►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
La conferința de presă ce a anunțat demiterea învățătoarei “șpăgare” din respectiva școală, cea care îi numea săraci și nesimțiți pe părinți pentru că nu cotizaseră destul la cadouri pentru toți angajații școlii, am auzit de la oficialități aceleași două fraze inutile:
Prima afirmație mi s-a părut hilară. Un caz izolat? Aproape peste tot se cer bani pentru cele necesare prin clasă și sunt sigur că și pentru cadouri se mai dau din când în când; școala este una dintre mașinăriile ce trebuie “unse” des de către părinți pentru a se asigura că funcționează în avantajul lor, chipurile sub scuza că astfel copilul lor va beneficia de solicitudinea profesorului.
A doua afirmație este un fel de “să se facă” impersonal, fără nici o bază reală. Bugetele sunt mici, profesorii sunt prost plătiți, multe școli au nevoie de renovare, iar în mediul rural situația este de-a dreptul tragică. Totuși, din când în când apare câte un astfel de “deștept” la televizor care spune “păi dați-le mai mulți bani atunci!”, de parcă ar fi așa simplu.
Să nu înțelegeți că iau deci apărarea sistemului; nu zic nici că este normal ca părinții să cumpere bănci noi sau cadouri cadrelor, iar învățătoarea respectivă trebuia concediată din primul moment. Dar iată că a mai trecut un mare scandal despre sistemul educațional (pe lângă seria lungă de bac-uri cu rezultate proste) și tot nu spune nimeni, negru pe alb, adevărul cel mare:
Nu-i vorba de a asigura un buget mai mare pe moment, ci de un sistem întreg care în fiecare an scade, nu crește, îndreptându-se spre un soi de colaps, iar în funcțiile cheie ce au putere de decizie asupra viitorului său trebuie numiți oameni ce au viziunea corectă și dorința de a schimba lucrurile. Este mai mult decât un “să-și facă fiecare treaba în mod cinstit și totul va fi ok”. Metoda aceasta este bună atunci când deja ai construit ceva și vrei doar să menții un anume nivel, dar noi avem nevoie de o reconstrucție completă, de la bază.
Sigur, aici intervine problema de fond. Cine să găsească acei oameni cu viziunea corectă și dorința altruistă de a îmbunătăți lucrurile, dacă guvernul și parlamentul sunt formate doar din oportuniști de moment, din oameni care și-au cumpărat postul și-și văd doar de interesele lor bănești și de cele ale partidului? Cine să-i găsească atunci când președintele spune că nu e nevoie de prea multă școală, iar premierul este un plagiator căruia nu i se pare nimic greșit în ceea ce a făcut? Cine să-i găsească atunci când la toate nivelurile sistemului educațional se fac manevre, că doar toate se negociază cu dirigintele, secretara, directorul, inspectorul șamd, în funcție de nivelul problemei?
Când o gândești așa, întreg sistemul ar putea fi deja condamnat la mediocritate, la o scădere ce nu poate fi ușor oprită și eventual inversată. Nu m-ar mira ca peste niște ani sistemul privat de educație să fie singurul care contează, iar doar cei ce nu și-l permit să meargă în școli publice, eventual în mirarea celorlalți “și… ai ieșit cu bine de acolo? ai învățat ceva?”. Până la urmă, la nivelul grădinițelor deja se observă diferența între privat și de stat, nu?
Revenind la cadouri și bani dați la școală, eu am avut noroc. În școala generală parcă am dat ceva pe la fondul clasei, dar erau sume modice. Cadouri nu cerea nimeni, dar de 1 martie sau 8 martie duceau elevii din propria inițiativă a părinților câte o atenție. Apoi, în liceu, nu cred că am dat niciodată bani pentru ceva la școală, deși probabil Colegiul Național Gheorghe Lazăr avea statut privilegiat atunci când era vorba de finanțare. Singurii bani dați au fost la final, 30 de lei pentru a asigura comisiilor de la bac ceva suc, chipsuri și reviste pe masă. Chiar și atunci venise ordin de la Minister că e interzis să se strângă astfel de bani de protocol și chiar am semnat toți elevii pe un tabel că am luat la cunoștință și nu vom da astfel de bani, deși cu toții știam că semnăm doar de formă.
Asta este povestea mea. Vă invit să spuneți și voi, mai ales dacă sunteți părinți, cum e situația la școala unde aveți treabă, dacă dați bani pentru cadouri, fondul clasei, ce, cât, de ce, sub ce formă șamd. Fără nume de școli, dacă nu vreți să le dați, că nu asta contează. La finalul anului trecut, de exemplu, vorbeam cu cineva care-mi spunea că toată clasa a pus bani să ia învățătoarei un laptop, că nu avea.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
19 comentarii
14/01/2014 la 12:17 PM
Buna. Stiu ca sunt offtopic, dar inainte de craciun te laudai ca ti-ai luat un lg g2 si ca dupa vreo 2 saptamani de butonat vei scrie un review detaliat. Sa stii ca unii asteapta acel review.
daniela(Citează)
14/01/2014 la 1:40 PM
@daniela: da, îl voi scrie în curând. Pe scurt, ia-ți un LG G2, nu am nimic să-i reproșez.
nwradu(Citează)
14/01/2014 la 12:18 PM
am dat tot timpul bani la scoala si liceu unui organism numit Comitetul de parinti-cu statut legal.Banii au fost folositi pentru confortul elevilor (zugravit,consumabile,banci noi,plata paznic)Au fost date cadouri simbolice profesorilor.Consider ca este o metoda eleganta de a compensa lipsurile sistemului scolar.Banii au fost dati benevol si nu m-a obligat nimeni.
La gradinita cred ca am dat mult mai mult decat la liceu/scoala generala.Asta in Brasov.
io(Citează)
14/01/2014 la 12:43 PM
Am un copil de 3 ani pe care l-am inscris in 2013 la grupa mica (gradinita de stat, Galati)
– 250 RON pentru laptop si imprimanta pt cele 2 educatoare. Aceste instrumente sunt absolut necesare pentru procesul educational, se pare. Imprimanta veche tocmai se stricase, iar laptopul existent nu facea fata. [la prima sedinta cu parintii ni s-a spus ca aceste aspecte nu sunt discutabile, ‘noi nu coboram nivelul discutiei’ = adica, daca nu ne convine, ne putem retrage ]
– Bani pt rechizite si consumabile (de genul hartie igienica si sapun)
– La clasa exista un ajutor de educatoare care se plateste separat: 30 RON/luna de copil. Ni s-a precizat ca respectiva persoana nu are nici o responsabilitate in procesul de invatamant, ea fiind acolo ‘angajata la negru’.
Luiza(Citează)
14/01/2014 la 1:46 PM
@Luiza: asta cu hârtie, săpun și restul o pot înțelege, că până la urmă vrei chestii mai bune pentru copil și școala nu are fonduri.
Dar cum spui și tu, o imprimantă și un laptop pe fiecare clasă nu se justifică deloc. Aici e o boală românească mai mare, se vede și în unele corporații unde le este greu să adopte ideea că trei multifuncționale pot deservi toată firma, nu câte o imprimantă pentru fiecare birou.
Deranjantă este metoda prin care se cer banii. Se impune cheltuiala, nu este o alegere a părinților, nu este după posibilitățile fiecăruia. E ca la televizor, unde cadrul didactic admonesta părinții că nu au dat cât trebuie. Inevitabil la un moment dat se scapă lucrurile de sub control.
nwradu(Citează)
14/01/2014 la 12:59 PM
In generala plateam niste sume modice pentru fondul scolii/fondul clasei si la fel si la liceu. In liceu se plateau si bodyguarzii tot din banii elevilor.
mihai(Citează)
14/01/2014 la 1:00 PM
@Luiza: foarte RĂU că n-ati înregistrat-o și după aia dat-o în gît. Eu i-aș trimite direct la PUȘCĂRIE pe toți nemernicii ăștia care pretind bani. Una e să accepți un cadou și alta e să-l pretinzi. E foarte, foarte mare diferență.
Înțeleg că, ca părinte, ți-e frică că se vor întîmpla lucruri… nasoale… mergînd pînă la pierderea locului… legate de copilul tau, dacă nu o faci. Dar aici practic intrăm la șantaj, extorcare, etc. Dacă legea nu vă ajută, ați putea face și chestii mai dure pe cont propriu, cîțiva părinți mai solizi, să o abordați pe educatoare seara într-un colț/gang, să-i spuneți să-și bage mințile în cap, că altfel… și ce poate să facă? să se ducă la poliție să reclame că… i s-a zis să nu mai pretindă șpagă?
De asemenea e foarte, foarte mare diferență și între a accepta un cadou (ca profesor-om) și a accepta (ca profesor-angajat) bani de consumabile, curățenie, etc, deci care nu se folosesc în mod personal ci pt binele tututor, inclusiv al copilului.
Nu e nimic ilegal atunci cînd, inclusiv în State, vine cetățeanul X și donează bani unei școli, în mod public (vorba aia, era un documentar despre marele industriaș Carnegie care la sfîrșitul vieții a donat sume fabuloase pt. vremea aia, echivalent cu miliarde de dolari în banii de acum, pt construcția de universități, biblioteci, etc, pe tot cuprinsul țarii). Deci pînă la urmă nu e mare diferență între asta și faptul că eu donez voluntar 100 lei ca să contribui la zugrăvirea sălii de clasă unde învață copilul meu. OK, sînt diferențe, în primul rînd ca nu e “public”, nu e înregistrat la fisc, dar nu sînt AȘA mari diferențe. Este o realitate că fără donații individuale, nu vor fi niciodată bani să facă sediile tuturor școlilor la nivel de super-lux… mai ales că în școli, mai strică și copii, asta e…
La partea cu cadourile însă, lucrurile se schimbă…
alias(Citează)
14/01/2014 la 1:00 PM
for the record, a existat o comisie prezidentiala care a facut radiografia invatamantului romanesc ale carei recomandari s-au regasit apoi in legea invatamantului adoptata de guvernul Boc. Au fost schimbari majore de abordare gen invatamant centrat pe elev (nu pe profesorul care tre sa manance si el o paine) , izolarea centrelor care nu fac performanta, reguli stricte pentru masterate/doctorate .., decuplarea fabricilor de diplome de la buget.. multe … insa discutia nu se poarta prin argumente, cu documente si studii pe masa, comisia e basista, Funeriu e basist, reforma e basista ..
Cei cativa ministri care s-au schimbat de cand a venit Ponta au anulat toate modificarile si au intors invatamantul acolo unde era, o sursa de venituri pentru o oligarhie fara niciun considerent pentru calitatea actului de invatamant.
2DU(Citează)
14/01/2014 la 1:04 PM
Pe vremea lui Ceașcă erau niște bani ceruți în mod obligatoriu, așa-zisul plan economic, o aberație greu de înțeles pt cei care nu au trăit atunci. Trebuia să aduci… bani echivalenți cu anumite cantități de deșeuri reciclabile: hîrtie, sticle, fier vechi etc. Adică pur și simplu ți se spunea: atîția lei pt hîrtie, atîția pt sticle etc, ieșea în total cam 100 lei/an ceea ce nu era chiar puțin.
Justificarea era că, cică, te duci și duci fizic fierul și hîrtia la centru și banii primiți acolo îi predai la școală. Obligatoriu. De parcă avea toată lumea fier vechi, hîrtie, plută, deșeuri textile (era o listă fff lungă) acasă, în apartament !
alias(Citează)
14/01/2014 la 1:47 PM
@alias: foarte tare aia cu banii din reciclare, nu o știam. Aveau comuniștii idei de a lua bani, nu glumă, și nici nu puteai să te revolți, că ți se spunea că ești tu incapabil să reciclezi cât trebuie.
nwradu(Citează)
14/01/2014 la 1:14 PM
@2DU: nu e chiar așa, Funeriu a vrut să dea multe peste cap, dar ignorînd în general că nu atît legea era proastă înaintea lui, ci nu se aplica, asa cum se întîmplă în România peste tot, nu numai în învățamînt. Să fim serioși, ce, legea permite să se dea diplome și doctorate pe șpagă, sau pe pile, a permis vreodată? Ponta a plagiat pt că i-a perims legea? nu, ci pt că au închis ochii cei din comisii, conducătorul său fiind… Adrian Năstase, mare prof univ și conducător de doctorat !
Nu are nici o treabă cu “băsismul”, așa cum nu are treabă nici cu “constantinismul” sau “iliismul”. Criteriile de performanță în învățamînt, mai ales cel pre-universitar, sînt f. greu de măsurat.
Neseriozitatea românilor din toate domeniile nu permite și nu va permite să se facă o reformă reală în respectivele domenii. Nu cînd oamenii recunosc public, ca Luiza mai sus, că educatoare i-a pretins șpagă în modul cel mai penal, și ea a dat, că i-a fost frică… din astfel de oameni (nemernici de-a dreptul infractori care cer, si oameni slabi care dau, și prin asta susțin “sistemul”) e formată întreaga societate românească.
alias(Citează)
14/01/2014 la 1:29 PM
banii nu se dau de frica, sau nu in cazul meu
Dar cand trimiti un copil de 3 ani la gradinita parca vrei sa aiba cu ce se spala pe maini si cu ce se sterge
Laptopul si imprimanta erau folosite pentru a scoate niste foi cu diverse desene pe care copii urma sa coloreze, picteze, etc. Inteleg ca sunt utile, dar ce nu am inteles de ce la fiecare clasa tre sa existe laptop si imprimanta. O imprimanta in reteaua gradinitei (sunt 3×3 grupe) ar fi facut lucrurile mai acceptabile pentru toti.
@alias: mai vb si cand o sa ai copilul tau si o ai prima zi de gradi (‘intrarea in sistem’)
Luiza(Citează)
14/01/2014 la 1:46 PM
Se intampla si lucruri mai rele in orase mai mici . La mine in liceu erau mereu luate cadouri de 1/8 martie + zile de nastere ale unor profesoare mai rele / inalte in rang . Bani veneau la liceu s-au facut vreo 5 laboratoare de informatica desi ore se faceau doar in 2 pt ale tine de bune pe celelalte , au inaltat un corp cu inca 2 etaje si in loc sa faca naiba mai multe clase sa poata sa vina toate clase IX-XII de dimineata au facut sala de festivitati . Note la bac in 2009 nu a existat o nota sub 9 .
Mihai(Citează)
14/01/2014 la 1:59 PM
@alias,
ma refeream ca a fost o incercare de a structura sistemul din radacini. Problemele aparute azi cu o profesoara spagara nu sunt noi si nici macar nu sunt cele mai grave iar parerea mea e ca nu trebuie sa incerci sa rezolvi individual probleme marunte ci sa schimbi paradigma falimentara in care se afla invatamantul romanesc pentru a permite instrumente de autocorectie.
Cand o scoala dintr-un oras o sa aiba solicitari 50 de elevi pe un loc in timp ce alta nu ocupa nici 10% din locuri, e clar unde ar trebui sa mearga mai mutlti bani. Cand ai mai multi bani, poti aduce profesori mai buni sau sa-i platestimai bine pe cei existenti, ai bani de materiale didactice .. etc, in timp ce scoala mai slaba va fi nevoita sa ridice standardul de predare sau risca disparitia, e doar un exemplu..
2DU(Citează)
14/01/2014 la 2:08 PM
Fara a incerca sa ii menajez in vreun fel pe cei care pretind bani si cadouri de la elevi, ma bucur sa vad ca problema invatamantului este abordata de tine intr-un mod mult mai larg. Subfinantarea si salariile de mizerie sunt principalele lucruri care ar trebui indreptate.
Coffee(Citează)
14/01/2014 la 3:24 PM
@luiza: nu ne cunoaștem, poate eu sînt mai bătăios decît media, poate mai fricos… nu ai de unde să știi. Într-o țară mai “normală”, media oamenilor e să fie mai “bătăioși”, să nu se lase călcați în picioare, cum s-a întîmplat de atîtea ori în Ro. O învățătoare/educatoare care cere șpagă un laptop nu trebuie tolerată, și pace. Dacă vor să folosească calculatoarele pt. uzul copiilor, și voi părinții sînteți de acord să plătiți pt. asta, să fie luate desktopuri, care să rămînă la școală, fără discuție.
@2DU: în cazul învățămîntului obligatoriu (măcar cls. 1-8), ar tb. ca toate școlile să asigure un standard minim (si acesta din urmă să fie cît mai ridicat, prin măsuri active luate de minister), pt că copilul ar tb. dat la școala cea mai apropiată, nu la cea mai “jmecheră” care însă e la mama naibii, ceea ce implică eforturi majore din partea copilului, respesctiv părinților, pt a-l duce/aduce de la școală. Nu e totuna înv. școlar cu cel universitar, unde criteriul localității nu mai poate fi folosit. În orașe cel puțin, sînt destule școli a.î. orice copil să stea la o distanță accesibilă prin mers pe jos de școală. Este un aspect important, în lipsa lui am întîlnit prea multe cazuri de părinți care nu mai fac ce trebuie la muncă, pt. că “trebuie să-și ducă/aducă copilul la școală”.
De asemenea, o țară care se respectă ar trebui obligatoriu să asigure suficienta finanțare a școlilor măcar cu clasele 1-8, dacă nu chiar 1-12, pt. a asigura egalitatea de șanse a copiilor, nu să trebuiască automat să ai bani ca părinte, pt ca copilul să meargă la o școală bună, cele gratis fiind proaste. Altfel zis, copil de părinți săraci –> școală proastă –> șanse mici să se “ridice” peste nivelul părinților.
alias(Citează)
14/01/2014 la 5:13 PM
N-am citit mare lucru din ce s-a spus mai sus, pe sarite un pic. Ce am inteles este vorba despre sume modice. Cum calculam o suma mocdica? Cand o paine este 4.5 ron si dai 5 ron si nu iei restul dar mai tarziu mai vrei o paine si nu ai decat 4 ron sa vezi ce privire iti arunca vanzatoarea, pt. ca isi ia bani din ciubucul ala de 10 bani 20 sau cat mai lasi tu. In invatamant toata lume se plange ca sunt salarii mici si sunt vai de steaua lor. Probabil ca asa este dar ciubucul e consistent, si din cauza asta stau acolo. Tot ce apare in presa, este vorba de persoane tinere, care se pot reorienta, nu de cei care asteapta pensia si nu mai au incotro. In momentul de fata profesorii sunt pe aceeasi treapta cu ospatarii si taximetristii: n-au sa dea rest. Si mai sunt multe spus. Concluzia este ca in scoala, in momentul de fata, se vor da bani,pt. orice.
eu(Citează)
15/01/2014 la 11:41 AM
Se pare ca o sumedenie de oameni nu fac diferenta intre fondul clasei si spagi. Adica, mai bine sta copilul tau in banci rupte, ii pica zugraveala veche in cap, etc. decat sa dai o suta-doua pe semestru? Ce dracu sa facem daca statul si sistemul e disfunctional si e condus doar de imbecili care-si vad doar interesul propriu? Cand e vorba de copilul tau ti se schimba optica “bataioasa” radical. In alta ordine de idei, mi-aduc aminte ca, pe vremea lu’ Ceausescu, aveam o colega a carei tatic era ceva mare sef la o intreprindere de produs utilaje grele. Ala “rezolva” nu stiu cate tone de fier “vechi” si asa isi facea clasa planul la vestitul RRR.
Pozilla(Citează)
15/01/2014 la 1:34 PM
Da’ ce zici de asta? http://www.eyeinthesky.ro/vrem-catedrale-nu-spitale/
EYE IN THE SKY(Citează)