un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

La restaurantul lui Joseph Hadad

16 Jan 2014  ·

EXPERIENȚE, GÂNDURI  ·

29 comentarii

Am fost sâmbăta trecută la Joseph, restaurantul lui Joseph Hadad de la Top Chef. Costă o căruță de bani, dar mâncarea este extraordinară, rețete speciale cu tot felul de combinații și sosuri exact ca-n emisiunile TV, iar servirea la fel de bună.

Trec direct la mâncare. Veți observa porții mici de mâncare, dar mă așteptam la asta. Toate sunt mici aici, dar așa sunt preparatele de tip “masterchef”. La Joseph te duci pentru rețete inedite, bine gătite, nu ca să te ghiftuiești.

Mai jos vedeți un ravioli cu crevete și medalion de biban de mare sote, acoperit cu spumă de țelină aromată cu ciuperci Shiitake și roșii confiate.
restaurant_joseph_hadad_05_ravioli_creveti_biban

Știu că de fapt nu vedeți nimic în farfurie, bibanul este alb, acoperit de spumă albă, iar singurul ravioli cu crevete, mare aproape cât centrul farfuriei, era pus sub pește. Mie nu-mi place în general peștele, dar acesta a fost gustos și inedit pregătit. Face parte din categoria aperitivelor calde, apropo. 49 de lei.

Un aperitiv rece a fost salata de rață confiată cu andive, mango, afine și muștar Dijon. Este o rețetă ce combină multe ingrediente și arome; inclusiv acele mici puncte de sos galben cu o feliuță de măslină pe margine schimbă gustul unei guri de salată. Este și o porție mărișoară, mai consistentă decât bibanul de mai sus. 43 de lei.
restaurant_joseph_hadad_04_salata_rata_confiata

Trecând la felurile principale, recomandarea mea ar fi să încercați vita cu foie gras, cu sos merlot și o ciupercă porcini. Vita a fost extraordinară, o carne moale de putea fi tăiată cu furculiță și se topea de-a dreptul în gură. Am cerut-o medium-rare și așa a fost, rozalie în interior, suculentă și gustoasă. Deasupra vedeți bucata consistentă de foie gras, iar sparanghelul un pic pus pe grătar se odihnește peste ciuperca menționată (nu degeaba am folosit la singular termenul). 95 de lei.
restaurant_joseph_hadad_06_vita_ficat_rata
restaurant_joseph_hadad_08_vita_foie_gras

Am luat și miel, “rack of lamb”, coroană de miel cu cremă de morcov și coriandru și cumin și sos demi-glace. Aici am apreciat cel mai mult aspectul farfuriei, cu acele oase împreunate, sparanghelul pus deasupra și cu 2 crenguțe de rozmarin pentru decor și aromă.

restaurant_joseph_hadad_07_miel
restaurant_joseph_hadad_09_miel

Carnea am cerut-o făcută mediu și așa a fost, rozalie și foarte gustoasă. Mie nu-mi place în general mielul, la Paști mănânc o singură dată, dar am avut inspirație bună să-l încerc la Joseph, cu gândul că poate un restaurant de acest nivel mă ajută să-l redescopăr. A fost delicios și l-aș mânca din nou cu mare plăcere. 89 de lei.

Cea mai mare surpriză am avut-o la desert. Am cerut Earth, adică ciocolată, cremă porcini, cardamon, boabe de tonka mărunțite, gutuie, ganache de ciocolată albă și trufe, sos resin și a venit platoul surprinzător de mai jos. 45 de lei.
restaurant_joseph_hadad_10_desert_earth
restaurant_joseph_hadad_12_desert_earth

Ce nu vedeți în fotografie este “aburul” ce se ridica din platou. Vedeți acea masă albă care la o primă vedere pare brânzică? De fapt era o cremă de ciocolată albă (cred eu), răcită cu azot lichid până când devenise un pic tare, aproape ca o bezea, iar aburul ce se ridica din platou (îl vedeți un pic în partea de jos, lângă gutuie, și în centrul farfuriei) a complementat perfect denumirea desertului (earth), ca ceața ce se ridică în diminețile reci prin pădure.

Ciupercuțele aveau pălăria din ciocolată și piciorul dintr-o cremă albă, răcită pentru stabilitate. Mi-a fost dificil să identific toate ingredientele în farfurie: boabele de tonka mărunțite sunt patul acela roșiatic, în care se găsesc amestecate cu cardamon, iar crema porcini (ciupercă la desert!) o puteți vedea pe acolo cu câte o foiță de zahăr caramelizat înfiptă în ea.

A fost unul dintre cele mai frumoase platouri văzute vreodată și mi-a făcut mare plăcere să-l mănânc, încercând pe rând toate ingredientele și apoi combinându-le aromele.

Un alt desert a fost tartă de lămâie cu yuzo (care e o specie de lămâie asiatică). Conținea și afine proaspete, meringue italian, marmeladă de zmeură, un foarte mic macaron, rubarbă, pudră de ulei de măsline, sorbetto de zmeură și măsline confiate. 42 de lei.
restaurant_joseph_hadad_11_tarta_lamaie_yuzo

A fost bun, un pic acrișor de la lămâie și acel sorbet de zmeură de deasupra ei, dar ceva mai banal decât ciupercuțele prezentate anterior. Micuțul macaron (stânga, sub frunzulițe) a fost amuzant ca aspect. Sfatul meu ar fi să luați acest desert doar dacă doriți ceva pe bază de fructe de pădure.

Am băut și două cocktail-uri, bune amândouă și cu suficient alcool. Un pahar de vin sau prosecco, dacă doriți, costă 18 lei.

Pe total, o experiență gastronomică foarte plăcută și o recomand tuturor, măcar pentru vreun eveniment special din viața voastră. M-am uitat prin restul meniului și, dacă ignor preparatele de pește și alte ingrediente care nu-mi plac de obicei, dacă mai fac o vizită acolo mănânc cam tot ce mă interesează. De exemplu felurile principale sunt doar 5 la număr, pui, rață, miel și două feluri de vită, iar deja două dintre ele le-am gustat.

Update: am uitat să spun despre serviciul la masă: ireproșabil. Ospătarul a ocolit masa ca să-mi toarne băutura prin dreapta mea, cum e regula, oamenii au fost politicoși și discreți, farfuriile erau încălzite, muzica era plăcută, un fel de best oldies chillout.

Restauratul Joseph este foarte aproape de Aviatorilor, într-o vilă de pe una dintre străduțele de acolo, Ion Cantacuzino nr. 8. Puteți consulta meniul pe site-ul josephrestaurant.ro.

UPDATE: ALTE PREPARATE

La finalul lunii februarie a fost ziua mea de naștere, așa că mi-am dus părinții tot la Joseph Hadad, în pelerinaj la mâncărurile bune, cum s-ar zice. Li s-a părut lor bizar că insist să fotografiez fiecare platou înainte să-l mâncăm, dar aveam un scop nobil.

Aperitiv cald: ouă bio în crustă de pesmet japonez, homemade gnocchi aromați cu ulei de busuioc, roșii confiate, prosciutto din piept de rață – 36 lei.
Incredibil de bun. Oul acela moale, în pesmet, este extraordinar, iar combinația cu gnocchi și restul a fost delicioasă. Dacă doriți un aperitiv cald, acesta ar fi a doua opțiune, prima fiind următoarea.
joseph_hadad_restaurant_oua_bio_08
joseph_hadad_restaurant_oua_pesmet_oua_pesmet_01

Aperitiv cald: Risotto de linte cu nero di seppia, baby calamari crocanți – 38 lei.
Cel mai bun aperitiv. Creveții crocanți sunt excelenți, iar lintea a fost de vis. Îmi place lintea în general, iar aceasta a fost excelentă, cremoasă și foarte gustoasă. Nu știu exact cum este preparată, dar este ceva deosebit.

joseph_hadad_restaurant_calamari_linte_07
joseph_hadad_restaurant_calamari_linte_02

Aperitiv rece: Carpaccio de vită, brânză de capră cu cenușă de vinete, rucola, andive și plante aromatice – 54 lei.
Cenușa de vinete? Se poate. Bun preparatul.
joseph_hadad_restaurant_carpaccio_vita_05

Aperitiv rece: Tartar de ton, calamari tempura cu nero di seppia, pomelo, gel vinaigrette de hrean, tapioca, alune de pădure caramelizate – 62 de lei.
Exact ce-i spune numele, adică ton crud, deci ceva pentru pasionații de așa ceva. Foarte bun și gustos, toate acele ingrediente și condimente se cunosc din plin și formează un aperitiv foarte bun.
joseph_hadad_restaurant_tartar_ton_06

Pește: file de somon în stil tailandez, boabe de soia neagră, ghimbir, ciuperci shiitake, mirin, vinaigrette de lemongrass, legume crocante – 62 de lei.
Cine vrea pește are suficiente rețete inedite din care să aleagă la Joseph. Somonul a fost gătit ca la carte, făcut medium și suculent.
joseph_hadad_restaurant_somon_tailandez_09

Carne: piept de rață, piure de cartofi, castane caramelizate, gutui confiate, sos Porto – 72 de lei.
Sincer să fiu am luat rața pentru că știam deja mielul și vita, iar rața era următoarea pe lista de priorități.
Ca preparat este unul mai banal, că na, e rată cu piure. Este foarte bună, dar dacă mergeți la Hadad vă recomand mai degrabă vita cu foie gras cu coroana de miel.
joseph_hadad_restaurant_rata_11

Carne: Tajine mugrabi, adică ossobuco de miel, fructe confiate, scorțișoară și șofran – 73 de lei.
Mie nu-mi place acest fel de a prepara mielul deoarece păstrează cam mult din grăsimea lui și gustul “clasic” de miel.
joseph_hadad_restaurant_osso_bucco_10

Desert: parfait mille-feuilles de halva, șofran caramelizat, vanilie, măr însiropat, lemongrass, șampanie, amaretto – 38 de lei.
Bun, dar v-aș recomanda Earth sau Chocolate Egg.
joseph_hadad_restaurant__mille_feuilles_04

Desert: Chocolate Egg – ou de ciocolată, spumă de fructul pasiunii, amarena cherry, alune de pădure, migdale și dovleac mărunțite – 42 de lei
Foarte bun, un desert complex, cu spumă de ciocolată în înteriorul oului.
joseph_hadad_restaurant_chocolate_egg_13
joseph_hadad_restaurant_chocolate_egg_03

UPDATE #2: ȘI MAI MULTE PREPARATE

Risotto-ul de linte, înnegrit cu negru de sepie și acompaniat de calamari prăjiți rămâne unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți mânca în București. Este perfect! Risotto-ul este cremos și gustos, iar calamarii sunt aurii și buni la gust de-ți vine să mănânci fără oprire. Combinația merge de minune și v-o recomand cu toată inima. Costă 41 de lei.
restaurant_joseph_2_risotto_linte_calamar

Mai jos vedeți o porție de scoici Saint Jacques făcute sote cu cremă de anghinare, cu prosciutto făcut din piept de rață, roșii cu ierburi și lămâi confiate și fire de creson. Practic ai trei “grămăjoare” identice și mi-ar fi plăcut să fie patru la număr. Acel prosciutto din piept de rață este gustos, deși uscat se simte grăsimea de rață în gustul său. Preparatul este cam scump (72 de lei) pentru ce oferă, de asta vă și recomand risotto-ul de linte.
restaurant_joseph_1_scoici_saint_jacques

Trecând la felurile principale, eu am luat un risotto de homar făcut cu șofran, vermut, parmezan și carpaccio de trufe (98 lei). E bun, e gustos, conține carne de homar, include chiar și acel clește de homar care nu este decorativ, ci este carne moale ce se poate mânca (dar nu e zona cea mai gustoasă de la un homar). L-am comandat pentru că de-a lungul vremii am mâncat din toate cele 6 preparate principale de la capitolul carne și am zis să încerc ceva de la pește, însă dacă este să alegeți un risotto, repet, luați-l pe cel de la aperitive.
restaurant_joseph_3_risotto_homar

Iată și o coroană de miel de Noua Zeelandă cu terină de cartofi aromată cu nucșoară și cimbru (99 lei). Carnea este bună, suculentă, făcută exact cum trebuie mediu.
restaurant_joseph_4_miel

La desert am luat creme brulee (42 de lei), care a fost perfectă. A venit decorată cu un “trabuc” de ciocolată din care mai spărgeam periodic câte o bucată, dar fructele de pădure au fost mult mai potrivite în combinație.
restaurant_joseph_5_creme_brulee

Desertul Pământ (45 de lei) vi l-am mai arătat. Se găsește doar la Joseph și este o minunăție de ciupercuțe făcute din ciocolată, cremă porcini, boabe de tonka mărunțite, gutuie, ganache de ciocolată albă și trufe, totul ținut în loc cu niște azot lichid, astfel încât atunci când apare la masă se ridică o ceață din farfurie de parcă ai fi toamna în pădure.
restaurant_joseph_6_desert_earth

Restauratul Joseph se găsește în zona Aviatorilor pe strada Dr. Ion Cantacuzino Nr. 8, Sector 1. Meniul și alte informații găsiți pe site-ul oficial, iar de data aceasta rezervarea am făcut-o prin formularul online de pe site și a fost confirmată rapid printr-un răspuns pe email.

asus s5507

    29 comentarii

  1. arata bine si la pret e ok, pentru un asa restaurant. Ca idee, meniul de degustare la un restaurant 3 stele, cu oferta speciala, este 100euro de pesoana. Cine stie, poate vom avea si noi macar o stea in tara, candva.

    Nu-i asa ca nu stiai de unde sa incepi ? unde sa bagi furculita prima oara, cum sa iei ingredientele? Eu mereu am dilema asta si fac cum ai zis, intai pe rand apoi combinat.

    Nu ai zis nimic despre servire. Si chelnerul a fost de top?

      (Citează)

  2. cum ma nu-ti place pestele? ce fel de om esti?

      (Citează)

  3. Faina experienta, poate-l incerc si eu.

    O singura mentiune – cumin este chimion in romana ;)

      (Citează)

  4. Eu daca mananc, ma astept sa ma scol satul. Nu sa ma dau de-a dura, dar satul. Iar din portiile astea, putin probabil sa se fi saturat unul din motanii mei, daramite eu.

    Si detest cu pasiune restaurantele astea de fite care fac economie de ingrediente si te taxeaza 400 de lei de persoana pentru un pranz. Accept ca e un cu totul alt nivel fata de La Mama, de exemplu, dar preturi de 5x mai mari mi se par nejustificate.

    Astfel de locuri sunt doar pentru aruncat bani, pentru a arata ca ai bani de aruncat si nu pentru o masa de pranz eficienta si hranitoare.

      (Citează)

  5. ai fost tare cu afinele proaspete :)

    cat a fost spaga? :)))))

      (Citează)

  6. Nu pot sa nu observ ca bonul nu e fiscal…macar la acest nivel sa nu se faca evaziune.

      (Citează)

  7. Gaelex: pentru mancare te duci in alta parte.
    Diferenta aia de bani o gasesti in:
    – anii de experienta ai bucatarului
    – talentul lui
    – sculele din bucatarie
    – experienta de a manca ceva ce acasa nu ai cum

      (Citează)

  8. Cât ai lăsat bacșiș?

      (Citează)

  9. @gogu,

    In industria restaurantelor, cine nu face evaziune, a doua zi pune lacatul pe usa. E usor sa spui ca astia cu restaurantele sunt nenorociti, dar daca iti deschizi propriul tau restaurant cu gandul “Eu o sa fiu corect”, a doua zi ti-l vei schimba complet.

      (Citează)

  10. Fite , la budapesta era mai ieftin !

      (Citează)

  11. Ai fost la The Artist?

    Nu stiam de restaurantul lui Joseph Hadad, dar m-a dus cu gandul la ce-am mancat la The Artist. O sa-l incerc cat de curand, vita aia cu foie gras imi face cu ochiul :) Am dezvoltat o obsesie pentru gustat diversele variante de tournedo rossini.

      (Citează)

  12. Iti dai seama cati burgeri mancai la Osho de banii aia? Si felul 2 si felul 3.

      (Citează)

  13. Preparatele sunt facuta sa poti sa mananci cu usurinta toate 3 felurile.Dar la noi romani mult si prost nu putin si bun.

      (Citează)

  14. pentru acest articol foarte frumos ar trebui ca Joseph sa-ti returneze cel putin contravaloarea notei de plata… felicitari!

      (Citează)

  15. Or fi bune. Or fi frumoase. Dar scumpe taica scumpe. Astea sunt preturi de fite. Cand 80% din romania sunt in pragul saraciei restaurante de genul sunt opulente rau de tot.
    Inainte de craciunul de anul trecut a facut firma un misto si ne-a scos la o seara in oras. Am fost tot la un barulet mai de fite din oras. 14 persoane au plecat baute bine, mancate bine, totul cu vreo 1200 de lei.
    Si crede-ma ca nu a facut nimeni rabat.

      (Citează)

  16. Radulescu Vlad

    28/11/2015 la 9:08 PM

    Salata de rață confiată nu arata de “masterchef/top chef”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus