un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Nu mor plantele când vor microundele

7 Jan 2014  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Pentru 2014 îmi doresc ca oamenii să nu mai publice pe net orice prostie văd în altă parte, fără nici cea mai mică verificare dacă este reală.

Astăzi, mitul plantelor udate cu apă încălzită la microunde și apoi răcită, plante care s-au uscat în câteva zile, pe când cele udate cu apă normală au trăit bine mersi în continuare. Aparent, experimentul a fost făcut de o fetiță britanică pentru ora de biologie din școală. Am văzut articolul preluat și pe site-urile românești după ce săptămâna trecută a circulat pe câteva agregatoare străine de chestii “cool”.
plant2plant6

În primul rând, voi cei care l-ați dat mai departe și eventual tradus în română vă ghidați în viață după ce zice și ce face o fetiță de gimnaziu? Una anonimă, din “Sussex, Marea Britanie”, despre care nu știți nimic și nu aveți nici o dovadă măcar a existenței ei, nu mai zic de maniera în care s-a desfășurat experimentul?

Sau altfel spus, dacă o fetiță spune că apa de la microunde este nocivă, voi credeți asta fără să cercetați? Dacă aceeași fetiță spune că Moș Crăciun există și că cele mai bune mâncăruri sunt bezelele și ciocolata, credeți și asta?

Aparent, Realitatea și Antena 3 au crezut-o, au preluat articolul tradus de cineva, l-au dat ca o știre pentru că… hai să facem panică. Și pentru că, deși avem Google, nu are rost nici măcar să facem întâi o simplă căutare pe net pentru mai multe detalii. Jurnalism adevărat, probabil învățat la școala lor de media.

Revenind la plantele udate cu apă de la microunde: fotografiile sunt din 2006, pe vremea aceea circulau pe email, nu pe net. Mai trebuie să zic ceva?

Dacă da, atunci voi spune că foarte mulți alții au repetat experimentele și bineînțeles că nici o plantă nu a murit, ci s-au dezvoltat în același ritm. Repet, e plin netul de astfel de experimente făcute ca la carte, cu verificare, blind-testing șamd, nu cu o singură plantă care poate a murit din alte cauze.

Apa încălzită/fiartă la microunde și răcită este tot apă. Fizic vorbind, la microscop și prin teste chimice, se poate demonstra asta. Practic vorbind, dacă apa chiar ar fi modificată de acțiunea microundelor (dar nu este), mă îndoiesc că ar putea omorî plante sau măcar bacterii. Plantele supraviețuiesc cu apă de ploaie și în poluarea de pe lângă marile combinate, dar în nouă zile mor de la apă încălzită la microunde? Chiar judecând doar în acest mod și tot mi s-ar părea ridicolă treaba.

Și dacă mai trebuie să zic ceva: decât o traducere orbească, fără nici cea mai mică trecere prin logica proprie, mai bine repetați voi experimentul. Luați două plante, plantați-le, udați-le, vedeți ce se întâmplă în câteva zile. Indiferent de rezultat, ar fi fost un material original, românesc, pe baza căruia puteam discuta suplimentar.

Altfel, experimentul fetiței este util unui site dubios care vinde “concentrat de apă reală”. Serios.
concentrat_apa_reala

Detalii: Snopes.com, WafflesAtNoon.com

asus s5507

    21 comentarii

  1. Radu, am o trista impresie ca cei care share-uiesc astfel de tampenii si se panicheaza imediat n-o sa isi schimbe niciodata “felul de a fi in social media”. Adica sunt precum “jurnalistii” care traduc chestiile astea fara a da o cautare macar pe google. 3 surse, ftw.

      (Citează)

  2. Felicitari pentru articol.

      (Citează)

  3. Chiar zilele trecute, cineva a postat mizeria asta pe facebook. Si exact la asta m-am gandit si eu, oare a pus careva mana sa testeze daca chiar mor plantele? Nu de alta, da’ pare absurda teoria. Si, oricum, la cata mancare incalzita la microunde mananc, ar fi trebuit sa mor si eu, sau macar sa devin verde fosforescent.

      (Citează)

  4. Eu cred ca experimentul este adevarat. Daca fierbi apa la microunde si dupa aia o pui la flori, e normal sa distrugi planta. Cum sa pui apa clocotita in ghiveci?

      (Citează)

  5. Am fost convinsa ca “apa adevarata” e de pe un site la misto… dar aia par seriosi!

      (Citează)

  6. Daca niste fizicieni, de nu mai stiu unde, au introdus o lucrare academica pentru a cauta calatori in timp pe Internet, la ce te astepti de la oamenii din mediul mai mediocru, sa ii spunem asa?

    A, pana si Hawking cand nu vorbeste despre gauri negre, da party-uri pentru calatori in timp, asta fiind anul trecut.

    Asadar, mai conteaza ceva?

      (Citează)

  7. Ieri am citit una și mai tare, tot despre microunde…din păcate însă, nu mai știu pe unde și mi-e prea lene să caut.

    Se zicea că acum câțiva ani o asistentă medicală a încălzit o pungă cu sânge la microunde și apoi l-a transplantat la un pacient…pacient care, evident, a murit. Da, din cauza sângelui încălzit la microunde.

    Beat this! :))

      (Citează)

    • @seba18: da, dar din alte motive. Sângele trebuie încălzit la “foc mic”, foarte lent. Creșterea bruscă a temperaturii rupe niște celule și coagulează anumiți compuși din sânge. Microundele încălzesc inegal (de asta platoul se invarte) și brusc, așa că nu sunt recomandate decât în caz de urgență.

        (Citează)

  8. Se stie ca nu e foarte sanatoasa mancarea incalzita la microunde asa ca hai sa ii panicam de tot pe oameni. :))

    Nu am nimic cu cei de peste 40 de ani, ca nici generatia noastra nu e tare breaza dar e ciudat ca daca ii spun ceva unei astfel de persoane, are dubii si nu ma crede. Insa daca gaseste pe google, o ia ca de la Dumnezeu. Informatii de pe un blog pe blogspot scrise de o adolescenta si imi argumenteaza cu ce a gasit pe internet..

      (Citează)

  9. Se stie ca in general mancarea incalzita la microunde nu e foarte sanatoasa pentru ca altereaza compozitia nutritiva. In fine, e bine sa nu abuzam de microunde. Eu incerc sa-l evit pe cat posibil, dar 1 data pe zi tot ajung la el.

      (Citează)

  10. @seba18
    se prea poate ca microundele sa fi omorat celulele din sange. Pe de alta parte, asta nu inseamna ca acel sange e musai sa se comporte ca o otrava – eu banuiesc ca sangele ala era ca apa sfintita: nu face nici rau dar nici bine. Evident, daca pacientului i se face transfuzie cu 2 litri de sange in care toate globulele sunt moarte, evident ca moare, dar fiind vorba de o punga, as zice ca nu aia l-a omorat, ci trauma in urma careia avea nevoie de transfuzie.

    In plus, as zice ca nu e nici o asistenta atat de imbecila incat sa incalzeasca sangele la microunde.

      (Citează)

  11. Mie mi s-a parut ciudat un experiment facut de curand: niste plante au fost puse intr-o camera unde era un router wireless, altele, intr-o camera fara router si s-a observat ca dupa X saptamani, cele din camera cu routerul nu s-au dezvoltat

      (Citează)

    • @RDK: da, dar depinde de cameră, lumină, aer, dacă le-a udat cineva etc.

      Dacă vrei un experiment normal, pui câte 5 plante în fiecare cameră și repeți asta în 20 de case diferite, le uzi cu aceeași cantitate, le ții la aceeași lumină și apoi statistic tragi o concluzie. Că altfel se poate întâmpla ca o plantă să se usuce din alte motive.

        (Citează)

  12. Cine repetă experimentul sa ude un ghiveci si cu agheazma…

    Sa-l puna pe YouTube #realitatea etc etc. Aaaaa si #antena1 2 si 3. Puțină educație nu strica

      (Citează)

  13. La cata mancare incalzita la microunde consumam, trebuia sa fim morti de mult timp.

      (Citează)

  14. Ai vazut documentarul despre apa? https://www.youtube.com/watch?v=EjBB0Cl5K5c

      (Citează)

  15. Chiar dacă ar fi adevărat… nu se ține cont de un lucru simplu. Plantele nu trăiesc cu apă demineralizată. Este normal încălzind apa la microunde mineralele dispar, e ca și cum ai uda plantele cu apă de baterie. Atâta timp cât numai există minerale în ea , planta aia nu are de unde să se hrănească..

      (Citează)

  16. Ce minerale dispar prin fierbere?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus