un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Două timelapse-uri excepționale

11 Dec 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Uitați-vă la cele două timelapse-uri de mai jos, sunt dovada că natura oferă niște priveliști incredibile.


Landscapes: Volume 3 from Dustin Farrell on Vimeo.

Landscapes: Volume Two from Dustin Farrell on Vimeo.

O idee despre volumul uriaș de muncă necesar pentru a realiza așa ceva vă puteți face dacă urmăriți mesajele autorului și explicațiile sale:

  • Majoritatea cadrelor sunt de fapt HDR-uri. Trei fotografii îmbinate doar pentru a obține un singur cadru din cele minim 25 care alcătuiesc o secundă de clip.
  • Folosește o metodă inedită pentru a elimina flicker-ul din timelapse-uri: deschide obturatorul obiectivului cu butonul “Optical Preview” și apoi deconectează obiectivul de la aparat, desfăcându-l doar câțiva milimetri din montură. Nu intră lumină în senzor, oglinda încă își face treaba ei, dar aparatul nu mai “comunică” deloc cu obiectivul și deci nu mai deschide și închide diafragma.

Flicker-ul de imagine în timelapse-uri, dacă nu-l știați, apare din cauză că aparatele foto nu sunt perfecte. Tu poți face o mie de fotografii cu aparatul reglat la 0,5 secunde timp de expunere, dar în practică timpii vor fi 0,501 pentru un cadru, 0,499 pentru altul și tot așa, mici deviații care devin observabile doar când rulezi toate fotografiile în succesiune foarte rapidă. Există programe care compensează această problemă prin modificarea fiecărei fotografii, dar asta înseamnă încă o editare suplimentară.

  • Imaginile acelea în care camera se mișcă în peisaj foarte încet sunt obținute cu un sistem complex în care aparatul foto este plasat pe o șină ca un vagonet, făcând nu doar o mișcare de translație, ci și pan și tilt, cum se zice, prin intermediul altor mecanisme și motoare telecomandate. Sunt sisteme folosite în cinematografie și costă mult; nu mai iau în calcul transportul și montarea lor în vârful muntelui.

Dar clipurile ies excelent, nu? Așa ceva ar putea fi folosit pentru a face publicitate unei regiuni turistice.

asus s5507

    6 comentarii

  1. N-am inteles faza cu scosul obiectivului, sau cel putin ai inchis brusc subiectul.

      (Citează)

  2. senzationale si da, m-am gandit de foarte multe ori cata munca este pentru un asemenea video de 3-4 minute chiar daca nu am pus mana pe un aparat profi niciodata

      (Citează)

  3. Am inteles, gata :) merci.

    De sine stiam.

      (Citează)

  4. Nu-i recomandat începătorilor să faci timelapse din fotografii făcute cu DSLR. Un alt motiv pe care l-am aflat după primele mele încercări a fost că oglinda nu revine exact în același loc – diferențe de microni probabil – vizibile doar în alăturarea pe video.

    Știi cu ce le-am făcut pe cele mai bune? Cu o aplicație de android și telefonul. :)

    https://www.youtube.com/watch?v=oJTUVLNhtTQ

    Pt viitor caut o camera video care sa aibă opțiunea asta. Cunoști vreun model?

      (Citează)

  5. @Cosmin: un mirrorless?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus