un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

O imprimantă 3D la casa omului

17 Dec 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

30 comentarii

Pe nea_caisă îl vedeți comentând pe aici pe blog, dar scurt și la obiect. Există o explicație pentru asta: în restul timpului este un super-erou care-și fabrică singur toate gadget-urile fantastice, precum Green Arrow sau Batman. Iată un exemplu mai jos.

Și-a luat o imprimantă 3D. Întrucât dorea să monteze o tabletă Nexus 7 în bordul mașinii, a proiectat în FreeCAD un suport compatibil, l-a creat chiar în casă pe imprimantă și l-a montat pe mașină.

imprimanta_3d_1


Acesta e cel mai tare lucru pe care l-am văzut în ultima vreme.

Imprimanta lui costă 700 de euro, este un model Velleman K8200. Dacă vreți ceva local, Robofun vinde una asemănătoare, un model Prusa. Atenție că nu-i ca la imprimantele pe hârtie, să le bagi în priză și gata, ci e nevoie de ceva mai multă inginerie și spațiu pentru ele, dar acum imaginați-vă un viitor în care astfel de imprimante vor deveni și mai ieftine (dacă acum sunt 700, ca produs de masă pot fi minim 50% mai ieftine) și vom crea în casă, ca din replicatorul din Star Trek, diverse obiecte de care avem nevoie, fie ele un buton nou pentru mouse, capacul pierdut de la telecomandă, un suport de mașină pentru telefon, o nouă clanță pentru a o înlocui pe cea ruptă șamd.

asus s5507

    30 comentarii

  1. Nu mi se pare mare realizare suportul ala… la prima impresie am crezut ca a facut o cochilie intreaga pentru consola centrala ce inlocuieste unitatea audio, nu niste gaoace pentru laterale. Aveam si eu o idee asemanatoare pentru un iPad, dar as fi facut ceva mai elaborat ce ar fi inlocuit complet o parte din bord.

    P.S. – cu ce materiale “printeaza” imprimanta aia 3D?

      (Citează)

  2. foarte tare. ar fi si mai interesant daca ar face un soi de tutorial, ceva step by step care sa plece de la prima linie trasa in cad pana la montatul in bord. de multe ori, pasii astia sunt mai interesanti decat produsul finit. ar raspunde la niste intrebari de genul?

    din ce material e suportul?
    cum e prins de bord?
    bordul mai e functional?
    tableta vibreaza in suportul ala?

    cred ca ati putea face cateva episoade bune pe blog raspunzand la curiozitatile astea si nu numai :D

    bravo :)

      (Citează)

  3. Felicitări lui nea_caisă. Chiar dacă poate să nu pară o mare realizare, după cum spune George mai sus, mie mi se pare ceva f. mișto.
    Pentru că să stai să proiectezi un suport care să se potrivească perfect și să poți să îl și faci direct la imprimanta nu e nici ușor și nici ceva ce ar face multă lume.

      (Citează)

  4. @Mircea, @George,

    Salut,

    Sunt Viorel Spinu de la Robofun, incerc sa raspund la toate intrebarile voastre, pe cat ma pricep :)

    Materialele folosite sunt in general materiale plastice. De cele mai multe ori se foloseste un material PLA, facut din amidon / trestie de zahar / porumb. Mai exista ABS, un material plastic mai dur, nylon, elastic, si mai sunt. Eu am printat doar in PLA, din cate stiu este singurul care nu emana gaze nocive in timpul printarii.

    Mai intrebati-ma si raspund :)

      (Citează)

  5. Eu astept sa apara si scanner 3D. Pui piesa rupta/defecta, o scanezi, o editezi intr-un CAD si o printezi. :D

      (Citează)

  6. @Viorel Spinu

    PLA-ul aceala nu este biodegradabil? Si in aceste conditii ce “viitor” are suportul acela in mediul “propice” din interiorul unui autoturism lasat afara la -20 de grade iarna si la +40 vara?

    Ce gaze nocive s-ar putea emana in timpul printarii cu ABS? In imprimanta are loc polimerizarea (sau poliperizarea cum ar fi zis Tovarășa)?

      (Citează)

  7. Consumabilele cit tin? Presupun ca sint la unitati volumetrice gen cm3.
    Si nu pot spune decit bravo! Chiar daca nu vorbim de ceva spectaculos. E vorba de tehnologie noua si de posibilitatea de a renunta la diverse chinezarii sau alte chestii cel putin interesante.
    Exista posibilitatea punerii pe pauza a imprimarii pentru a monta pe obiect diverse accesorii?
    Gen un arc care sa fie incastrat in piesa finala? Sau o balama?

      (Citează)

  8. @jules

    Arcurile si balamalele sunt pentru montajul impreuna a doua obiecte diferite. Pur si simplu ar trebui sa proiectezi produsul tau din mai multe corpuri, cu locase pentru respectivele dispozitive.

      (Citează)

  9. Corect, doua obiecte diferite. Insa daca vreau sa incastrez un jumatate de arc intr-un corp, pot? Stiu, e de porc sa faci asa ceva, ca in caz de probleme arunci totul, dar tehnic vorbind, se poate face ceva de genul asta?

      (Citează)

  10. Se poate “printa” in mai multe culori?

      (Citează)

  11. Cum spune si add mai sus, ar merge un scanner 3D in combinatie cu imprimanta, atunci sa te tii replicator. :)
    Ar fi fost interesant sa ne arate nea_caisa un filmulet cu procesul fabricatiei. Oricum, e o chestie tare misto.

      (Citează)

  12. mi se pare tare unde s-a ajuns cu tehnologia. utilitatea, poate nu atata de mare (in special pe termen lung). rezistenta materialului nu pot sa cred ca e prea mare

      (Citează)

  13. @George

    Este biodegradabil, dar asta in conditii propice, si in timp (lung). Nu se va intampla nimic cu el in masina vreme de mai multi ani. Vezi aici pe larg – http://3dfizzr.wordpress.com/2013/07/10/some-facts-about-the-most-common-3d-printing-materials-pla-vs-abs/

    @jules

    Materia prima se vinde la kg. Materialul nu se pierde, daca bagi un kg de filament, obtii un kg de obiecte (ceea ce este mult :).

    Nu poti sa pui pe pauza imprimarea, dar il poti proiecta din bucati si asamblare cu suruburi, lipire, etc. Exemplul cu balamaua este perfect, imprimi cele doua parti si le asamblezi cu un ax metalic lung.

    @Mimanu

    Da, dar nu este simplu. Exista imprimante “dual extruder”, dar este o tehnologie foarte noua si nu foarte stabila. Obiectele se pot insa vopsi usor.

    @ipo

    Exista scannere 3D, vor aparea si la Robofun curand. Cea mai ieftina varianta presupune un DSLR si o platforma rotativa (https://www.google.ro/search?q=diy+3d+scanner&oq=diy+3d+scanner&sourceid=chrome&ie=UTF-8), iar varianta profesionala presupune scanare laser.

      (Citează)

  14. @rivi

    Rezistenta materialului este suficient de mare.

    Gandeste-te doar la faptul ca pentru Reprap (imprimanta pe care o producem noi) TOATE componentele mecanice, atat cele care asigura rezistenta structurii, cat si transmisia miscarii (roti dintate) sunt printate 3D la o alta imprimanta (tot ce vezi negru in poze).

    Iar imprimanta are garantie 1 an, deci materialul rezista ;)

      (Citează)

  15. Frumos era un interviu cu nea caisa, care sa explice procesul tehnologic, si sa prezinte in detaliu acel suport. Modul in care vine prins in bord etc. Asta pentru simplul motiv ca si eu am o tableta de 7″ cu 3G si-as fi interesat de-un asemenea suport. Asadar, sper sa revii c-un articol mult mai amplu pe subiect, poate si cu niste filmari din procesul de “printare” a unui produs.

      (Citează)

    • @coke : da, ar fi frumos.

      Nea_caisa mi-a dat mie pozele așa ca fapt divers, nu pentru un articol.

      De asemenea, nea_caisa este ca Moș Crăciun : toată lumea știe ca există, dar nimeni nu-i poate lua interviu. Ca idee, acum două luni a condus un Tesla S. L-am rugat sa scrie un guest post. Mi-a trimis două imagini și “e mișto, e rapidă, dar mai au de lucru la aspectul interior”. That’s all.

      De asemenea, nea_caisa locuiește în Germania.

      Eu zic ca Robofun ar putea face tot ce va doriți pe partea de video/tutoriale.

        (Citează)

  16. Am văzut si eu un printer din ăsta în acțiune, care scotea chiar color. Dar erau f. scumpe consumabilele.

    @coke: o imprimantă din asta e un hobby, trebuie să ai bani de investit în ea și materiale, să înveți să lucrezi bine în programe gen SolidWorks etc. Pt un simplu suport de bord ieși incomparabil mai ieftin căutînd cîteva cleme din plastic și să le aranjezi pe dimensiune.

      (Citează)

  17. Si cu Tesla Model S era frumos un review :D

      (Citează)

  18. @alias – Este mai ieftin sa faci cleme prin metode clasice decat prin acumulare termica in straturi. Am vazut imprimante 3d care fac piese metalice (era un documentar despre avantajele tehnologiei in aviatie), insa nu e greu de ghicit cat dureaza procesul si cata energie consuma. Tehnologia asta e indicata pentru prototipuri, nu pentru serie. Cel mult pentru a realiza matritele matritelor. Cat despre programe, exista destule gratuite, compatibile si intuitive (gen SketchUp 6).

      (Citează)

  19. eu printez 3d in lemn.

      (Citează)

  20. Is curios ce pret are kg de PLA. Din ce am vazut pe internet la o sumara cautare e undeva la 20-30euro 1 kg ceea ce nu e mult.

      (Citează)

  21. @Razvan C

    175 RON fara TVA la Robofun, cu transport gratuit prin Fan Courier.

      (Citează)

  22. Bă, unii mai și treabă. Așa că de scris tutoriale și interviuri mai greu.
    Filme și instrucțiuni e plin internetul. De ex: http://www.youtube.com/watch?v=ATQzFWHFP2A
    Pentru întrebări Viorel Spânu cred că e mai calificat ca mine. Plus că probabil are timp mai mult. Eu oricum nu bibilesc imprimanta. Doar “tipăresc” când am nevoie (de aia și calitatea nu e cine știe ce).

    Bordul e funcțional (mă rog, tastele sunt un pic mai greu accesibile dar eu am comenzi pe volan și nu mă încurcă). Tableta nu vibrează că e destul de grea. Probabil niște căptușeală ar merge la punctele de contact pentru a evita urmele de frecare.

    Oricum asta e V1. Va urma :D

    PS: review la Tesla n-o să vezi pentru că n-am nici timp nici dispoziție să scriu. Vino aici și faci singur :D

      (Citează)

  23. Garantie 1 an e cam putin, e minimul permis de legislatie. 5 ani ar fi ceva.

      (Citează)

  24. garantia e de un an ca se strica diverse chestii pe la ea daca printezi mult. citeam ca nozzle-urile sunt practic consumabile.

      (Citează)

  25. Ce mi se pare mie foarte interesant aici este ca cei de la Robofun folosesc o imprimanta 3D ca sa genereze alte imprimante 3D. Printception!

      (Citează)

    • @Revo: până când imprimanta va deveni inteligentă, se va autoboteza Skynet și va începe sa printeze roboti ucigași. Sper, măcar, să printeze robotese ca-n Terminator 3.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus