►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Eu unul mi-aș dona fără nici o remușcare organele în cazul în care am murit și acestea pot fi utile altcuiva. Măcar să fie altcineva vindecat de la o boală gravă, poate chiar salvat de la moarte.
Din păcate, foarte mulți români gândesc altfel. Suntem într-o țară foarte religioasă și foarte mulți consideră că trebuie să fie îngropați “creștinește”, intacți. Mai mulți mor pe neașteptate, iar familia decide pentru ei dacă să li se preleveze organe sau nu – iar cum subiectul nu prea este discutat, cei din familie probabil că nu știu ce-ar fi vrut respectivul să se întâmple.
În acest spirit, mi-ar plăcea să existe un carnet de donator sau o bază de date prin care să se știe în spitale dorința mea.
Iar pentru a schimba și mentalitatea majorității cred că ar fi binevenite tot mai multe știri despre transplanturi și reușite. Le auzi timid la televizor, rar de tot despre cum cineva în moarte clinică a salvat alți 3-4 oameni prin organele sale. Eu aș face măcar săptămânal astfel de știri, pentru a arăta cât de importante pot fi aceste operații și pe câți poate salva în om chiar și în moarte. Astfel de probleme sociale și culturale se pot rezolva prin exemple și educație.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
16 comentarii
30/01/2014 la 8:24 AM
Sa faci asa ceva in Romania, mi se pare o prostie. Aici e tara in care SMURD-ul e mana-n mana cu cei de la pompe funebre. E tara in care, daca nu dai spaga, se moare la nastere. E tara in care bolnavii sunt plimbati intre spitale pana mor. E tara in care Arsinel a sarit peste rand si si-a facut rost de rinichi. E tara in care…
Iti zic eu ce se poate intampla cand o sa figurezi intr-o baza de date ca donator?
Te internezi pentru o chestie banala, se descopera ca un organ de-al tau e compatibil cu al unui senator/primar/om de afaceri/etc, intervine o “complicatie”, iar familia ta doar este anuntata ca ai murit subit si ca tocmai s-au apucat sa-ti preleveze organele.
Sa fim seriosi, pana si in tarile dezvoltate prelevarea de organe este de la cei saraci la cei cu bani.
Dan(Citează)
30/01/2014 la 8:34 AM
In majoritatea statelor din SUA, cand iti faci permisul de conducere, esti intrebata daca, in cazul unui accident mortal (nu neaparat accident de masina / permisul tine loc si de buletin) esti de acord ca organele ramase intregi sa fie donate si optiunea respectiva este vizibila pe permis. Asa se pierde tevatura cu cererea acordului familiei sau alte magarii. Simplu. Cei ce nu au permis, au aceasta optiune trecuta pe buletin (Id).
Cristi(Citează)
30/01/2014 la 9:35 AM
Astept cu nerabdare sa ajungem si la subiectul – “a fost adormit in cabina de camion si i-au luat rinichiu in timp ce dormea….” si alte mituri urbane.
Appropos, ai vazut ca se experimenteaza cu success pana si transplantul de membre? vazusem pe ceva canal din asta Discovery un nene care avea mainile schimbate, le misca mai greu dar erau maini adevarate.
Un nene de la politie mi-a zis ca prelevarea de organe este o treaba foarte foarte buna dar ca la momentul actual procesul este foarte putin transparent si mafia organelor este in floare. Adica se poate zice: prelevam un ficat de la X aflat in moarte clinica, de unde stii ca nu se preleveaza si rinichii de exemplu? Cati oameni sunt in sala de operatie cand se preleveaza organe? cam de cat loz este nevoie sa inchizi gura asistentelor pentru ca in mod clar medicii cam iau grosul.
Sa nu ma intelegi gresit, este bine ca se preleveaza organe si se salveaza vieti, chiar si eu as fi de accord fara nici o rezerva sa donez organe daca mor dar tot procesul asta trebuie sa fie mult mai trasparent si mai bine pus la punct, sa nu avem cazuri gen Arsinel.
enzo(Citează)
30/01/2014 la 9:43 AM
@enzo: nu sunt chiar mituri https://www.nwradu.ro/2013/09/societate-tot-urata/
Cine are bani să aranjeze “furtul” unui organ (rinichiul luat pe ascuns pe lângă ficat) și apoi o operație de transplant prin care rinichiul să fie montat în alt cineva are bani și să dea familiei pentru a lua în mod oficial rinichiul de la ei, fără complicații.
nwradu(Citează)
30/01/2014 la 9:55 AM
On topic
http://www.livemint.com/Money/hnS1Ud3JGcye55Jjxe32xM/Why-Belgian-and-Dutch-organ-donation-data-are-so-different.html
Mark 3000(Citează)
30/01/2014 la 9:56 AM
Ca sa va fac pofta:
Organ donation rates in Belgium are at 98%. Its neighbour, the Netherlands does just 28% on this voluntary gesture to leave your organs for others to use should you die suddenly. The Netherlands got this number of 28% after a very heavy advertising campaign, with millions spent on publicity, public outreach and a soap opera to make people sensitive to donating organs. What did Belgium do? Nothing.
Mark 3000(Citează)
30/01/2014 la 10:59 AM
Daca as fi convins ca organele donate ajung la cel ce urmeaza pe lista, si nu la cel care plateste mai mult, as semna fara sa clipesc.
dispecerul(Citează)
30/01/2014 la 11:05 AM
Eu mă întreb ce s-ar întâmpla dacă cineva ar intra în posesia unei astfel de baze de date, cu cei care s-au declarat de acord pentru donarea de organe.
Emilian(Citează)
30/01/2014 la 12:05 PM
@Emilian: depinde cine este acel “cineva”
manolly(Citează)
30/01/2014 la 12:09 PM
Informatia cu privire la acordul pentru donare va fi pe cardul de sanatate. Acordul propriu-zis se va da la notar:
http://stirileprotv.ro/stiri/social/vrei-sa-ti-donezi-organele-dupa-moarte-trebuie-sa-semnezi-un-act-la-notar.html
alunelu(Citează)
30/01/2014 la 10:38 PM
Nu mai înteleg nimic. Parcă mai ieri doctorii și restul celor implicați în transplante erau niște sfinți. Sic transit gloria mundi ;)
nea_caisă(Citează)
31/01/2014 la 3:52 PM
Sunt de acord cu tine , dar eu as face contract notarial prin care donatia organelor mele nu poate ajunge (vreau discriminare) decat unui om sub 40 de ani , care nu are functie in organele de conducere ale tarii , functionari publici de rang inalt samd .
Daca se poate face bine , as dona tot , sigur nu plec cu ele pe “partea cealalta ” . Din punctul meu de vedere m-as si incinera dar nu ne da voie religia care nu este prea permisiva si nici nu se adapteaza !
Liviu(Citează)
31/01/2014 la 4:55 PM
Dragilor,
Asta o faci sau nu o faci, adica nu e cum ziceti voi. Cand mori pe neprevazute a pai, mori, nu te mai poti gandi ca saptamana viitoare te-ai fi dus sa te inscrii pe nu stiu ce lista sau ca inima ta nu vrei sa ajunga la un manelist. Realizati asta, nu?
alexEAT(Citează)
31/01/2014 la 5:12 PM
Da, fiindca daca te gandesti la asta ai renunta din start sa semnezi pentru donarea de organe in Romania.
Stefan(Citează)
10/02/2014 la 6:00 PM
Imi place sa fiu obiectiv si incerc sa observ situatiile din cat mai multe puncte de vedere. Prin urmare: ce parere ai despre articulul urmator? http://piersicuta.blogspot.de/2014/01/minciunile-profitabile-ale-stiintei.html
Alex(Citează)
10/02/2014 la 7:00 PM
M-am oprit la fraza
Cine nu știa cum și de la cine se prelevează organe probabil că nu ar fi interesat de subiect oricum. Sau poate e dovada că trebuie o campanie bună de informare. Sau poți cere să nu se recolteze nici un organ și poate ai bani ca să-ți ții ruda în moarte cerebrală, conectată la aparate, încă 60 de ani. Pentru că, nu-i așa, trăiește încă, “dupa toate legile biologice”! Doar că nu va vorbi/mișca/tresări în toți anii următori…
nwradu(Citează)