nashu_mare(Citează)
30/01/2014 la 3:21 PM
corect si logic, acum imi dau seama ca am scris o mica porcarioara la treaba cu holdul :)
bazilul(Citează)
30/01/2014 la 4:18 PM
@nwradu: hai sa ii spunem evolutie! :D
pocris(Citează)
27/09/2014 la 9:32 PM
gresit orice vita e ok / vita noastra e mai buna ca toate e dulce si gustoasa diferenta e ca romanu nu o stie gati perfect adica 90 la suta din ce punct de vedere .1 la mina vita trebuie aleasa bucata de carne buna o gasiti in picioru din spate acolo sint muschi adevarati.2 doi la mina trebuie taiata cam 3 sau 4 cm grosime si se condimenteaza cu boabe de piper sare .maghiran,coliandru , ceapa taiata marunt ulei de masline de caltate si se baituieste si se toarna vin rosu de caltate sec 100ml si se lasa 24 ore acoperita intr-un vas si cu folie vasu .3 lamina trebuie gril de creamica temperatura de 2000 minim la gril si se scoate din bol se se pune ulei putin pe ea si pe o parte si pe alta si se pune pe grilu de ceramica dungat incins si se lasa maxim 4 minute pe o parte 4 pe cealalta si se ia se pune pe farfurie se lasa cam 3 sau 4 minute si se poate degusta se inbraca in sos de piper reteta master chef sosu il gasiti in kaufland e de mare calitate este expre pentru vita . Tigaia face mult sau grilu de ceramica fara astea nu iasa ok .NOI ROMANI NU STIM GATI CORECT VITA UNI O USUCA O PRAJESC PINA O USUCA DE TOT IMI PARE RAU
mihai Bistrita(Citează)
27/09/2014 la 10:26 PM
Lol, 2000 ce?
nashu_mare(Citează)
27/09/2014 la 11:56 PM
cum adica lol 2000 ce? 2000 de coliandru, habar n-ai gati corect vita. din cauza la uni ca tine care o prajesc pana o usuca de imi pare rau.
alex(Citează)
28/09/2014 la 1:11 PM
Habar n-ai ce inseamna 2000 de grade. Dar e bine ca dai sfaturi.
Si scrii tampenii ca “trebuie grill de ceramica”. Plus muschiul de la picior.
Esti cam afon dar iti place sa te auzi vorbind. Si nici romaneste nu stii ca lumea.
Iar exprimarea urmatoare este “epica” in prea multe feluri: “se poate degusta se inbraca in sos de piper reteta master chef sosu il gasiti in kaufland e de mare calitate este expre pentru vita” Epica!
nashu_mare(Citează)
28/09/2014 la 2:22 PM
That was funny, iar aia cu 2000 de grade este epică.
nwradu(Citează)
28/09/2014 la 2:34 PM
Asa apar candidații aia de se trezesc cu farfuriile în coșul de gunoi la masterchef.
nashu_mare(Citează)
05/01/2015 la 2:29 PM
Sunt argentinan locuiesc in Oradea, cine ma crede bine cine nu me chupa un huevo.
Vita braziliana e naspa! E ca talpa de pantof, Nu se compara cu a noastra. Carne cea mai buna e a nuastra si cea din Texas, parerea mea. Mai este ceva carnea de vita Japoneza “Kobe”, nu stiu nu am gustat-o dar se zice ca e buna.
Saludos de Cordoba manga de culiados.
Sebastian(Citează)