►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Sunt tot mai multe dispozitive cu NFC; probabil creșterea lor este exponențială. Tehnologia este bună și sper să o văd implementată în cât mai multe dispozitive de toate felurile, deoarece reprezintă cea mai simplă metodă de a le conecta.
Partea dificilă privind comunicația dintre două dispozitive este “să facă cunoștință” între ele. Asta poate înseamna conectarea la calculator și instalarea unor drivere și un mic restart sau poate însemna activarea bluetooth, scanarea după dispozitive, selectarea celui corect, introducerea unui cod de confirmare șamd.
Oricare variantă este dificilă. NFC-ul a venit și a simplificat totul. Am simțit acest lucru atunci când am atins telefonul mobil de o pereche de câști wireless și mesajul de pe ecran a fost “gata, poți asculta muzică!”; împerecherea bluetooth se realizase automat, fără nici o intervenție din partea mea. Recent am atins un mirrorless Sony A7 de telefonul meu și am fost întrebat dacă vreau să transfer fotografia de pe ecran în telefon.
Asta îmi doresc. O integrare simplă și rapidă între dispozitive de toate felurile și nu doar în IT, ci și între electrocasnice. De la atingerea telefonului pe care ai primit un email de imprimanta la care vrei să tipărești atașamentul respectiv la atingerea telefonului de tag-ul NFC pus pe ușa sălii de ședință sau de cinematograf pentru a-l pune automat pe silențios la atingerea tabletei de televizor pentru a descărca automat programul TV din EPG-ul receiverului.
Asus Transformer Trio a venit cu o idee care mi-a plăcut foarte mult și care mi se pare un compromis excelent între două lumi: ca laptop rulează Windows 8, dar ecranul este detașabil și devine o tabletă Android atunci când îl deconectezi de la tastatură.
În plus, un buton face trecerea instantanee între Windows și Android. E ca și cum ai avea două computere conectate la un singur monitor și afișezi imaginea din sursa pe care ți-o dorești. Pe lângă mobilitatea de care dă dovadă (atunci când pleci la plimbare o tabletă cu Android este suficientă, zic eu, pe când pentru muncă serioasă revii la sistemul complet cu Windows), îți oferă și un boss-key foarte elegant. Poți să lucrezi acum la un Excel și apoi, cu o simplă apăsare de buton, să te întorci la un joc de FIFA 2014 pentru Android.
Sper să văd mai multe astfel de dispozitive.
Cred că jocurile gratuite au demonstrat deja că pot genera foarte mulți bani producătorilor. Utilizatorii sunt momiți prin gratuitate și, dacă vor să avanseze mai repede sau să deblocheze niveluri speciale, plătesc o sumă modică. Dacă nu, joacă normal în continuare, gratuit și legal.
World of Tanks a devenit un sistem uriaș cu milioane de jucători. Candy Crush Saga generează milioane de dolari. Mechwarrior Online, Tribes, Grid 2 și câte alte exemplu nu pot fi date de jocuri gratuite care au mare succes. Poate că producătorii vor constata că o astfel de idee este foarte atrăgătoare și că este mai simplu să “prinzi” publicul permițându-i accesul la marfa ta, ca apoi să-i ceri bani dacă vrea mai multă, mai bună, mai diferită.
Ca la droguri.
Am văzut de mulți ani exemplele date de Siri și S-Voice. Chiar dacă în România sunt oarecum inutile până când nu vor fi adaptate limbii nostre, eu tot văd o utilitate în ele. Pur și simplu este mai rapid să zic “make a new calendar appointment for january 15” decât să apăs vreo 5-6 butoane pentru a mi se deschide acea interfață în care apoi adaug eu datele necesare. Iar dacă ești la volan și vrei să suni sau să afli ceva de pe Google, este mai rapid să te chinui cu Siri/S-Voice în engleza ta stricată decât să te chinui butonând telefonul cu un ochi la el și altul la volan.
Dar utilitatea adevărată am văzut-o recent la lansare ING Voice Biometrics. Un robot adaptat pentru limba română care îți recunoaște vocea, identifică anumite cuvinte cheie și te conectează direct la operatorul telefonul ce-ți poate răspunde la întrebare. Gândiți-vă câte secunde, poate minute, economisești pentru că nu mai asculți textul clasic cu “pentru carduri apasă 1, pentru conturi apasă…”
Sistemul funcționează, l-am utilizat chiar eu. De fapt, merge atât de bine încât nu doar ING s-a gândit la el. Cam în aceeași perioadă am sunat la Raiffeisen și, surprinzător, un robot similar mi-a răspuns și acolo, cerându-mi să spun în câteva cuvinte ce problemă am pentru a mă direcționa rapid. Pare experimental, am dat de robot doar o dată la 3 apeluri efectuate către bancă, însă probabil se va lansa în curând în mod public.
Eu aș fi fericit să am recunoaștere vocală pentru limba română pe telefon. Ați văzut ce dificil este uneori să scrii ceva pe Twitter de pe telefon? Un cuvânt acum, apoi pleacă mașina din față ta, deci continui fraza la următorul semafor, scrii cu o mână, greșești un caracter și te chinui să-l ștergi etc. Gândiți-vă ce simplu ar fi să dictezi totul din mers, iar pe ecran să apară întocmai ce-ai zis.
Toată lumea își dorește o dezvoltare puternică a acestor servicii. Producătorii auto vor să integreze comenzi vocale în toate mașinile. Muzeele vor să poți întreba “cât mănâncă o balenă zilnic?”, iar un computer să caute aceste date pe Wikipedia sau Wolfram Alpha și să ți le afișeze pe un ecran. Casiere care să vorbească limbi străine? E mai simplu să montezi un vendomat de bilete de metrou și să-i spui ce să-ți vândă, în limba ta, aparatul fiind capabil să recunoască orice limbă vorbită.
Am văzut trendul acesta tot mai puternic în 2012 și cred că va continua în 2013. Mă refer la brățări inteligente care îți măsoară pulsul, pedometre care se sincronizează cu telefonul, accesorii care îți monitorizează somnul sau sexul, dispozitive pe care le înfigi în ghiveciul florilor și îți spun când este cazul să le mai uzi, cântare care îți transmit crudul adevăr al burții tale prin grafice și alerte.
Am înțeles că inclusiv Microsoft a proiectat un sutien care detectează nivelul de stres al femeilor și, sper eu, trimite un mesaj soțului în care îi spune “vezi că este stresată rău, să nu cumva să-i ceri să gătească atunci când intră pe ușă, ci așteapt-o cu un compliment bun pe buze”.
Acest trend trebuie să continue spre dispozitive tot mai complexe și mai utile. Avem deja smartphone, avem tehnologia NFC și bluetooth, acum trebuie să le găsim utilizări. Haine care să-ți spună că ți-e prea cald, mergi mai încet, deschide primii 3 nasturi sau altfel vei transpira și vei ajunge leorcă la destinație, zgardă pentru pisica ta, care să-ți spună cât a mâncat astăzi și câtă mișcare a făcut, pentru a te alerta de diverse probleme, ceasuri inteligente, brățări ce-ți transmit temperatura bebelușului și dacă s-a trezit, glucometre, tensiometre și alte aparate medicale de uz propriu sincronizate cu telefonul sau calculatorul, pentru a-ți urmări în timp rezultatele analizelor șamd.
A fost un început timid în România, dar în 2014 va crește mult numărul POS-urilor la care poți plăti prin simpla atingere a cardului bancar contactless, fie el Mastercard PayPass sau Visa PayWave. Eu am un astfel de card și am observat tot mai multe magazine cu aparate compatibile montate, inclusiv Carrefour, Real (AFI cel puțin) și Cora (Sun Plaza cel puțin) dintre cele mari. Se spune că și Mega Image este aproape de introducerea lor, iar acolo majoritatea cumpărăturilor sunt sub 100 de lei, deci nu-ți este cerut PIN-ul.
Și vorbim doar de carduri. ING a introdus plata cu telefonul mobil prin același sistem, Garanti merge pe SeQR, ceva cu coduri QR, BRD a anunțat un sistem de plăti cu telefonul. Mai important, Cosmote pregătește un sistem MyWallet sub umbrela lor, iar când se bagă operatorii cu milioane de clienți în joc deja lucrurile vor avansa rapid.
Am spus deja aici destule și în comentarii găsiți totul explicat. Acum una costă în jur de 700 de euro. Pe măsură ce vor fi tot mai adoptate, prețul va scădea, iar pe la 300 de euro devin deja un gadget (dacă-l pot numi așa, fiind destul de mari) util la casa omului.
Vă dau doar două exemple: acum că am un LG G2, trebuie să comand probabil de pe eBay un accesoriu de prindere în bordul mașinii, dar aș putea să-l produc chiar eu pe o imprimantă 3D. Iar acum câteva luni am căutat ceva timp un robinet cu o anumită formă pătrată la prinderea de baterie; l-am găsit la un târg de vechituri la capătul orașului, pe Valea Cascadelor, dar la fel de simplu l-aș fi putut produce acasă, dacă aș fi avut o imprimantă 3D.
Și mă gândesc că ar putea fi chiar un business de viitor aici. Un mic chioșc în cartier, care să producă plasticele de care are nevoie lumea, fie ele un nou capac la telecomanda TV, un buton pentru bordul mașinii sau un sistem de prindere pentru ștergătorul de parbriz șamd. Chestii fără de care obiecte mai scumpe devin inutilizabile, dar nu poți găsi piesele necesare pe piață.
Mi-au plăcut autoturismele hibride încă de când am condus prima oară un Toyota Prius, dar cele electrice sunt și mai uimitoare. Aproape complet silențioase, pline de tehnologie și ultra-rapide. Motoarele electrice pot transmite către roți un cuplu foarte mare, nu au micul lag al motoarelor pe benzină și sunt nepoluante.
În 2013 am condus pentru prima oară una, un Ford Focus Electric. A fost o experiență inedită încă de la prima apăsare puternică a pedalei, când accelerația m-a luat prin surprindere. Pentru 2014 îmi propun să conduc un Tesla S, care, deși e o mașină mai mare, ajunge la sută în 4,2 secunde, performanță de Porsche sau Ferrari. Iar masinile sunt mai aproape decât credeți, după lansarea lor oficial în Germania anul trecut se merge acum spre dezvoltarea la nivel național a stațiilor de reîncărcare și în alte țări precum Olanda sau cele nordice.
Pentru 2014 mă aștept ca fiecare producător de autovehicule să ofere în gama sau cel puțin 1-2 modele electrice cu aspect normal, nu cu design de prototip futurist.
Doar un mic reminder: conform celor stabilite cu ANCOM, operatorii telefonici au voie să activeze rețelele 4G la nivel național începând cu 6 aprilie 2014. Bănuiesc că MApN le-a eliberat respectivul spectru.
Tot ceea ce v-am spus mai sus există deja la scară mai mică sau mai mare. În 2014 vor deveni și mai prezente în viața noastră, mai accesibile și mai bine integrate în ceea ce avem în jur. Puteți citi și ce tehnologii m-au dezamăgit în 2013.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
20 comentarii
07/01/2014 la 12:32 PM
Eu nu vad un viitor la masinilor electrice. Si m-as bucura sa nu ma insel. Pana era petrolului nu va muri sau sa fie aproape de final, nu se vor face prea multe.
Mihai(Citează)
07/01/2014 la 12:33 PM
Inca nu imi vine sa cred cat de bine merge 4G-ul de la Orange. Am avut in decembrie un proiect care m-a “plimbat” un pic prin Bucuresti cu o echipa de filmare si am avut 4-5 locatii in care modemul 4G a avut viteze de 20-25 Mbps atat upload cat si download (la un moment dat faceam si streaming full HD cu el).
Erau in echipa si niste americani si le-am aratat la un moment dat niste teste de viteza, ce internet folosim. Au ramas amandoi cu gura cascata ca avem asa ceva in Romania; imi zicea unul din ei ca a auzit ca asemenea viteze dar el nu a avut niciodata in New York mai mult de 10Mbps
Daniel Mitran(Citează)
07/01/2014 la 12:47 PM
Eu ma gandesc din ce in ce mai serios sa-mi cumpar o imprimanta 3D, tocmai pentru a-mi putea face eu suport pentru telefon pentru masina – producatorii de telefoane nu se prea inghesuie sa faca accesorii pentru toate produsele lor, singura exceptie fiind HTC, care are accesorii foarte bune pentru telefoane.
Sabotor(Citează)
07/01/2014 la 12:49 PM
apropo de imprimante 3d, Posta franceza experimenteaza un nou serviciu in acest moment: imprimante 3d in cateva oficii postale. daca merge bine, il generalizeaza. e misto, pana acum trebuia sa mergi in cateva locuri (majoritatea nu printeaza pt public, doar pentru firme, comenzi mari) si era ff scump.
stefan(Citează)
07/01/2014 la 1:02 PM
“Gândiți-vă ce simplu ar fi să dictezi totul din mers, iar pe ecran să apară întocmai ce-ai zis.”
Ganditi-va ca nu e musai sa dai un tuit fix cand conduci. Stiu, o idee revolutionara.
animal00(Citează)
07/01/2014 la 2:24 PM
@animal00: nu înțeleg. Păi și când te plângi de trafic pe Twitter, după ce ai ajuns acasă? Nu se face asta.
nwradu(Citează)
07/01/2014 la 1:08 PM
Să nu exagerăm cu gadgeturile tehnologice exagerate și inutile după părerea mea: haina care-ți spune că să te deschei că ti-e prea cald sau mai știu eu ce. Generalizarea unor astfel de aberații va duce sigur la o lume de oameni neputincioși cum erau cei din Wall-E.
Iar la NFC, nu e chiar așa de simplu, tu de ex. zici că dacă atingi telefonul de usa cinematografului, trece pe silențios, eu credeam că o să zici că îți transferă în telefon programul filmelor care rulează, cu descrieri. Se pare deci că “simpla” atingere nu e ceva atît de evident și tot va trebui să configurezi ce vrei să facă.
În plus, în lumea concurenței (care nu va dispărea în 2014 și nici în viitorul apropiat) în continuare nu se pune problema unificării depline a interfețelor. Uite că după 20+ ani conceptul de right-click din windows, binecunoscut oricărul utilizator, se face… altfel… pe Mac, unde nu ai unde fizic să apeși pt. right-click. Și ăsta e doar un exemplu. Mă aștept deci în continuare să nu existe interoperabilitate deplină, nici ca protocoale, nici ca interfețe, între toate echipamentele.
Doar în filmele americane se conectează cu MacBook-ul la nava extraterestră din prima încercare :-)
alias(Citează)
07/01/2014 la 2:32 PM
@alias: interoperabilitatea poate fi atinsa. Nfc pentru negociere, Bluetooth 4.0 peste wifi pentru transfer, iar ethernetul este deja peste tot.
nwradu(Citează)
07/01/2014 la 1:27 PM
mai nou se fabrica si arme cu imprimate 3d :D
http://youtu.be/DconsfGsXyA
maic(Citează)
07/01/2014 la 1:41 PM
@alias
Pe mine, la filmul ala cu macbookul, singura chestie care m-a mirat a fost ca au nimerit din prima USB-ul corect in mufa.
nashu_mare(Citează)
07/01/2014 la 2:22 PM
@nashu_mare: orice conector USB are două foarte mici umflături pe una din părțile metalice. Acelea vin mereu în sus.
nwradu(Citează)
07/01/2014 la 1:43 PM
Atunci cand se va atinge cineva de tine, pe strada, sa stii ca nu va fi un gest intamplator. :)
Adi(Citează)
07/01/2014 la 2:14 PM
@alias
Right-click e de foarte mult timp implementat in OSX. De foarte mult timp. Iar de la Mighty Mouse incoace (adica din 2005) au si buton fizic pentru right click.
Sabotor(Citează)
07/01/2014 la 3:03 PM
Si mie mi se pare foarte misto chestia cu cardurile contactless… m-am desumflat putin dupa ce am incercat sa platesc cu unul la o farmacie si mi s-a spus ca dispozitivul de citire “probabil nu e conectat”, si ca oricum nu stie nimeni sa il foloseasca. Sper sa se introduca in curand la Mega Image!
Jen(Citează)
07/01/2014 la 3:41 PM
@Jen: am auzit-o și eu des în Carrefour și altele. Cred că nu se face training suficient cu personalul și nu au chef.
În practică, casiera trebuie să aleagă plata cu cardul. Cititorul contactless se activeaza în acel moment (scrie pe el apropiați cardul) și gata, poți plăti. Bănuiesc că-i instalat în paralel cu POS-ul clasic. Dacă nu ar fi un contactless acolo, casiera ar trebui să ia cardul și să-l introducă în POS-ul ei.
Doar la Peek & Cloppenburg mi s-a întâmplat să nu meargă deși era activ. Am insistat, n-a mers, mi-a zis casiera că de obicei merge doar la carduri BCR, iar în rest nu.
nwradu(Citează)
07/01/2014 la 3:07 PM
Nu, nu vin intotdeauna in sus, unele laptopuri cum e MSI-ul meu S271, au un port rotit invers.
Gaelex(Citează)
07/01/2014 la 6:20 PM
@Gaelex: da, dar asta-i vina producătorului MSI, că a montat invers portul. Probabil Intel recomandă să nu se monteze așa, dar în funcție de design-ul carcasei au fost siliți să-l planteze pe partea inferioară. Și la telefoane se întâmplă des.
nwradu(Citează)
07/01/2014 la 4:00 PM
Eu mi-am pus ING Pay (plata cu telefonul mobil prin NFC) si nu am reusit sa platesc decat la metrou. In rest, la Mega image au deja POS-uri cu PayWave dar nu sunt activate. La Carrefour nu a functionat, la Cora din Sun Plazza nu stia casierul sa foloseasca si tot asa. Am incercat in vreo 7-8 locuri si nu am reusit. Mai dureaza pana o sa-l pot folosi.
Sorin(Citează)
07/01/2014 la 5:57 PM
@nashu_mare: nici alora cu Mac nu le-a iesit din prima, au tras ca de obicei 3 duble, cu partea 1 in sus, cu partea 2 in sus, cu partea 1 in sus ->bingo. Dar dupa aia le-a venit ideea sa inventeze Lightning.
ipo(Citează)
07/01/2014 la 6:27 PM
@nwradu
Acum ce sa mai zici si tu? Da vina pe MSI!
nashu_mare(Citează)