►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
De câte ori voi mai auzi pe cineva regretând comunismul care îi dădea casă și loc de muncă voi mai avea un lucru să-i arăt.
Cadavrele primilor protestatari uciși la Timișoara, în zilele de 15-17 decembrie 1989, au fost ridicate de la morga spitalului de către Securitate, aduse la București din ordinul Elenei Ceaușescu și arse în crematoriu, pentru a elimina astfel o urmă a protestelor. Sunt zeci de familii care din acea zi nu și-au mai văzut niciodată soțul, soția sau copilul, aceștia fiind incinerați în capitală.
Cam aceasta era măsura grijii, a respectului dacă vreți, pe care regimul comunist regretat astăzi de unii o purta cetățenilor pe care-i conducea. Nu doar că i-au împușcat în stradă ca să tragă, dar apoi le-au și incinerat cadavrele, planul fiind să susțină că respectivii “huligani” au fugit peste graniță.
Reportajul Digi24 poate fi urmărit aici.
Și apropo de faptul că primeai casă și masă, un alt reportaj excelent, tot marca Digi24, este cel despre distrugerea a 6000 de sate și mutarea țăranilor la bloc. Ați văzut cum arată unele blocuri făcute în acest scop, cât de mici sunt, cum n-au nici măcar balcoane? Da, primeai casă; primeai așa cum și animalele noastre primesc un loc în staul sau în coteț, dar nimic mai mult.
De fapt, dacă aveți timp, uitați-vă la toate episoadele din Generația Revoluției de la Digi24. Sunt o imagine bună a ceea ce era înainte. Poate nu știți ce era atunci sau poate că aveți întâlniți oameni care vorbesc prostii și elogiază acele vremuri.
Nu știu a cui este fotografia de mai sus, o am în calculator de minim 7 ani.
Fotografia de mai sus este făcută de Dinu Lazăr, am scris aici despre ea și despre câteva ziare vechi pe care le am acasă.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
19 comentarii
22/12/2013 la 10:42 AM
Eu ma umplu de spume cand vad persoane de varsta mea (am 26 de ani) care regreta comunismul, desi nu au trait pe vremea aia, nu la modul care conteaza. Repeta mecanic ce aud prin familie in timp ce din coltul gurii le atarna cate-o bala.
mihai(Citează)
22/12/2013 la 11:16 AM
Cu siguranta nu ar regreta nimeni comunismul daca nu am fi condusi azi de ticalosi care au dus tara la ruina.
gogu(Citează)
22/12/2013 la 12:14 PM
@Gogu
Ticăloșii ăia care ne conduc azi sunt rezultatul neimplicării multora în politică și a delăsării.
Comunismul a fost și este bun pentru oameni “sub mediocru”, leneși, fără viziune sau aspirații care se așteaptă să primească orice de la stat fără să contribuie cât de puțin. Cea mai mare crimă a comunismului în România a fost aceea că a urmărit îndobitocirea oamenilor de rând prin eliminarea elitelor și limitarea accesului la educație.
@mihai
cei care repetă ce aud în familie referitor la comunism, preaslăvire, etc. evident sunt un produs secundar al acestuia și neadaptați la viitor. E trist, dar fiind tânăr îți poți permite să le urmărești evoluția în viață și ai să te convingi.
Ariel(Citează)
22/12/2013 la 1:06 PM
@Gogu
Tin sa te contrazic, cei care regreta acuma comunismul l-ar regreta in orce conditii. Aceasta forma de organizare, democratia, care e departe de a fi perfecta, are un mare avantaj: libertate. Atat libertatea de a face ceva pentru tine (o afacere care macar sa te tina pe linia de plutire daca nu una chiar infloritoare) cat si, in caz extrem, liberatea de a pleca intr-un loc mai bun pentru tine si familia ta (eu unul o vad ca o varianta de forta major, dar fiecare decide pentru el); ori ca sa faci treburile astea, trebuie sa nu fii, cum bine zicea Ariel mai sus, un lenes care se asteapta sa primeasca totul de la stat, pe cat mai putina munca posibila.
As mai completa cu un citat din Neagu Djuvara:
“Moştenirea cea mai tragică constă în faptul că acea jumătate de secol ne-a stricat sufletul.
Un regim în care minciuna a fost ridicată la rangul de metodă de guvernare, în care teroarea a dezvoltat laşitatea la cei mai mulţi şi eroismul imprudent la câţiva, în care delaţiunea a fost considerată virtute, în care furtul, nu numai din bunul statului dar şi din cel al vecinului, a sfârşit prin a apărea legitim din cauza privaţiunilor permanente şi a exemplului de înşelăciune venit de sus, un asemenea regim nu putea să nu lase urme profunde în mentalităţi şi comportamente.”
Fraza de mai sus mi se pare ca descrie perfect marea noastra problema, la 24 de ani de la revolutie.
Radu Luca(Citează)
22/12/2013 la 1:07 PM
@Ariel, nu sunt nici pe de parte un nostalgic, dar nu stiu cum naiba, in comunismul ala plin de lenesi s-a construit cat nu se va mai construi 50 de ani de acum in colo in capitalismul asta harnic foc.
gogu(Citează)
22/12/2013 la 3:57 PM
@gogu, fa o vizita in jurul unui oras de peste 50000 de locuitori, numara casele construite si cand termini te intorci sa ne spui. Ca s-a construit haotic e adevarat.
alex(Citează)
22/12/2013 la 7:23 PM
@alex ma referea la ceva care sa conteze, ca asa, avem si malluri cacalau, dar…ce folos?
gogu(Citează)
22/12/2013 la 8:47 PM
@gogu
S-au construit o groaza de fabrici care produceau pentru blocul comunist. Comenzile veneau pe baza de “prietenii” sau relatii politice. Puse fata in fata cu economia reala de piata, aceste fabrici si-au aratat limitarile.
Si in China se construieste. Se face insa pe stoc pentru generarea “cifrei de afaceri”. Sunt orase nelocuite ridicate de la zero si care nu vor fi locuite in viitorul apropiat.
nashu_mare(Citează)
22/12/2013 la 9:01 PM
@gogu care sa conteze pentru cine?
Comunistii au construit un grup la centrala atomica de la Cernavoda, hidrocentrale si termocentrale. Dar nu au contat lucrurile astea pentru oamenii carora li se taia curentul in fiecare seara.
Au construit rafinarii si au umplut tara de sonde dar benzina se gasea doar in Bucuresti la cozi de treceau dintr-un cartier in altul.
Au construit CAP-uri si se doborau recorduri de recolte dar alimentarile erau goale.
Au construit o televiziune mare cu cladiri si studiouri imense. Dar programul TV avea doar 2 ore/zi cu programele pe care ni le amintim.
Mall-ul ala cel putin e construit pentru oameni.
Radu(Citează)
22/12/2013 la 10:18 PM
@nashu China deja are in vedere un plan de urbanizare pe care vor sa inceapa sa-l puna in aplicare in viitorul adevarat. Tocmai ca acele orase fantoma sa fie locuite.
SW(Citează)
22/12/2013 la 10:19 PM
@Radu: Partea cu energia este singura competitiva. Nu e un exemplu bun. :D
nashu_mare(Citează)
22/12/2013 la 11:31 PM
Nu am spus ca lucrurile facute erau gresite. Am spus ca sistemul era atat de prost incat nu conta pentru oamenii de rand ce se construia.
Oamenilor li se taia energia electrica in fiecare seara si iarna tremurau de frig pe intuneric.
Prefer sa avem un sistem in care se construieste mai putin dar economia este mai sanatoasa si oamenii traiesc mai bine.
Centrala de la Cernavoda este un exemplu bun tocmai pentru ca o unitate a fost construita pe vremea comunistilor iar o unitate a fost construita in 2003-2007. Deci ideea ca ce au construit comunistii nu mai construim noi in 50 de ani este falsa.
Radu(Citează)
22/12/2013 la 11:52 PM
si uite cum am eu rolul de a face apologia comunismului in Romania :)
da frate, nu am zis ca a fost bine ca Ceasca a inebunit si a tinut populatia pe pufuleti si tacamuri de pui.
dar de pe vremea lui Ceasca nu avem numai colosi industriali energofagi (pe care s-au grabit unii sa-i duca la fier vechi), avem o fabrica de diamante sintetice, care merge brici si astazi si e super competitiva si superprofitabila, plus alte lucruri despre care nu se vorbeste.
gogu(Citează)
23/12/2013 la 7:50 AM
@ radu nu zi hop pana n-ai sarit… metroul
mircea(Citează)
23/12/2013 la 7:54 AM
Stai tu sa mai dea USL-ul cateva legi, Ceausescu inca era baiat de comitet pe langa javrele astea. Nebuna era nevasta-sa.
Iar referitor la desfiintat satele si mutatul taranilor la bloc, progresul se mai face si cu forta: sa invete sa se spele, sa aiba toaleta in casa, incalzire si educatie. Din pacate a cam dat gres pentru ca nu s-a facut bine treaba. Dar nici capitalismul nu functioneaza la capitolul spalat si educatie, un drum cu RATB-ul este edificator in privinta asta.
Gaelex(Citează)
23/12/2013 la 12:19 PM
pentru toti cei care considera asta cred ca cel mai mult apreciau linistea zilei de maine. in rest e clar ca nimic nu era mai bine
rivi(Citează)
24/12/2013 la 1:59 PM
Se pare ca si tu faci parte din grupul pro HOTIE draga autorule
Tie iti pare rau de niste morti .. care au ramas tot morti si de niste sate si ..ca ia mutat la bloc …
Ca natiunea sa ramana puternica si unita nu trebuia sa se termine asa
Cum a fost in China ? i-au facut zob pe protestatari Cine e China in ziua de azi ? Cine ar fi fost Romania in ziua de azi ?
D-aia suntem popor de dobitoci ca inca nu va dati seama pe ce planeta suntem … Ati dat jos jugul de lemn sa-l punem p-ala de otel ….
Si culmea p-asta de otel il suportati cu o lejeritate fantastica
Mi-e rusine …
In germania sa scumpit gazul cu o cifra infima si au iesit toti in strada si au protestat si la noi cu 40 % si stam in casa la caldura .. inseamna ca va este bine
Croker(Citează)
24/12/2013 la 2:08 PM
@Croker
Nu te duci tu sa traiesti in China? Inceara ca nu o faci in Shanghai sau HK! numazic
nashu_mare(Citează)