un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cerșetorul și catedrala

20 Dec 2013  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

Catedrala Mântuirii Neamului are finanțare serioasă și constantă, așa că lucrările avansează repede. Deja construcția a căpătat formă și chiar se văd acele mici arcade ce vor fi probabil deasupra intrării.

Planurile arhitecturale ale Bisericii Române prind tot mai mult contur și îi înaltă pe aceștia, la propriu, tot mai aproape de cer. Dacă s-ar mai uita câte un pic și pe pământ, de exemplu ca să-l ajute pe acel om al străzii care dormea întins pe o gură de canal de unde iese abur cald, ar fi și mai bine.
catedrala_manturii_neamului_cersetor

asus s5507

    15 comentarii

  1. Dacă ar înceta cu finanțarea de la buget și cu prozeletismul ar fi cel mai bine. Asta legat de instituția bisericii în sine.
    Legat de omul respectiv poate ca ar fibine sa ne implicam și noi cumva. Am văzut o idee strălucită în aceasta privință într-un film: adăpost pentru o perioada de 6 luni, cu asistenta medicala și legala gratuită astfel încât sa îi ajute pe cei care au ajuns in aceasta situatie sa se reintegreze în societate. Pe când și la noi ideea de voluntariat chiar pentru a ajuta astfel de oameni (o cantina, o asistenta legala, medicala, etc).
    Poate ca poate parea aiurea ceea ce spun, dar sper ca vom face și ceva în acest sens… Noi ca societate.
    Sa curgă criticile…

      (Citează)

  2. Stat feudal cu baroni si catedrale somptuoase!Dar stai !Statul santem noi?!

      (Citează)

  3. Ultima oara cand i-am vazut la tv pe mai marii bor erau intro coloana de 4 s500 noi. Aparent, cu bani poti cumpara orice in romania. Inclusiv pe dumnezeu. Noroc ca sunt multi prosti care sa ii gireze. Si pe aia de la bor si pe dumnezeu.

      (Citează)

  4. Pt cei care au impresia că nu-i așa: biserica din România (mai mult cea catolică, mai puțin cea ortodoxă, dar oricum și la cea din urmă > 0) se implica în diverse programe de ajutorare, de sprijin a celor săraci, de colectare și distribuire de ajutoare, etc etc. Ca peste tot, preotii sînt oameni și oameni, unii sînt de un rar altruism și gata să-și dea și cămașa de pe ei cum se spune, alții sînt niște… să nu mai zicem ce. Deci categorisirea lor la grămadă e o prostie.

    Problema cu homeleșii care dorm prin canale nu ține de biserică. Ține de instituțiile statului să-i colecteze, și apoi organiz. caritabile (inclusiv biserica) îi pot ajuta în diferite moduri.

    De multe ori este vorba de indivizi care refuză orice fel de ajutor dacă asta presupune cea mai mică exercitare a unui control asupra lor. Am fost de față la un exemplu, un individ care dormea printr-o instituție, a fost ajutat cu mîncare etc, după care la un moment dat cineva care îi dăduse de mîncare i-a zis “ajută și tu la cutare chestie”, și homelessul a zis explicit “muncă nu!” și și-a luat urgent tălpășița.

      (Citează)

  5. Cred ca n-ar mai trebui facute astfel de aprecieri la adresa Bisericii Ortodoxe acum, in pragul Craciunului. Neopotestantii sa-i lase in pace pe ortodocsi. Ortodocsii nu cer zeciuiala enoriasilor dar acum, cer oficial bani pentru catedrala. Cine vrea sa dea bine, cine nu doreste, n-o face. Nu este obligatoriu. Craciun fericit si celor ce sunt impotriva ortodocsilor!

      (Citează)

  6. Cunosc aici in Amsterdam un african (sub 40 de ani)care toata ziua sta la intrarea in super market si colecteaza bani pentru ceva organizatie umanitara. 8 ore pe zi sta cu o revista in mana si primeste niste monede din cand in cand. E clar ca banii aia (habar n-am cat aduna pe zi – olandezii nu sunt cei mai generosi) nu ii revin in totalitate lui. Daca ar munci necalificat (maturator pe strada sau munca pe santier) cred ca ar face bani triplu. Si n-o face. Pentru cã cãldura. Si pentru cã comoditate. Io zic ca-i destul de clar ca si-a ales viata pe care o duce.

    La fel, daca n-ai stat de vorba cu homelessul din pozele tale, poate te-ai grabit sa ii judeci prea tare situatia si, la fel, cred ca ai inteles gresit rolul principal al bisericii – acela de a oferi “hrana pentru suflet”.

    Uite un exemplu: Fabian Robu dă exemplul unuia dintre aceste “suflete rebele”, care deşi nu se poate despărţi prea multă vreme de viaţa de canal, are un rol esenţial în Concordia: “Moise e unul dintre ei. Are 32 de ani, este de la începutul organizaţiei, din 1991 şi a fost cam prin toate casele şi atelierele de formare ale organizaţiei. Nu a rezistat nicăieri. Chemarea străzii a fost mai puternică decât voinţa lui de a rămâne într-o casă şi acum e la noi, în centrul social Sfântul Lazăr şi vine, stă o lună, două, jumătate de an, după care merge iar pe stradă să doarmă în canale, apoi iar revine la noi. sursa

      (Citează)

    • @Ciprian: hrană pentru suflet sună bine.

      Problema este când cer 100 de milioane de euro pentru a oferi hrană DOAR pentru suflet, când cu acei bani s-ar putea oferi hrană reală. Piramida nevoilor îmi spune că întâi ai nevoie de hrană reală, apoi de cea sufletească.

        (Citează)

  7. Radu, daca tu esti de parere ca biserica trebuie sa tina sãrmanii in viata, poti fi la fel de bine de acord ca ministerul sanatatii sa ceara donatii si sa investeasca 100 de milioane intr-un teren de fotbal american de exemplu. Cam asta e legatura intre rolul bisericii si muritorii de foame (la propriu).

    N-o spun din perspectiva unui credincios (sunt agnostic) ci din perspectiva unei persoane care s-a documentat pe tema rolului bisericii in/pentru societate. In piramida nevoilor sufletul e sus de tot, cand el trebuie sa fie jos la baza, intre nevoile primare.

      (Citează)

  8. Ce este sufletul?

      (Citează)

  9. @nwradu: nu o să termini niciodată dacă începi cu argumente “decît să se dea suma X în scopul Y, mai bine se dădea în scopul Z”. Sînt nenumărate scopuri valide în lumea asta, şi niciodată nu se va stabili o prioritate cu care să fie de acord toţi. Tu zici că catedrala e o prostie, altul zice că e cea mai importantă şi că trebuiau făcute vreo 10 pînă acum…

    Oricum dacă mă uit în jur, în toate ţările sînt aşezăminte religioase mari (şi extrem de scumpe) corespunzătoare religiei majoritare din acele ţări. Fie catedrale, fie moschei, etc. E adevărat că unele au fost construite acum sute de ani, dar oare de ce nu zic barcelonezii că în loc să mai dea bani pe Sagrada Familia, la care se mai aşteaptă să mai lucreze încă zeci de ani, mai bine ar folosi fondurile pt a-i hrăni pe săraci în următorii 100 de ani ?

    Eu sper doar ca această catedrală să fie făcută cît mai frumos, să nu dăm bani pe un rahat cum a ieşit casa poporului (doar mare, nu şi frumoasă).

      (Citează)

  10. alias, S.F. se face din donatii, nu din banii statului spaniol. nu de alta, dar acel stat nu prea mai are niciun euro.
    poti sa speri dar o sa ramai cu speranta, o sa fie la fel de prost facuta (de fapt mai prost, ca e cea mai dintre cele mai tari). la fel ca si miile de biserici facute de la revolutie incoace: multi bani, mult prost gust.

    eu nu pot decat ca Romania sa ajunga o tara civilizata si sa lase BOR sa se descurce singura.
    adica:
    – sa nu ii mai dea bani din impozitele noastre
    – sa impoziteze la sange orice venit si proprietate a bisericii
    – sa taie orice legatura instre Stat si Biserica, mai ales la nivelul scolilor si educatiei in general. poate asa devenim si noi un stat laic, nu stat civilizat.

    din pacate … din cauza oamenilor precum mara de mai sus, care incurca BOR cu credinta ortodoxa, acest lucru nu se va intampla foarte curand.

      (Citează)

  11. Cred ca n-ar mai trebui facute astfel de aprecieri la adresa Bisericii Ortodoxe acum, in pragul Craciunului.
    Ba da, pentru ca asta e institutia.
    Nu are Craciunul nimic de-a face cu faptul a BOR a ajuns ce a ajuns [diferiti indivizi in haine negre, care se dau jos dintr-un Mercedes ultimul tip, cladiri arogante gen catedrala manturii neamului, nenumarate proprietati, fonduri multe care se duc nu se stie unde (putem insa banui unde) dar clar nu in opera sociala pe care BOR ar trebui s-o faca, etc.]

    Fara sa vrei ai surprins o imagine-simbol pentru BOR, societatea si statul roman de azi, care permite asa ceva – ca daca nu ar fi nu s-ar povesti.

      (Citează)

  12. Cred ca n-ar mai trebui facute astfel de aprecieri la adresa Bisericii Ortodoxe acum, in pragul Craciunului.

    Ba da, pentru ca asta e institutia.
    Nu are Craciunul nimic de-a face cu faptul a BOR a ajuns ce a ajuns [diferiti indivizi in haine negre, care se dau jos dintr-un Mercedes ultimul tip, cladiri arogante gen catedrala manturii neamului, nenumarate proprietati, fonduri multe care se duc nu se stie unde (putem insa banui unde) dar clar nu in opera sociala pe care BOR ar trebui s-o faca, etc.]

    Fara sa vrei ai surprins o imagine-simbol pentru BOR, societatea si statul roman de azi, care permite asa ceva – ca daca nu ar fi nu s-ar povesti.

      (Citează)

  13. Confiscarea averilor bisericii si administrarea de catre stat nu ar fi o solutie pentru ca statul este cel mai incompetent administrator. Din punct de vedere business, biserica este cea mai de succes corporatie din Romania.

    Au prea multi bani si au multa prea multa nesimtire: scutire de impozite, venituri din lumanari si interdictie sa vii cu lumanari luate din alta parte, taxe diverse, interdictie de cazare la manastiri in pelerinaj fara binecuvantare de la centru si multe altele.

    Biserica ar trebui impozitata si controlata la sange. Monopolul lor pe lumanari trebuie anulat.

      (Citează)

  14. @nwradu Viata pe acest pamant e trecatoare, limitata.. Cat poti sa traiesti “real”? 50? 80? 100 de ani? De cata” hrana reala” ai nevoie in tot acest timp?
    Sufletul dainuie si dupa moartea trupeasca.. cat timp? o eternitate. Da, pretuiesc mai mult “hrana sufleteasca”, cea pentru eternitate.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus