►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Iată o aplicație interesantă a tehnologiei mobile: protestatarii de la Kiev au primit pe telefonul mobil un SMS prin care sunt avertizați că participă la proteste neautorizate.
Companiile ucrainiene de comunicații mobile spun că nu sunt implicate și nu știu cine a trimis SMS-urile la fiecare protestatar în parte. Așa o fi.
Ca metodă de intimidare, soluția este foarte bună. Nu contează că protestezi mascat, că-ți ascunzi fața sub o cagulă, cum s-a întâmplat la atâtea alte proteste de prin lume ce au degenerat în violență. Poți fi identificat după telefonul din buzunar și nici măcar nu trebuie ca identificarea să se facă pe loc.
Ca tehnologie totul este foarte simplu de plus în practică. Oficialii statului merg la compania de comunicație mobilă și îi cer o listă cu telefoanele active în piața respectivă în fiecare dintre ultimele trei zile, să zicem. Apoi se compară listele și telefoanele care au fost acolo în fiecare zi sunt, cel mai probabil, cele din buzunarul protestatarilor ce au venit zilnic acolo. Având codul lor IMEI, afli imediat al cui este telefonul.
Aceeași treabă se poate face și fără ajutorul companiei de telefonie mobilă, dar trebuie să faci tu munca. Există niște echipamente ce generează o celulă de telefonie mobilă ce pare a aparține unui operator clasic. Si polițiștii noștri au unele, fiind folosite în principal pentru a intercepta telefoanele unor persoane urmărite. Vine o mașină, parchează în fața casei tale, scoate o mică antenă pe geam și generează local o celulă GSM, de parcă ar fi venit însăși compania de telefonie ca să-ți monteze una în zonă. Telefonul tău se conectează la această celulă (are semnalul cel mai puternic), neștiind că este una “pirat”, apoi convorbirile tale trec prin respectiva celulă și deci sunt interceptate și ascultate de persoanele din spatele ei. Apoi, celula pirat transmite mai departe semnalul tău către celula oficială GSM, astfel că tu ai conectivitate deplină și nu bănuiești nimic.
Cu un astfel de echipament poți genera o celulă în piața unde se protestează și vezi ce telefoane se conectează la ea, afłându-le deci IMEI-ul. Simplu și rapid. De obicei astfel de aparate detectează și poziția telefonului tău cu o precizie destul de bună. În imaginea de mai sus vedeți un echipament Septier, primul care mi-a ieșit în cale la o căutare, despre care văd că scrie că permite inclusiv modificare textului unui SMS ce trece prin el.
Ca o idee suplimentară, interceptarea telefoanelor unei persoane se face de obicei cu ajutorul operatorilor de telefonie. Te duci cu mandat la ei și le ceri să-ți dea și ție toate convorbirile respective, indiferent unde se află respectiva persoană. Astfel de celule clonate se folosesc atunci când persoana urmărită se întâlnește cu un necunoscut și te gândești “băi, cine-i ăla? Cu cine vorbește acum la telefon? Ce-au pus ăstia la cale?”. Interceptezi pe loc toate convorbirile din zonă și le asculți în timp real și pe ale noilor suspecți, că poate suspectul tău s-a întâlnit cu un terorist periculos care acum dă telefoane ca să ordone vreun atac și tu nu ai timp să obții un nou mandat și datele de la operatori pentru a auzi totul.
Sau, cazul și mai probabil, suspectul tău se teme că este interceptat, așa că își cumpără pe loc un telefon mobil și o cartelă pre-pay și se apucă de dat telefoane. Tu nu-i știi numărul nou, dar activezi celula pirat și asculți tot ce zice respectivul chiar și așa.
sursa: Hotnews.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
14 comentarii
23/01/2014 la 2:48 PM
Soluția e foarte simplă: lași telefonul acasă inainte să pleci la miting.
gekko(Citează)
23/01/2014 la 2:55 PM
dap, fantastic, inca o metoda de control impotriva “elementelor teroriste”. care, bineinteles, sunt variabile in functine de cine e la putere.
stii cum e, unealta e f buna, problema este cine o foloseste.
stefan(Citează)
23/01/2014 la 3:07 PM
sa pună pe ecrane reclama de la metrou XL-S: https://www.youtube.com/watch?v=sUbFSttXyog
marius(Citează)
23/01/2014 la 4:30 PM
Oare ce se intâmplă în cazul în care “teroristii” sunt mai smecheri si folosesc smartphone-uri si discuta intre ei via Skype sau alt furnizor de VoIP, folosind traficul de date oferit de o cartela prepay ?
La proteste poti merge, dar e de preferat sa scoati bateria/SIM-ul din terminal.
Ariel(Citează)
23/01/2014 la 5:50 PM
@Ariel: nu-i problemă. Aparatul face ca toate semnalele emise de un telefon să treacă prin celula falsă. Aceste semnale, indiferent ca sunt voce clasică sau date, sunt decriptate. Cred ca e chiar mai simplu la Skype și alte programe.
nwradu(Citează)
23/01/2014 la 4:47 PM
aia se bateau cu bate, se impuscau, etc…
dar cand au primit SMS au zis “pfuai, pana aici. mi-au dat sms io plec”
animal00(Citează)
23/01/2014 la 5:11 PM
@Ariel:
Exact asa fac mafiotii in Italia. :)
nashu_mare(Citează)
23/01/2014 la 5:49 PM
din poza articolului, în care se vede tricolorul, se poate înțelege că rușii invadează România cu mașinile de război :-|
alias(Citează)
23/01/2014 la 5:51 PM
@alias: alea sunt niște autospeciale STS pentru comunicații mobile, nu am avut altceva ilustrativ.
nwradu(Citează)
23/01/2014 la 7:21 PM
@Ariel : doar daca folosesti Tor,sau un VPN(dubitez eu ca ai semnal ok sa suni cu tor/vpn plus any Voip),atunci poti spune ca aia “este teroristi”:)
Tehnlogia insa va evolua de vei ajunge cu plan tarifar pe whattsapp mai degraba decat sa mai ai sms-uri incluse:)
NastratinHogea(Citează)
23/01/2014 la 11:49 PM
Imagini din drona din Kiev au aparut pe undeva?
eye(Citează)
24/01/2014 la 9:23 AM
Acest articol a fost sumarizat acum vreo ora pe Radio Zu. Bine-nteles ca n-au precizat sursa ci doar au spus ca “le-a povestit cineva”.
thundermar(Citează)
09/02/2014 la 2:12 AM
Skype este destul de dificil de decryptat, totul e criptat ssl.
Se poate decripta cu un man in the middle, dar ma indoiesc ca au capacitatea asta autoritatile.
Desigurm cu un VPN le-ai dat flit lejer.
manu144x(Citează)