►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am fost la câteva lansări de noi televizoare, dar pe partea smart nu am văzut nimic nou în afară de hardware îmbunătățit. Nici o aplicație majoră nouă, nici o îmbunătățire semnificativă în ceea ce-ți oferă un Smart TV.
Un studiu din mai 2013, făcut în țări precum Franța, Germania, Spania, SUA și Marea Britanie, a raportat că, dintre cei ce au un Smart TV, mai puțin de jumătate au și conectat televizorul la Internet, conexiune fără de care e greu să-l folosești “smart”. Iar dintre aceștia, probabil un număr și mai mic de oameni folosesc aplicațiile smart în mod repetat.
Eu unul simt că în ultimii doi ani nu s-a întâmplat nimic pe acest front. Iar mulți dintre cei cu televizoare smart din gama ieftină sunt chiar nemulțumiți că multe programe rulează greu și sunt rudimentare și neintuitive, ceea ce pare inadmisibil după mai mult de 2 ani pe piață. Ah, că se vând este o certitudine, dar oare în ce măsură se vând pentru componenta smart, nu pentru faptul că mai greu poți găsi un televizor fără aceste funcții, chiar dacă nu le vei folosi ulterior?
Mă așteptam ca modelul “C” să fie mai ieftin. În schimb, Apple a produs un model neașteptat de performant dpdv hardware, dar atât de scump încât mi s-a părut că singurul său rost pe piață a fost să demonstreze că mai bine plătești diferența mică până la un iPhone 5s.
Altfel spus, modelul 5c a fost intenționat plasat foarte sus în gamă pentru a părea nerentabil, încurajând achiziția unui model și mai scump, 5s, care părea cumpărătorilor mai atrăgător prin prisma micii diferențe de preț.
Nu mă înțelegeți greșit, WP8 este un sistem de operare foarte bun, cu o interfață inedită, o alternativă bună la concurența Android sau iOS. În fapt, nu știu pe nimeni care, având telefon cu WP8, să fie nemulțumit de el.
Ce-i reproșez eu este că WP8 este neschimbat. Mai mult, diferența față de prima generație, WP7, lansată acum mai bine de trei ani, este minimă și întreg sistemul de operare arată și, mai important și mai grav, se simte la fel ca-n prima zi.
Store-ul este greu de navigat, iar când instalezi ceva te duce înapoi în meniul principal al telefonului și trebuie să accesezi din nou toate meniurile. N-am reușit să instalez o altă tastatură, iar a lor nu-mi place. Telefonul face un restart complet atunci când schimbi limba interfeței. Există un lag general în interfață, prea mulți timpi de loading semnalizați prin acele puncte mobile din partea de sus a ecranului. Google nu este deloc integrat, iar Bing este foarte slab pentru România. Search-ul este lent, bluetooth-ul nu știe să se activeze singur când vrei să trimiți un fișier, nu poți să scoți un banal shortcut pentru meniul wifi.
Poate mai important, foarte multe aplicații nu sunt “oficiale”, ci făcute de diverși terți. Aplicația Facebook este făcută de Microsoft. Aplicația de YouTube nu face altceva decât să deschidă varianta de mobil a site-ului. M-am uitat prin colecțiile de aplicații – inclusiv în cea numită The Essentials Collections foarte multe aplicații au doar 2-3 review-uri.
Altfel spus, dacă la iOS și la Android evoluția este vizibilă prin diversele versiuni ale sistemelor de operare, fiind rezolvate foarte multe dintre problemele semnalate de utilizatori, WP8 pare înghețat, pare că se concentrează doar pe următoarea mare generație, iar între timp nimeni nu vrea să facă un minim efort pentru a rezolva problemele minore, dar care apar totuși constant în utilizarea de zi de zi.
De la Battlefield 4 la Grid 2 și alte jocuri încercate mai ales la LAN Party-uri, am rămas cu impresia că este tot mai greu să te joci cu prietenii tăi și asta de dragul combaterii pirateriei.
Pur și simplu devine imposibil să faci tu serverul și să primești pe el doar pe cei din jurul tău, cu care vrei să joci. BF4 te obligă să joci pe un server public pe care poate intra oricine; nu poți controla nici măcar harta sau modul de joc. Ah, vrei să le controlezi? Plătești suplimentar, pe lângă cei 60 de euro dați deja pe joc.
Alte jocuri, aceeași problemă. Poate intra oricine în jocul tău. Dacă ești împreună cu alți 5 cunoscuți și vreți să jucați doar voi, este ca și imposibil, de obicei fiind forțat pe niște servere publice accesibile oricui.
Totul se întâmplă sub motivul că așa se oprește piraterie, forțându-te să intri pe serverele lor. Nu am nici o problemă cu asta! Intru pe serverele voastre, dar lăsați-mă ca acolo să pot crea eu un joc, protejat cu parolă astfel încât să intre doar cei pe care-i invit eu și deci să mă distrez cu cine vreau eu în jocul pe care am dat bani.
2013 nu a fost anul în care să avem o nouă tehnologie care să mărească în mod considerabil autonomia acumulatorilor păstrând constant volumul. De fapt, chiar urmăream recent o prezentare a unui fondator al companiei Tesla (mașini electrice), unde spunea că în fiecare an capacitatea bateriilor crește cu 7%. Asta se poate interpreta în două moduri: că peste un an vei putea cumpăra o baterie cu 7% mai mare pentru același preț sau că anual bateriile se ieftinesc cu 7% pentru aceeași capacitate.
Din păcate, 7% nu este suficient. Dacă ne dorim o dublare a autonomiei din prezent, fie ea pentru telefoane sau pentru mașini electrice, în ritmul de dezvoltare al tehnologiei actuale ar fi necesari 11 ani pentru asta.
Este nevoie de o nouă tehnologie. Sau de o modificare masivă a celei curente. Se cercetează în mod intens pentru acest scop, dar 2013 nu a fost anul unor mari revelații, din ce am aflat, și nici 2014 nu cred că va fi. În fond, nu este nevoie doar de o nouă tehnologie, ci și de obținerea ei la un preț adecvat pentru introducerea pe piață.
După ce 2012 a fost dominat de telefoanele și tabletele cu Tegra 3, mă așteptam la mai multe de la Tegra 4 de la nVidia. Lansat în jur de 7 ianuarie 2013, noul procesor a fost anunțat cu mare tam-tam și apoi a lipsit cu desăvârșire de pe piață. O singură tabletă cu Tegra 4 am văzut în tot anul trecut, Asus Transformer TF701, în rest chipset-ul a lipsit aproape complet din telefoanele și tabletele marilor producători.
Se aude că de vină ar fi consumul mare de putere și supraîncălzirea procesorului. nVidia nu-i îngrijorată, s-au mișcat spre domeniul auto, dar eu zic că generația Tegra 4 este un eșec și Qualcomm i-a rupt anul acesta prin seria Snapdragon 600 și 800.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
20 comentarii
06/01/2014 la 9:31 AM
Xbox Live inca nu e disponibil in Romania… :(
Jen(Citează)
06/01/2014 la 9:37 AM
Și nu va fi nici pentru One.
nwradu(Citează)
06/01/2014 la 9:43 AM
Aplicatiile se misca(u) prost pe toate smartTV-urile Samsung nu doar pe variantele ieftine. Cauza a fost firmware-ul dobitoc. Sau, ma rog, o varianta a lui de acum cateva luni, pentru ca initial era OK. S-a remediat, desi incognito. Desi exista posiblitatea unui update din meniu, pentru update-ul asta trebuie sa te duci la ei pe site si sa folosesti un stick. Si nu, nu te anunta nimeni ca exista un update pe site!
nashu_mare(Citează)
06/01/2014 la 10:06 AM
Treaba cu multiplayer-ul la jocuri cred că e caracteristică doar pentru câteva (probabil 90% din ele sunt din cele publicate de EA).
La competiția de AC4 la care am fost, Ubisoft a lăsat opțiunea de private game astfel încât meciurile s-au putut desfășura liniștit.
Nu m-am jucat CoD: Ghosts dar din cât am citit, bănuiesc că poți să te joci cu prietenii în liniște, fără să intre alții peste tine.
Expansion-ul pentru SC2 – HotS – permite fără nicio problemă jocurile private.
Două lucruri au devenit prezente în aproape toate jocurile, ambele pentru a preveni pirateria:
-autentificarea online;
-lipsa modului LAN.
Atât timp cât serverele sunt stabile, n-am nimic împotriva acestor sisteme.
Bogdan Popa(Citează)
06/01/2014 la 12:02 PM
Si eu sunt oarecum dezamagit de Smart Tv. Se misca oarecum greoi, aplicatiile la fel. Sunt insa cu ochii pe Lg care a anuntat noua generatie smart cu webOS :)
razorsbk(Citează)
06/01/2014 la 12:04 PM
Nu prea inteleg de ce as plati pentru un smart tv, cand pot sa transform orice tv cu iesire HDMI cu ajutorul Tronsmart MK908 intr-un smart tv, si totul la nici 350 de lei. O suma mult mai mica decat diferenta dintre un LED clasic si unul Smart.
coke(Citează)
06/01/2014 la 12:14 PM
@coke: pentru că nu vei mai găsi un tv care să nu fie și smart.
nwradu(Citează)
06/01/2014 la 12:10 PM
@coke:
Pentru ca nu e acelasi lucru. Un MK *** tot un dispozitiv auxiliar conectat la HDMI e, la fel ca un PC sau un playstation care pot functiona alternativ cu interfata TV-ului.
nashu_mare(Citează)
06/01/2014 la 12:19 PM
Am adăugat Tegra 4 în listă.
nwradu(Citează)
06/01/2014 la 12:31 PM
@nashu, radu, asa-i, si totusi n-am vazut pana acum niciun tv smart care sa poata face ceea ce face jucaria aia de Tronsmart MK908. E ca si cum ti-ai transforma tv-ul intr-o tableta gigantica pe care o controlezi cu ajutorul unui telecomenzi extrem de misto.
coke(Citează)
06/01/2014 la 12:51 PM
@coke
Aceeasi telecomanda (sau macar acelasi format) se poate folosi si la smart TV. Eu am o tastatura Microsoft ARC conectata la TV si un mouse dar se gasesc si tastaturi mai mici cu trackpad integrat. Imi place mai mult asta ca pot tasta normal cu toata mana iar mouse-ul il pot folosi si separat ca o telecomanda pentru anumite functii. Problema e insa la interfata care nu e deloc fluida. Poate au o problema cu managementul memoriei sau ceva, ca altfel se lauda cu procesoare Dual-Core.
Altfel, am abonament la voyo a carui aplicatie merge OK pe Smart TV (mai fluid decat oricare alta) insa nu ma lasa sa accesez filmele cu plata (pay per view) de pe Samsung. O pot face doar de pe PC. Nici macar de pe telefon nu pot (deci si MK-ul e in aceeasi situatie), telefon pe care il pot conecta prin HDMI la TV. Asta e, voyo pierde niste clienti. As fi cumparat pentru 3€ “Hunger games 2” de la ei. Asa, daca ma obliga sa ma duc la PC, m-as putea duce si la un torrent. Dar asta e alta discutie.
nashu_mare(Citează)
06/01/2014 la 1:18 PM
@nashu, are sens sa comparam interfata unui smart tv samsung sau lg, care are un numar limitat de aplicatii cu ecosistemul android? Simplul fapt ca nu poti instala XBMC pe-un smart tv e fail din start. XBMC + MK Tromso + un hdd extren = win. Btw, XBMC are si streaming live pentru o sumedenie de competitii sportive care nu se prind la noi. Ce-i drept, nu-i foarte user friendly si-ti ia ceva pana-i dai de cap. Dar si dupa ce o faci…
coke(Citează)
06/01/2014 la 1:58 PM
Nu numai ca se misca cum se misca , dar ce ma enerveaza este ca o aplicatie noua nu intra pe toate variantele de smart. Concret eu mi-am luat acu 2 ani un samsung d5500 ,si nu am la smart mai multe aplicatii , cum ar fi HBO GO, Eurosport Player , ei ce vor sa ne schimbam in fiecare an televizoarele? sunt nesimtiti pt treaba asta
gheorghe(Citează)
06/01/2014 la 2:31 PM
@coke
Nu mi se pare mare fail ca nu poti instala XBMC. Interfata este similara ca aspect si functii cu cea de pe Samsung. Problemele generale de fapt tot de greutate si responsivitate raman.
Si daca vrei neaparat XBMC poti sa il folosesti pe tableta sau PC si sa trimiti filmele prin DLNA la TV.
nashu_mare(Citează)
06/01/2014 la 6:35 PM
@coke: cred că presupui că toți cumpărătorii de smart TV vor să facă din el o tabletă de 32 de inchi sau că toți se pricep să instaleze chestii prin spate, chiar și programe pe Android. Nu se pricep, e doar un televizor, trebuie să fie simplu și rapid și intuitiv.
Din păcate, smart TV-urile nu asigură experiența simplă și intuitivă și rapidă pe care ar trebui să o ofere. Aici e problema mare, nu la ce fac sau nu fac ele și ar putea face un stick cu Android.
Altfel, telecomenzi cu airmouse au majoritatea televizoarelor, dacă nu poți apela oricând la un AllTV de la AllView sau la atâtea alte soluții. Chiar și producătorii români au lansat soluții pentru transformarea televizoarelor în ceva smart, dar nu toată lumea vrea încă o cutiuță pe masă și un ștecher în priză.
nwradu(Citează)
06/01/2014 la 3:24 PM
Qualcomm i-au rupt si acum 2 ani, Tegra 3 fiind jalnic fata de procesorul din telefonul meu Xperia SP. 4-5000 de puncte cu Tegra 3 fata de 8000 cu Snapdragonul meu. Iar in Antutu 16000 fata de 21000, si eu sunt pe dual core iar Tegra e quad core.
Gaelex(Citează)
06/01/2014 la 6:59 PM
@Gaelex: nu știu ce să zic, Tegra 3 a fost bun, mai ales pe jocuri. Procesorul tău este performant, dar mai nou decât design-ul Tegra 3, așa că nu este foarte corectă comparația.
Eu sunt mai curios câte dispozitive cu Tegra 4 există comparat cu Tegra 3. Și ca modele diferite și ca unități vândute. E un indiciu bun ca să vedem spre ce SoC s-au orientat producătorii.
nVidia a anunțat astăzi Tegra “5”, numit Tegra K1, în două versiuni, una 4+1 la 2,3 GHz bazată pe ARMv8 A15 și una dual-core pe 64 de biți bazată pe o arhitectură proprie Denver, ambele având o putere de procesare grafică foarte mare. Acum pe hârtie toate par bune și frumoase și nu mă îndoiesc de performanțele respective. Dar tot contează ce aleg producătorii să integreze în telefoanele viitoare.
E o descriere bună în linkul PDF de la finalul acestui articol http://blogs.nvidia.com/blog/2014/01/06/the-192-core-super-chip-tegra-k1-brings-serious-gaming-chops-to-mobile/
nwradu(Citează)
06/01/2014 la 7:46 PM
Windows Phone a inceput sa progreseze intr-un ritm rapid, dar din pacate mai e mult pana departe si in prezent cred ca sunt in criza de timp fata de iOs si Android. Imi pare rau, e o idee buna, dar riscam sa ramanem intr-un duopol Google & Apple, practic pentru fabricantii de terminale monopol android. Din cauza asta tin unii gen Samsung e mana vaporware de tipul Tizen, just in case.
Ps. Greselile de tastare din comentariu sunt din cauza taataturii de pe Lumia 520, pe care nu o poti schimba cu una la alegere.
ipo(Citează)
06/01/2014 la 11:07 PM
@radu, avand in vedere cat de bine au prins tabletele, fiind extrem de intuitive, cred ca exact de asta au nevoie oamenii. De un televizor transformat intr-o tableta, ceea ce pana la urma vor si face cei de la Philips care vor lansa niste televizoare care vor veni cu Android-ul gata instalat.
coke(Citează)
07/01/2014 la 7:42 AM
ma bucur ca ai gasit tu o explicatie in plus pentru lansarea lui iPhone 5C ca eu ma gandisem doar la varianta in care “fetili” si-ar dori ceva colorat.
rivi(Citează)