un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review Orange Yumo, smartphone de 5 inchi

27 Dec 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

46 comentarii

orange_yumo_10
Orange Yumo este un alt model lansat pe acest sfârșit de an sub brand propriu al operatorului. V-am arătat anterior Orange Hiro, un smartphone foarte bun pentru prețul său (125 euro la liber), cu un ecran de 4,3 inchi. Yumo reprezintă o alternativă cu ecran de 5 inchi și hardware mai performant, la un preț destul de atractiv: 249 euro la liber și mai ieftin cu diverse abonamente Orange.

Yumo este de fapt un Huawei Ascend G740. Specificațiile hardware sunt:

  • ecran de 5 inchi, rezoluție HD 720 x 1280 px
  • cameră foto 8 megapixeli, filmare 1080p, cameră frontală 1 Mpx
  • 4G, Wifi, GPS, Bluetooth, radio FM
  • 8 GB stocare internă, are slot de card microSD
  • procesor Qualcomm Snapdragon 400, dual-core 1,2 GHz, 1 GB memorie RAM
  • rulează Android 4.1.2
  • baterie 2400 mAh
  • grosime 9,3 mm
  • greutate 150 grame

Preț: la Orange pe site costă 249 euro la liber, iar cu abonament nou sau prelungire îl poți lua începând cu 0 euro.

VIDEO-PREZENTARE

Dacă nu vreți să citiți textul de mai jos, uitați-vă direct la clipul făcut de mine în care prezint rapid telefonul și principalele sale avantaje. Apoi citiți review-ul :P

AMBALARE

În cutia telefonului am găsit încărcătorul de priză, cu cablu USB la micro USB, și un handsfree standard.

CONSTRUCȚIE

Yumo are o calitate medie spre bună a construcției. Nu-i nimic de reproșat, nu scârțâie, carcasa nu flambează, dar nici nu te impresionează prin calitatea materialelor sau design.
orange_yumo_01orange_yumo_02

Partea frontală este banală. Neagră, dreaptă, cu butoane capacitive sub ecran.

Spatele are, în lumină puternică, o tentă mov. Arată bine și este un pic rotunjit, dar este totuși un plastic banal. În partea de jos avem sigla Orange și textul Yumo, iar sus este modulul foto alcătuit din camera de 8 megapixeli, un LED pentru flash și un microfon.
orange_yumo_03orange_yumo_11

Toate butoanele sunt pe partea dreaptă: on/off și volum. Sus avem jack-ul audio, jos conectorul microUSB, iar în stânga nimic.

Sub carcasa spate am găsit bateria mare, de 2400 mAh, pe care trebuie să o scoți din telefon pentru a introduce microSIM-ul și microSD-ul.
orange_yumo_08

Pe total, design-ul este funcțional, fără a excela la aspect. Greutatea este rezonabilă la 150 de grame, la fel și grosimea de 9,3 mm, având în vedere prețul mic al telefonului.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Hardware-ul este bun, procesorul Qualcomm Snapdragon 400 fiind performant, chiar dacă aparent “doar” un dual-core la 1,2 GHz. Prefer oricând o arhitectură Qualcomm față de diverse Mediatek-uri sau alte chipset-uri. V-am spus anterior despre Hiro, dar Yumo are avantajul memoriei RAM duble, de la 512 MB la 1 GB, ceea ce face o diferență foarte mare pentru sistemul de operare Android și multitasking-ul de bază.

Iată rezultatele unor teste de benchmark din Antutu și Quadrant Standard.
interfata_orange_yumo_08interfata_orange_yumo_09

Ecranul este de bună calitate, ca și la Hiro. Recunosc că la acest preț mă așteptam la un ecran mai slab, dar afișajul este luminos și culorile sunt vii, chiar și în unghiuri mai mari de utilizare. Desigur, nu vă așteptați la performanțe de LG G2 sau SGS 4, dar la prețul cerut pentru un Yumo nu la ecran s-a făcut compromis.
orange_yumo_09

Nici la audio sau la calitatea semnalului, de altfel. Nu am avut nici un fel de problemă, recepția a fost bună, GPS-ul a luat rapid poziție, calitatea sunetului a fost bună, semnalul wireless puternic. Am făcut un singur test de viteză pe 4G LTE, în Centrul Vechi, și am prins banda pe care o vedeți mai jos. Mă declar mulțumit.
interfata_orange_yumo_10

Autonomia este foarte rezonabilă. Deși ecranul este unul de 5 inchi, rezoluția 720 x 1280 px nu generează un consum foarte mare, iar bateria de 2400 mAh este de capacitate generoasă. Dacă este primul tău smartphone, e posibil să te țină o zi și ceva (update: majoritatea utilizatorilor raportează 2 zile de autonomie în mod uzual), mai puțin dacă faci multe sincronizări sau îl folosești intens, dar o zi scoți oricum din Yumo fără probleme.

Camera foto este veriga slabă. În lumina zilei face fotografii de 3264 x 2448 pixeli de calitate bună și în culori vii (poate doar galbenul este prea saturat). În lumină slabă sau noaptea, însă, are probleme dese de focalizare, iar fotografiile finale sunt de multe ori mișcate și cu un bleeding excesiv de la sursele puternice de lumină. Modul HDR, prezent în opțiuni, este atât de lent încât mai că nu-ți vine să-l utilizezi.

Totuși, ca să vă arăt comparația cu un alt obiectiv de 8 megapixeli, cel de pe un HTC One X, uitați-vă mai jos la câteva crop-uri. Sigur, One X a fost în altă gamă de preț, dar este totuși un telefon lansat de aproape doi ani.

Uitați-vă la diferența între texturi, mai ales la cărămizi, la acele decorațiuni de pe clădiri și la cum sunt surprinse luminile stradale în ultima imagine.

Update: O altă neplăcere este filmarea. Clipul filmat de mine este greșit focalizat (deși eram ziua în lumină bună și filmam pe stradă o scenă statică), iar telefonul încearcă permanent să focalizeze ceva, nereușind. Nu vă bazați pe Yumo pentru filmare.

INTERFAȚĂ ȘI PROGRAME

Screenshot-urile mele sunt făcute cu interfața în limba română, dar se poate comuta pe engleză, dacă vrei asta.

Ca de obicei, Orange a inclus în telefon câteva programe proprii și sunt binevenite. Cel mai mult îmi place cel numit Gesturi, cu care poți deschide anumite programe sau accesa diverse meniuri de configurare doar desenând un simplu gest pe ecran. Toate sunt foarte ușor de configurat, poți alege din gesturile sugerate sau poți propune tu unul nou, apoi alegi dintr-o selecție destul de mare de posibilități ce să se întâmple când în desenezi. Odată setat, în orice ecran începi să desenezi pe ecran și telefonul se prinde ce faci. Puteți vedea în clipul de sus o demonstrație.
interfata_orange_yumo_13

Alte programe sunt Contul meu Orange, cu care ai acces rapid la datele despre abonamentul tău, cât ai consumat, ce facturi emise ai șamd, Orange TV, unde poți vedea canale TV dacă ai un astfel de pachet, Deezer pentru muzică, DailyMotion, Orange Travel cu care faci un management al cheltuielilor în roaming, Orange Film pentru a beneficia de acel bilet de film suplimentar miercurea și Cloud Orange cu care ai acces la spațiul tău de stocare online, unde poți pune diverse fișiere pentru acces rapid din telefon.

Repet, ca și la Hiro, mi-a plăcut aplicația Fotbal Info, cu care fanii fotbalului au acces la rezultatele meciurilor din Liga 1, știri, clasament, totul actualizat foarte rapid. Dacă vă atrage aplicația o puteți lua din Google Play pentru orice telefon (link).

Dincolo de acestea, poți lua gratuit din Google Play sau găsiți preinstalat în telefon cam orice program vă doriți: Facebook, Gmail, WhatsApp, Yahoo, Evernote, Calendar, jocuri de toate felurile, Flickr, Dropbox, alternative de Office, Instagram, Twitter, Google Navigation șamd.

Particular pentru acest telefon, în meniul de notificări se găsesc butoane pentru activarea sau dezactivarea rapidă a anumitor funcții (wifi, bluetooth etc), cu posibilitatea configurării ordinii lor, ai 5 ecrane disponibile încă de la început și, din ce-am văzut, nu lipsește nimic din ceea ce oferă uzual Android-ul.

COMPARAȚIE ORANGE YUMO cu ORANGE HIRO

Yumo stă mai bine la:

  • ecran mai mare, 5 inchi față de 4,3 inchi
  • rezoluție mai bună, 720 x 1280 pixeli fată de 480 x 854 pixeli
  • cameră foto de 8 megapixeli față de 5 megapixeli
  • 1 GB memorie RAM față de 512 MB RAM
  • 4G față de doar 3G

Hiro stă mai bine la:

  • formă, cei 4,3 inchi sunt considerați dimensiunea ideală de către mulți utilizatori
  • e mai subțire, 8 mm față de 9,3 mm
  • mai bine construit, mai finuț
  • de două ori mai ieftin

CE E BINE

  • Preț bun pentru un smartphone de 5 inchi cu hardware-ul său
  • Autonomie bună

CE E RĂU

  • Camera foto este dezamăgitoare în lumină slabă
  • Aspect banal

CONCLUZIE

Pentru cei care vor un smartphone cu ecran mare, Orange Yumo poate fi o alegere bună pentru un buget restrâns sau pentru începători în alte smartphone-urilor. Nu excelează, dar nici nu dezamăgește. Totuși, se adresează unei nișe mici a celor care și-ar dori un telefon de această dimensiuni, așa că are o misiune mai grea pe piața. Personal, mi-a plăcut mai mult modelul Hiro.

Preț: la Orange pe site costă 249 euro la liber, iar cu abonament nou sau prelungire îl poți lua începând cu 0 euro.

asus s5507

    46 comentarii

  1. De asemenea mai este bun si pentru cei care au deja un smartphone mai vechi, si vor sa treaca la ceva nou dar nu la un varf de gama. Adapatarea la un ecran de 5″ e destul de usoara, eu am fost una din persoanele care considera ca dimensiunea ideala pentru mine ar fi maxim 4.3″, dar acuma nu cred ca as trece la un ecran mai mic de 5″.

      (Citează)

  2. Și eu am urcat pe rând de la 4,3 la 4,7 și acum la 5,2 și mereu mi s-a părut mai bine, fiindu-mi mult mai ușor să tastez.

    Totuși, din ce-am văzut vorbind cu lumea, majoritatea refuză din start anumite telefoane prea mari, de obicei cele peste 4,3 inchi, hai peste 4,7 inchi. Mai ales că cele din gama ieftină sunt destul de “bulky”, cum s-ar spune în australiană.

    Așa că le poți spune de avantaje (vezi mai bine ecranul, tastezi mai ușor, te joci mai ușor), dar ei nu și nu, e prea mare.

      (Citează)

  3. Intradevar sunt telefoane de 4,3 inchi sau 4,7 inchi care au o rezolutie proasta a ecranului. Dar modelul asta are o rezolutie buna pentru ce pret are.

    Eu am trecut de la 3,7inchi direct la 5 inchi, in schimb avantajele s-au vazut rapid, mai ales la vizualizare documente, web browsing,etc. Si intradevar unul dintre cele mai mari avantaje este faptul ca tastezi foarte usor si rapid, nu prea mai ai cum sa apesi pe litera alaturata si sa fii nevoit sa stergi si sa scrii iar.

    Daca ar fi dispusi sa stea 10-15 minute intr-un shop sa testeze si un terminal cu display mai mare si-ar schimba destul de usor parerea.

      (Citează)

    • @Razvan C: plus FIFA 2014, că pe un ecran mic e greu să folosești controalele și să și vezi ce se întâmplă :P
      Nu-i vorba că nu încearcă, majoritatea au pus mână pe unul mare. Dar se gândesc la altele: e greu, nu stă bine în buzunar, arată ciudat la ureche. Nu văd nimic în neregulă cu asta, fiecare știe ce-i mai important pentru el/ea din specificațiile hardware. Statistic vorbind, însă, cele de 5 inchi sunt o nișă.

        (Citează)

  4. @Radu da corect cele de 5 inchi sunt o nisa. Bine punctat si cu jocurile.

    Al meu de 5inchi e mai usor decat cel de 3.7inchi.

    E clar fiecare stie ce e mai bun pentru el/ea, dar un display mai mare cred ca e folositor pentru majoritatea celor care utilizeaza cat de cat un smartphone.

      (Citează)

  5. 1. „la fel și grosimea de 9,3 mm, având în vedere prețul mic al telefonului.” — n-am înțeles, vrei ca toate telefoanele să aibă 6-6.5 mm? ca să le pui dup-aia într-o husă de piele (flip case) care va adăuga încă 8 mm la grosime anyway?

    2. sunt de acord că acest Huawei G740 are camera mediocră (căci așa este și cea a lui G700), dar din păcate, din pozele prezentate, acest lucru nu este foarte evident. a, apropo, există și 3rd-party apps pt. un HDR mai rapid.

    3. „e posibil să te țină o zi și ceva, mai puțin dacă faci multe sincronizări sau îl folosești intens” — eu cu fratele său G700 obțin tipic 2 zile (chiar și 3!), asta cu WiFi și data always on, Twitter, Yahoo Mail, Outlook Mail, etc., cu screen time 3:30 h – 4 h. iar ăsta are baterie mai mare, deci eu aș miza pe 2 zile ca popa.

    4. „are slot de card microSD” — mai important este că poate instala apps pe SD, dacă îi spui s-o facă. n-ai verificat, nu?

    5. „Recunosc că la acest preț mă așteptam la un ecran mai slab, dar afișajul este luminos și culorile sunt vii, chiar și în unghiuri mai mari de utilizare.” — IMHO, culorile-s mult mai naturale decât la un ecran AMOLED. sigur că nu e la calitatea LG G2, dar și prețul e pe jumate.

    6. „1 GB de RAM” — asta e una din diferențele față de fratele G700 (care nu se găsește în RO), dar zău că nu înțeleg la ce-ar fi buni 2 GB de RAM. eu pe G700, chiar cu 20-25 apps în fundal (nu servicii, ci apps „reale”, pe care le pot închide), și n-am reușit niciodată să scad sub 1 GB de free RAM, deci acești 1 GB ar trebui să ajungă în toate situațiile.

    7. „Statistic vorbind, însă, cele de 5 inchi sunt o nișă.” — vor deveni un standard, poate cea mai comună diagonală. stai să treacă și 2014.

      (Citează)

    • @Beranger: din experiența mea, mai ales în perioada în care apăreau primele telefoane cu 2 GB de RAM, diferența se simte în autonomie și multitasking, nu în rularea unui singure aplicații. Nu știu exact de ce, probabil ține de Android. Cu mai mult RAM nu mai descarcă o aplicație din memorie pentru a lansa alta, trece mai ușor de la una la alta, indirect și bateria ține mai mult. Mi-am expus teoria asta aici https://www.nwradu.ro/2013/01/memoria-telefonului-posibila-cauza-autonomiei-reduse/

      4. n-am verificat.

      5. Nu-i chiar așa. Eu zic că la telefoane nu contează așa mult să fie culorile naturale (aia e important în fotografii), ci vii, vibrante cum s-ar zice. Asta te face să apreciezi mai bine o interfață frumoasă. Cred că toți au simțit acel wow când s-au uitat la un SGS 3 sau 4 prima oară, iar recent l-am văzut pe LG G2 și tableta G Pad 8.3, care au ecrane incredibile.

      Cât despre Emotion UI, da, a rămas probabil doar în butoanele din ecranul de notificări, meniul de widget-uri, ecrane etc. La o primă vedere nu simți că ar avea vreo interfață specială, în orice caz nu ceva ce-ar trebui să aiba propriul ei brand.

        (Citează)

  6. 8. a, văd în video că zice c-ar avea EmotionUI 1.5, dar eu văd un Android aproape stock, în orice caz NU EmotionUI. unde mama dracului este EmotionUI?!? (not to mention că ar fi trebuit să aibă Android 4.2.1, nu 4.1.2, respectiv EmotionUI 1.6, nu 1.5, dar probabil că procesul birocratic de la Orange…)

      (Citează)

  7. Yumo sau SGS I/II? Trebuie sa cumpar inca un telefon. Iau in calcul si pe acesta de la Orange, deoarece in ianuarie imi expira contractul si trebuie sa il prelungesc si asa poate imi fac ei o oferta la telefon.

      (Citează)

  8. @Adrian Skydiving, eu as merge pe YUMO.

    @Beranger, depinde ce aplicatii vrei de exemplu pe telefonul meu, o parte din aplicatii merg pe sd, o parte nu. De exemplu Facebook, Twitter nu merg puse pe sd, dar spre exemplu Speedtest merge pusa pe sd. Am impresia ca aplicatiile care au nevoie de contacte, push notificari etc. merg puse doar pe internal storage.

      (Citează)

  9. @nwradu: pardon, eu tocmai asta spusăi, că am 20-25 de apps pe care nu mi le închide, și tot am 1 GB free din 2 GB, așadar la ce dracu’ am nevoie de 2 GB? REPET: 1 GB din cei 2 GB sunt MEREU LIBERI! WTF. (de-aia zic că 1 GB is all you need)

    5. ba chiar așa este, eu NU sunt suficient de maimuță ca să mă dea pe spate niște „vivid colors”, eu vreau să fie naturale. chiar sufăr că ecranele (laptops, desktops, tablete, telefoane) nu sunt calibrate. o anumită nuanță de roșu se vede în paișpe feluri diferite, și strică tot efectul artistic.

    deci nu, SGS3 și SGS4 nu m-au dat niciodată pe spate, le-am urât chiar. strică gustul omului, cu culorile lor, plus că din cauza dispunerii cretine a subpixelilor, par a avea rezoluție mai mică decât cea reală http://goo.gl/84Js2z

      (Citează)

  10. @Razvan C: OK, nu-mi spune mie ce și cât (nu) se instalează pe SD, că nu-s nici eu născut alaltăieri. ideea e că se poate, căci la majoritatea telefoanelor nu poți instala pe SD dacă ai o partiție internă (alta decât cea primară), sau chiar dacă nu ai (unified internal storage) — dar sunt telefoane la care SD card se poate monta ca partiție internă, nu externă.

      (Citează)

  11. @beranger fa un test cu un terminal care are 1gb ram si pune 15-20 aplicatii cat sa fie alocata toata memoria ram, si fa un test cu un terminal care are 2gb ram si pune la fel 15-20 aplicatii cat sa fie alocat un 1gb ram, si apoi o sa vezi ca sunt cateva diferente.
    Tu ai intrebat daca se pot sau nu instala, doar atat.

      (Citează)

  12. Mult prea scump, Moto G la 16Gb e 200 de Euro. Dublu numar de nuclee, dublu spatiu de stocare initial, calitate Motorola fata de calitatea unei chinezarii, actualizari software mai rapide si totusi pret mai bun.

      (Citează)

  13. @Gaelex: „calitate Motorola fata de calitatea unei chinezarii” — un comentariu profund.

    Moto G nu are slot de SD.

    Moto G, deși are butoanele soft, nu fizice, are marginea de jos uriașă, de ca și cum ar avea butoane fizice.

    Moto G are o cameră foto execrabilă. Nu pt. că are 5MP, dar focalizarea mai mult nu merge decât merge, iar culorile sunt cretine.

    Moto G are bateria mai mică.

    Dar, firește, nu este un proiect chinezesc. Nu mai contează că modelul primit de un site franțuzesc pt. review avea butonul de on/off care se bălăngănea și se apăsa cu mare greutate — calitatea musai că-i mai bună decât la Huawei, căci scrie Motorola pe el.

      (Citează)

  14. Slot SD? Stii macar un telefon cu slot SD?

    Altfel e adevarat ca Moto G nu are slot microSD dar si toate review-urile l-au laudat pentru ca ofera foarte multe intr-un pret mic.

    Camera e imbunatatita de update-ul de soft, compatibilitatea cu aplicatiile e mai buna.

    Calitatea poate varia, Nexus 7 2013 facut de Asus e asamblat cu picioarele, si sunt dintre utilizatorii care pot spune din experienta ca vin cu touch-ul mort din cutie sau cu bateria prost conectata.

      (Citează)

    • Discutați de parcă ar fi companiile voastre, nu ca doi oameni care au preferințe diferite și încearcă să-i explice celuilalt de ce preferă un model sau altul. Atâta pasiune nici șefii Motorola/Huawei nu cred că au :)

        (Citează)

  15. @beranger, daca judeci lucrurile obiectiv n-ai cum sa nu inclini balanta in favoarea lui Moto G. Dar tu care deja ai un Huawei asemanator cu cel de mai sus, e clar ca nu poti fi obiectiv. Aici nu e vorba de numele producatorului, ci de faptul ca Huawei-ul de mai sus e doar unul din zecile de modele pe care le-a scos huawei, un model care cel mai probabil nu va privi update la android 4.3, in timp ce Moto G e un proiect destul de amplu al celor de la Motorola, astfel incat device-ul va primi sigur android 4.4 poate chiar inaintea unor flagshipuri ca HTC One sau S4. Iar asta e un argument extrem de solid. Ca sa nu mai vorbim de android-ul de pe cele 2 telefoane. Si Moto G mai are un atu important, Corning gorilla glass 3.

      (Citează)

  16. @Gaelex: Mda, firește, slot micro-SDHC.

    @nwradu/@coke:
    1. dacă nu dai cu telefonul de pământ, Gorilla e superfluă. OTOH, am văzut sgs-uri cu gorilla intactă, dar amoled-ul făcut muci sub gorilă.

    2. întotdeauna vor exista telefoane care, la nivelul lor de preț, oferă mai mult decât altele. totuși, pentru unii oameni contează și unele detalii — ceva ce nu există la telefonul mai ieftin, simpatii, antipatii, ș.a.m.d.

    nu știu dacă vreau neapărat să rulez mereu the latest and greatest Android release. n-am chef să-mi rootez din nou telefonul și să-mi reinstalez cele 208 apps pe care le am acum instalate (și care ocupă 4.2 GB).

    KitKat 4.4? zeci de apps au fost „corectate” ca să poată funcționa pe 4.4 așa cum mergeau pe 4.3 sau 4.2 (ați urmărit comentariile pe Google Play și pe forumuri?). halal OS, un fel de Vista, probabil.

    Motorola: am un meci mai vechi cu ei. acum câțiva ani, când Android nu avea tastatură românească, dar LG și Samsung adăugaseră tastaturile lor la Froyo și Gingerbread, jegurile de la Motorola, deși vindeau androizi în România, răspundeau oficial că nu-i interesează să le ofere românilor posibilitatea de a scrie cu șță — cam cum avea să o facă ulterior MSFT cu WP7…7.8. într-o lume atât de liberă, de ce să iau un Android de la nesimțiții de Motorola?

    Apoi, chiar mă enervează unele deficiențe de proiectare. Pe ce pune Google mâna… Dacă vreau să port cu mine jumătate din colecția de MP3-uri, chiar am nevoie de 30 GB liberi, deci orice telefon cu slot micro-SDHC mă ajută — dar Motorola Moto G, ca și orice Nexus, NU!

    De asemenea, nu sunt un fan al butoanelor android virtuale, căci ocupă inutil spațiu doar pentru a afișa aceleași butoane debile (iar un telefon de 4.5″ are o suprafață utilă de 4″ dacă are butoane software), DAR dacă tot ai pus dracului butoane software, de ce lași spațiul ăla uriaș în josul ecranului? Dacă merdeneaua rămâne mare, de ce nu crești ecranul de la 4.5″ la 4.7″ sau 5″?

    Și, serios, dacă butonul de on/off arată ca aici (în stânga)
    http://images.frandroid.com/wp-content/uploads/2013/12/Motorola-Moto-G-boutons-1000×370.png
    și se comportă după cum scrie în review, atunci nu, nu mă interesează o chinezărie de la Motorola — după cum nu mă interesează un iPhone care se ciobește ș.a.m.d.

    Din zecile de modele de telefoane, eu elimin tot ce nu merită cumpărat, analizând review-urile de pe net, butonându-le în magazine, observând ce reclamă oamenii pe forumuri. Nu e vina mea că Moto G a ajuns pt. mine în coșul de rejecții.

    Pentru cine vrea să dea pe un telefon prețul unui LG G2, e o alegere bună (mai bună decât Nexus sau SGS). Pentru cine vrea să dea jumătate din sumă, Huawei G740 aka Orange Yumo (249 € la liber) sau Huawei G700 (229 € la Saturn Germania) sunt OK.

      (Citează)

  17. @berarger, majoritatea userilor isi doresc sa ruleze cea mai noua versiune de android, ca tu nu-ti doresti asta, n-are nicio legatura cu discutia. Credeam ca discutam pe argumente generale, nu pe chestiuni ce tin de gustul fiecaruia. C-asa, tu poate o sa vrei sa ai un telefon care sa ruleze android 2.1 si sa-mi spui ca versiunile mai noi sug. Cand de fapt stim cu totii ca de fiecare data o versiune noua de Android e mult mai bine optimizata si vine de fiecare data cu niste functii in plus. Tocmai de asta se bat toti producatorii pentru a face posibil update-ul device-urilor cat mai repede. Ca tu esti multumit de-un telefon care va ramane cu aceeasi versiune de Android cu care vine atunci cand il cumperi, e perfect, dar majoritatea isi doresc ca telefonul pe care-l cumpara, si care nu-i deloc ieftin, sa primeasca macar o actualizare de sistem in care sa se repare vechile buguri si sa se mai adauge niste functii in plus.

      (Citează)

  18. Nope. Există versiuni de Android care n-au meritat niciodată, inclusiv 4.0.3. În ziua de azi, 4.1.2 și 4.2.1 sunt foarte bune… for a while.

    La laptop am rămas cu Win7, căci Win8 și Win8.1 sug. Chiar vor toți cretinii să ruleze Win8.1 pe un computer fără touchscreen?

    „de fiecare data o versiune noua de Android e mult mai bine optimizata” — dacă asta ar fi valabil în software, atunci orice dispozitiv nou (de la telefon la laptop) ar avea nevoie de MAI PUȚINE resurse, ceea ce NU se întâmplă. Windows NT 3.51 mergea cu 4 MB (MB!) de RAM, dar pe Windows 8.1 cel mai bine e să începi cu 4 GB (GB!) de RAM. Așa merg lucrurile în software, nu cum zici matale.

    Aaa, că PUNCTUAL, Google a rezolvat unele probleme și a adăugat câteva chestii noi în 4.4… da, dar asta nu e o regulă. Repet, 4.4 BROKE a significant number of major apps, which had to be modified to run on it! (Just like Vista did.)

      (Citează)

    • NIci eu nu cred că majoritatea vor cea mai nouă versiune Android. Majoritatea (3 milioane de smartphone-uri în România, remember) habar n-au ce versiune rulează. Iar de când update-urile nu mai aduc chestii atât de cruciale (cum era la trecerea de la 1.5 la 1.6 sau de la 1.6 la 2.x), nici măcar eu nu mai sunt interesat. La One X trebuia să mă uit în meniuri ca să-mi aduc aminte ce Android rulez, atât de puțin conta.

      Gorilla Glass e făcută să nu se zgârie, dar de spart se sparge. Rezistă la acțiuni mecanice fine, gen zgârieturi de buzunar, dar nu la impact.

        (Citează)

  19. Te contrazic, Gorilla Glass (ca și Rhino Shield, Dragontrail glass) are rezistență crescută nu doar la zgârieturi, ci și la spargere: este nevoie de șocuri sau de presiuni mult mai mari pentru începerea formării de crăpături care în final să ducă la spargere.

      (Citează)

  20. Eu rulez Android 4.4 pe-un Nexus 5 de cateva saptamani, si n-am avut pana acum decat o singura problema cu Mx Player care dadea o eroare la pornire. Si acea problema a durat undeva la 2-3 zile, pana a iesit un update care a rezolvat problema. Iar modul in care se misca 4.4 e absolut fenomenal. Si da, update-ul de la 4.3 cat aveam pe vechiul device la 4.4 chiar se simte. De ce e nevoie de un hardware mai bun? Pai nu prea e nevoie. Dovada Moto X si Moto G. Nevoia vine cumva din partea celor care cumpara aceste device-uri, care vor ultimele modele de procesoare si cat mai mult ram. Ca si chestii misto, n-am sa amintesc decat noul dialer, unde e indeajuns sa scriu “emag” si sa-mi apara o lista de numere de telefon “emag bucuresti” “emag cluj” etc, urmand ca eu sa aleg pe care vreau sa sun. O noua functie extrem de misto si cat se poate de utila. Da, stiu, tu-mi vine spune ca e inutila, ca n-ai nevoie de ea. Ai realiza, cel mai probabil, cat de utila e si cat de misto e in momentul in care ai ajunge s-o folosesti. Cat despre noile update-uri, ca sa-i raspund si lui Radu, ei bine HTC-ul tocmai si din cauza asta ajuns unde a ajuns. Pentru ca a renuntat sa updateze cu noile versiuni de Android o serie de telefoane, dezamagind constant clientii. Faptul ca cei de la HTC au fost primii care au updatat HTC-ul One Play Edition spune multe. La fel si faptul c-au iesit c-un comunicat in care spuneau ca-n cel mult 90 de zile de cand a aparut 4.4 el va veni si p HTC One. Si nu sunt singurii. Toti producatorii trag tare sa aduca noile versiuni de Android pe device-urile pe care le-au vandut, dintr-un motiv extrem de simplu, clientii vor asta. Si nu ma refer aici la cei care cumpara Orange Yumo, sau mai stiu eu ce Samsung de 500 de lei, nu, ma refer la cei care dau cel putin 2.000 de lei pe-un telefon. Dar, binenteles, puteti sa negati toate argumentele evidente si sa raportati totul la propria voastra persoana sau la propriul vostru gust.

      (Citează)

  21. Eadu, te-nseli, GG3 e rezistenta si la socuri nu doar la zgaraieturi http://youtu.be/7M1FSbGo9fU . Conteaza, binenteles, si intensitatea socului. Dar sansele sa spargi ecranul unui telefon cu GG3 fata de un telefon c-un ecran normal sunt mult mai mici.

      (Citează)

  22. @coke: Dacă m^!$tii de la Google ar fi fost fair, ar fi făcut noul dialer o aplicație descărcabilă din Google Play Store. Ce dracu, e un căcat de aplicație, nu operație pe creier!

    Dar da, din cauza celor care, ca tine, rulează 4.4, a trebuit să las să se actualizeze vreo 30 de apps al căror changelog se referea doar la modificări de compatibilitate cu 4.4.

    4.4 se mișcă fenomenal? orice telefon nou sau cu un ROM proaspăt reprăjit, și cu internal storage reformatat (think TRIM / fstrim) se mișcă vioi.

    Pe de altă parte, cine-i împiedică pe OEM să adauge propriile lor dialers, care să fie mai șmechere decât cele stock Android?

      (Citează)

  23. Uitam.
    Există aplicații care-mi mergeau pe Gingerbread, dar nu mai merg pe ICS+, iar developerul n-a mai scos actualizări.
    Există aplicații care-mi mergeau pe Gingerbread, mergeau și pe 4.0.3 și 4.0.4, dar nu-mi merg pe 4.2.1, deci trebuie să mă resemnez că NU-MI merg.
    Oare câte aplicații „abandonate”, dar f. utile, nu mai merg pe 4.4?

      (Citează)

  24. @berarger, dă-mi și mie te rog măcar un exemplu de aplicație care mergea pe o versiune mai veche de android și nu merge pe una mai nouă.

      (Citează)

  25. @coke Ai tupeu, vrei să caut în lista mea de 900+ apps? OK, uite una care crapă pe 4.2.1, deși mergea perfect pe 2.3.7: https://play.google.com/store/apps/details?id=imoblife.brainbooster

      (Citează)

  26. Păi stai o secundă, tu mi-ai oferit argumentul ăsta ca fiind unul solid. Nu-ți plac noile versiuni de Android pentru că multe aplicații ajung să nu funcționeze pe o versiune nouă la fel de bine cum funcționa pe cea veche. Ceea ce mi se pare destul de ciudat, căci în afară de Mx player care preț de câteva zile n-a funcționat pe kit Kat nu țin minte să mai fi avut problema asta, chit că am trecut prin toate versiunile de Android de la 2.x.x

    Pe de altă parte, dacă ar fi un impediment major nu cred că ai avea probleme în a-ți aduce aminte măcar 2-3 cu care ai avut probleme. Faptul că nu se-ntâmplă asta spune destul de multe despre argumentul tău.

      (Citează)

  27. Cât despre aplicația pe care mi-ai dat-o ca exemplu, ei bine, n-o găsesc în Play Store. Se pare că link-ul nu e bun.

      (Citează)

  28. @coke: Se pare că ețti prost. Vrei să-ți dau screenshot cu pagina? Ai cont Google de Cuba, or what?

    Zevzecule, nu mai țin minte, pentru că cele 209 (nu mai sunt 208) apps de pe telefonul meu sunt din această listă de 1000+ apps de aici
    http://beranger.org/mymobile/android.html
    listă pentru întocmirea căreia am încercat peste 2000 de apps în 2 ani și jumătate!

    Plus că dacă o app nu merge, n-o mai am instalată, e logic, nu?

      (Citează)

  29. Ha, e curios, acest link https://play.google.com/store/apps/details?id=imoblife.brainbooster merge de pe contul meu Google, dar de pe un browser în care nu sunt logged in, nu merge.

    Felicitări, Google, tocmai ai arătat că ești cea mai de sloboz companie de pe planetă! Aplicația NU este retrasă, se poate instala (de altfel, a fost actualizată pe 14 dec. 2013), dar… nu de către oricine.

      (Citează)

  30. Beranger, mai usor cu injuriile te rugam. Nici logat nu merge linkul lasat de tine, o fi retrasa aplicatia si o poti accesa doar daca o ai deja in cont.
    Apoi, gorila glass e chiar utila. Pe un galaxy s de 3 ani nu am inca nici o zgarietura si l-am scapat pe jos de 100 de ori, pe un acer cloudmobile fara gorilla de 1 an am deja niste mici zgarieturi. Stiu, e un singur caz, dar na.
    Iar legat de 2 giga de ram, daca tu nu vezi diferenta nu inseamna ca nu exista. Deschide mai multe taburi in chrome si ai sa vezi ca se reincarca mult mai repede cand ai doar 1 giga de ram

      (Citează)

  31. https://www.google.com/search?q=site:play.google.com+fix+Android+4.4+crash

    Pe de altă parte, apps retrase „pe bune” nu mai pot fi reinstalate după dezinstalare. Ăsta e un caz ciudat, de retragere „only for new users”.

      (Citează)

  32. Tocmai te-ai umplut de ridicol încercând să fii cocoș. Te-ncadrezi perfect în rândul celor pentru care fudulia nu e îndeajuns dacă nu asezonată și cu puțină prostie.

      (Citează)

  33. Da, mă, am înțeles. Pentru că nu ți-am dat eu un exemplu „corect” de app, reiese că:
    1. niciodată o versiune nouă de Android n-a făcut ca unele apps să nu mai meargă sau să funcționeze aiurea — nu, asta se întâmplă numai sub Windows, eventual și sub Ubuntu;
    2. nici o app nu crapă sub KitKat 4.4, zecile de developers zevzeci care și-au actualizat apps pentru pretinse motive de compatibilitate cu 4.4 sau pentru imaginare crash-uri erau drogați, sau făceau reclamă la Nexus 5 și la Moto G;
    3. întotdeauna ultima versiune de Android va fi super-ultra-colosal de fenomenală, iar Android 25.7 va fi atât de optimizat, că ar merge și pe un dumbphone, dar ce păcat că între timp telefoanele vor avea 64 de nuclee și 64 GB de RAM;
    4. nu în ultimul rând, eu sunt și prost, și fudul.

      (Citează)

  34. Buna seara,va rog frumos sa imi spuneti daca Orange Yumo are Gorrila Glass…multumesc mult

      (Citează)

  35. Salut si La multi ani! Imi puteti spune ce valoare SAR are pentru radiatii? Multumesc

      (Citează)

  36. Florin Chiteala

    03/01/2014 la 10:51 AM

    Orange Yumo (Huawei G740) nu are Gorila Glass, la SAR nu stiu valorile. In schimb pot spune dupa o luna de utilizare ca este un telefon grozav, aplicatiile functioneaza impecabil,navigarea prin meniu fara nici o sacadare, nu e nevoie sa dai restarturi pentru reoptimizare. Am in schimb o mare nemultumire la camera video, nu si la camera foto care scoate poze decente, dar camera video e de toata jena in privinta focalizarii. Degeaba calitatea clipului video e decenta daca autofocalizarea se baga in seama incontinuu !!!! Nu poti sa filmezi nici macar un minut fara sa refocalizeze macar de 20-30 de ori in acest interval. Nu-s ce draq nu au lasat o optiune de de deconectare a autofocosului, ar fi fost mult mai bine. Poate o sa scoata un update pana la urma deoarece in conditiile de fata camera video e practic inoperabila. Pacat, ca in rest e grozav telefonul din toate punctele de vedere.

      (Citează)

  37. Va multumesc mult baieti ptr informatii,intradevar e un telefon care nu imi face probleme si plusul cel mai mare e BATERIA,deja sunt in a 3-a zi cu 22% baterie.Am versiunea 4.1.2.In legatura cu upgrade-ul….nu cred ca va fi curand

      (Citează)

  38. Am incercat chiar acum tot felul de aplicatii,fara rezultat,mereu aceasi problema…focalizarea continua in timpul filmarii.Chiar nu exista nici un remediu,ce mama dracu.

      (Citează)

  39. Instalați ZoomCamera Pro și se rezolvă treaba cu focalizarea la video.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus