►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Locatarii blocului avariat de o explozie de gaze la Călărași au chemat echipa Distrigaz pentru a verifica instalația după ce în bloc s-a simțit miros de gaz.
Cei de la Distrigaz au venit și au verificat doar instalația de pe scara blocului, din spațiul “comun”. Au raportat că, dacă or fi pe undeva scăpări de gaze, nu sunt din vina lor, așa că au plecat. 15 minute mai târziu, un apartament a explodat, o persoană e moartă, alta are arsuri grave, zeci de oameni nu mai au unde locui acum în toiul iernii.
Acum, poate că cei de la Distrigaz nu au obligația să verifice altceva decât instalația din spațiul public, adică branșamentul blocului și conductele de pe scară. Alții spun că, din contră, la gaze este tot în sarcina lor să verifice și ce se întâmplă în fiecare apartament.
Oricum ar fi, dacă vii cu un aparat capabil să detecteze scurgerile de gaze și pleci imediat ce-ți dai seama că acestea nu au loc din vina ta, lăsându-i pe oameni în continuare cu problema acumulării lor dintr-o sursă neidentificată, se numește crimă. Prin prostie, prin imprudență, nu contează cum. Dacă simți miros de gaze într-un bloc, o fi așa greu să o iei din ușă în ușă pentru a-i descoperi cauza, când tocmai asta este treaba ta?
Culmea, astfel de treabă de mântuială vine după alte cazuri care s-au terminat prost. 6 angajați E.On Gaz au fost condamnați la închisoare după explozia unui bloc din Zalău, în 2007, iar patronul unei firme de lucrări este arestat pentru ucidere din culpă și alte infracțiuni grave după explozia de la Sighetu Marmației.
Acum mă întreb: oare cei care verifică roțile la trenuri își fac treaba sau riscăm un deraiaj mortal? Oare cei de la electricitate izolează bine cablurile sau am putea muri curentați de la ceva din bloc, că pe stradă se știe deja ce se poate întâmpla? Mecanicii companiilor aeriene strâng bine șuruburile sau doar vor să plece cât mai rapid acasă?
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
27/12/2013 la 9:27 AM
https://www.youtube.com/watch?v=DF7MroTLDfU
andrei(Citează)
27/12/2013 la 12:13 PM
Din cîte am văzut la “dezastre în aer”, răspunsul e nu, mecanicii nu strîng bine şuruburile, este chiar uzual să pună şuruburi de lungime mai mică decît stasul a.î. parbrizul se desprinde deseori în zbor, pilotul este tras afară pe geam, dar se pare că nu e o problemă, de-aia există copilor. De asemenea, înţeleg că nu contează atît de mult şuruburile, pt că oricum metalul oboseşte în timp şi se întîmplă des să se rupă complet o porţiune de acoperiş, astfel că avionul arată ca un “decapotabil”, dar iarăşi nu e o problemă gravă, pt că mor doar ceva stewardese (care oricum se înghesuie la angajare) iar dintre pasageri doar cei fără centură.
alias(Citează)
27/12/2013 la 12:16 PM
Eu ştiu că intră în obligaţia distrigaz să trimită odată pe an sau la doi ani pe unii să măsoare şi în apartament cu un detector din ăla, doar că acum serviciul ăsta e taxat suplimentar (îţi vine pe următoarea factură). În cazul raportării de către un abonat a mirosului de gaz, nu ştiu ce prevede legea, dar la mintea mea cred că ar intra tot în datoria lor.
alias(Citează)
27/12/2013 la 3:01 PM
Referitor la concluzia din ultimul paragraf, pot spune ca din punctul meu de vedere nu sunt sigur de nimic in Romania. Pe langa salariu si alte conditii aceasta nesiguranta este cea ma impinge cu forta spre alte meleaguri.
DragoshM(Citează)
27/12/2013 la 3:04 PM
Acum 2 ani am sunat la compania de gaze (nu stiu exact care) sa le spun ca mi se pare ca miroase a gaze in casa si ca s-a defectat aragazul. I-am intrebat foarte simplu “pot sa inchid gazele de la chestia aia galbena pana vine cineva sa verifice?”. Mi-au spus ca nu, ca nu am dreptul. Nu a venit nimeni sa verifice, ca nu i-a interesat. Ulterior am inchis gazele, pentru ca riscam sa sar in aer.
Am chemat niste “ciudati” din ziar si mi-au reparat aragazul care scapa gaze. Per total, nu-i intereseaza.
La fel si la curent. Prizele faceau ca toate alea. Compania de electricitate mi-a spus ca nu au cum sa ma ajute, sa ma descurc singur.
mircea(Citează)
27/12/2013 la 3:33 PM
Toata instalatia pana la aragaz este proprietatea companiei de gaze si deci responsabilitatea si vina lor.
Gaelex(Citează)
27/12/2013 la 7:09 PM
din cîte ştiu proprietatea companiei e pînă la contor, dacă acesta există, nu pînă la aragaz.
alias(Citează)
27/12/2013 la 9:15 PM
Acum vreo doi ani ni s-au intrerupt gazele din senin. Am sunat la oamenii de la gaze (GDF Suez, care cred ca tot Distrigaz sunt, in Ilfov, la bloc), ni s-a zis sa oprim toate aparatele si sa nu atingem nimic si in 30 de minute s-au prezentat doi oameni care au verificat totul in casa si ne-au explicat ca a fost un gol de aer pe instalatie.
Pe langa asta, o data la doi ani trebuie sa le trimitem rezultatele unui control facut de o firma specializata pe toate consumatoarele de gaz si pe instalatie.
Noi avem o centrala si, deci, un foc in plus, dar treaba asta cu controlul ar trebui sa fie standard
In orice caz, recomand cu caldura montarea unui detector de gaze cu o electrovana pe teava de gaze (200 ron + 100 ron)
kio(Citează)